Hoofdpijn aan voorhoofd: oorzaken van pijn aan voorhoofd

Hoofdpijn aan voorhoofd: oorzaken van pijn aan voorhoofd Hoofdpijn voorhoofd is een pijn die veel voorkomt. Vaak gaat hoofdpijn voorhoofd gepaard met pijn achter de ogen. Hoofdpijn voorhoofd kan verergeren bij bukken, hetgeen we vaak zien bij een voorhoofdsholteontsteking. Hoofdpijn kan bestaan uit een constante en langdurige zeurende pijn, drukkende pijn of kloppende pijn of juist uit korte hevige steken. Het kan links of rechts gevoeld worden of over het hele voorhoofd en soms ook aan de zijkant. Hoofdpijn in je voorhoofd wordt ook wel 'frontale hoofdpijn' genoemd. Samen met hoesten en verkoudheid, is hoofdpijn de meestvoorkomende klacht bij patiënten in de praktijk van de huisarts. Ontstekingen en infecties, zoals bijholteontsteking of een verkoudheid, zijn vaak voorkomende oorzaken van voorhoofdspijn. Het kan gaan om zeurende pijn of juist knallende hoofdpijn. De meeste gevallen van pijn in het voorhoofd kun je goed bestrijden met medicijnen of veranderingen in leefstijl.

Oorzaken van hoofdpijn voorhoofd

Ontstekingen en infecties zijn vaak voorkomende oorzaken van voorhoofdspijn. Infectie van de sinussen (sinusitis of voorhoofdsholteontsteking) kan leiden tot hoofdpijn aan het voorhoofd. Meningitis (hersenvliesontsteking met hoofdpijn, koorts en een stijve nek) resulteert ook in voorhoofdspijn. Trauma aan het hoofd, zoals een hersenschudding, kan ook hoofdpijn aan het voorhoofd veroorzaken. Veelvoorkomende oorzaken van pijn aan het voorhoofd omvatten migraine en spierspanningshoofdpijn als gevolg van stress of gespannen spieren in de nek, kaak of de hoofdhuid. Andere oorzaken van pijn aan het voorhoofd omvatten vermoeidheid van de ogen en cafeïne- of alcoholonthouding, evenals te veel alcohol, cafeïne of nicotine. Hoofdpijn kan ook veroorzaakt worden doordat je te vaak hoofdpijnmiddelen gebruikt (medicatieafhankelijke hoofdpijn). Hoofdpijn komt zeer vaak voor en wordt maar heel zelden door een hersentumor veroorzaakt.

Bijkomende symptomen

Duizelig, moe en misselijk

Hoofdpijn in het voorhoofd kan gepaard gaan met allerlei andere klachten, afhankelijk van de oorzaak. Bekende klachten zijn:

Wanneer de huisarts raadplegen?

Raadpleeg je huisarts als het voor jou een nieuw soort hoofdpijn is die langer dan 24 uur aanhoudt en niet verbetert met pijnstilling.

Voorhoofdspijn door migraine

Migraine kan ernstige pijnlijke pijn of een pulserende sensatie veroorzaken, meestal aan slechts één kant van het hoofd. Het gaat vaak gepaard met misselijkheid, braken en extreme gevoeligheid voor licht en geluid. Migraineaanvallen kunnen uren tot dagen aanzienlijke pijn veroorzaken en kunnen zeer hevig zijn. Waarschuwingssymptomen bekend als aura kunnen voor of gelijktijdig met de hoofdpijn optreden.

Behandeling
Geneesmiddelen kunnen helpen om sommige migraineaanvallen te voorkomen en ze minder pijnlijk te maken. Overleg met je huisarts over de verschillende migrainebehandelingsmogelijkheden die er zijn. De juiste medicijnen, gecombineerd met zelfhulpmiddelen en levensstijlveranderingen, kunnen helpen.

