De klachten en symptomen van een slijmbeursontsteking

De klachten en symptomen van een slijmbeursontsteking Een slijmbeursontsteking is een klacht die regelmatig voorkomt. Deze ontsteking kan veel ongemak en pijn geven. Maar wat is een slijmbeurs eigenlijk en wat voor symptomen geeft het als de slijmbeurs ontstoken is? Hieronder alles op een rij.

Wat is een slijmbeurs?

Slijmbeurzen (bursa) komen op alle plekken in het lichaam voor in de directe omgeving van gewrichten. Een slijmbeurs is een vlakke holte in bindweefsel, gevuld met een stroperige vloeistof. Deze zogenaamde kussentjes voorkomen dat met name de grote schijven niet langs elkaar heen schuren en de gebogen gewrichten, zoals een schouder, elleboog of knie beschermd worden tegen druk van buitenaf. Eigenlijk dient de slijmbeurs als een soort stootkussentje tussen de pezen, spieren, botten en gewrichten.

Hoe ontstaat een slijmbeursontsteking?

Er kan een ontsteking optreden als er teveel druk en/of overbelasting is uitgeoefend op één van die plekken waar zich een slijmbeurs bevindt. De slijmbeurs raakt dan geïrriteerd en ontstoken. Vaak ontstaan de klachten na een dagje klussen waarbij bijvoorbeeld de patiënt de hele dag op zijn knieën heeft gezeten of heeft staan schilderen waarbij de schouder overbelast is geraakt.

De symptomen van een slijmbeursontsteking:

Een ontstoken slijmbeurs geeft de volgende symptomen:
  • Pijn aan de schouder, of elleboog, heupen, knieën, etc.)
  • Bewegingsbeperking
  • Eventueel een zwelling
  • Bij beweging extra pijn
  • Pijn zodra men druk uitoefent op de plek. (door bijvoorbeeld te liggen op de heup of schouder of door op de elleboog te leunen)

De behandeling van een slijmbeursontsteking:

Rust is het allerbelangrijkste voor het overbelaste gebied!
Tillen moet absoluut worden vermeden als het gaat om de pols, elleboog of schouder.
Een dokter kan een middel voorschrijven om de pijnklachten te reduceren. Belangrijk daarbij wel is om alsnog rust te behouden omdat de klacht anders niet overgaat. Bij pijnvermindering vergeet de patiënt vaak de klacht en gaat dan weer over tot de orde van de dag. Dit zal weer tot verergering van de klacht leiden.

Als er een etterige inhoud wordt geconstateerd van de slijmbeurs, moet de slijmbeurs worden geopend. Bij ernstige gevallen dient de slijmbeurs te worden verwijderd.
© 2011 - 2024 Madeleine79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SlijmbeursontstekingRegelmatig hoor je van mensen dat ze een slijmbeursontsteking hebben, maar wat is dit eigenlijk voor ontsteking? Hoe ont…
Hoe wordt schouder slijmbeursontsteking behandeld?Hoe wordt schouder slijmbeursontsteking behandeld?De schouder bestaat uit een kop en een kom en draaien dagelijks tijdens het bewegen soepel rond. Om die beweging van de…
Slijmbeursontsteking schouder, heup, knie, elleboogSlijmbeursontsteking schouder, heup, knie, elleboogSlijmbeurzen kun je vinden in de schouders, ellebogen, knieën en heupen. Een slijmbeurs, ook wel bursa of bindweefselzak…
Slijmbeursontsteking schouder (bursitis): injectie & herstelSlijmbeursontsteking schouder (bursitis): injectie & herstelSlijmbeursontsteking schouder symptomen, oorzaak en behandeling. De medische benaming van een ontsteking van de slijmbeu…

Waarom en hoe moet je overgeven?Waarom en hoe moet je overgeven?Overgeven of braken is een reactie op prikkels van de maag, darmen, slokdarm of de keelholte. Vaak gaat het om een infec…
Kortedarmsyndroom: te weinig (functionerende) dunne darmKortedarmsyndroom: te weinig (functionerende) dunne darmEen volwassene heeft een dunne darm van zo'n vijf meter lang. In de dunne darm wordt het grootste deel van de benodigde…
Bronnen en referenties
  • Medische Encyclopedie
  • Artsennet.nl
Madeleine79 (43 artikelen)
Laatste update: 27-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.