Pijn aan de arm
Pijn aan de arm ontstaat vaak door een verkeerde werkhouding, door overbelasting van spieren of door een ontsteking. In sommige gevallen is de oorzaak onbekend. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van pijn aan de arm en wat is de behandeling hiervan?
Wat is pijn aan de arm?
Wat voor de een pijnlijk is, voelt de ander niet. Pijn is niet precies te omschrijven. Pijn aan de arm kan dus per persoon heel anders ervaren worden. Pijn is voelbaar en brengt ongemak, waardoor de arm niet normaal gebruikt kan worden. Door pijn wordt de arm of een gedeelte van de arm vaak ontlast.
RSI: pijn in de arm
RSI ontstaat door een herhaling van dezelfde bewegingen gedurende langere tijd. Dit is vooral bekend bij mensen die langdurig achter de computer werken, maar ook bij mensen die beroepsmatig veel dezelfde bewegingen herhalen. Ook een verkeerde werkhouding waarbij de spieren onnodig aangespannen worden, veroorzaakt RSI.
RSI is herkenbaar door pijn aan de hand, de arm en/of de schouder. Er ontstaat stijfheid en pijn aan een enkel gebied of de gehele arm, afhankelijk van de belasting van de arm. Wanneer de pijn genegeerd wordt en men ermee door blijft werken, kunnen er ontstekingen aan de spieren en pezen ontstaan. De pijn kan uiteindelijk chronisch worden. Belangrijk is om bij pijnklachten direct rust te nemen. Ook moet beter gekeken worden naar de werkhouding.
Geïrriteerde zenuw
Een andere oorzaak van pijn aan de arm kan een geïrriteerde zenuw zijn. Deze kan ontstaan vanuit de nek of schouder en wordt vooral veroorzaakt door een verkeerde werkhouding. Ook psychische spanningen kunnen ervoor zorgen dat spieren verkrampen. Door slijtage zoals artrose kunnen zenuwen ook geïrriteerd raken. De pijn komt golfsgewijs en zal naarmate de tijd verstrijkt langer aan blijven houden. Arm en hand kan verdoofd en tintelend aanvoelen en er ontstaat een verlies aan kracht.
Pijn door een tennisarm
Bij een tennisarm zijn de onderarmspieren die aan de buitenkant van de elleboog vastzitten, overbelast. Bij tennissen zonder warming-up kan een tennisarm ontstaan, maar ook door eenzijdig werk zoals computerwerk. Een tennisarm is makkelijk te herkennen: knijp de hand dicht, buig de pols naar achteren en draai de onderarm naar buiten, alsof men een doek uitwringt. Wanneer dit pijn doet, is er sprake van een tennisarm. De pijn is vooral voelbaar rond de elleboogknobbel maar kan ook uitstralen richting de onderarm.
Door de arm niet te overbelasten maar wel te blijven gebruiken, verdwijnen de klachten vanzelf. Dit kan echter enkele maanden duren. Belangrijk is om de arm ondanks pijnklachten wel te blijven gebruiken, anders verergeren de klachten alleen maar.
Golfarm
Bij een golfarm is er sprake van een peesontsteking aan de binnenzijde van de elleboog. Deze wordt niet door bacteriën veroorzaakt. De ontsteking ontstaat door een verhoogde spierspanning van de binnenste onderarmspieren. Wie veel onderhands moet tillen waarbij de armen ook nog eens naar elkaar moet drukken, heeft eerder kans op een ontsteking van deze pezen.
De pijnklachten zijn vooral waarneembaar wanneer men de handen dichtknijpt of onderhands moet tillen. De pijnklachten nemen toe wanneer de arm hoog langs het hoofd ligt tijdens het slapen, of in een gebogen houding. De pijn is vooral waarneembaar aan de binnenzijde van de elleboog. Deze kan uitstralen naar de onderarm en naar de hand. In rust kan de pijn zelfs verergeren.
Cubitaal tunnel syndroom
Wanneer aan de binnen-achterzijde van de elleboog een zenuw bekneld raakt, spreekt men van het cubitaal tunnel syndroom. Het komt veel voor bij mensen die de arm veel buigen of trekbewegingen maken. Pijnklachten ontstaan aan de binnenzijde van de elleboog en aan de hand. Met name aan de pink en aan de ringvinger ontstaan pijnklachten en een tintelend en doof gevoel. Er kan ook krachtverlies ontstaan.
Carpaal tunnel syndroom
Ook hierbij gaat het om een beknelling van een zenuw, die vaak ontstaat als gevolg van hormonale zwellingen. Vooral in de zwangerschap kan het carpale tunnel syndroom ontstaan. Pijnklachten komen voor aan de pols en aan de hand, waarbij de duim, de wijsvinger en de middelvinger pijnlijk en doof aanvoelen. Er kan een verlies aan kracht ontstaan. Voor beiden tunnelsyndromen geldt dat deze spontaan kan genezen, maar soms ook verholpen moet worden door een arts. Eventueel kan er een spalk worden aangelegd om de pols rust te geven.
Spierpijn aan de arm
Spierpijn wordt veroorzaakt door gebruik maken van spieren die normaal niet zoveel gebruikt worden. Spierpijn aan de ar,en komt meestal voor aan de bovenarm: hier zit een grote groep spieren. Wanneer men plotseling zwaar tilt, duwt of trekt gedurende langere periode of op een andere manier de armspieren gebruikt dat niet dagelijks is, kan er spierpijn ontstaan. Deze spierpijn kan dezelfde dag beginnen, maar zal de volgende dag verergeren. De arm is pijnlijk en stijf en kan moeilijk gebruikt worden. De pijnklachten nemen doorgaans na een tot twee dagen af.
Lees verder