Verkoudheid en griep

Een zware verkoudheid en griep gaan vrijwel altijd gepaard met hoofdpijn. Hoofdpijn bij griep kan soms zeer hevig zijn en in gaat in een aantal gevallen gaat het gepaard met nekpijn. Griep wordt veroorzaakt door het Influenzavirus en is zeer besmettelijk. Het virus wordt verspreid wanneer je een geïnfecteerde druppeltjes inademt in de lucht. Deze druppeltje kunnen in de lucht komen wanneer een besmet persoon hoest of niest. Verkoudheid wordt veroorzaakt door een verkoudheidsvirus en is net als griep erg besmettelijk. Een verkoudheid kan ook gepaard gaan met hoofdpijn (met soms geringe nekpijn), maar minder erg dan bij griep.

Bijholteontsteking / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewiczBijholteontsteking / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz

Voorhoofdsholteontsteking

De bijholten staan via kleine kanaaltjes in verbinding met de neus en zitten links en rechts van je neus in het bot van je bovenkaak en voorhoofd. Een bijholteontsteking kun je herkennen aan verkoudheidsklachten (loopneus of verstopte neus) met extra klachten, zoals het voelen van pijn/druk in je gezicht of verminderd reukvermogen. Hoofdpijn is vooral ‘s ochtends aanwezig en verergert bij voorover bukken. Een bijholteontsteking kan gepaard gaan met koorts en je kunt je flink ziek voelen. Oorpijn kan ook optreden bij een bijholteontsteking.

Behandeling
Normaal gesproken gaat een bijholteontsteking binnen 1 tot 3 weken vanzelf over. De klachten kunnen verlicht worden door neusdruppels en paracetamol.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn wordt gewoonlijk beschreven als 'gewone' hoofdpijn, die op één of meer plaatsen van het hoofd kan voorkomen, matig of hevig van aard is, die geregeld terugkomt en waarbij soms misselijkheid en overgevoeligheid voor fel licht of harde geluiden optreedt. De locatie van de pijn verschilt van persoon tot persoon, maar kan in principe overal in het hoofd gevoeld worden, op één of meerdere plekken. Spanningshoofdpijn duurt meestal enkele uren, maar het kan ook dagen of weken aanhouden. Spanningshoofdpijn begint en verdwijnt meestal geleidelijk, maar spanningshoofdpijn kan een enkele keer aanvalsgewijs optreden. Bij inspanning verergert de pijn.

Pinda's / Bron: Istock.com/etiennevossPinda's / Bron: Istock.com/etiennevoss
Triggers
Uitlokkende factoren die ervoor zorgen dat de spieren van schouders, nek en hoofd te krachtig worden aangespannen gedurende langere tijd waardoor hoofdpijn ontstaat, zijn onder meer:
  • Aanhoudende stress en spanning.
  • Overbelasting van verschillende spieren door bijvoorbeeld veelvuldig terugkerende bewegingen.
  • Veelvuldig beeldschermwerk.
  • Houding- en bewegingsafwijkingen.
  • Weersomstandigheden en omgevingsfactoren, zoals grote temperatuursveranderingen en extreme kou of hitte.
  • Hormonale schommelingen: vrouwen kunnen tijdens de menstruatie, eisprong en overgang frequenter last hebben van hoofdpijn, maar ook tijdens de zwangerschap ontstaan er vaak klachten van hoofdpijn aan het voorhoofd als gevolg van hormonale veranderingen.
  • Voeding: bepaalde voeding kan hoofdpijn uitlokken, waaronder cafeïne chocola, zoete melkproducten, kaas, varkensvlees, suiker, pinda’s, zout en alcoholhoudende dranken.

Alcohol kan spierspanningshoofdpijn uitlokken / Bron: Istock.com/karelnoppeAlcohol kan spierspanningshoofdpijn uitlokken / Bron: Istock.com/karelnoppe
Uitlokkende factoren vermijden
Het is belangrijk om deze uitlokkende factoren te vermijden. Een eenvoudige pijnstiller zoals paracetamol of een NSAID heeft een gunstig effect op de duur en intensiteit van een episode met spanningshoofdpijn.

Hersenschudding

Een hersenschudding kan worden veroorzaakt door een flinke val, klap of stoot tegen de schedel. Meestal gebeurt dit door een ongeval, geweld of door de uitoefening van bepaalde sporten, vooral fysiek contact sporten. de meest voorkomende klacht van een hersenschudding is hoofdpijn, welke zich vaak aandient als een spanningsachtige hoofdpijn. De hoofdpijnklachten kunnen verergeren door moeheid of spanning.

