Boezemfibrilleren: de meest voorkomende hartritmestoornis

Boezemfibrilleren: de meest voorkomende hartritmestoornis Boezemfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis. Vele mensen krijgen naar mate ze ouder worden te maken met boezemfibrilleren. Het is een vervelende hartritmestoornis die verstrekkende gevolgen kan hebben. Gelukkig zijn er goede behandelingen mogelijk bij patiënten die lijden aan boezemfibrilleren. Bij de behandeling van boezemfibrilleren kan de ritmestoornis zelf behandeld worden maar er kan ook voor worden gekozen om alleen de gevolgen en symptomen van boezemfibrilleren te behandelen.

Boezemfibrilleren

Boezemfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis. Het wordt ook vaak boezem fladderen of atriumfibrilleren (afgekort AF) genoemd. Het komt voor bij 7% van de zeventig plussers en bij 10% van de 80 plussers. Ook jonge mensen kunnen het krijgen. Boven de 60 jaar neemt het risico op het krijgen van boezemfibrilleren toe.

Het gezonde hart

Een normale hartslag begint door middel van een elektrische puls vanuit de sinusknoop, de sinusknoop is de natuurlijke pacemaker van het hart. De sinusknoop bevind zich bovenin het hart. Vervolgens geleid deze elektrische prikkel zich door het hartspierweefsel van de boezems (ook wel atria of atriums genoemd). Hierdoor trekken de boezems zich samen waardoor het bloed door de kleppen in de kamers (ook wel ventrikels genoemd) wordt gepompt. De elektrische prikkel is inmiddels aangekomen bij de AV knoop. De AV knoop is de elektrische verbinding tussen de boezems en de kamers. Wanneer de elektrische prikkel door de AV knoop heen is verspreid deze zich via de bundel van HIS en de purkinje vezels naar het hartspierweefsel van de kamers (ook wel myocard genoemd). Wanneer de prikkels door het myocard van de kamers heen gaan trekken deze samen waardoor het bloed door de kleppen in de grote (aorta) en de kleine bloedsomloop gepompt wordt. Hierna begint de cyclus weer van voor af aan vanuit de sinusknoop.

Wat gebeurt er bij boezemfibrilleren

Bij boezemfibrilleren komt de elektrische impuls niet vanuit de sinusknoop maar vanuit verschillende plaatsen in de boezems. Het gevolg is een zeer snelle (soms wel tot 600 slagen per minuut) onregelmatige elektrische activiteit in de boezems. Een deel van deze prikkels bereikt via de AV knoop de kamers wat weer een snelle onregelmatige hartslag tot gevolg heeft.

Waardoor ontstaat boezemfibrilleren

Er zijn vele verschillende oorzaken voor het ontstaan van boezemfibrilleren, vaak is er niet een duidelijk aanwijsbare reden. Het komt in ieder geval vaak voor bij mensen die een te hoge bloeddruk (ook wel hypertensie genoemd) hebben, en bij mensen die een hartklepaandoening, zoals bijvoorbeeld een lekkende klep hebben. Andere uitlokkende factoren zijn stress, overmatig alcoholgebruik en de leeftijd, hoe ouder men wordt hoe groter de kans is dat men boezemfibrilleren krijgt.

Hoe merk ik of ik boezemfibrilleren heb

In de eerste plaats voelt niet iedereen dit sommige mensen kunnen jarenlang boezemfibrilleren hebben zonder dat ze dit weten. Veel voorkomende klachten zijn:
  • Hartkloppingen (palpitaties)
  • Vermoeidheid
  • Pijn op de borst(ook wel angina pectoris genoemd)
  • Kortademigheid
  • Opgejaagd gevoel
  • Duizeligheid

Is boezemfibrilleren gevaarlijk

Er bestaan enkele risico's die gekoppeld zijn aan boezemfibrilleren, hiervoor is het van groot belang dat u er niet mee blijft rondlopen maar onder behandeling komt bij een cardioloog. Het grootste risico is dat er bloedstolsels ontstaan doordat de atria niet meer goed samentrekken. Deze bloedstolseltjes kunnen op een gegeven moment losschieten waarna ze een bloedvat elders in het lichaam kunnen afsluiten (dit wordt embolie genoemd). het is van belang dat u wanneer u boezemfibrilleren heeft antistolling (bloedverdunners) krijgt en dat u wordt gecontroleerd bij een trombosedienst.

Een ander gevolg van boezemfibrilleren is dat de pompwerking van het hart afneemt, normaal worden de kamers optimaal gevuld door de boezems alvorens ze weer leegpompen in de bloedsomloop. Maar bij boezemfibrilleren trekken de boezems niet goed meer samen waardoor de kamers minder goed gevuld worden. Wanneer er langdurig boezemfibrilleren bestaat met een snel kamer ritme kan de pompkracht van het hart afnemen, dit wordt met een moeilijk woord tachycardiomyopathy genoemd.

Behandeling bij boezemfibrilleren

De behandeling van boezemfibrilleren is er in eerste instantie op gericht het normale hartritme te herstellen (rythm control), mocht dit niet slagen dan probeert men in ieder geval de hartslag omlaag te brengen (rate control). Het herstellen van het normale ritme kan men doen met het geven van medicatie of door middel van een zogenaamde cardioversie. Bij een cardioversie wordt het hart door middel van een stroomstoot weer in normaal ritme gebracht. U krijgt voor de cardioversie een klein roesje toegediend zodat u van de schok niets voelt.

Ablatie bij boezemfibrilleren

Een behandeling waarbij het boezemfibrilleren permanent kan worden genezen is de zogenaamde ablatie. Bij een ablatie wordt een katheter via een ader opgevoerd naar het hart, hier wordt dan een EFO (elektro fysiologisch onderzoek) gedaan. Bij het EFO wordt gekeken waar de ritmestoornissen ontstaan en waar de geleidingspaden langs lopen. Wanneer dit in kaart is gebracht kan men met behulp van radiofrequent ablatie op deze plekken middels een katheter de geleidingsbanen onderbreken, en de plekken waar de hartritmestoornissen ontstaan isoleren.

HIS-bundel ablatie bij boezemfibrilleren

Als laatste kan men nog besluiten de bundel van HIS welke de voort geleiding van de boezems naar de kamers verzorgt door middel van ablatie te onderbreken. Het ritme dient dan op peil worden gehouden met een pacemaker.

