Endometriose en retrograde menstruatie

Endometriose is een chronische ziekte waarbij het baarmoederweefsel (endometrium) dat normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleedt, groeit op plaatsen buiten de baarmoeder. Endometriose kan uiteindelijk leiden tot verminderde vruchtbaarheid of zelfs onvruchtbaarheid.

Mogelijke oorzaken

Endometriose kan veroorzaakt worden door menstruatiebloed dat vanuit de baarmoeder terug vloeit naar de eileiders en zo in de bekken- en buikholte terecht komt. Dit proces wordt ook wel retrograde menstruatie. Deze terugvloeiing van menstruatievocht komt bij alle vrouwen voor, maar leidt niet altijd tot endometriose. Het hebben van een orgasme tijdens de menstruatie, waarbij de baarmoeder samentrekt, kan deze terugvloeiing mogelijk voorkomen. Verder is er overigens geen wetenschappelijk bewijs voor een verband tussen het krijgen van endometriose en het het hebben van orgasmen tijdens de ongesteldheid.

Daarnaast zouden verstoring van het immuunsysteem of van de hormoonhuishouding kunnen leiden tot endometriose.

Endometriosehaarden

Het menstruatiebloed dat terugstroomt bevat ook 'levende' stukjes baarmoederslijmvlies. Deze stukjes slijmvlies kunnen tegen organen in de buik aanplakken en gaan groeien. Deze plekjes van geïmplanteerd baarmoederslijmvlies worden endometriosehaarden genoemd. Lang niet elke vrouw met retrograde menstruatie krijgt endometriose.

Wie krijgt endometriose?

Alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd van puberteit tot overgang kunnen endometriose ontwikkelen. Endometriose komt vaker voor bij vrouwen in de 'Westerse' wereld. Onduidelijk is waarom dat zo is, verbanden worden daarom gezocht in de richting van voedsel, stress en andere omgevingsfactoren. Vrouwen die mager zijn hebben een iets kleinere kans. Te mager kan overigens ook de menstruatiecyclus weer verstoren. Al met al geen reden om extreem af te vallen. Openvallend genoeg zijn er ook bewijzen dat endometriose minder voorkomt bij vrouwen die roken. Duidelijk zal zijn dat roken weer andere risico's heeft.

Grotere kans op eierstokkanker

Verschillende kleine studies toonden hebben in de afgelopen jaren al een verband tussen endometriose en epitheliale eierstokkanker. Dit is de meest voorkomende vorm van eierstokkanker. Recent onderzoek heeft ook een verband aangetoond tussen endometriose en andere vormen van eierstokkanker. Op basis van de resultaten schatten de onderzoekers dat endometriose het risico op het zogenaamde clear-cell carcinoom verdrievoudigd en het risico op een endometriode tumor verdubbeld. Daarnaast vonden de onderzoekers voor het eerst dat ook het risico op een laag sereuze tumor twee keer zo hoog is bij vrouwen met een geschiedenis van endometriose.
Overigens moeten deze resultaten met grote voorzichtigheid gelezen worden. Hoewel onderzoeker dus een verband kunnen vinden, zullen de meeste vrouwen met endometriose geen eierstokkanker ontwikkelen.

Vruchtbaarheidsproblemen door endometriose

Zelden leidt endometriose tot volledige onvruchtbaarheid. Vrouwen met endometriose worden wel moeilijker zwanger. De mate van endometriose bepaalt ook hoe groot de kans is op een succesvolle conceptie. Veel vrouwen met endometriose hebben kinderen gekregen. Wie endometriose heeft en ook een kinderwens, doet er om die reden goed aan de kinderwens niet te lang uit te stellen.

Andere mogelijke gevolgen:

  • Pijnlijke menstruatie (dysmenorroe)
  • Pijn bij de geslachtsgemeenschap (dyspareunie)
  • Klachten bij de ontlasting
  • Plasklachten
© 2012 - 2024 Basjobsen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Endometriose en buikpijn, rugpijn, moe en pijn bij plassenEndometriose en buikpijn, rugpijn, moe en pijn bij plassenAan de binnenkant van de baarmoeder zit een laagje slijmvlies (baarmoederslijmvlies of endometrium). Wanneer deze stukje…
Endometriose: symptomen, diagnose en behandelingEndometriose: symptomen, diagnose en behandelingOngeveer 10% van de vrouwen lijdt aan endometriose, vaak zonder het zelf te weten. Bij endometriose is baarmoederslijmvl…
Thorax-endometrioseThorax-endometrioseThorax-endometriose is endometriose in de borstkas. Baarmoederslijmvlies dat zich gewoonlijk in de baarmoeder bevindt, i…
Endometriose bij de vrouwEndometriose bij de vrouwEndometriose is een ziektebeeld dat voorkomt bij vrouwen. Het heeft te maken met het slijmvlies van de geslachtsorganen.…

Een obsessie voor eten: het syndroom van Prader WilliEen obsessie voor eten: het syndroom van Prader WilliHet syndroom van Prader-Willi is een vrij zeldzame aandoening waarbij kinderen een onverzadigbare eetlust ontwikkelen wa…
Last van veel oorsmeer, wat kun je er aan doen?Last van veel oorsmeer, wat kun je er aan doen?Als je veel oorsmeer in je oor hebt kun je hier last van krijgen. Het kan ervoor zorgen dat je minder goed kunt horen, j…
Basjobsen (20 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.