Wat is endometriose?
Ongeveer een op de tien vrouwen heeft een vorm van endometriose. Endometriose is een chronische aandoening. Baarmoederslijmvlies groeit dan niet alleen in de baarmoeder, maar ook op plekken waar deze niet hoort te groeien. Deze plekjes ondergaan tijdens de cyclus van de vrouw dezelfde veranderingen als het baarmoederslijmvlies in de baarmoeder. Dit betekent dat de plekjes ook elke maand meebloeden en er zo bloed in de buikholte terechtkomt.
Wat is endometriose ?
Endometriose is baarmoederslijmvlies dat buiten de baarmoeder groeit. Het endometrium is het slijmvlies waarmee de binnenkant van de baarmoeder is bekleed. Tijdens de cyclus van de vrouw, groeit dit slijmvlies aan. Aan het eind van de cyclus, stoot het lichaam dit weer af : de menstruatie. Bij endometriose komt dit baarmoederslijmvlies ook op andere plaatsen in het lichaam voor, zoals : De eierstokken, eileiders, baarmoederwand, buikvlies, darmen en blaas. In zeer zeldzame gevallen komt endometriose ook voor in : Chirurgische littekens,de longen, de navel, de neus en op het diafragma.
Verschijnselen van endometriose
Pijn
Door de endometriose kun je tijdens de menstruatie enorme krampen krijgen. Deze kunnen zo erg pijnlijk zijn dat je een aantal dagen niet normaal kunt functioneren. Bij veel vrouwen begint deze aandoening met alleen een pijnlijke menstruatie, maar begint de pijn in een steeds vroeger stadium van de cyclus. Dit kan ook gepaard gaan met verschijnselen van prikkeling van het buikvlies, zoals : Braken, misselijkheid, verstopping of diarree.
Langdurige menstruatie
Bloedingen kunnen abnormaal lang aanhouden. Vooral als de endometriosehaarden in de baarmoederwand zitten. Op andere plekken hoeft het geen invloed op de cyclus te hebben.
Darm- en blaasproblemen
De darmen en blaas reageren op de krampen van de baarmoeder. Dit kan voortdurende aandrang veroorzaken. Ook kan de toiletgang en passerende darmgassen erg pijnlijk zijn.
Pijn tijdens en/of na geslachtsgemeenschap
Ovulatiepijn
Ovulatiepijn betekent : pijn tijdens de eisprong.
Andere symptomen
- Lusteloosheid;
- Vermoeidheid;
- Depressie en/of prikkelbaarheid;
- Premenstrueel syndroom (PMS);
- Gezwollen buik;
- Slapeloosheid.
De diagnose
Helaas is de weg naar de diagnose voor de meeste vrouwen erg lang. Momenteel is de tijd tussen de eerste verschijnselen en de diagnose gemiddeld 9 jaar. De redenen hiervoor zijn : Het niet serieus genomen worden door artsen, als het menstruatieproblemen betreft. Daarnaast is de diagnose niet met een simpel lichamelijk onderzoek te stellen. De diagnose kan eigenlijk alleen met zekerheid worden vastgesteld door middel van een laparoscopie. (kijkoperatie) Sommige gevallen (dieper gelegen endometriosehaarden) zijn pas te zien tijdens een grote buikoperatie.
Behandeling
- Afwachtende benadering;
- Symptomatische behandeling;
- Hormonale behandeling;
- Mirenaspiraal;
- Chirurgische behandeling;
- Gecombineerde behandeling;
- Alternatieve therapieën.
Leven met endometriose
Endometriose is een chronische aandoening. Er zijn erg veel variaties bij deze aandoening. De ene vrouw heeft bijna geen klachten en voor andere vrouwen is het een verzwakkende aandoening waar behandelingen soms niet succesvol zijn. Dit kan enorm veel invloed hebben op het dagelijks leven. Endometriose is geen levensbedreigende ziekte, maar dat betekent niet dat de patient niet aan ernstige pijnen kan lijden. Sommige vrouwen zijn niet meer in staat om te werken of een normaal leven te leiden. Daarnaast is endometriose één van de meest voorkomende oorzaken van onvruchtbaarheid bij vrouwen boven de 25 jaar. Het is dus belangrijk dat een vrouw met endometriose zich goed laat voorlichten door de gynaecoloog, om alle mogelijkheden goed te kunnen overwegen.