Lees verder

© 2009 - 2021 P1234, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Elektro-cardioversie, behandeling voor hartritmestoornissenElektro-cardioversie, behandeling voor hartritmestoornissenHartritmestoornissen kunnen plotseling optreden en kunnen allerlei klachten veroorzaken. Er kan geprobeerd worden om de…
Hartritmestoornissen: oorzaken, verschijnselen, behandelingHartritmestoornissen: oorzaken, verschijnselen, behandelingHartritmestoornissen, ook wel aritmie genoemd, geven vervelende effecten en kunnen behoorlijk beangstigend zijn. Er zijn…
Boezemfibrilleren: hartkloppingen die niet ongevaarlijk zijnBoezemfibrilleren: hartkloppingen die niet ongevaarlijk zijnBoezemfibrilleren is een veel voorkomende hartritmestoornis waar meer dan driehonderdduizend mensen in Nederland aan lij…
Hartritmestoornissen genezen door bevriezing van hartcellenHartritmestoornissen genezen door bevriezing van hartcellenBoezemfibrilleren is nog niet te genezen, maar het kan op verschillende manieren worden behandeld. Een van de behandelin…

Hallux Valgus: het scheefgroeien van de grote teenHallux Valgus: het scheefgroeien van de grote teenBij pijnklachten aan de voet, en met name aan het gebied rond het grote teengewricht, kan het zijn dat je last hebt van…
Autisme herkennenAutisme herkennenAutisme betekent: “in zichzelf gekeerd zijn”. Kinderen en volwassenen met autisme functioneren op psychisch, sociaal en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
Reacties

F. vd Nieuwendijk, 18-05-2019
Ls,
Ik ben een vrouw van 64 jaar. Vanaf najaar 2018 heb ik last van af en toe hart overslagen. Dit is onderzocht maar behoefde geen medicatie. Echter de afgelopen 2 weken heb ik vaak in rust hartkloppingen en overslagen. Zondag 28 april bij de HAP ecg en bloed nagekeken. Sinds 3 dagen slik ik sotalol 2x40 als medicatie tegen boezemfibrilleren. Mijn bloeddruk is altijd prima geweest maar op de HAP constateerde men een verhoogde bloeddruk. Maandag 29 april afspraak gehad met huisarts. Nu ligt mijn bloeddruk met sotalol rond de 110-62 met een hartslag van rond de 54! Is deze hartslag niet te laag? Ik ben niet duizeling of iets anders. Wel wat koude handen. Is het nodig om bloedverdunners te slikken? Mijn zus heeft een apparaat van de trombosedienst om thuis haar stolling te meten. Mijn stollingswaarde bleek op 1.0 uit te komen. Is dat gevaarlijk ivm trombose? Mijn eerstvolgende afspraak met de cardioloog is pas over 6 weken. Graag uw advies. Met vriendelijke groeten Franca vd Nieuwendijk. Reactie infoteur, 10-12-2019
Deze vragen kunt u het beste ten alle tijden aan uw huisarts of cardioloog stellen

Toni, 24-05-2017
Hallo.
Ik ben een vrouw van 49 jaar. Na hartcatheterisatie wilde de catheter er niet uit vanwege spasme. Nu heb ik vanwege de spasme verapamil gekregen maar ik heb een gevoel helemaal vd wereld te zijn. Is dit tijdelijk of? En spasme is dat tijdelijk of? Heb er nooit v gehoord en echt duidelijk zijn ze er ook niet in.

Vr groet Toni Reactie infoteur, 10-12-2019
Deze vraag kunt u het beste aan uw cardioloog voorleggen

Van Dam, 02-08-2016
Kan het onbewust regelmatig vastzetten van de ademhaling oorzaak zijn van boezemfibrilatie? Ben vrouw en 82 jaar jong. Reactie infoteur, 10-12-2019
Dit is niet een oorzaak van boezemfibrilleren

Rita, 27-03-2015
T.g.v. welke hartritmestoornis kan je een herseninfarct krijgen? Oefenvraag voor examen… ik kan het antwoord echt niet vinden. Reactie infoteur, 10-12-2019
Door boezemfibrilleren kan er een stolsel ontstaan, wanneer dit stolsel los schiet kan dit een CVA veroorzaken

An, 03-05-2014
Geachte,
Ik heb ongeveer 10 maanden last van een fladderend gevoel in borst ( overdag en nacht)met af en toe een bonk. Mijn cardioloog stelde 100 ml vocht vast in hartzakje maar er zijn geen ontstekingswaarden in bloed, dus geen pericarditis volgend andere cardioloog. Ik ben 48 jaar, voel me doodmoe waardoor ik niet meer het werk aankan, bloeddruk meestal 10/7, hartslag in rust:100, slaap slecht door gebonk. Op Ekg slechts af en toe hartritmestoornis. Ik wil graag mijn normale leven terug. Ik wil mijn leven terug! Kan u mij helpen? Nu krijg ik de boodschap: leer er mee leven Reactie infoteur, 30-05-2014
Ik kan u niet helpen, de enige die u kan helpen met hartklachten is de cardioloog. U heeft het recht op een second opinion, indien u denkt er met uw eigen cardioloog niet uit te kunnen komen.

Henrique Dekkers, 28-03-2014
Op dit moment is boezemfibrileren vastgesteld en slik ik bloedverdunners. Na een eerste bezoek aan de cardioloog is besloten om een echo te maken en dan verder te kijken. Duiken is mij verteld is absoluut nog niet aan de orde met acenocoumarol. Misschien als ik later overstap op Dabigatran of Rivaroxaban? De cardioloog wist niet zoveel van duiken en bloedverdunners. Mijn vraag voor dit moment: is het verstandig om het hardlopen weer op te pakken? Reactie infoteur, 30-05-2014
Over het gebruik van acenocoumarol en duiken is mij niets bekend. In principe kunt u met atriumfibrilleren gewoon gaan hardlopen. Ik weet niet of u buiten het boezemfibrillern meer cardiale aandoeningen heeft.

G. Bezema, 13-03-2014
Kan men het atriumfibrilleren noemen, bij een 85 jarige man met een jarenlange onregelmatige hartslag, bij een bloeddruk van 145 en een hartslag van tussen de 80 en 110? Zijn in dit geval medicijnen nodig? Liever niet, gezien de bijwerkingen. Reactie infoteur, 30-05-2014
Het kan atriumfibrilleren zijn. Of er medicatie nodig is is zo niet te beoordelen en dient door een cardioloog te worden beoordeeld.

Mevr J. Stout, 29-10-2013
Boezemfibrilleren oorzaak was een te snel werkende schildklier. vraag wanneer mag ik weer naar fitness?
Ik ben 67 jaar Reactie infoteur, 30-05-2014
Dit kunt u het beste met uw cardioloog overleggen.

P. G. Devries, 16-10-2013
Mijn vraag| Ik sport nog al fanatiek ondanks boezemfibrilleren. Kan je hierdoor vocht achter de longen krijgen? Kan dat door te grote inspanning. Ik ben 74 jaar.
Graag uw mening. Reactie infoteur, 30-05-2014
Indien u vocht achter de longen heeft, kan dit verschillende oorzaken hebben. Ik zou hiermee naar de cardioloog gaan.

Wim Vloemans, 19-08-2013
Vorige week dinsdag 16 augustus heb ik voor de tweede keer een cardioversie ondergaan, deze keer met sukses. Is het mogelijk dat het boezemfibrilleren weer terugkomt? Ik voel nu regelmatig mijn pols en deze slaat af en toe weer over, niet zo vaak maar toch. Welke aktiviteiten zijn na een cardioversie toegestaan, misschien doe ik teveel(alleen lichte oefeningen op de sportschool, verder niets. Reactie infoteur, 30-05-2014
Het is heel goed mogelijk dat het boezemfibrilleren weer is teruggekomen. Helaas komt boezemfibrilleren meestal weer terug.
U kunt na een cardioversie alle activiteiten die u voorheen deed gewoon weer hervatten.