Wat te doen?
Verlichting van de hoofdpijn kun je bereiken door voldoende te slapen en op gezette tijden rust te nemen. Na enkele dagen of weken is de hoofdpijn meestal wel verdwenen.

Vermoeide ogen

Vermoeide ogen is een andere term voor overbelaste ogen. Door intensief gebruik van je ogen kun je last krijgen van vermoeide ogen. Omstandigheden die daaraan bijdragen zijn bijvoorbeeld het gedurende langere tijd besturen van een auto of langdurig lezen of werken op een computer. Je ogen kunnen ook vermoeid raken door de airconditioning, centrale verwarming en (sigaretten)rook. Je kunt bij vermoeide ogen klachten krijgen als pijn in en rond de ogen, en vermoeide, brandende of jeukende ogen, maar ook droge ogen, tranende ogen en rug-, nek- en schouderpijn of hoofdpijn.

Wat te doen?
Een gezonde levensstijl met voldoende slaap, beweging en gezond en gevarieerd eten is van belang. De allerbelangrijkste maatregel is om tijdig rust te nemen. De regel is een korte pauze van vijf minuten per uur of zelfs een micropauze van 15 seconden om het kwartier. Voor elke halve dag moet je minimaal een kwartier pauze nemen. Knipper daarnaast zoveel mogelijk met je ogen; het traanvocht reinigt de ogen van stof en andere vuile deeltjes.

Hoofdpijn voorhoofd door oogaandoeningen

Enkele oogaandoeningen kunnen bijdragen aan hoofdpijn. Oogproblemen die leiden tot frontale hoofdpijn zijn onder meer:
  • Conjunctivitis, een ontsteking van de conjunctiva, het bindvlies van het oog;
  • Keratitis, ontsteking van het hoornvlies ofwel hoornvliesontsteking;
  • Uveïtis, een ontsteking van de uvea, een inwendig onderdeel van het oog;
  • Iritis, ontsteking van het regenboogvlies (de iris), ofwel irisontsteking.

Langdurig gebruik van pijnstillers kan hoofdpijn veroorzaken / Bron: Stevepb, PixabayLangdurig gebruik van pijnstillers kan hoofdpijn veroorzaken / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie-afhankelijke hoofdpijn

Medicatie-afhankelijke hoofdpijn is hoofdpijn die ontstaat of verergert door het langdurig gebruik van pijnstillers. Het lijkt erop dat medicamenten die worden gebruikt voor pijnverlichting hoofdpijn kunnen veroorzaken, maar alleen als je al een hoofdpijnstoornis hebt. Van pijnstillers die regelmatig worden ingezet voor een andere aandoening, zoals artritis, is niet aangetoond dat ze hoofdpijn veroorzaken bij mensen die nooit hoofdpijn hebben gehad.

Wat te doen?
Medicatie-afhankelijke hoofdpijn stopt gewoonlijk als je ophoudt met het gebruik van pijnstillers. Volledige stopzetting is de enige manier om van deze hoofdpijn verlost te worden.

Andere oorzaken van een hoofdpijn in je voorhoofd zijn:
  • Allergieën;
  • Depressie, angst en andere psychische stoornissen;
  • Trauma aan het hoofd;
  • Kaakpijn
  • Nekpijn;
  • Vermoeidheid of slaaptekort;
  • Tandpijn en/of kaakproblemen, vooral bij temporomandibulaire dysfunctie (TMD), een verzamelnaam voor stoornissen van het bewegingsapparaat van het kauworgaan;
  • Uitdroging (dehydratie);
  • Cafeïne- of alcoholonthouding, evenals te veel alcohol, cafeïne of nicotine.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Van hoofdpijn tot kopzorgenVan hoofdpijn tot kopzorgenWe hebben allemaal wel eens hoofdpijn. Dit is vaak een zeurend gevoel in je hoofd, die met een paracetamol wel te verhel…
Hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn, de meeste mensen hebben er wel eens last van. De oorzaken van hoofdpijn kunnen verschillend zijn: zo kan hoof…

