Pijn in bovenarm: oorzaken van een pijnlijke bovenarm

Pijn in bovenarm: oorzaken van een pijnlijke bovenarm Pijn in de bovenarm is voor de meeste mensen niet meteen een reden tot bezorgdheid. Het komt vaak voor dat je na intensief sporten, klussen of tuinieren, last krijgt van spierpijn in je armen. Wanneer je na een nacht slapen 's ochtends wakker wordt met pijn in je bovenarm, dan kan dit het gevolg zijn van het slapen in een verkeerde houding waarbij er te veel druk is komen te liggen op de aangedane arm. Pijn in de bovenarm kan echter ook voortkomen door een hartaanval. Hierbij kan de pijn uitstralen naar de kaken en naar de linkerarm, maar soms ook naar de rechterarm.

Bovenarm

Bot

De bovenarm is dat gebied van de bovenste ledematen dat ligt tussen de schouder en elleboog. De bovenarm bestaat uit één bot, het opperarmbeen of de humerus, tevens het grootste en langste bot in de arm. Het uiteinde aan de schouder, ofwel de humeruskop, vormt samen met de schouderkom het schoudergewricht. Het opperarmbeen komt uit in de elleboog, een verbindingsgewricht.

Spieren

De twee bekendste armspieren zijn de biceps en triceps. De biceps is een spier aan de voorzijde van de bovenarm en deze is in de schouder op twee verschillende plaatsen aangehecht. De voornaamste functie van de biceps is het buigen van de elleboog. De triceps is een driekoppige spier aan de achterzijde van de bovenarm, welke ervoor zorgt dat je je arm zijwaarts kan bewegen en je arm kan strekken.

Botten, spieren, pezen, bloedvaten, zenuwen, bindweefsel en huid

De bovenarm is samengesteld uit botten, spieren, pezen, bloedvaten, zenuwen, bindweefsel en huid. Bovendien begint en eindigt het grootste deel van deze structuren niet in de bovenarm. Sommige spieren en pezen kunnen in de schouder beginnen en eindigen in de bovenarm, terwijl sommige spieren en pezen beginnen in de bovenarm en eindigen in de onderarm. Slagaders en aders in de bovenarm zijn verbonden met de vaten van de schouder, oksel en onderarm. Hetzelfde geldt voor lymfatische vaten en zenuwen.

Oorzaken van pijn in de bovenarm

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van bovenarmpijn. De oorzaak van de pijn is moeilijk vast te stellen als er geen andere symptomen zijn, zoals roodheid, zwelling, warmte, zwakte of verlamming van de arm, gevoelloosheid of tintelingen. Veelvoorkomende oorzaken van pijn in de bovenarm zijn spierpijn, sportblessures, overbelastingsletsels, beknelde zenuwen, of ongevallen (trauma). Het is belangrijk om eerst courante oorzaken van pijn in de arm uit te sluiten. Pijn in de spieren van je bovenarm kan bijvoorbeeld ontstaan door intensief sporten, zwaar tillen, klussen of tuinieren. Oudere mensen kunnen last hebben van spierpijn in de bovenarmen door een trauma of slijtage van gewrichten.

Letsel of trauma

Trauma is een van de meest voorkomende oorzaken van pijn in de bovenarm. De schade kan zich beperken tot de meer oppervlakkige lagen van de huid en het onderhuidse weefsel of zich uitbreiden naar de dieper gelegen spieren en botten. Een gebroken arm, verrekte spier of een gescheurde pees, een kneuzing, snijwond en brandwond, zijn enkele van de verwondingen die zich kunnen voordoen bij een trauma. Het kan optreden als gevolg van een val, een verwonding door sportbeoefening, brandwond, een ongeval met een motorvoertuig, een arbeidsongeval, mishandeling of inspannende activiteit.

Spieren en pezen

Een aantal problemen van de spieren en pezen kunnen pijn in je bovenarm veroorzaken. Als gevolg van een acute overbelasting door bepaalde werkzaamheden of sportactiviteiten kan de pees geblesseerd raken, waarbij het vaak gaat om een scheurtje in de pees, bijvoorbeeld een gescheurde bicepspees. Een blessure van de spier aan de voorkant van de bovenarm kan ook door de tijd heen ontstaan als gevolg van structurele overbelasting van de pees, vaak door repetitieve bewegingen waardoor er gaandeweg microscheurtjes ontstaan.