Hans Langbroek, 09-06-2013
Ik heb al jaren last van een milde vorm van boezemfibrilleren.
Nu is mijn vraag, kan je spierpijnen of gewrichtspijnen bij boezemfibrilleren.
Mijn cardioloog heeft al een keren voorgesteld om een ablatie te gaan doen, maar door mijn enorme angst komt dit er maar niet van.
Medicatie krijg ik wel o.a acecounemarol atacand, en amiodarone.
En is de spierpijn dan ook een week aanwezig, daarna zwakt het af en voel ik me weer prima.
Hartecho laat niets abnormaals zien, en de controle bij huisarts is ook goed.
Laatste hartslag en bloeddruk controle waren 120/80 hartslag 80.
Graag uw advies cq hulp.
M.vr.gr.H.Langbroek Reactie infoteur, 30-05-2014
Spierpijn en gewrichtspijn zijn geen symptomen die bij boezemfibrilleren horen. Het zijn eerder bijwerkingen van de medicatie.

K. Jansen, 22-01-2013
Vraag:
Vorige week heb ik voor de tweede keer een boezemfibrillatie(?) gehad in een jaar tijd; Afgelopen donderdag voor de tweede keer; ik begon ernstig te zweten, voelde mij duizelig en dreigde daardoor om te vallen, voelde bijna geen pols meer, mijn keel kneep samen. Ik ben toen rustig op de grond gaan liggen. Na een poosje werd alles rustig. Ik ben sportief, 62 jaar. Tussen de eerste en tweede keer zat wel een jaar tussen. Het afgelopen jaar had ik wel soms kramp op de borst en leek het alsof mij de adem werd ontnomen. Ik ben een rustig mens en niet snel in paniek. Alleen houd ik sinds de laatste keer last van hoofdpijn. Ik heb via alle artikelen op het internet het e.e.a. begrepen en wat mogelijke (rest) verschijnselen zijn. Misschien in uw ogen vragen naar de bekende weg maar is het raadzaam om een cardioloog te raadplegen of acht u het met deze symptomen zeer raadzaam. Dank voor uw aandacht. Kees Jansen Reactie infoteur, 30-05-2014
Gezien uw klachten zou ik zeker de huisarts bezoeken, deze kan dan een inschatting maken of u doorverwezen moet worden naar de cardioloog.

Niels, 21-01-2013
Goedenavond,

Sinds 1,5 jaar heb ik last van hartkloppingen (versnellingen/vertragingen) en af-en-toe een "raar" gevoel op mijn borst. Verder heb ik de volgende vage klachten: verhoogde polsslag (90 tot 100 p/min, echter kan deze ook rustig zijn), soms duizeligheid en zweterig. Met deze klachten ben ik naar de huisarts geweest, echter kon hij niets ontdekken aan mijn hart. Hier ben ik niet mee akkoord gegaan, en heb daarom een doorverwijzing naar de cardioloog gekregen.

Bij de cardioloog heb ik een viertal onderzoeken gehad, namelijk: bloedonderzoek, 48-uurs ECG-meting, hartecho en een fietstest. Uit deze onderzoeken is niets gekomen, gelukkig! De cardioloog vertelde me dat het zeer waarschijnlijk te maken heeft met stress en het "aard van het beestje", aangezien ik van nature een vrij druk persoon ben (in de goede zin des woords). Een aantal maanden geleden is tot overmaat van ramp mijn vader ook nog overleden, waardoor te klachten erger zijn geworden. Verder heb ik sinds mijn hartkloppingen soms last van paniek/angstaanvallen, waarvoor ik nu Venlafaxine 150 mg slik.

Hoe groot acht u de kans op eventuele hartklachten/boezemfibrilleren? Zouden deze klachten inderdaad door paniek, angst en stress (en evt. Venlafaxine) veroorzaakt kunnen worden?

Alvast bedankt voor uw reactie.

Met vriendelijke groet,
Niels Reactie infoteur, 30-05-2014
De symptomen passen bij boezemfibrilleren. Een belangrijk kenmerk van boezemfibrilleren is dat de hartfrequentie onregelmatig is.

Mev Hessels Wever, 19-11-2012
Ik heb dit met verbazing gelezen. ik heb al meer dan tien jaar dat probleem met mijn hart. Het komt spontaan en nu heb ik het iedere week. Ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik ben zoekende. Ik krijg geen antwoord van de cardioloog. Deze week ben ik bij de long arts geweest ik heb astma weer naar huis met veel medicijnen maar mijn probleem is nog daar. Het maakt mij angstig. Ik woon op Tenerife. Wat kan ik doen? dat ze me begrijpen en iets voor mij doen? Bij voorbaat hartelijke dank. Mevr Hessels Wever. Reactie infoteur, 07-12-2012
Beste mevrouw Wever,

Als u het idee heeft niet goed te worden geholpen kunt u altijd om een second opinion in een andere kliniek vragen.

A. D. van Dop-Crooij, 14-11-2012
Op 16 juli 2012 een hartoorstopje gekregen en een ablatie via de borstkas ondergaan. Heden (14-11-2012) nog steeds wondpijn (verdraag geen kleding) en regelmatig erg benauwd. Is dit normaal? Reactie infoteur, 07-12-2012
Beste mevrouw Van Dop-Crooij,

Dat is niet normaal, ik zou dit zeker aan uw arts voorleggen

Saskia Köhlen, 07-11-2012
Goedemiddag,
Mijn bloeddruk en pols zijn normaal (128/84 - 76). Als ik de bloeddruk opmeet hoor ik dat het hart niet 100% regelmatig slaat. Wat mn vervelend is: als ik naar bed ga voel ik mijn hart continue bonken, als ik wakker wordt lijkt het of dat opeens begint. Dit heb ik al een aantal jaren. Nu 2 maal in het afgelopen jaar is mijn hart op hol geslagen 's nachts, ging vanzelf weer over. Overdag heb ik er zelden last van, ook geen duizeligheid, kortademigheid etc. Heel af en toe een "gevoel" op de borst 's morgens na het ontwaken. Ik ben 44 jaar. Waarschijnlijk zult u zeggen dat ik de dokter moet raadplegen, maar ik probeer toch even via deze weg.
Bij voorbaat dank voor uw reactie,
Saskia Reactie infoteur, 07-12-2012
Beste Saskia,

Ik denk dat u het beste een holteronderzoek kunt ondergaan. Hierbij wordt gedurende 24 uur uw hartslag geregistreerd. De symptomen die u beschrijft lijken wel op de symptomen die horen bij boezemfibrilleren, echter het kan ook iets geheel onschuldigs zijn, aanvullend onderzoek is nodig om een diagnose te stellen.

W. Bos, 26-10-2012
Hallo, ik ben een man van 44 jaar, 11 geleden heb ik voor het eerst boezemfibrilleren gehad, middels cardioversie is dit toen verholpen. Nu 11 jaar later heb ik het weer. Beide keren per toeval ontdekt, hoe lang of ik het nu alweer heb zou ik niet kunnen zeggen. AS maandag 24 uur met een kastje lopen om vervolg behandeling te bepalen. medicijnen of weer een cardioversie. waar ik mij nu zorgen over maak is het volgende. Uit het laatste onderzoek kwam naar voren dat mijn hart dus matig is. Wordt het hart weer normaal, sterker als deze weer het normale ritme heeft?

Met vriendelijke groet,
Wim bos Reactie infoteur, 07-12-2012
Beste heer Bos,

Het zou kunnen dat de hartfunctie zich enigszins herstelt bij sinusritme. Als u lang een snel ritme heeft gehad door het boezemfibrilleren kan dit wel een oorzaak zijn van een verminderde pompfunctie, dit is dan reversibel

Ankie Zegelaar, 04-09-2012
Heb op 18 juli j.l. een mechanische hartklep gekregen. Heb nu altijd een hartslag boven de 100 -130 per minuut, soms rond de 200. Heb van de cardioloog metoprolol 100 mg. gekregen, hartslag blijft hetzelfde. Mijn hart klopt ook constant in mijn keel, een vreselijk gevoel omdat dag en nacht te voelen. Is hier wat aan te doen, van de cardioloog krijg ik om mijn vragen geen antwoord.

