Hoofdpijn en bloedneus: oorzaak van hoofdpijn & neusbloeding

Hoofdpijn en bloedneus: oorzaak van hoofdpijn & neusbloeding Last van hoofdpijn en een bloedneus? Een bloedneus is een interne bloeding in de neus en vaak bloedt er een bloedvaatje in het neusslijmvlies. Het neusslijmvlies is kwetsbaar en bloedt snel, vooral door zoiets als neuspeuteren. Er zijn talrijke oorzaken voor de combinatie hoofdpijn en bloedneus. Deze kunnen variëren van een klein probleem zoals hooikoorts of een verkoudheid, tot ernstiger oorzaken. Er zijn tal van belangrijke oorzaken voor zowel hoofdpijn als neusbloedingen. Meestal gaat het om een relatief onschuldige oorzaak als een verkoudheid of een bijholteontsteking. Soms kan een ernstige aandoening zorgen voor hoofdpijn en een bloedneus. In dat geval zullen de klachten regelmatig terugkeren.

Hoofdpijn en bloedneus

Bij een bloedneus gaat het meestal om een aderlijke bloeding van een klein bloedvaatje in het neusslijmvlies. Hooikoorts, overmatig gebruik van neussprays en bijholteontstekingen zijn veelvoorkomende oorzaken van hoofdpijn en neusbloeding. Schakel medische hulp in als je bloedneus niet na 20 minuten stopt. Bel de hulpdiensten als je hoofdpijn hebt en je je verward voelt, gevoelloos aan één kant van het lichaam of misselijk bent. Hoofdpijn en bloedneus komen nogal eens samen voor. Hoofdpijn en een neusbloeding kunnen een teken zijn van een klein probleem, zoals hooikoorts of iets ernstigers, zoals bloedarmoede.

Oorzaak van hoofdpijn en neusbloeding

Omgevings- en leefstijlfactoren kunnen bijdragen aan hoofdpijn en een bloedneus. De kleine bloedvaten in je neus raken makkelijk beschadigd, vooral als het neusslijmvlies uitgedroogd is. Een afwijkend neustussenschot (septum) geeft vaak aanleiding tot een grote reeks klachten, zoals een gevoel van verstopping, een gestoorde ademhaling of hoofdpijn. Ook kunnen bloedneuzen (epistaxis) voorkomen.

Milde oorzaken

Andere milde aandoeningen die hoofdpijn en een bloedneus kunnen veroorzaken zijn:
 • Allergische rhinitis (ontsteking van het neusslijmvlies) of hooikoorts;
 • Verkoudheid;
 • Bijholteontsteking;
 • Buitensporig gebruik van decongestiva of neussprays (middelen die zwellingen verminderen);
 • Droog slijmvlies in de neus.

Ernstige oorzaken

Enkele ernstige maar minder vaak voorkomende aandoeningen die hoofdpijn en een bloedneus kunnen veroorzaken zijn:
 • Aangeboren hartafwijkingen;
 • Leukemie;
 • Hersentumor;
 • Essentiële trombocytemie met een te hoog aantal bloedplaatsjes.

Huisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesHuisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Huisarts

Maak een afspraak met je huisarts als hoofdpijn en neusbloedingen gepaard gaan met andere symptomen, zoals misselijkheid, braken of duizeligheid.

Hoofdpijn en bloedneus door een te droge lucht

Wanneer je tijdens de wintermaanden regelmatig last hebt van een bloedneus, dan komt dit vaak door verwarmde binnenlucht die vaak droog is. Dit droogt het neusslijmvlies uit, wat kan leiden tot een bloedneus. Het gebruik van een luchtbevochtiger kan helpen om de lucht vochtiger en aangenamer te houden, en kan ook hoofdpijn verminderen die door hetzelfde probleem kan worden veroorzaakt.

Hoge bloeddruk

Als iemand al met hoge bloeddruk is gediagnosticeerd en hoofdpijn en neusbloedingen heeft, evenals kortademigheid, dan is het verstandig onmiddellijk medische hulp in te schakelen. De hoge bloeddruk, die klachten als hoofdpijn en bloedneuzen kan veroorzaken, kan ook tot ernstigere problemen leiden, zoals een beroerte, een hartaanval of een andere ernstige medische aandoening, indien het onbehandeld blijft.

Anemie of bloedarmoede

Wanneer hoofdpijn en/of een bloedneus optreedt, terwijl een persoon ook een bleke huid heeft, hartkloppingen, vermoeidheid en kortademigheid, dan kan de boosdoener bloedarmoede zijn of een onvoldoende hoeveelheid rode bloedcellen. Dit kan zowel hoofdpijn als een bloedneus veroorzaken.

