Hardnekkige schimmelnagels aanpakken met laser
Schimmelnagels worden wel vaak kalknagels genoemd. Dat woord klopt niet, maar het euvel zelf is erg moeilijk te bestrijden. Smeersels helpen vaak niet, maar dat heeft een reden. In Drachten branden ze hardnekkige schimmelnagels nu weg met de laser. Kalknagels of schimmelnagels worden daarvoor een aantal keren onder handen genomen.
Schimmelnagels gaan bijna niet weg
Wie eenmaal een schimmelnagel heeft, komt daar heel moeilijk vanaf. Dat is ook niet zo raar. De witte, dikke nagels zijn doordrongen van een schimmelinfectie die vaak ook onder de nagel zit. En daar kun je met smeersels of zalfjes niet bij komen. Bovendien zijn schimmelnagels erg besmettelijk. Mensen besmetten zichzelf daardoor voortdurend door niet elke dag schone sokken aan te trekken. Want dat is wel nodig. Wie schimmelnagels heeft moet de kwaal iedere dag behandelen en iedere dag schone sokken aantrekken die op minimaal 60 graden zijn gewassen. Ook moeten de schoenen mee behandeld worden, want ook daar trekken de schimmels in. Zij besmetten de voeten dan vervolgens steeds weer als niet de schoenen met bijvoorbeeld een antischimmelmiddel zijn ingepoederd.
Hoe ziet een schimmel- of kalknagel eruit?
Een schimmelnagel of kalknagel heeft witte of gele vlekken die er onsmakelijk uitzien. De nagels zijn bovendien keihard en dus bijna niet te knippen.
Nieuwe behandeling van schimmelnagels: met de laser
De huid- en laserkliniek in Nij Smellinghe in Drachten heeft sinds 2013 een heel nieuwe methode om kalknagels te behandelen. Een pijnloze behandeling is het niet, maar de overlast is wel vol te houden. De nieuwe methode werkt door de laser horizontaal, verticaal en willekeurig over de nagel te halen. Op die manier wordt de schimmel dood gebrand, vooral ook onder de nagel. De aangetaste nagel met de gedode schimmel groeit daarna langzaam weg. Het betekent wel dat het even duurt voordat er een gezonde nagel te zien is. Dat kan variëren van 8 tot 12 maanden na de behandeling.
Bril op
Het laseren van de beschimmelde nagel kan zeer doen, maar de pijn is te dragen. Wel moeten mensen een bril dragen omdat de laser schadelijk is voor de ogen. Om een kalknagel te laten verblijven met laser zijn vier behandelingen nodig. Er zit dan steeds een week tussen de behandelingen.
Kweek van de nagel
Wel wordt er eerst een kweek van de nagel gemaakt om te kijken of het wel echt om een schimmelnagel gaat.
Niet vergoed door de zorgverzekeraar
De laserbehandeling wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar dus mensen moeten de behandeling zelf betalen. Dit komt omdat zij niet vinden dat het een medisch noodzakelijk handelen is, want schimmelnagels zijn op zich onschuldig. De behandeling van 3 kalknagels kost 350 euro, die van meer dan 3 kost 550 euro.
Geen garantie
Overigens wordt er door de kliniek geen garantie gegeven dat de behandeling echt werkt. In Amerika wordt de methode al veel langer gebruikt en daar worden er goede resultaten mee geboekt.
© 2013 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn in de bovenarmPijn kan op verschillende plekken aan het lichaam gevoeld worden, bijvoorbeeld aan de arm. Er is een verschil tussen pij…
Muziek en de hersenenMuziek is leuk en ontspannend om naar te luisteren. Maar uit onderzoek blijkt dat het ook helpt bij leren en concentrere…
Bronnen en referenties
- Leeuwarder Courant
- Friesch Dagblad
- Huid- en Laserkliniek Nij Smellinghe Drachten