M.v.g Ankie Zegelaar

P.s.Mijn leeftijd is 60 jaar Reactie infoteur, 07-12-2012
Beste mevrouw Zegelaar,

Uw cardioloog dient u hiermee te helpen. Wellicht dat andere medicijnen uitkomst bieden. Wat is de oorzaak van deze hoge hartslag, boezemfibrilleren? Is uw hartslag ook onregelmatig?

Lieke den Dekker, 28-08-2012
Hallo,
Ongeveer een jaar geleden is bij mij het WPW syndroom geconstateerd. Ik heb een EFO en ablatie gehad, en sindsdien geen verhoogde hartslag meer gehad. Waar ik wel nog regelmatig last van heb is benauwdheid en een paar keer per dag heb ik overslagen, waarbij het lijkt alsof mijn hart een koprol maakt. Ik vroeg me af of dit te maken heeft met WPW en/of de ablatie, en of hier medicijnen oid tegen zijn.
Met vriendelijke groet, Reactie infoteur, 07-12-2012
Beste mevrouw Den Dekker,

Deze vraag kunt u beter aan uw cardioloog stellen, dit is voor mij zo niet te beoordelen.

Dick, 19-08-2012
In het artikel wordt ook pijn op de borst als mogelijke klacht vermeld. In de reacties wordt die klacht weinig genoemd. Mijn cardioloog ziet mijn klacht, die boezem fibrileren bleek te zijn, los van mijn klacht over pijn op de borst. Wat is de relatie tussen de twee zoals in het artikel bedoeld wordt? Reactie infoteur, 30-08-2012
Beste Dick

De pijn op de borst wordt veroorzaakt door een zuurstoftekort in de hartspier. Deze pijn treed eerder op bij hogere ritmes omdat de zuurstofbehoefte van de hartspier dan ook groter is. Het boezemfibrilleren gaat gepaard met snelle ritmes, en zorgt er dus voor dat u meer last heeft van pijn op de borst.

Ricus van Leuken, 14-08-2012
Hoeveel kans op herhaling van boezemfibrilleren heb ik met beatblokker en hoeveel kans op herhaling zonder betablokker. Ik voel me niet lekker bij de betablokker(s). Ik krijg meer het idee van protocol dan van kijken naar de persoon. Met cardioloog is al besproken dat als ik het op korte termijn weer krijg ik in aanmerking kom voor ablasie. Ik snap werkingsveld van betablokker maar krijg nergens een antwoord op mijn vraag. Reactie infoteur, 30-08-2012
Beste heer Van Leuken,

Hoeveel kans, dat is moeilijk aan te geven. Een ablatie is natuurlijk een veel betere oplossing omdat u dan indien succesvol ook kunt stoppen met de medicatie waar u last van heeft.

Indien u veel last heeft van bijwerkingen van de beta blokker kunt u in overleg met uw cardioloog kijken naar alternatieve medicatie

Renee Ketelaar, 31-07-2012
Geachte mijnheer,
Mijn leeftijd is 66 jaar en sinds ca. 6 jaar heb ik last van boezemfibrilleren. Dit werd direct na de 1e keer door de arts vastgesteld, Ik moest direct naar het ziekenhuis en aan het infuus. Na de 3e keer kreeg ik toch maar medicijnen mee, t.w. Tambocor en een soort aspirine als bloedverdunner. Hierna nog 1 of 2 keer een 'aanval' gehad en ik dacht dat het goed ging. Echter sinds een jaar heb ik er ELKE avond last van. Ik zie er tegenop om te gaan slapen, want dan begint het! Dan neem ik maar een Oxazepam of een Temazepam, want ik moet slapen en als ik niets inneem lig ik de halve nacht wakker. Omdat ik hier niet verslaafd aan wil raken probeer ik het eerst zonder en neem dan een extra Tambocor met 2 Paracetamol en als dat lukt, vind ik het geweldig! Heb met mijn huisarts gesproken over een ablatie maar hij zegt dat het nog niet ernstig genoeg is (overdag heb ik er (soms)weinig last van) en dat zo'n ingreep ook niet zonder risico is. Hierbij wil ik ook vermelden dat mijn beide ouders zijn overleden aan een hartkwaal en dat mijn moeder in de laatste jaren van haar leven werd behandeld voor hartfalen. Want dat is de volgende fase, toch? Mijn broer heeft ook boezemfibrilleren, dus het is een echte familiekwaal. Mijn vraag aan u is: hoeveel Tambocor mag je per dag nemen?
Ik ben niet meer onder behandeling van de cardioloog en mijn huisarts gaf hier niet direct een goed antwoord op.
Met vriendelijke groet, Reactie infoteur, 03-08-2012
Beste heer Ketelaar,

Uw vraag met betrekking tot de Tambocor kan ik helaas niet beantwoorden. Een en ander is van meer medische parameters afhankelijk. Als uw huisarts daar ook geen antwoord op kan geven dient hij u door te verwijzen naar de cardioloog.

B. van Beek-Kleinbussink, 16-07-2012
Ik heb boezemfibrilatie en ook nog Parkinson(de Starre )
Ik ben vaak moe, nu is er geconstateerd dat mijn hartslag bij maximale inspanning
niet sneller wil dan 84 slagen per minuut, deze is meestal bij normaal bewegen
tussen de 50 en 60 per minuut.
Bij extra inspanning bijvoorbeeld wandelen ben ik snel moe.
Is hier nog wat aante doen?
Mijn leeftijd is 76 jaar(03-05-1936 )
Bij voorbaat dank.
mvrgr.
Betty van Beek-Kleinbussink Reactie infoteur, 17-07-2012
Beste mevrouw Van Beek-Kleinbussink,

Wat u omachrijft wordt chronotrope incompetentie genoemd. De hartslag stijgt dan onvoldoende mee met de fysiologische behoefte van het lichaam. Dit kan worden verholpen met bijvoorbeeld een pacemaker, een pacemaker bevat een sensor die beweging registreert, en als reactie hierop het hartritme verhoogt.

