Elektro-cardioversie, behandeling voor hartritmestoornissen

Toepassing van elektro-cardioversie bij boezemfibrilleren
Boezemfibrilleren kan plotseling optreden, zonder dat er ooit klachten met het hart zijn ervaren. Boezemfibrilleren kan klachten geven als;- Kortademigheid
- Extreme vermoeidheid
- Hartkloppingen
- Duizeligheid
Om het ontstane onregelmatige hartritme weer te herstellen is een cardioversie nodig. Er zijn twee soorten, de arts besluit welke vorm het best is voor u als patiënt. Ook is het mogelijk dat eerst chemische cardioversie ( met medicijnen) wordt toegepast en als dit niet succesvol is alsnog een elektro-cardioversie wordt uitgeprobeerd.
Wat is een cardioversie?
Allerlei verschillende soorten hartritmestoornissen kunnen behandeld worden met cardioversie. Er zijn twee mogelijkheden van cardioversie;- Chemische cardioversie, waarbij via een infuus gedurende enkele uren medicijnen worden toegediend.
- Elektrische cardioversie, waarbij met een defibrllator een stroomstoot door de hartspier gegeven wordt, met het doel het normale hartritme te herstellen.
Of het lukt om met cardioversie het normale ritme te herstellen is van te voren niet te voorspellen. Er zijn een aantal factoren, die de kans van slagen vergroten;
- Als er geen andere hartproblemen zijn
- Als de persoon die een hartritmestoornis heeft jong is
- Als de hartritmestoornis kortdurend aanwezig is, d.w.z. niet langer dan enkele maanden
Elektro-cardioversie of chemische cardioversie toepassen?
Als een hartritmestoornis niet langer bestaat dan enkele uren tot dagen is het vaak wel mogelijk om de ritmestoornis op te heffen met medicijnen. Is er al langer sprake van een hartritmestoornis, dan zal er vaak elektro-cardioversie noodzakelijk zijn. Het kan gebeuren dat beide behandelingen niet, of niet meer aanslaan. Als er verder geen andere afwijkingen aan het hart zijn gevonden, dan zult u met de hartritmestoornis moeten leren leven. Hartritmestoornissen hebben tot gevolg dat de kans op het ontstaan van stolsels in het hart vergroot. Om te voorkomen dat dit leidt tot een embolie ( afsluiting van een bloedvat) is het noodzakelijk om voor de rest van het leven bloedverdunnende medicijnen te slikken. Verder moeten er ook medicijnen worden ingenomen, om de hartfrequentie rustig te houden.Hoe gaat elektro-cardioversie in zijn werk?
Voordat behandeling plaatsvindt, moet er gedurende vier tot zes weken bloedverdunnende medicijnen geslikt worden. Er wordt regelmatig bloed gecontroleerd door de trombosedienst, waarbij de bloedverdunning (INR) gecontroleerd wordt en het aantal te slikken bloedverdunners wordt ingesteld. Op de dag van de cardioversie wordt het bloed gecontroleerd op de INR en het Natrium en Kaliumgehalte wordt bepaald. Als de laatste twee afwijkend zijn verkleint dat de kans dat de cardioversie lukt, het onderzoek zal dan ook niet plaatsvinden als de waarden afwijkend zijn.Om een elektro-cardioversie te ondergaan moet men de 6 uren voor de behandeling niet hebben gegeten en gedronken. Behandeling vindt meestal plaats op de eerste harthulp afdeling of op een cardio care afdeling. U wordt op een bed gelegd en aangesloten op een hartmonitor. Voor de ingreep wordt een ECG gedraaid en wordt er een infuusnaald ingebracht in de arm. U krijgt een zuurstofslangetje in de neus en via het infuus wordt een lichte narcose toegediend, waardoor u van de elektrische schok niets zult merken. Na ongeveer 10 minuten is de narcose weer uitgewerkt en is alles achter de rug. Het kan zijn dat de cardioversie niet in één keer lukt, waarna het nog een keer geprobeerd zal worden met een iets hogere voltage. Na de ingreep mag u weer eten en drinken en wordt het hartritme, de bloeddruk en het zuurstofgehalte in het bloed nog even in de gaten gehouden. Na een uur mag u meestal het ziekenhuis weer verlaten. Zelf rijden is de eerste 24 uur niet toegestaan omdat u door de narcose nog duf kunt zijn en minder alert zal kunnen reageren.