Rotator cuff
De rotator cuff bestaat uit de vier dieper liggende schouderspieren en wanneer deze zijn verzwakt of beschadigd, kan dit leiden tot pijn in de schouder wat kan uitstralen naar de bovenarm en soms wordt omschreven als bovenarmpijn.

Plexus brachialis (zenuw) / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)Plexus brachialis (zenuw) / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Pijnlijke bovenarm door zenuwen

De plexus brachialis is een vlechtwerk van verschillende zenuwen, welke vanaf de ruggenwervels C5 - T1 helemaal naar de vingertoppen loopt. Zenuwproblemen die kunnen leiden tot pijn in de bovenarm pijn kunnen derhalve ontstaat vanaf de wervels of ergens langs de loop van de zenuw. Het kan hierbij gaan om perifere neuropathie (ziekten van lange zenuwen naar de benen en de armen), zenuwcompressie, auto-immuunziekten, diabetes, trauma aan de zenuw, infectie of soms door het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Het cubitale tunnel syndroom kan ook zorgen voor pijn in de bovenarm. Hierbij gaat het om een irritatie van de zenuw die aan de binnenkant van de arm loopt.

Botten en gewrichten

Er zijn een aantal problemen met betrekking tot de botten en gewrichten die kunnen leiden tot pijn in de bovenarm. Botgerelateerde aandoeningen kunnen een diepe pijn in de bovenarm veroorzaken. Hierbij kan het gaan om een fractuur, osteoporose (broze botten) en osteomyelitis, een botinfectie die gewoonlijk wordt veroorzaakt door bacteriën. Zelfs een klein trauma kan een breuk veroorzaken bij een persoon met osteoporose of botontkalking. Gewrichtsaandoeningen die pijn in de bovenarm pijn veroorzaken, kunnen ook van invloed zijn op het schoudergewricht of ellebooggewricht. Een frozen shoulder kan soms ook als bovenarmpijn worden waargenomen.

Onder: een door aderverkalking aangetaste slagader / Bron: Teguh Mujiono/ShutterstockOnder: een door aderverkalking aangetaste slagader / Bron: Teguh Mujiono/Shutterstock

Bloedsomloop

Een verstoorde bloedsomloop kan ook leiden tot een pijnlijke bovenarm, in het bijzonder wanneer de bloedtoevoer wordt beperkt. Bij perifere slagaderziekte (PAD, ook wel 'perifere vaatziekte' genoemd) wordt de slagader geleidelijk verkleind door de opbouw van vette plaques (atherosclerose). Uiteindelijk kan de slagader volledig worden geblokkeerd en dit veroorzaakt ischemie, ofwel 'onvoldoende doorbloeding'. Zelfs zonder reeds bestaande vernauwing kan een bloedstolsel in de arm een ​​(slag)ader blokkeren. De onderbreking van de bloedtoevoer zorgt ervoor dat de weefsels in de arm onvoldoende zuurstof krijgen. Een plotselinge volledige afsluiting van een slagader kan leiden tot pijn en andere klachten. De getroffen arm kan koud aanvoelen en gevoelloos worden. De arm ziet er bleek of blauwachtig uit.

Vasculitis
Vasculitis is een ontsteking van de bloedvaten en dit kan optreden bij allerlei ziekten en aandoeningen, zoals bij infecties, kanker en auto-immuunziekten.

Andere oorzaken van pijn in de bovenarm

Er zijn een aantal andere aandoeningen die onder meer kunnen leiden tot pijn in de bovenarm:

Reflux

Reflux of brandend maagzuur geeft vaak een schrijnend, branderig gevoel achter het borstbeen, met soms uitstralingspijn naar de rug (pijn tussen de schouderbladen), naar de hals of bovenarm.

Angina pectoris

Angina pectoris geeft een drukkende pijn midden of links op de borst tijdens inspanning, waarbij de pijn kan uitstralen naar de kaken en armen of polsen en soms ook naar de rug of tussen de schouderbladen.

