Pijn in de bovenarm

Pijn in de bovenarm Pijn kan op verschillende plekken aan het lichaam gevoeld worden, bijvoorbeeld aan de arm. Er is een verschil tussen pijn in de onderarm of pijn in de bovenarm. Bij de bovenarm kan de pijn uitstralen naar bijvoorbeeld schouders of nek. Omdat de spieren van de bovenarm vaker belast worden, komen de meeste pijnklachten aan de arm ook aan de bovenarm voor. Welke oorzaken en behandelingen zijn er te benoemen?

Pijn in de bovenarm lokaliseren

Om te weten te komen waar de pijn zich bevindt, is het belangrijk om kennis te hebben van de bovenarm. De arm is onder te verdelen in twee gedeelten: de bovenarm en de onderarm. De elleboog dient hier als grens. De elleboog is een zadelgewricht dat zowel met de bovenarm als de onderarm is verbonden. De bovenarm bestaat uit het opperarmbeen dat weer verbonden is met het schouderblad. Er bevinden zich een aantal spieren in de bovenarm:
  • Elleboogspier, loopt rond de elleboog.
  • Bovenarmspier, biceps: een buigspier die zich aan de voorzijde van het ellebooggewricht bevindt. Bevindt zich op de plek waar we graag 'spierballen' zien.
  • Driehoofdige armstrekker, ook wel triceps genoemd, sterkt de onderarm. Bevindt zich bij de bovenarmspier. Wordt vaak niet getraind door mensen die de biceps trainen.
Een pees is een verbinding tussen een spier en het bot. Pezen vangen krachten op. Voorde toevoer en afvoer van bloed lopen er bloedvaten door de bovenarm. De grootste is de bovenarmslagader. Verder wordt de bovenarm omgeven door huid, die uit verschillende lagen bestaat. Aan alle dikgedrukte woorden kunnen pijnklachten ontstaan.

Pijn aan het opperarmbeen oftewel humerus

Pijn die aan het bot gevoeld wordt is meestal afkomstig van een scheur of een breuk aan het bot. Een breuk op deze plek wordt ook wel een bovenarmbreuk genoemd. Een breuk aan het opperarmbeen is te herkennen aan pijn bij het willen optillen van de arm, een vreemde stand van de arm, zwellingen rondom de breuk, soms zenuwuitval waardoor vingers of hand niet meer gebruikt kunnen worden en heel soms steekt er een stuk bot uit de huid. Een breuk ontstaat vaak door sporten of vallen.

Behandeling zal in de meeste gevallen plaats vinden met behulp van een brace. Een brace zit strak om de arm, waardoor de spieren de breuk op zijn plaats houdt. Op deze manier kan het bot goed genezen en weer vergroeien met elkaar. Vaak moet er wekelijke controle plaats vinden waarbij de brace soms aangepast moet worden. Soms is een operatie nodig waarbij een pen of een plaat gebruik wordt om de botdelen met elkaar te verankeren.

Spierpijn door scheuren, verrekken of ontstekingen

Spieren krijgen dagelijks te maken met grote krachten. Ze moeten twee botten ten opzichte van elkaar buigen of strekken. Door een ongeval kunnen spieren verrekken of scheuren. Een spierverrekking is te herkennen door een pijn die optreedt bij inspanning en over de gehele lengte van de spier te voelen is. Een scheur in de spier is meestal goed aan te wijzen en gaat gepaard met een hevige felle pijn. Vaak treedt er ook een bloeduitstorting op (grote blauwe plek).

Een scheur in de spier herstelt door dat er nieuwe fibrinevezeltjes gevormd worden. Wie te snel de spier weer gaat belasten, zorgt ervoor dat deze nieuw vezeltjes weer afbreken. Dit komt omdat de nieuwe vezeltjes nog zeer broos zijn in het begin. Na enige dagen zijn ze al steviger. Het is aan te raden om zeker vijf dagen geen kracht op de gescheurde spier te zetten. Daarna kan het gebruik weer langzaam opgebouwd worden.

