Hoofdpijn en een bloedneus

Hoofdpijn en een bloedneus Een bloedneus overkomt iedereen wel eens, vaak is dit het gevolg van een slag of stoot, neuspeuteren of een beschadiging van de adertjes. Wie regelmatig een bloedneus heeft in combinatie met hoofdpijn, kan last hebben van bijvoorbeeld erg droge lucht. Ook tijdens de zwangerschap komt dit voor. Welke oorzaken en behandelingen zijn er te vinden?

Wanneer hoofdpijn en een bloedneus gelijktijdig voorkomt

Een bloedneus is het verliezen van bloed vanuit de neus. Hoofdpijn is een pijn die gevoeld wordt aan het voorhoofd, achterhoofd de zijkant of bovenop het hoofd. Wanneer beiden symptomen tegelijk voorkomen, is er vaak meer aan de hand. Dit hoef niets ernstigs te zijn: in de meeste gevallen is een bloedneus in combinatie met hoofdpijn volkomen onschuldig. In sommige gevallen is de oorzaak wel ernstig.

Hoofdpijn, een bloedneus en duizeligheid

Bij hoofdpijn komt soms duizeligheid kijken. Wie duizelig is, heeft moeite met het evenwicht of heeft het gevoel dat de kamer draait. Soms voel je je ook goed misselijk. Bij ernstige gevallen moet je zelfs braken. Duizeligheid kan dus aardig wat klachten opleveren. Hoofdpijn in combinatie met duizeligheid kan een teken zijn van oververmoeidheid. Een bloedneus komt hier echter zelden bij voor. De volgende oorzaken kunnen de symptomen hoofdpijn, duizeligheid en een bloedneus gelijktijdig vertonen:
  • Hoge bloeddruk, vaak bij ouderdom of erfelijk bepaald.
  • Plotselinge overgang van warm naar koud.
  • De overgang: vooral vrouwen hebben hier meer last van.

Hersentumor

Wanneer hoofdpijn en een bloedneus samen voor komt zijn veel mensen bang voor een hersentumor. Een hersentumor kan hoofdpijn en een bloedneus veroorzaken, maar vaak is er iets heel anders aan de hand. Vaak wordt een hersentumor ontdekt door andere symptomen:
  • Verwardheid
  • Moeite met spreken
  • Geheugenverlies
  • Gehooruitval
  • Zichtuitval
  • Veranderingen in het gedrag
Jaarlijks sterven er in Nederland 1.500 mensen aan een hersentumor. De overlevingskans na vijf jaar bedraagt ongeveer 20 procent. Hoewel een hersentumor moeilijk te behandelen is, is de kans op het krijgen van een hersentumor heel klein.

Droge lucht in huis of op het werk

Vooral in de winter kan de lucht erg droog zijn. Dit is vaak een combinatie van de toch al drogere lucht in der winter en het hoog stoken van de kachel. Thuis of op de werkplek kunnen klachten ontstaan door een droge lucht. Vaak is dit hoofdpijn. Door veel water te drinken wordt de hoofdpijn in de meeste gevallen minder. Daarnaast is het aan te raden om waterverdampers aan de kachel/ radiator op te hangen. Een bloedneus wordt ook vaak gezien bij een droge lucht. Het neusslijmvlies droogt uit en adertjes springen sneller. Wie dan ook nog eens in zijn neus peutert, krijgt vaak een flinke bloedneus als gevolg. Ook in de ochtend wordt vaak een bloedneus gezien na een nacht slapen in de droge lucht. In de slaapkamer mag de luchtvochtigheid ook best omhoog gebracht worden middels waterverdampers. Een andere oplossing is het ophangen van de natte was aan de radiators. Zolang de lucht maar minder droog wordt.

Zwanger: dan heb je er vaker last van

Tijdens de zwangerschap is alles beter doorbloed. Dit heeft als gevolg dat er ook vaker een bloedneus ontstaat. Dit is volkomen onschuldig, maar wel vervelend. Hoofdpijn tijdens de zwangerschap wordt veroorzaakt door een verandering van hormonen. Wanneer de hoofdpijn echt ernstig is, mag men een lichte pijnstiller nemen. Let tijdens de zwangerschap ook op e bloeddruk: een te hoge bloeddruk kan ook hoofdpijn veroorzaken. Bovendien is een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap gevaarlijk. Hoofdpijn en een bloedneus kunnen soms ook de eerste verschijnselen van een zwangerschap zijn. Halverwege de zwangerschap neemt hoofdpijn vaak af, om tegen het einde weer toe te nemen. Een bloedneus komt meestal in het eerste trimester voor maar kan gedurende de hele zwangerschap voorkomen.

Geen oorzaak te vinden

Helaas komt het vaak voor dat er geen duidelijke oorzaak te vinden is voor hoofdpijn en een bloedneus. Soms komen deze twee dingen per toeval gelijktijdig voor. Ze hebben dan niks met elkaar te maken en vaak is er niets ernstigs aan de hand. In de meeste gevallen verdwijnen de symptomen vanzelf weer zonder dat er ooit een oorzaak voor gevonden is. Vaak is het ook niet nodig om naar de huisarts te gaan. Wanneer klachten langdurig aan blijven houden en in hevigheid toenemen, is een bezoek aan een arts aan te raden. Deze zal soms doorverwijzen naar een specialist.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spontane bloedneusSpontane bloedneusEen bloedneus maakt iedereen wel eens mee. Vooral kinderen hebben hier eerder last van. Een bloedneus zonder aanwijsbare…
Oorzaken van bloedneusOorzaken van bloedneusVeel mensen hebben weleens last van een bloedneus. Het is een vrij normaal fenomeen. Er zijn een aantal redenen waarom u…
Wat te doen bij een bloedneusIedereen heeft wel een bloedneus, maar weinigen raadplegen hier een dokter voor. Als het om een moeilijk te stelpen bloe…
Hoofdpijn en bloedneus: oorzaak van hoofdpijn & neusbloedingHoofdpijn en bloedneus: oorzaak van hoofdpijn & neusbloedingLast van hoofdpijn en een bloedneus? Een bloedneus is een interne bloeding in de neus en vaak bloedt er een bloedvaatje…

Gekneusde rug: behandeling en herstelGekneusde rug: behandeling en herstelHet zal je maar overkomen: een harde val op de rug, een slag of een stoot tegen de rug. Het gevolg: de rug is gekneusd.…
Pijn in de bovenarmPijn in de bovenarmPijn kan op verschillende plekken aan het lichaam gevoeld worden, bijvoorbeeld aan de arm. Er is een verschil tussen pij…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 29-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.