Jean Paul de Jong, 21-06-2012
Beste medisch adviseur,
Na een meniscus operatie in 1986 ben ik door een fout mijn rechter been verloren in 1994.
Na een buikoperatie in 2002, medische ingreep een matje terversteviging van het buikvlies, ben ik heel erg ziek geweest.
Het heeft erg lang geduurd voordat ik er bovenop kwam.
Kort daarna kreeg ik een fibrerend gevoel op de linker borst wat zich zorgelijk versterkt in de nacht.
Het lichaam wordt dan zo zenuwachtig dat ik in welke houding ook geen rust meer vind.
Dat gaat zo de hele nacht door, wel kan ik er de klok op gelijk zetten dat het na 06.00 uur
Ophoud en mijn rust kan vinden. Wel blijft dan de vibratie en een druk op de borst tussen het borstbeen terhoogte van het midden rif.
De waargenomen druk op de borstkast is precies op de zelfde plaats achter op de rug ook zeer irritant aanwezig.
Ik heb een hoge bloeddruk waarvoor ik Coaprovel slik 1xdd, meerdere malen ben ik onderuit gegaan doordat opeens mijn bloeddruk wegviel.
Opeens kreeg ik in 2006 een klik tussen mijn geamputeerde been in mijn bil en mijn lies,
Vanaf dat moment heb ik daar ernstige brandende pijn wat in samenwerking gaat met ernstige vibratie op de borst.
Stopt de vibratie, stopt ook het branden en de onrust.
Ik had na amputatie 1994 een prachtige bilspier, na bovengenoemde situatie is deze flink wat in kracht afgenomen.
Ik heb het idee dat het met een bloedstolsel te maken heeft, tussen de lies in het geamputeerde deel en mijn mannelijke vindt ik een dikke opgezette donkerblauwe ader.
Als deze ellende met een simpele bloedverdunner op te lossen zou zijn zou er voor mij en mijn omgeving een nieuw leven ontstaan.
Bedankt voor uw mogelijkheid tot reageren verblijft,
Jean Paul de Jong Reactie infoteur, 26-06-2012
Beste heer De Jong,

Ik zou u toch willen adviseren om uw specialist hierover te consulteren. Ik zou u niet kunnen zeggen of de klachten kunnen worden veroorzaakt door een stolsel.

Bert Arons, 04-06-2012
Sinds drie maanden heb ik een pacemaker. Bij controle hiervan werd boezemvribilatie vastgesteld en heeft de cardioloog sotalol voorgeschreven. Bij een wandeling ben ik na honderd meter al uitgeput en moet even rusten. Wat kan ik verder doen? Reactie infoteur, 11-06-2012
Beste heer Arons,

Het lijkt erop dat dit bij u bijwerkingen van de Sotalol zijn. Door de sotalol stijgt uw hartslag onvoldoende bij inspanning. Met de pacemaker is hier wat aan te doen. Er zit een sensor in een pacemaker welke inspanning registreert en uw hartritme dan verhoogt. Wellicht kan deze inspanningssensor in uw pacemaker aan worden gezet. En als deze bij u al aan staat, misschien kan de sensor dan iets agressiever worden afgesteld. Dit kunt u bespreken met uw pacemakertechnicus.

Claudia, 14-05-2012
Hallo,

Ongeveer 7 jaar geleden kreeg ik voor het eerst last van hartkloppingen. Ik werd toen duizelig en ben toen flauwgevallen. Daarna 2 jaar later kreeg ik het weer en ben toen naar cardioloog geweest. Deze heeft boezemfibrilatie geconstateerd en vertelde me dat het door stress komt. Hij stelde voor medicijnen te nemen en een behandeling via de lies. Ik heb iets gedaan aan de stress en heb het daarna heel soms gehad 1x per jaar een paar seconde. Ik slik nu geen medicijnen en heb de operatie ook niet gedaan. Ik las op internet een artikel over bloedstolsels door de ritmestoornis. Dit is mij toen niet verteld. Moet ik me zorgen maken en heb ik kans op bloedstolsels als ik er zo weinig last van heb? Reactie infoteur, 15-05-2012
Beste Claudia,

Patiënten met boezemfibrilleren krijgen vaak antistolling voorgeschreven. Dit is nodig wanneer de periodes van boezemfibrilleren wat langer aanhouden. Tegenwoordig wordt er steeds minder snel antistolling voorgeschreven omdat hier ook weer bepaalde risico's aan vast zitten. De arts gebruikt de zogenaamde CHADS score om te kijken of iemand antistolling nodig heeft of niet. De CHADS score wordt weergegeven middels een aantal punten waarbij maximaal 6 punten kunnen worden gehaald. Er wordt dan gekeken naar leeftijd, diabetes, hypertensie, hartfalen en of er eerder een beroeerte of TIA heeft plaatsgevonden.

Jan Kieboom, 28-04-2012
L.s.,

's Nachts wordt ik regelmatig wakker en dan vibreert mijn hart sterk.
Als ik mijn pols opneem is er toch een regelmatige hartslag.
Het fibreren is meestal binnen 1 a 2 weg. Overdag heb ik er in zijn geheel geen last van.
Ik ben bijna zestig, in goede conditie en niet kort ademig.
Mij vrouw zegt dat ik in mijn slaap wel tekenen van abneu vertoon.

Mijn vraag is of deze vorm van hartvibraties behandeld moet worden.

Bij voorbaat dank,

Jan Kieboom
Tilburg Reactie infoteur, 05-05-2012
Beste heer Kieboom,

Bij boezemfibrilleren is er eigenlijk nooit een regelmatige hartslag, het kan dus heel goed iets anders zijn. U kunt het beste even langs uw arts gaan met uw klachten die kan dan bekijken of er verder onderzoek gedaan moet worden.

Erik J. van Loon, 04-04-2012
Boezemfibrilleren. Zeker 12 jaar heb ik last van boezemfibrilleren en het heeft 2 jaar geduurd voordat dit probleem zichtbaar kon worden gemaakt. Daarna kon de diagnose worden vastgesteld en medicijnen om het probleem te beteugelen. Al geruime tijd gebruik ik het volgende:
Acenacumarol, 1 mg
Metroprololsuc ret 200 mg
Candesartan 16 mg
Tambocor cr 200 mg
Doordat met deze medicijnen het boezemfibrilleren zich niet meer overdag, maar voornamelijk gedurende de nacht manifesteerde mocht ik zo nodig één tablet flecainideacet (100 mg) innemen. Dit werkte heel traag en het boezemfibrilleren kon tot ca. 8 uren aanhouden. Medio 2011 werd het boezemfibrilleren langduriger en frequenter ( 50 %). De cardioloog bracht katheterablatie weer naar voren en het leek erop dat ik me daar langzamerhand op moest voorbereiden. Het derde kwartaal van 2011 kon het probleem zelfs tot 18 uur aanhouden. Vaak startte het fibrilleren direct na het gaan liggen in bed.

Voorkomen van boezemfibrilleren.
Mijn conclusie om tot vermindering van boezemfibrilleren te komen was inspanning voor het naar bed gaan. De hometrainer heb ik hiervoor gebruikt en aanvankelijk legde ik mezelf een te grote inspanning op; te lang en te zwaar fietsen veroorzaakt juist wel problemen. Vanaf begin januari 2012 lever ik een geringe inspanning met ca. 7 minuten trappen en op stand 4; het apparaat kan tot de zwaarste stand 8. Het gevolg van deze actie is dat het fibrilleren niet meer optreedt! Mijn cardioloog is hierover verbaasd en begrijpt wel dat dit kan helpen. Mijn huisarts is slechts verbaasd over mijn actie. Graag had ik van de medische stand vernomen over het feit dat de geringe inspanning zo een groot effect kan hebben op het (mijn) welzijn. Ik voel me als herboren en zou dat iedereen gunnen. Reden genoeg om aan de weg te timmeren om aan mijn oplossing grote bekendheid te geven. Indien dit bij slechts 10 % van de patiënten resultaat oplevert dan kunnen hiervan 30.000 baat hebben. Reactie infoteur, 05-05-2012
Beste heer Van Loon,

Dat is inderdaad een heel bijzonder verhaal. Wellicht dat meer lezers hier iets aan kunnen hebben.

