Wat te doen bij een bloedneus
Iedereen heeft wel een bloedneus, maar weinigen raadplegen hier een dokter voor. Als het om een moeilijk te stelpen bloedneus gaat, geeft dat soms veel rede tot paniek bij omstanders of familieleden. Helemaal als de desbetreffende persoon ook nog eens bloedverdunners gebruikt. Wat vaak bij oudere mensen het geval is.
Eerste hulpadviezen bij een bloedneus
- Snuit goed je neus, zodat alle stolsels en snuit weggesnoten wordt.
- Knijp daarna de neus goed dicht, vlak onder het neusbeen.
- Houd de neus 10 minuten dicht ( niet stiekem tussendoor kijken of de bloeding gestopt is) en houd hierbij het hoofd licht voorovergebogen.
- Leg evt iets kouds in ed nek zodat de bloedtoevoer naar de neus wat afneemt.
Afhankelijk van het resultaat kunt u het volgende doen:
- Als de bloedneus niet gestopt is, moet u alle stappen herhalen.
- Als u alle adviezen herhaald heeft en u heeft nog steeds een bloedneus, dan moet u direkt een dokter bellen zodat hij op de praktijk of huisarsenpost de bloedneus stelpen kan.
- Als de bloeding is gestopt moet u de neus twee dagen met rust laten (dus niet meer snuiten of peuteren).
Oorzaken bloedneus:
De meest voorkomende oorzaak van een bloedneus is verkoudheid. Door de verkoudheid is het slijmvlies in de neus kwetsbaar en kan het wat makkelijker gaan bloeden. De bloeding zit dan ook vaak redelijk vooraan in de neus.
Bij kinderen speelt ook verkoudheid een grote rol in het krijgen van een bloedneus maar ook het neuspeuteren veroorzaakt vaak een bloedneus.
Bij ouderen zit de bloeding vaak dieper in de neus waardoor hij moeilijk te stelpen is. Als oudere mensen bloedverdunners gebruiken en een hoge bloeddruk hebben is de kans groter dat ze een bloedneus krijgen die bijna niet te stelpen is. Dit moet dan ook door een huisarts gebeuren. Vaak zal hij dan de zogenaamde neustampon plaatsen die ervoor moet zorgen dat de bloedneusstopt.