Hartritmestoornissen: oorzaken, verschijnselen, behandeling
Hartritmestoornissen, ook wel aritmie genoemd, geven vervelende effecten en kunnen behoorlijk beangstigend zijn. Er zijn verschillende oorzaken voor hartritmestoornissen en soms kunnen ze vrij onschuldig zijn. Ze kunnen echter ook leiden tot een hartstilstand en dus is het belangrijk om na te gaan waar de hartritmestoornissen door ontstaan en er mogelijk wat aan te (laten) doen. Boezemfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis. De huisarts kan het eerste onderzoek doen en eventueel doorverwijzen naar de cardioloog.
Hartritmestoornissen
Normaal hartritme
Het hart pompt het bloed in ons lichaam rond. Normaal gesproken doet het hart dat in een regelmatig tempo, gemiddeld in een ritme van zestig tot zeventig slagen per minuut. In rust, tijdens de slaap, verlaagd het tempo en bij inspanning kan het oplopen tot honderd tachtig slagen per minuut. De sinusknoop zorgt voor een elektrische prikkel die de boezems en vervolgens de kamers van het hart laat samentrekken.
Wat is een hartritmestoornis?
Als het hartritme verstoord wordt doordat de elektrische prikkel afwijkend is, kan de hartslag onregelmatig worden, versnellen of te langzaam gaan. Er is dan sprake van aritmie of een hartritmestoornis.
Enkele soorten hartritmestoornissen
- Tachycardie; een hartslag in rust boven de honderd slagen per minuut
- Bradycardie; Een hartslag die veel te laag is, onder de vijftig slagen per minuut
- Boezemfibrilleren; De boezems trekken niet goed samen doordat de elektrische prikkel een chaotische trilling is geworden
- Boezemfladderen; De boezems trekken vaker samen dan normaal
Boezemfibrilleren
De hartritmestoornis die het meest voorkomt is boezemfibrilleren. Ongeveer 1/4 van de bewoners van Nederland krijgen er een keer in hun leven mee te maken. Boezemfibrilleren geeft vaak klachten als vermoeidheid en hartkloppingen en geeft een hogere kans op het krijgen van een beroerte doordat er bloedpropjes in het hart ontstaan. Behandeling kan plaatsvinden met
medicijnen, met
katheter ablatie, waarbij via de liesader een katheter wordt opgeschoven naar het hart waarna er kleine brandplekjes gemaakt worden om de elektrische stroompjes die het hart laten samentrekken beter te regelen of met een
mini maze operatie, waarbij via een kijkoperatie op uitgebreidere schaal brandplekjes worden aangebracht, waarbij de elektrische stroom nog maar via één weg kan lopen. Deze laatst genoemde behandeling heeft een behoorlijk hoog slagingspercentage.
Mogelijke verschijnselen van een ritmestoornis
- Hartkloppingen
- Overslaan van het hartritme
- Bonzend hart
- Pijn of druk op de borst
- Benauwdheid
- Kortademigheid
- Misselijkheid
- Transpiratie
- Duizeligheid
- Hyperventilatie
- Buiten bewustzijn raken
Mogelijke oorzaken hartritmestoornis
- Aangeboren of erfelijke aritmie
- Boezemfibrilleren als gevolg van ouderdom
- Boezemfibrilleren door overmatig gebruik van koffie, drugs, alcohol
- Overactiviteit van de schildklier
- Aandoeningen die hartkleppen of het hart aantasten als endocarditis, myocarditis en acuut reuma
- Medicijnen als digitalis, plastabletten en antidepressiva kunnen hartritmestoornissen veroorzaken
- Uitdroging, kaliumtekort of een andere elektrolyten afwijking
- Na een hartinfarct, door beschadiging van hartweefsel
Hartritmestoornissen, gevaarlijk of niet?
Een hartritmestoornis kan een hartstilstand veroorzaken. Door boezemfibrilleren kunnen bloedstolsels in de boezems ontstaan, die een beroerte tot gevolg kunnen hebben. Het is dus altijd verstandig om bij hartritmestoornissen de huisarts te consulteren. De huisarts kan beslissen of verder onderzoek door de cardioloog noodzakelijk is.
Mogelijke behandelingen hartritmestoornissen
Welke behandeling wordt toegepast is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de hartritmestoornis. Enkele behandelingen zijn;
- Medicatie
- Pacemaker, bij een te lage hartslag
- Elektro cardioversie, het geven van een elektrische impuls met een defibrillator.
- Ablatie, het uitschakelen van een ritmestoornis door, met behulp van een elektrodekatheter, te bevriezen of over te verhitten.
- Implanteren van een ICD (implanteerbare Cardioverter Defibrillator), in geval van het niet meer samentrekken van de hartkamers. Deze geeft zo nodig een elektrische schok af aan het hart.
Lees verder
Reacties
Sanne, 05-11-2011
Ik ben 19 jaar en ik heb elke dag last van hartkloppingen. De artsen wisten niet wat het zou kunnen zijn of waar de oorzaken vandaan zouden komen, ik heb al twee keer een onderzoek gehad en daar uit kwam niks alleen een onregelmatige hartslag.
Zowel in rust als een activiteit hartkloppingen, nu kwam ik uit bij de long arts hadden ze gedacht dat ik misschien abneu zou hebben maar ook dat leek me onlogisch verder gezocht kwamen we uit dat ik misschien een hartritme stoornis zou hebben, maar ben nog zo jong… Volgende onderzoek plaatsen ze een soort van kastje op mijn borst wie weet komt er resultaat uit. nog even afwachten of ik alsnog nog terecht kom bij de cardioloog.
Reactie infoteur, 05-11-2011
Veel sterkte toegewenst!
Matthijs, 19-09-2011
Ik heb steeds vaker lats van hartkloppingen. Deze gaan gepaard met pijn en druk op de borst en soms zeer moeilijke ademhaling. Ik heb het al gehad in rust, maar ook vlak na een setje in de fitness. De arts zei me dat het niet zou mogen na een zware inspanning. Heb tegenwoordig al hartkloppingen na het oplopen van de trap. Die benauwdheid waarover je spreekt, heb ik ook. Ben al 2 keer echt op de grond moeten gaan liggen en kon even niets meer doen. Ze hebben me doorverwezen naar een cardioloog, maar mijn afsprak is pas op 21 oktober. Als ik meer weet, zal ik het zeker aan je melden.
Reactie infoteur, 20-09-2011
Dat klinkt niet goed, fijn dat je naar de cardioloog wordt doorverwezen, maar ervelend dat de wachttijden zo lang zijn. Toevallig is mijn man ook net bij de cardioloog terecht gekomen vanwege boezemfibrilleren. Hij bleek een aangeboren afwijking te hebben aan de aorta hartklep en moet hier ooit aan geopereerd worden. Hij is al 46 jaar oud, maar heeft nooit geweten dat zijn hartklep niet goed was aangelegd. Na een cardioversie en vele onderzoeken is nu het wachten op een MRI-scan van het hart en vervolgens na een week de uitslag. Het wachten op alle uitslagen duurt erg lang. Ik hoop voor je dat er bij jou niet veel aan de hand is en dat je snel weer beter wordt! Sterkte ermee!