Gezondheid: Endometriose

Veel vrouwen hebben er last van, maar liefst een kleine 15%, en toch is het een onderkende aandoening en welke zeker ook sterk onderbelicht is. Veel huisartsen en zelfs gynaecologen kijken er overheen en doen het te gemakkelijk af, dat pijn bij menstruatie hoort.

Wat is het en waar komt het vandaan?

Endometriose is een chronische ziekte waarbij het weefsel dat normaliter de binnenkant van de baarmoeder bekleedt (endometrium), groeit op plaatsen buiten de baarmoeder. Hoewel er verschillende theorieën de ronde doen, is de oorzaak van deze ziekte nog steeds niet bekend.

Hoe werkt het precies in je lichaam?

Onder invloed van oestrogenen, verdikt het baarmoederslijmvlies en dus ook de endometriosehaarden. Deze verdikking heeft tot doel zich voor te bereiden op een mogelijke zwangerschap. Maar als er geen zwangerschap ontstaat, breken zowel het baarmoederslijmvlies als de endometriosehaarden af en dit gaat bloeden, je menstruatiebloed. Het bloed uit de haarden kan deels (of in zín geheel) niet uit het lichaam ontsnappen en het komt terecht op het oppervlak van de omliggende organen en weefsels. Dit veroorzaakt irritatie, wat weer tot gevolg heeft dat je met buikpijn rondloopt ten tijde van je menstruatie en dus is het ten onrechte vaak gekoppeld aan de menstruatiepijnen.

Het bloed wat bij organen en weefsels terecht komt kan leiden tot ontsteking, littekenvorming en soms tot ontwikkeling van verklevingen tussen organen. Het is belangrijk er zo snel mogelijk bij te zijn, het kan uiteindelijk zelfs tot onvruchtbaarheid leiden. Het herkennen door de huisarts of de gynaecoloog is erg belangrijk en als je enige twijfel hebt dan is er via de stichting www.endometriose.nl een lijst in te zien met gynaecologen die hier verstand van hebben.

Op welke plaatsen?

Meestal is de bekkenholte de aangewezen plaats, het buikvies van de bekkenholte, de eierstokken of de ophangbanden van de baarmoeder. Maar ook de blindedarm, dikke- of dunnen darm of de blaas kunnen aangedaan worden.

Hoe herken je het?

Er zijn wat testen die je kunt doen, maar het is goed de arts te raadplegen bij de volgende signalen:
  • Veel pijn bij menstrueren (iedere maand weer opnieuw).
  • Pijn tijdens de seks.
  • Pijn tijdens het ovulatiemoment.
  • Meer chronische buikpuin of bekkenpijn. Dit beperkt zich niet alleen tot de periode rond de menstruatie.
  • Aanhoudende pijn bij het plassen en vaak blaasontstekingen.

Er zitten signalen bij die ook op iets anders kunnen duiden, maar zeker als ze in combinatie zijn, is de kans aanwezig dat je endometriose hebt en laat je vooral niet wegsturen door de arts, jij voelt immers de pijn!

Hoe los je het op?

Er zijn verschillende manieren om endometriose te behandelen en moet per vrouw bekeken worden. Maar een geheel afdoende methode is er in principe nog niet een. Enkele mogelijkheden:
  • De pil slikken, maar dan wel een waar weinig vrouwelijke hormonen inzitten.
  • Progestageen slikken, permanent, is ook een optie. Progestageen blokkeert de menstruatiecyclus.
  • Vervroegd in de overgang gebracht worden.
  • Indien je het in beperkte mate hebt, kunnen pijnstillers in combinatie met ontstekingsremmers gegeven worden.

Zwanger worden is geen probleem en veel vrouwen zijn dan ook een tijd van de endometriose af. Echter het merendeel van de vrouwen krijgt het binnen vijf jaar terug.
© 2011 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is endometriose?Ongeveer een op de tien vrouwen heeft een vorm van endometriose. Endometriose is een chronische aandoening. Baarmoedersl…
Menstruatiepijn - Dysmenorroe: oorzaken en behandelingMenstruatiepijn - Dysmenorroe: oorzaken en behandelingOngeveer de helft van de vrouwen heeft last van pijn in de onderbuik vlak voor of tijdens de eerste dagen van de menstru…
Endometriose en retrograde menstruatieEndometriose is een chronische ziekte waarbij het baarmoederweefsel (endometrium) dat normaal de binnenkant van de baarm…
Endometriose bij de vrouwEndometriose bij de vrouwEndometriose is een ziektebeeld dat voorkomt bij vrouwen. Het heeft te maken met het slijmvlies van de geslachtsorganen.…

Kalknagels behandelen/ behandeling van kalknagelsWelke medicijnen hebben hun effectiviteit bewezen? Hoe kunnen kalknagels het beste worden behandeld? Wat zijn de symptom…
Kniepijn oorzaken en behandelingenKniepijn oorzaken en behandelingenEen veel voorkomend frustratie punt is knie pijn, een probleem dat vele oorzaken kan hebben. Het is belangrijk een goede…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 11-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.