Kalknagels behandelen/ behandeling van kalknagels

Welke medicijnen hebben hun effectiviteit bewezen? Hoe kunnen kalknagels het beste worden behandeld? Wat zijn de symptomen van kalknagels en hoe kun je deze schimmelinfectie voorkomen?

Wat zijn kalknagels?

Kalknagels zijn teen- of vingernagels die met een schimmel geïnfecteerd zijn. Ze worden dan ook wel “schimmelnagels”genoemd. Schimmels bevinden zich onder de huid en onder de nagelranden, maar als de schimmel de huid of nagels binnendringt en zich uitbreidt, spreek je van een infectie.

Symptomen kalknagels

 • In het beginstadium is de schimmelnagel geel of wit van kleur.
 • Als de nagel niet wordt behandeld, verkleurt hij bruin.
 • Nagel is dik en bobbelig
 • Stukjes nagel en kalk kunnen afbrokkelen
 • Nagel kan geheel of gedeeltelijk loslaten

Behandeling van kalknagels

De schimmel zit meestal aan de onderkant van de nagel en is daardoor slecht te bereiken met medicijnen. Bovendien slaan de meeste anti-schimmel medicijnen niet aan, want de werkzame stoffen van zalf of crèmes dringen onvoldoende door in de nagelplaat .

Middelen tegen kalknagels

Effectieve medicijnen tegen kalknagel zijn alleen te verkrijgen op recept van de huisarts. Het gaat om medicijnen die “van binnenuit” werken. De behandeling van kalknagels bestaat dan uit een kuur die ongeveer drie maanden duurt. Het nadeel is dat er zware bijwerkingen op kunnen treden. Bij ernstige aantasting van de nagel kan het een jaar duren voor de nagel volledig is hersteld.

Kalknagels behandelen met stift of olie

De alinea hierboven bespreekt de inwendige behandeling van kalknagels. Kalknagels kunnen echter ook uitwendig worden behandeld met stift, tinctuur of olie. Deze middeltjes zijn te koop bij de drogist of apotheek. Het kan een tijd duren voor de nagel is hersteld.

Wanneer is kalknagel hersteld?

Als de behandeling goed is uitgevoerd, komt er na verloop van tijd een gezonde, schimmelvrije nagel tevoorschijn. Het kan wel een jaar duren voor het geïnfecteerde deel van de nagel volledig is uitgegroeid.

Kalknagels voorkomen, tips

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom hier een aantal tips om deze kwaal voor te zijn.
 • Was de huid niet te vaak met zeep
 • Draag iedere dag schone sokken
 • Droog je voeten goed af na het douchen
 • Wissel regelmatig van schoenen. Als ze nat zijn, laat ze dan goed drogen
 • Draag ruimzittende of open schoenen van ventilerend materiaal, zoals leer
 • Draag badslippers, loop niet op blote voeten
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schimmelnagels (kalknagels), een veelvoorkomend probleemSchimmelnagels (kalknagels), een veelvoorkomend probleemSchimmelnagels (ook wel kalknagels genoemd) zijn een veelvoorkomende aandoening in Nederland. Zo'n 5% van de bevolking l…
Zo voorkom je ontsierende kalknagels of schimmelnagelsZo voorkom je ontsierende kalknagels of schimmelnagelsHet meest voorkomende probleem met teennagels is de schimmelnagel, ook wel kalknagel genoemd. Deze met schimmel geïnfect…
Hardnekkige schimmelnagels aanpakken met laserSchimmelnagels worden wel vaak kalknagels genoemd. Dat woord klopt niet, maar het euvel zelf is erg moeilijk te bestrijd…
Schimmel- en kalknagels genezenSchimmel- en kalknagels genezenHet probleem met kalknagels is dat de schimmel zich onderaan de nagel bevindt en dus moeilijk bereikbaar is als u ze uit…

Frozen ShoulderDe frozen shoulder is een aandoening die vooral voorkomt bij mensen in de leeftijd van 40 tot 60 jaar (ongeveer 2% van d…
Gezondheid: EndometrioseVeel vrouwen hebben er last van, maar liefst een kleine 15%, en toch is het een onderkende aandoening en welke zeker ook…
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 14-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.