Bijholteontsteking

Hoofdpijn kan optreden wanneer iemand een bijholteontsteking heeft. Acute bijholteontsteking zorgt ervoor dat de holtes rond je neuskanalen (sinussen) ontstoken en gezwollen raken. Er ontstaat slijmopbouw met klachten als pijn of druk in het gelaat of voorhoofd en verkoudheidsklachten. Bij acute bijholteontsteking of sinusitis kan het moeilijk zijn om door je neus te ademen. Het gebied rond je ogen en gezicht kan gezwollen aanvoelen, en je kan last hebben van kloppende pijn in het gezicht of of hoofdpijn. Acute sinusitis wordt meestal veroorzaakt door een verkoudheid. Tenzij een bacteriële infectie ontstaat, lossen de meeste gevallen binnen een week tot 10 dagen op. In de meeste gevallen volstaan huismiddeltjes om acute sinusitis te behandelen. Aanhoudende sinusitis kan echter leiden tot ernstige infecties en andere complicaties. Sinusitis die langer dan 12 weken duurt ondanks medische behandeling, heet chronische sinusitis.

Migraine

Wanneer een persoon is getroffen door een migraineaanval, dan kan de pijn de bloeddruk verhogen, wat op zijn beurt kan leiden tot hoofdpijn en een bloedneus. Een migraine veroorzaakt hevige pijn, meestal aan één kant van het hoofd. Het gaat vaak gepaard met misselijkheid, braken en extreme gevoeligheid voor licht en geluid. Migraineaanvallen kunnen uren tot dagen aanhouden.

Hoofdpijn en bloedneus tijdens de zwangerschap

Hoofdpijn en neusbloeding komen vaak voor tijdens de zwangerschap. Een zwangere vrouw vindt het vaak moeilijker om tijdens de zwangerschap te ademen. Dit komt omdat de bekleding van de binnenkant van de neus en neusdoorgang meer bloed krijgt. De verhoogde hoeveelheid bloed in de kleine vaten van de neus kan een bloedneus veroorzaken. Als gevolg van hormonale veranderingen die je ondervindt, vooral tijdens het eerste trimester van je zwangerschap, kan je ook last krijgen van hoofdpijn.

Geen oorzaak

Het komt vaak voor dat er geen duidelijke oorzaak te vinden is voor hoofdpijn in combinatie met een bloedneus. Soms komen deze twee dingen gelijktijdig voor, zonder dat ze wat met elkaar te maken hebben. De twee klachten staan dan los van elkaar. Vaak is er niets ernstigs aan de hand en verdwijnen de klachten vanzelf. Bij aanhoudende of verergerende klachten is het raadzaam om een afspraak te maken met de huisarts.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spontane bloedneusSpontane bloedneusEen bloedneus maakt iedereen wel eens mee. Vooral kinderen hebben hier eerder last van. Een bloedneus zonder aanwijsbare…
Hoofdpijn en een bloedneusHoofdpijn en een bloedneusEen bloedneus overkomt iedereen wel eens, vaak is dit het gevolg van een slag of stoot, neuspeuteren of een beschadiging…
Wat te doen bij een bloedneusIedereen heeft wel een bloedneus, maar weinigen raadplegen hier een dokter voor. Als het om een moeilijk te stelpen bloe…
Een bloedneus, hoe te handelenIedereen in zijn leven krijgt wel eens te maken met een bloedneus. Of het nou van je zelf is of van een ander, kan het h…

Hyperpyrexie: Zeer hoge koorts door onderliggend probleemHyperpyrexie: Zeer hoge koorts door onderliggend probleemHyperpyrexie is een medische noodtoestand waarbij een patiënt zeer hoge koorts ervaart. Deze situatie is potentieel leve…
Milia: Huidaandoening met kleine bultjes op het gezichtMilia: Huidaandoening met kleine bultjes op het gezichtBij een baby ontwikkelt zich vaak een huiduitslag met kleine bultjes op de neus, de kin, het voorhoofd of de wangen. Dez…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/AndreyPopov
 • Dokter.nl. Is een bloedneus altijd onschuldig? https://www.dokter.nl/nieuws/hart-bloed-en-bloedvaten/541-is-een-bloedneus-altijd-onschuldig/ (ingezien op 9-8-2017)
 • Healthline. What’s Causing Your Headache and Nosebleed? http://www.healthline.com/health/headache-and-nosebleed#overview1 (ingezien op 9-8-2017)
 • Mayo Clinic. Acute sinusitis: Overvieuw. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acute-sinusitis/home/ovc-20199692 (ingezien op 9-8-2017)
 • New Health Advisor. Headache and Nosebleed. http://www.newhealthadvisor.com/Headache-and-Nosebleed.html (ingezien op 9-8-2017)
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/monkeybusinessimages
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 11-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.