Angst en hyperventilatie

Angstaandoeningen: angst kan leiden tot hyperventilatie wat onder meer pijn in de linkerarm kan veroorzaken.

Cellulitis

Cellulitis is een bacteriële infectie van het onderhuidse bindweefsel en komt vaak voor aan een been, minder vaak aan een arm of in het gezicht.

Hartaanval

Een hartaanval geeft vaak een heftige drukkende pijn midden op de borst, welke mogelijk uitstraalt naar kaken en armen, vooral de linkerarm maar soms ook de rechterarm of zelfs beide armen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn in de bovenarmPijn in de bovenarmPijn kan op verschillende plekken aan het lichaam gevoeld worden, bijvoorbeeld aan de arm. Er is een verschil tussen pij…
Gebroken arm: bovenarm en onderarmGebroken arm: bovenarm en onderarmEen gebroken arm kan ontstaan als gevolg van een val op de arm of schouder, of door de val op te vangen met gestrekte ar…
Humeruskopfractuur: symptomen, oorzaken en behandelingHumeruskopfractuur: symptomen, oorzaken en behandelingEen van de meest voorkomende fracturen (gebroken botten) bij oudere mensen is de zogeheten 'humeruskopfractuur'. Ouderen…
Spierpijn in de onderarmSpierpijn in de onderarmDe onderarm is het gedeelte tussen de elleboog en de pols. Vaak komt spierpijn in de bovenarm voor maar kan ook in de on…

Lewy-body-dementie, wat is dit?Lewy-body-dementie, wat is dit?Lewy-body-dementie (LBD) is minder bekend en wordt vaak ten onrechte gediagnosticeerd als de ziekte van Parkinson. Dit o…
Oligohydramnion: Tekort aan vruchtwater bij zwangere vrouwenOligohydramnion: Tekort aan vruchtwater bij zwangere vrouwenOligohydramnion is een aandoening die bij zwangere vrouwen tot stand komt, meestal tijdens de laatste drie maanden van d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tatyana Vyc/Shutterstock.com
 • http://www.fysioaantwad.nl/website/fysioaantwad.nsf/cms/Aandoeningen-Armen-Peesblessure
 • https://www.ocon.nl/spierpijn-in-de-arm
 • https://www.fysiotherapie4all.nl/klachten/mijn-lijf/item/wat-is-een-triceps-letsel
 • http://www.fysioaantwad.nl/website/fysioaantwad.nsf/cms/Aandoeningen-Armen-Peesblessure
 • http://www.learningsupport.nl/operatie-inzicht/appendiculaire-skelet/anatomie-arm.html
 • http://www.healthhype.com/upper-arm-pain-biceps-and-triceps-causes.html
 • http://www.livestrong.com/article/342869-what-are-the-causes-of-upper-arm-muscle-ache/
 • http://www.medi-dyne.com/injury-treatment/upper-arm-pain/
 • Afbeelding bron 1: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Teguh Mujiono/Shutterstock
Reactie

Simone Siegers, 22-06-2018
Sinds 3 maanden heb ik zowel in mijn rechter en tevens in mijn linker bovenarmen een zeer vreselijke pijn. ik heb in beide armen een slijmbeursinjectie gekregen. De behandeling bij mijn huisdokter ligt nu al geruime tijd stil omdat mijn huisdokter geen verdere diagnose kan stellen. Ik ben inmiddels erg ziek, ik heb een algehele malaise, ben niet meer in staat te kunnen fuctioneren. Van mijn huisdokter heb ik afscheid genomen, omdat zij weigert enig geneesmiddel voor te schrijven, zodat ik weer kan opknappen. Wie heeft een goede raad voor mij? Reactie infoteur, 25-06-2018
Speciaal voor mensen met schouderklachten kent bijvoorbeeld Bernhoven (een algemeen regionaal ziekenhuis te Uden in Noordoost-Brabant) het schouderspreekuur binnen de maatschap orthopedie. Er zijn soms ook andere ziekenhuizen met dergelijke spreekuren. U hebt dan wel een verwijzing nodig van uw huisarts.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 05-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.