Hartklepafwijkingen; oorzaken, klachten en behandeling

Hartklepafwijkingen
- Hartklepproblemen
- Klachten bij hartklepafwijkingen kunnen zijn;
- Oorzaken hartklepproblemen
- Mogelijke onderzoeken bij hartklepproblemen
- Mogelijke behandelingen bij hartklepproblemen
- Risico’s van een operatie
- Welke behandeling moet er plaatsvinden bij een hartklepgebrek
Hartklepproblemen
Bij veel mensen treedt er ergens in hun leven een probleem op met de hartkleppen, dit kan door ouderdom ontstaan, maar ook tengevolge van een ziekte. Verder zijn er ook veel mensen die een aangeboren afwijking aan een hartklep hebben. Zo’n aangeboren afwijking kan soms overigens pas op latere leeftijd tot uiting komen.Klachten bij hartklepafwijkingen kunnen zijn;
- Kortademigheid
- Pijn op de borst
- Onregelmatige hartslag
- Duizeligheid bij inspanning
- Vermoeidheid
- Opgezette voeten
Als u vaker dan één keer last heeft van één of meerdere bovenstaande klachten, dan is het aan te raden om langs de huisarts te gaan, waarschijnlijk zult u zich ook al niet geweldig lekker voelen. Hoogste tijd om de huisarts te laten kijken of verwijzing naar de cardioloog noodzakelijk is.
Oorzaken hartklepproblemen
- Aangeboren afwijkingen. De hartkleppen kunnen in aanleg niet goed zijn. Ze kunnen te groot of te klein zijn of met elkaar vergroeid zijn. Dit kan direct voor grote problemen voor het kind zorgen, maar het kan ook lang duren voordat er problemen optreden en de afwijking gevonden wordt.
- Hartklepproblemen ten gevolge van ziekte. Een flinke ontsteking in het lichaam kan zorgen voor littekenvorming op een hartklep of de klep zelfs beschadigen. Er kan lekkage gaan optreden, waardoor het hart harder zal moeten werken.
- Hartklepproblemen door ouderdom. Deze vorm van hartklepproblemen komt het meest voor. Door ouderdom worden de kleppen minder soepel en doordat ze hard worden kunnen ze wat krimpen en daardoor niet goed meer sluiten.
Mogelijke onderzoeken bij hartklepproblemen
- ECG
- Echo van het hart
- Hartkatheterisatie
- Lichamelijk onderzoek
- Bloedonderzoek
Met deze onderzoeken krijgt de cardioloog een beeld van de gezondheidstoestand. Als alles nog vrij goed werkt, zal er geen behandeling noodzakelijk kunnen zijn en is het voldoende om regelmatig controles te doen met ECG en echo onderzoek. Is er wel behandeling nodig dan zijn er verschillende mogelijkheden.
Mogelijke behandelingen bij hartklepproblemen
- Medicijnen; Als de problemen niet al te groot zijn kan behandeling met medicijnen voldoende zijn. De arts kan medicijnen voorschrijven die het hart helpen ondersteunen, zodat het minder hard hoeft te werken. Verder worden er vaak bloedverdunnende medicijnen voorgeschreven. Doordat het hart vaak minder goed werkt, en er op bepaalde plaatsen in het hart bloed blijft stilstaan, is er kans op het ontstaan van bloedstolsels. Een losschietend stolsel kan grote gezondheidsproblemen veroorzaken in het lichaam. Om dit te voorkomen moeten er bloedverdunnende medicijnen geslikt worden als Acenocoumarol ofMarcoumar. Als u deze medicijnen moet gaan gebruiken is regelmatige controle noodzakelijk bij de trombosedienst.
- Ballondilatatie; Een vernauwde klep kan soms worden opgerekt met een ballon, die via een ader of slagader wordt ingebracht.
- Operatie; Operatie kan noodzakelijk zijn als het hart achteruit gaat of de toestand van de kleppen erg slecht wordt. Er zal vaak een openhartoperatie noodzakelijk zijn en dit kan het best gebeuren als de gezondheidssituatie van de persoon niet al te slecht is. Er kan een reparatie plaatsvinden of een hartklepvervanging met een kunstklep.