Kalknagels behandelen/ behandeling van kalknagels
Welke medicijnen hebben hun effectiviteit bewezen? Hoe kunnen kalknagels het beste worden behandeld? Wat zijn de symptomen van kalknagels en hoe kun je deze schimmelinfectie voorkomen?
Wat zijn kalknagels?
Kalknagels zijn teen- of vingernagels die met een schimmel geïnfecteerd zijn. Ze worden dan ook wel “schimmelnagels”genoemd. Schimmels bevinden zich onder de huid en onder de nagelranden, maar als de schimmel de huid of nagels binnendringt en zich uitbreidt, spreek je van een infectie.
Symptomen kalknagels
- In het beginstadium is de schimmelnagel geel of wit van kleur.
- Als de nagel niet wordt behandeld, verkleurt hij bruin.
- Nagel is dik en bobbelig
- Stukjes nagel en kalk kunnen afbrokkelen
- Nagel kan geheel of gedeeltelijk loslaten
Behandeling van kalknagels
De schimmel zit meestal aan de onderkant van de nagel en is daardoor slecht te bereiken met medicijnen. Bovendien slaan de meeste anti-schimmel medicijnen niet aan, want de werkzame stoffen van zalf of crèmes dringen onvoldoende door in de nagelplaat .
Middelen tegen kalknagels
Effectieve medicijnen tegen kalknagel zijn alleen te verkrijgen op recept van de huisarts. Het gaat om medicijnen die “van binnenuit” werken. De behandeling van kalknagels bestaat dan uit een kuur die ongeveer drie maanden duurt. Het nadeel is dat er zware bijwerkingen op kunnen treden. Bij ernstige aantasting van de nagel kan het een jaar duren voor de nagel volledig is hersteld.
Kalknagels behandelen met stift of olie
De alinea hierboven bespreekt de inwendige behandeling van kalknagels. Kalknagels kunnen echter ook uitwendig worden behandeld met stift, tinctuur of olie. Deze middeltjes zijn te koop bij de drogist of apotheek. Het kan een tijd duren voor de nagel is hersteld.
Wanneer is kalknagel hersteld?
Als de behandeling goed is uitgevoerd, komt er na verloop van tijd een gezonde, schimmelvrije nagel tevoorschijn. Het kan wel een jaar duren voor het geïnfecteerde deel van de nagel volledig is uitgegroeid.
Kalknagels voorkomen, tips
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom hier een aantal tips om deze kwaal voor te zijn.
- Was de huid niet te vaak met zeep
- Draag iedere dag schone sokken
- Droog je voeten goed af na het douchen
- Wissel regelmatig van schoenen. Als ze nat zijn, laat ze dan goed drogen
- Draag ruimzittende of open schoenen van ventilerend materiaal, zoals leer
- Draag badslippers, loop niet op blote voeten