C. Roemers, 07-03-2012
Mijn man 80 jaar heeft boezemfibrilatie gehad. Is nu onder controle door middel van bloedverdunners, te hoge bloeddruk, en hartritme medicatie. Verder een plaspil en ginkgo
Biloba voor verbetering doorbloeding hersenen en handen en voeten. Ik las een artikel j.l. dat studies in Canada zijn afgerond t.b.v. deze stoornissen. De hersenen zouden beïnvloed worden door deze aandoening, waardoor risico's bestaan
dat personen die daaraan lijden snelle aftakeling kunnen verwachten zoals minder concentratie, vergeetachtigheid, dementie en lange tijd verzorging nodig hebben. Ik constateer al langere tijd deze voornoemde problemen. Wat raad U hem aan? Zou een neuroloog hier misschien ook eens naar moeten kijken? Reactie infoteur, 23-03-2012
Deze vraag kan u het beste aan zijn cardioloog voorleggen. De cardiac output is bij boezemfibrilleren natuurlijk lager dan bij een normaal sinusritme. Dit zal ook een kleine invloed hebben op bijvoorbeeld de doorbloeding in de hersenen.

Rona, 20-02-2012
Bij het slapen gaan krijg ik soms opeens het gevoel dat er iets friemeld in mijn linker borst. Dit duurt niet langer dan 1 seconde, maar ik ben er wel meteen goed wakker van. Daarnaast voel ik het als ik op mijn linker zij lig. Ik kan niet met zekerheid zeggen dat ik het ook overdag ooit gevoeld heb. Kan dit een symptoom zijn van fibrillatie? Ik ben pas in de twintig, maar mijn vader heeft het ook. Reactie infoteur, 04-03-2012
Het kan, maar 1 seconde is wel heel kort. Voel je je verder goed? niet vermoeid?
Als je het niet vertrouwd zou ik gewoon even langs de huisarts gaan, deze kan je dan doorverwijzen voor een holter.

Iet Goos, 04-01-2012
Graag zou ik antwoord hebben op de volgende vraag: Bestaat er een verband tussen atriumfibrilleren en de schildklierfunctie? Reactie infoteur, 09-01-2012
Beste heer/mevrouw Goos,

Een te snel werkende schildklier kan de oorzaak van boezemfibrilleren zijn.

Trijnie Meuleman, 03-01-2012
Mijn man heeft in een jaar twee keer een nieuwe aorta klep gekregen. De eerste was door een bacterie aangetast en moest vervangen worden. de ander (mitras) klep lekt ook iets en de druk in zijn longen is aan de hoge kant. Het gaat redelijk goed met hem nu, maar hij heeft af en toe het gevoel of zijn lichaam onder stroom staat. Wat kan dat betekenen? Reactie infoteur, 09-01-2012
Beste mevrouw Meulenman,

Het gevoel wat uw man beschrijft lijkt niet op een typisch bij boezemfibrilleren horende klacht. Het beste kan hij hiermee toch eens langs zijn cardioloog gaan.

Jan Luites, 09-11-2011
Ik heb, bij koud weer, last van, bevroren" vingertoppen, van beide handen. Dit heb ik al jaren.
De laatste tijd wel wat heviger. Waar kan dat aan liggen en wat is er eventueel aan te doen?
In afwachting, uw reactie. Ben een man van 74 jaar. ( Ben bij de trombose dienst ) Reactie infoteur, 10-11-2011
Beste heer Luites,

U kunt met u klachten het beste even langs de huisarts. Het kan verschillende oorzaken hebben en uw huisarts kan dan bekijken of er eventueel wat aan is te doen.

Miek, 06-11-2011
Dag, ik ben 38 jaar oud, loop sinds mijn 18e hard (1 à 2 maal per week 5 tot 10 kilometer) en krijg sinds enkele maanden af en toe hartkloppingen tijdens het lopen. Het voelt dan 'rommelig' in mijn borstkas (slechts een aantal seconden) en in de minuten erna krijg ik overal spierpijn, vooral in m'n benen; ik kan dan niet meer lekker doorlopen en moet soms enkele minuten wandelen voordat ik weer verder kan trimmen. Mijn vader heeft op middelbare leeftijd enkele hartaanvallen gehad als gevolg van een familiair te hoog cholestorolgehalte (Ik laat dit zelf ook elke 5 jaar testen, tot nu toe is mijn bloed prima) en mijn moeder heeft van kind af aan een hartritmestoornis. Zelf voel ik me heel gezond, maar ik vraag me af of het normaal is wat er af en toe gebeurt tijdens het hardlopen. Hartkloppingen lijken me niet zo vreemd, maar de spierkramp die erop volgt is nieuw voor mij. Of word ik gewoon wat ouder en belast ik mijn lichaam iets teveel tijdens het lopen? Reactie infoteur, 10-11-2011
Beste Miek,

Ik denk dat het verstandig is om met uw klachten toch even langs een arts te gaan. Misschien is er wel helemaal niks aan de hand, maar wanneer u toch last heeft van ritmestoornissen zoals bijvoorbeeld boezemfibrilleren is het wel van belang dat dit tijdig wordt ontdekt.

H. Bakker, 18-10-2011
In 1999 kreeg ik Non Hockin in mijn maag, daarna trombose en een longembolie. Sedert 1,5 jaar boezemfibrileren en nu ook sinds kort een lichte vorm van diabetis. Ik loop hard sinds 1957,nu nog 3x per week, fiets gem 200km per week. Het lopen is sterk
achteruit, het fietsen wat minder, oorzaak een erge vermoeidheid vooral tijdens de inspanningen. Als medicijn gebruik ik een maagzuurremmer, bloedverdunner, Lanoxin voor het hart. Nu is mijn vraag moet ik mij zorgen maken bij mijn regelmatige zware inspanningen. Ik ben van 15 11 1938. Reactie infoteur, 21-10-2011
Beste heer/mevrouw Bakker,

Ik zou deze klachten met uw arts bespreken. Normaal gesproken zouden de inspanningen geen belemmering mogen zijn, indien u geen hartfalen heeft. Een bijwerking van Lanoxin is onder andere vermoeidheid en zwakte, misschien dat dit uw klachten veroorzaakt.

H. Kuiper, 09-10-2011
Geachte.in hoevere mag men sporten bij boezenfiblilleren als het hart weer in rust is terug gebracht d.m.v.stroomstoot?
mvg H.Kuiper Reactie infoteur, 13-10-2011
Beste heer/mevrouw Kuiper,

U kunt gewoon sporten bij boezemfibrilleren. Ook de cardioversie (stroomstoot) vormt geen belemmering om te gaan sporten.

Carla van Eekelen, 06-10-2011
Mijn vader, een man van 76 jaar heeft 2 keer een bypass operatie ondergaan. Nu heeft hij sinds 4 weken ook een pacemaker. De eerste week na het plaatsen van de pacemaker voelde hij zich geweldig. De tweede week kreeg hij klachten als duizeligheid en vermoeidheid. De pacemaker technicus stelde toen vast dat hij 1 maal atriumfibrilleren had gehad. Nu heeft hij nog steeds bijna dagelijks klachten van vermoeidheid. Hij zegt zelf zich veel slechter te voelen als voor het plaatsen van de pacemaker. 18 oktober moet hij op controle van de cardioloog. Mijn vraag is of atriumfibrilleren in verband kan staan met de pacemaker. Reactie infoteur, 13-10-2011
Beste mevrouw Van Eekelen,

Het boezemfibrilleren staat los van de pacemaker, en kan ook niet verergeren door de pacemaker.