Een verrekte spier heeft wel nog kracht maar doet vooral pijn. Met enige dagen rust is de spier weer normaal te gebruiken. Tegen de pijn kan een lichte pijnstilling zoals paracetamol ingenomen worden.

Een spierontsteking komt niet vaak voor. Vaak is de oorzaak een bacterie, een virus, een worm of een auto-immuunziekte. Er ontstaat pijn in de spieren en krachtverlies van de spier. Later kunnen gewrichten en organen ook ontstoken raken. Koorts en zwellingen treden soms ook op. Bij een infectie kan antibiotica de infectie terugdringen. Veel rust bevordert het herstel. Belangrijk is wel om tussendoor te blijven bewegen om te voorkomen dat de spieren teveel afzwakken en verkleinen.

Pezen: peesontsteking of scheur in de pees

Een peesontsteking komt vaker voor dan een spierontsteking. Vaak komt de peesontsteking voor aan de schouder, maar aan de elleboog kan ook. Er wordt pijn gevoeld op de plek waar de pees aanhecht aan het bot. Het wordt pijnlijk om de spieren te gebruiken. Er is ook drukpijn aanwezig. Vaak ontstaat een peesontsteking door sporten of werk, soms ook door een val. Met rust en een ontstekingsremmende pijnstiller zijn de meeste peesontsteking te genezen. Soms is fysiotherapie nodig.

Een scheur in de pees ontstaat vaak na een trauma of een val. Er is sprake van pijn en krachtverlies. Bij bewegen verergeren de klachten. Vooral mensen met een hogere leeftijd krijgen vaker te make met een peesscheur. Een acute scheur kan operatief behandeld worden. Een chronische peesscheur wordt vaak niet behandeld, echter zullen de klachten meestal wel verergeren. Een operatie is dan alsnog nodig.

Bloedvaten en huid

Pijn aan de huid is meestal goed zichtbaar van buitenaf en kan veroorzaakt worden door eczeem, extreem droge huid of andere huidziekten, een fistel, een wrat, een puist of andere huidaandoeningen. De behandeling hangt af van de klachten. Een dermatoloog is gespecialiseerd in huidklachten.

Een ontstoken bloedvat kan veroorzaakt worden door bacteriën, schimmels of virussen. Vaak ontstaan er onderhuidse bloedinkjes, te zien als roodpaarse puntjes aan de huid. Er kan ook pijn in de gewrichten ontstaan. De patiënt kan zich moe en slap voelen en heeft soms koorts. Bij ernstige klachten kan behandeld worden met medicijnen.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn in bovenarm: oorzaken van een pijnlijke bovenarmPijn in bovenarm: oorzaken van een pijnlijke bovenarmPijn in de bovenarm is voor de meeste mensen niet meteen een reden tot bezorgdheid. Het komt vaak voor dat je na intensi…
Spierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder kan verschillende oorzaken hebben, om er van af te komen zul je de oorzaak moeten vaststellen e…
De klachten en symptomen van een slijmbeursontstekingDe klachten en symptomen van een slijmbeursontstekingEen slijmbeursontsteking is een klacht die regelmatig voorkomt. Deze ontsteking kan veel ongemak en pijn geven. Maar wat…
Peesontsteking schouder: symptomen, behandeling (injectie)Peesontsteking schouder: symptomen, behandeling (injectie)Peesontsteking schouder kan behoorlijk invaliderend zijn. Wat zijn de symptomen van een peesontsteking in de schouder en…

Hoofdpijn en een bloedneusHoofdpijn en een bloedneusEen bloedneus overkomt iedereen wel eens, vaak is dit het gevolg van een slag of stoot, neuspeuteren of een beschadiging…
Hardnekkige schimmelnagels aanpakken met laserSchimmelnagels worden wel vaak kalknagels genoemd. Dat woord klopt niet, maar het euvel zelf is erg moeilijk te bestrijd…
Bronnen en referenties
  • http://www.lupus-medischepraktijk.nl/lmp_25.htm
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 11-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.