Hoofdpijn bij de slaap: oorzaken van arteriitis temporalisHoofdpijn bij de slaap: oorzaken van arteriitis temporalisPijn rond een slaap of beide slapen, wat kan het zijn? Bij de aandoening arteriitis temporalis treedt er hoofdpijn ter h…
Gered en toch verdronken - het gevaar van Secondary DrowningGered en toch verdronken - het gevaar van Secondary DrowningIedereen haalt opgelucht adem, evenals het kind dat bijna was verdronken. Net op tijd heeft het badpersoneel de 4-jarige…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/RuslanGuzov
  • Dr. Jannes J.E. van Everdingen (hoofdredactie): Het medisch handboek; Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, vijfde volledig herziene druk 2006.
  • I. Vooren (eindredactie). Zorgboek hoofdpijn. Stichting September, Amsterdam, 2011.
  • https://thuisarts.nl/bijholte-ontsteking/ik-heb-bijholte-ontsteking
  • Mayo Clinic. Migraine: Symptoms and causes. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/symptoms-causes/dxc-20202434 (ingezien op 23-8-2017)
  • Mayo Clinic. Rebound headaches: Definition. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rebound-headaches/basics/definition/con-20024096 (ingezien op 23-8-2017)
  • Proximus. Vijf gouden tips: spaar uw ogen achter uw beeldscherm. https://www.proximus.be/nl/id_b_cb_eye_savers/zelfstandigen-en-kleine-bedrijven/discover/news/laat-u-inspireren/vijf-gouden-tips-spaar-uw-ogen-achter-uw-beeldscherm.html (ingezien op 23-8-2017)
  • www.symptomen-behandeling.nl/1/spanningshoofdpijn_symptomen_419119.html
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/CentralITAlliance
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz
  • Afbeelding bron 3: Istock.com/etiennevoss
  • Afbeelding bron 4: Istock.com/karelnoppe
  • Afbeelding bron 5: Stevepb, Pixabay
Reacties

C. ter Horst, 15-05-2017
Ik heb soms enkele dagen last van hoofdpijn. Bij nat bezweet voorhoofd, ontstaat een soort ei in het hoofd. De pijn verplaatst zich ook. Bij bukken komt extra bloed in mijn hoofd, waardoor op dat moment de pijn verdwijnt, totdat ik weer overeind kom. Dan keert de pijn heviger terug. Paracetamol wil wel helpen, maar vaak ben ik er enkele dagen zoet mee. Voorhoofd holte problemen? Bij het lezen van deze site, heb ik mijn klachten niet herkend. Het is of er een ader verstopt is. Welke hoofdpijn heb ik? Alvast dank voor uw reactie. Reactie infoteur, 04-06-2017
U kunt het beste uw klachten bespreken met de huisarts. Komt hij of zij er niet achter wat de oorzaak is van uw hoofdpijn, dan kan een verwijzing naar een hoofdpijncentrum volgen. In een hoofdpijncentrum of hoofdpijnpoli werken neurologen en hoofdpijnverpleegkundigen nauw samen om te onderzoeken welk type hoofdpijn iemand heeft. Zij kijken welke factoren een rol spelen bij het ontstaan en aanhouden van uw hoofdpijnklachten en zoeken samen met u naar een behandeling op maat.

Mirand (infoteur), 12-10-2016 #2
Ik heb de laatste tijd veel last van een drukkende pijn op het voorhoofd, net alsof ik zou moeten niezen en de druk zo weg zou gaan maar ik moet niet niezen en de druk blijft, erg vervelend, zou dit ook spanningshoofdpijn zijn? Reactie infoteur, 15-10-2016
Bij spierspanningshoofdpijn zit de pijn zit vaak aan weerszijden van het hoofd of in het voorhoofd of het achterhoofd of over het hele hoofd verspreid. Nek en schouders kunnen ook pijnlijk zijn. U kunt uw klachten het beste bespreken met uw huisarts, zodat er een diagnose gesteld kan worden.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 05-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.