Cardioversie helpt bij hartritmestoornis
Hartritmestoornissen kunnen nare klachten veroorzaken, en in het ergste geval leiden tot een hartinfarct of hartstilstand. Jaarlijks worden zo'n 35.000 personen met een ernstige hartritmestoornis in het ziekenhuis opgenomen. Cardioversie is daarbij een veel gebruikte methode om het hartritme weer normaal te krijgen. Als de hartritmestoornis nog maar een paar maanden bestaat is de kans op succes het grootst. De patiënt kan cardioversie krijgen via een elektrische schok of via medicijnen.
Elektrische cardioversie
Bij Cardioversie wordt een onregelmatig hartritme naar een regelmatig hartritme teruggebracht. Bij elektrische cardioversie gebeurt door een stroomstootje in de hartspier, dat uitwendig en onder lichte narcose door een cardioloog wordt toegediend. Na deze ingreep slaat het hart weer zoals het hoort. De methode is ook bekend als de afkorting ECV, dat staat voor elektrocardioversie.
Wanneer wordt het toegepast
Cardioversie kan worden gebruikt bij verschillende soorten ritmestoornissen. Er kunnen zich diverse abnormale hartritmes voordoen, zoals een vertraagde onregelmatige of verhoogde hartfrequentie of extra hartslagen. Wanneer het bloed niet in een normaal tempo door de hartkamers stroomt, kan dit allerlei klachten veroorzaken zoals hartkloppingen, duizeligheid, of kortademigheid. Als een hartritmestoornis niet wordt behandeld, kunnen er problemen in de pompfunctie van het hart, of zelfs een hartinfarct of beroerte ontstaan.
Hoe gaat elektrische cardioversie in z’n werk
Om het hartritme in de gaten te houden, wordt de patiënt aan een monitor gelegd. Dan worden via een infuus een rustgevend medicijn en een slaapmiddel toegediend. Zodra de patiënt helemaal in slaap is, wordt uitwendig een stroomstootje ter hoogte van de hartstreek toegediend. De cardioloog bekijkt het hartritme en als het nog niet regelmatig is, volgt een tweede stroomstootje. De patiënt merkt hier niets van. De hele behandeling duurt ongeveer een kwartier, waarna de patiënt weer bijkomt. Het uur erna worden hartritme, bloeddruk en zuurstofgehalte voortdurend gecontroleerd.
Alternatief
Meestal zijn er geen andere mogelijkheden om een onregelmatig hartritme te behandelen dan cardioversie. Alleen indien de hartritmestoornis maximaal slechts enkele dagen heeft geduurd, lukt het om met medicijnen weer een normaal ritme te krijgen.
Kans op succes
In tachtig tot negentig procent van de gevallen is het hartritme na cardioversie weer normaal. Als de ritmestoornis nog maar een paar maanden bestaat, is de kans op succes het grootst. Ook als de patiënt jong is en er geen bijkomende hartproblemen zijn, is er meer kans van slagen. Als de behandeling niet lukt, kan worden overwogen om deze te herhalen. Soms wordt een pacemaker op het hart aangesloten die de ritmestoornis kan beëindigen. Een pacemaker geeft elektrische prikkels af, waardoor het hart regelmatig blijft kloppen.
Hoe ontstaan hartritmestoornissen
Veel door ouderdom, een te snel werkende schildklier, een hartspierziekte, hartfalen en een operatie aan het hart. Roken en overmatig gebruik van koffie en alcohol werken een onregelmatig hartritme in de hand. Drugs kunnen ook fataal zijn.
Reactie
Pieter Dijkstra, 19-07-2017
Op dit moment heb ik weer hartritmestoornissen, 10 dagen geleden is een voor de vierde maal een cardioversie uitgevoerd. De hartritmestoornissen zijn alweer terug, heb dezelfde klachten als iedereen maar ik krijg bijna iedere dag 1 of meerdere keren ineens geen zuurstof meer, ben aan het vechten om lucht en kan mijn urine niet ophouden.
Dan krijg ik langzaam weer lucht, het is een verschrikkelijk gevoel, daarna ben ik gesloopt en zie lijkwit. Cardiologen weten niet waar ik het over heb, heel internet afgezocht maar niemand schijnt dit te hebben. Wil zo graag weten of het bij iemand bekent want ik ben wanhopig, heb het gevoel dat ik ieder moment een hartstilstand kan krijgen. Ik ben 64 jaar en loop het ziekenhuis plat.
Groet
Pieter
Reactie infoteur, 19-07-2017
Wat zwaar!
Ik leef met u mee Pieter, en hoop op een spoedige oplossing.
groet,
Rob