S. Smits-Tjioe, 22-09-2011
Onder het hoofd: hoe merk ik etc. klopt alles zoals omchreven. Hoe ontdekkien ze het lekken van de hartklep? Ik slik al vanaf mijn 23e. bl.druktabletten - ik ben nu 75! Iedere keer dat ik door neuroloog en cardioloog onderzocht wordt, is er NIETS aantoonbaar aan de hand. Reactie infoteur, 26-09-2011
"Hoe ontdekken ze het lekken van een hartklep?" Een eerste indicatie dat er iets met een hartklep aan de hand kan zijn wordt gedaan door te luisteren met een stethoscoop. (Auscultatie) Hierna kan de diagnose worden bevestigd met behulp van een echo.

Gabbana, 11-09-2011
Ik slik imuran voor mijn darmen 200mg. Nu had ik gisteren een feesje en heb drie bacardi's en drie jongejenever gedronken. Bij thuiskomst heb ik mijn medicatie ingenomen en een paar uur later kreeg ik iritante trillingen op mijn middenrif het was niet heftig maar wel vervelend. Zou het door de alcohol komen ik heb er nooit last van gehad. Reactie infoteur, 26-09-2011
Het kan heel goed door de alcohol komen, alcohol is een uitlokkende factor voor boezemfibrilleren.

Martin Bannet, 29-08-2011
Sinds twee weken voelde ik mij niet lekker, veel zweten (vooral 's-nachts)en soms een droge mond. Naar de huisarts geweest (diverse malen de afgelopen twee weken!). De laatste week heb ik een medicijn erbij gekregen (bisoprololfumaat 2.5 mg) na onderzoek bij het diagnostisch centrum (hartfilmpje en een 24 uurs meting) is boezem fibrileren geconstateerd. Momenteel is de hartslag weer redelijk (varierend van 60 t/m 80 per min. Maar het blijft nog wat onrustig binnen. Kan ik als ik mij weer wat beter gaat voelen gewoon weer sporten, ik tennis graag. Mijn huisarts is nogal laconiek dus daar heb ik niet altijd alle vertrouwen in. Gaarne hoor ik van u of dit mogelijk is. Alvast bedankt. In 2002 ben ik al een keer gedotterd na hartproblemen. Groeten, Martin Bannet 11-10-1940. Reactie infoteur, 29-08-2011
U kunt gewoon weer gaan sporten, boezemfibrilleren vormt hiervoor geen belemmering.
Luister gewoon goed naar uw lichaam, en probeer niks te forceren.

S. Kok, 26-08-2011
Leuk verhaal over de zgn. permanente oplossing van het boezemfibrilleren. Alleen zijn de feiten anders: na een longvenenablatie en een mini maze operatie is er aan mijn klachten niets verandert. Dagelijks last van het boezemfibrilleren. Een ablatie van de bundel van HIS is overigens nooit een optie, omdat het boezemfibrilleren daardoor niet verdwijnt, maar hooguit wordt het als minder storend ervaren! Reactie infoteur, 28-08-2011
Beste heer/mevrouw Kok,

Ik begrijp uw frustatie helaas is het slagingspercentage van de ingreep geen 100 %.
Het succespercentage van deze ingreep is circa 70-80% gedurende een follow-up van 2 jaar.

Een hisbundel ablatie veranderd inderdaad niks aan het boezemfibrilleren, maar kan voor bepaalde patiënten zeker wel een goede oplossing zijn. Het boezemfibrilleren wordt dan geaccepteerd en er wordt gekozen voor rate control i.p.v. rythm control.
Overigens is er geen verschil in mortaliteit tussen rate en rythm control (AFFIRM studie).

Cincia Kuypers, 08-08-2011
Wanneer je een mobieltje bv in je broekzak hebt zitten, dan kun je dit zo instellen dat het gaat trillen wanneer je wordt gebeld. Dit soort getril voel ik sinds enkele maanden in mijn borst, alleen tijdens de slaap en hier word ik dan wakker van. Als ik wakker ben neemt het in sneltempo af en verdwijnt vervolgens. Volgens mij is mijn hartslag normaal, maar ik moet zeggen dat ik mijn 'pols' niet dermate snel kan vinden om de snelheid van mijn hartslag op te nemen. Ik ben 55 jaar en zit in de overgang.
Heb ik nu ook boezemfibrillatie? En is dit tijdelijk? Reactie infoteur, 09-08-2011
Beste mevrouw Kuypers,

Het is niet te zeggen of u nu boezemfibrilleren heeft, het beste kunt u met uw klachten naar een cardioloog, ze kunnen u dan een 24 uurs holter meegeven om te kijken wat er met het hartritme gebeurt tijdens uw slaap.

Marjan, 01-07-2011
Is het plaatsen van een pacemaker niet altijd noodzakelijk na een ablatie. Zo neen, wanneer precies wel en wanneer precies niet. Is het zinvol cardioversie meerdere malen te proberen als het b.v. de eerste keer niet lukt en lijdt het hart niet teveel onder zo'n behandeling. Zijn er hartversterkende middelen mogelijk om in te nemen en zo ja welke zijn dit? Reactie infoteur, 03-07-2011
Een pacemaker is zeker niet noodzakelijk na een ablatie, het hangt er helemaal vanaf wat voor ablatie er is gedaan. Bij een his bundel ablatie is een pacemaker wel noodzakelijk.
Een cardioversie kan meerdere malen worden gedaan er zijn geen aanwijzingen dat het hart hiervan heeft te lijden. Er zijn hartversterkende medicijnen, hierover kan uw cardioloog u het beste adviseren.

Arjan, 30-05-2011
Beste heer/mevrouw,
vorig jaar is bij mijn moeder boezemfibrileren (hartritmestoornis) vastgesteld.
Ze is onder behandeling bij een cardioloog en ze heeft half juni weer een controle afspraak.
Nu merk ik dat ze de laatste tijd kort ademig is en geeft ze zelf aan dat ze (ondanks het warme weer) niet veel kan drinken, omdat ze daardoor een vol gevoel krijgt. Dit gevoel had ze vorig jaar ook. Naar aanleiding hiervan was ze ook naar de huisarts gegaan en zo naar het ziekenhuis, waar ze zeiden dat ze eerder had moeten komen.
Het had niet veel gescheeld toen, of we zouden haar kwijt zijn.
Zij heeft 18 juni een afspraak bij de cardioloog.

Nu wil ik haar niet kwijt en vraag ik U bij deze of dat niet veel te laat is.

Alvast bedankt voor uw tijd. Reactie infoteur, 01-06-2011
U moet vertrouwen op de kennis van de artsen in het ziekenhuis waar uw moeder wordt behandelt. Als 18 juni te laat zou zijn om door een cardioloog te worden gezien dan was de afspraak vroeger gepland. Als u zich hierover zorgen blijft maken kunt u altijd contact opnemen met het ziekenhuis en vragen of de afspraak kan worden vervroegd.

Thomas, 25-03-2011
Ik ben nog maar 23 jaar, maar ik heb geregeld na inspanningen last van hartkloppingen. Dit heb ik al vrij lang, maar nooit echt heel erg. Het laatste anderhalf jaar komt het echter vaker en bij lichtere cardio inspanning zoals fietsen, rennen. Daarnaast merk ik dat ik al heel gauw buiten adem raak. Er is dan sprake van hele korte aanvallen van iets van 10-15 seconden, soms langer bij intensief sporten. Prima te doen dus in principe.

Een jaar geleden heb ik een andere ingreep gehad. De verpleegster zei toen dat voor mijn leeftijd mijn bloeddruk aan de hoge kant was en dat ik misschien eens een onderzoekje moest laten doen. Ik heb dat niet gedaan maar wel een polshartslagmeter aangeschaft. Over meer dan 50 metingen heb ik gemiddeld iets van 140/75. Ook stelt ie bij 25% van de gevallen een ritmestoornis vast, maar volgens mij is dat ding wat te goedkoop om dat te kunnen vaststellen. Het valt allemaal nog net in het groene maar ik vind het toch wel gecombineerd met m'n andere klachten niet bijster geruststellend.

Mijn klachten vind ik zelf nog niet echt zodanig dat ik het koste wat kost wil laten behandelen. Maar gezien de stijgende lijn en mijn leeftijd, denk ik er wat meer over na om het toch eens te laten behandelen ofzo. Ik wil alleen NIET voor de rest van mijn leven aan de medicijnen. Als er al een behandeling komt, zou ik graag een permanente oplossing willen.

Mijn vraag is ten eerste of zoiets kan of dat bij voorkeur met medicijnen gewerkt wordt en ten tweede, als ik niks doe is het dan waarschijnlijk dat het dan alleen maar erger wordt? Reactie infoteur, 21-05-2011
Beste Thomas,

In de eerste plaats is vooraf niet te zeggen of en in de toekomst erger wordt. Ik zou u willen adviseren uw klachten en mogelijkheden tot behandeling met een cardioloog te bespreken.

Tonnie Slootmans-Visser, 28-02-2011
Ik heb sinds 3 jaar last van het boezemfibrilleren, wat pas na veel zoeken is geconstateerd. De holter kon het eerst ook niet vinden. Verschillende medicijnen geprobeerd, maar na verloop van tijd kwam het er toch weer doorheen. Ook de medicijnen die specifiek meer op de schildklier werken waren geen succes (op zijn zachts gezegd). Mijn bloeddruk is altijd laag, dus vielen sommige medicijnen af. Nu wordt een ablatie voorgesteld, maar dat heb ik uitgesteld omdat ik letterlijk doodsbang voor de ingreep ben, mede omdat er geen narcose gegeven wordt en er geen garantie is dat de kloppingen dan over zijn. Weet iemand raad? Reactie infoteur, 21-05-2011
Beste mevrouw Slootmans-Visser,

U zult zelf de keuze moeten maken, als u er veel last van heeft zou ik toch de ablatie laten doen. Een garantie op slagen kan helaas nooit worden gegeven.

Aad Verstraaten, 27-02-2011
Ik heb al 6 jaar last van boezemfibrilleren, 1 x per maand schiet het ritme eruit. Dit duurt ±30 uur waarna het vanzelf weer hersteld. Ik ben nu aangemeld voor een maze ablatie in het LUMC. Ik twijfel nog sterk of ik dit werkelijk moet laten doen! Ik heb niet veel positieve berichten gelezen over ablatie, ik ben nu weer sterk aan het twijfelen en denk eraan om de ritmestoornis van 1 * per maand maar gewoon te accepteren en de ablatie weer af te zeggen. Wat is wijsheid. Reactie infoteur, 21-05-2011
Beste heer Verstraaten,

Wat is wijsheid, ik kan niet voelen wat u voelt, of de klachten voor u acceptabel zijn.
U kunt het eerst afwachten en later alsnog voor de ablatie kiezen.

Edj van Roekel, 27-02-2011
Goeden dag, Ik ben 78 jaar, zeer actief met wedstrijd bridge en biljarten, actief watersporter en in het bestuurswerk. mijn cardioloog stelde voor een His ablatie operatie na een holteronderzoek. In gesprek met de cardioloog die deze operatie zou moeten uitvoeren was deze minder enthousiast en stelde slagingskans beslist niet zeker. Ben ik voor deze operatie te oud of moet men om financiële redenen keuzes maken en val ik buiten de boot? Reactie infoteur, 21-05-2011
Beste,
Een zekere slagingskans zullen ze u nooit kunnen geven. Alleen is het slagingpercentage voor een hisbunde lablatie heel hoog.
U zult na de ablatie wel de rest van uw leven afhankelijk van een pacemaker zijn.
Indien u het niet eens bent met uw arts kunt u altijd om een second opinion ergens anders vragen.

Ab Witkamp, 29-01-2011
Had vanaf 2005 één keer per jaar last van boezemfibrilleren, maar in 2009 had ik het twee keer in 2 maanden. Al die keren heb ze het met medicatie binnen 24 uur onder controle gekregen.
Momenteel gebruik ik bisoprolol 2,5 mg, olmetec 20 mg, alcetocal 80 mg en heb tot nu toe geen last gehad, ook overslagen waar ik vroeger last van had zijn minimaal.
Mijn cardioloog kon niet echt vertellen wat de oorzaak zou zijn, gemiddelde bloeddruk was 145-88.
Ik deed aan duursport en dat zou een oorzaak kunnen zijn.
Na 2 jaar te zijn gestopt met hardlopen, ben ik weer gestart met een beginnerscursus.
Zonder medicatie was mijn maximale hartslag 192 en kon ik mijn omslagpunt berekenen, nu met medicatie weet ik het niet.
Vandaag gelopen 3x3m en 4x4,5m en heb er gewoon moeite mee. Ben niet echt buiten adem, maar gewoon moe.
Mijn hartslag zit dan gemiddeld op 143 en na een minuut wandelen weer rond 115, dus hij zakt vrij snel.
Kan het aan de medicatie liggen, zoja welke medicatie zou ik dan kunnen gebruiken. Met vriendelijke groet Ab Reactie infoteur, 21-05-2011
Beste heer Witkamp,
het zou heel goed aan de medicatie kunnen liggen. De klacht die u omschrijft passen bij die van het gebruik van een beta blocker zoals bisoprolol.
U kunt het probleem het beste eens voorleggen aan uw cardioloog misschien dat er andere mogelijkheden zijn.

Eric Siegers, 02-12-2010
Ik heb sinds een jaar of 12 last van boezemfibrileren (krijg dit altijd na inspanning), het begon eerst met 1 minuut en nu duurt het al langer dan 1 uur voordat mijn hart weer in het normale ritme "springt". Tijdens het fibrileren ben ik dan ook helemaal van de kaart, val nog net niet flauw, en heb een hartslag van 180 en een hoge bloedruk. Nu heb ik gisteren in Antwerpen een efo gehad waarna een ablatie zou volgen, dit alles bij bewustzijn. Nu is het niet gelukt om via het efo mijn hart op hol te krijgen en de plek te lokaliseren. Ablatie is dus niet doorgegaan waar ik verschrikkelijk van baal! Nu was het voorstel van de cardioloog om nog een keer onder narcose een efo te doen en daarna ablatie. Wat is de reden dat het dan wel zal lukken? Met vriendelijke groet, Eric Reactie infoteur, 04-12-2010
Beste heer Siegers,

jammer dat het niet gelukt is. Waarom het de tweede keer wel zal lukken kan ik u niet aangeven. Wel is het zo dat onder narcose er meer gedaan kan worden om de ritmestoornis op te wekken. Maar de vraag die u nu stelt zou ik gewoon aan uw electrofysioloog stellen, hij kan u daar zeker antwoord op geven.

P1234 (72 artikelen)
Laatste update: 14-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.