Cardioversie helpt bij hartritmestoornis

Cardioversie helpt bij hartritmestoornis Hartritmestoornissen kunnen nare klachten veroorzaken, en in het ergste geval leiden tot een hartinfarct of hartstilstand. Jaarlijks worden zo'n 35.000 personen met een ernstige hartritmestoornis in het ziekenhuis opgenomen. Cardioversie is daarbij een veel gebruikte methode om het hartritme weer normaal te krijgen. Als de hartritmestoornis nog maar een paar maanden bestaat is de kans op succes het grootst. De patiënt kan cardioversie krijgen via een elektrische schok of via medicijnen.

Elektrische cardioversie

Bij Cardioversie wordt een onregelmatig hartritme naar een regelmatig hartritme teruggebracht. Bij elektrische cardioversie gebeurt door een stroomstootje in de hartspier, dat uitwendig en onder lichte narcose door een cardioloog wordt toegediend. Na deze ingreep slaat het hart weer zoals het hoort. De methode is ook bekend als de afkorting ECV, dat staat voor elektrocardioversie.

Wanneer wordt het toegepast

Cardioversie kan worden gebruikt bij verschillende soorten ritmestoornissen. Er kunnen zich diverse abnormale hartritmes voordoen, zoals een vertraagde onregelmatige of verhoogde hartfrequentie of extra hartslagen. Wanneer het bloed niet in een normaal tempo door de hartkamers stroomt, kan dit allerlei klachten veroorzaken zoals hartkloppingen, duizeligheid, of kortademigheid. Als een hartritmestoornis niet wordt behandeld, kunnen er problemen in de pompfunctie van het hart, of zelfs een hartinfarct of beroerte ontstaan.

Hoe gaat elektrische cardioversie in zín werk

Om het hartritme in de gaten te houden, wordt de patiënt aan een monitor gelegd. Dan worden via een infuus een rustgevend medicijn en een slaapmiddel toegediend. Zodra de patiënt helemaal in slaap is, wordt uitwendig een stroomstootje ter hoogte van de hartstreek toegediend. De cardioloog bekijkt het hartritme en als het nog niet regelmatig is, volgt een tweede stroomstootje. De patiënt merkt hier niets van. De hele behandeling duurt ongeveer een kwartier, waarna de patiënt weer bijkomt. Het uur erna worden hartritme, bloeddruk en zuurstofgehalte voortdurend gecontroleerd.

Alternatief

Meestal zijn er geen andere mogelijkheden om een onregelmatig hartritme te behandelen dan cardioversie. Alleen indien de hartritmestoornis maximaal slechts enkele dagen heeft geduurd, lukt het om met medicijnen weer een normaal ritme te krijgen.

Kans op succes

In tachtig tot negentig procent van de gevallen is het hartritme na cardioversie weer normaal. Als de ritmestoornis nog maar een paar maanden bestaat, is de kans op succes het grootst. Ook als de patiënt jong is en er geen bijkomende hartproblemen zijn, is er meer kans van slagen. Als de behandeling niet lukt, kan worden overwogen om deze te herhalen. Soms wordt een pacemaker op het hart aangesloten die de ritmestoornis kan beëindigen. Een pacemaker geeft elektrische prikkels af, waardoor het hart regelmatig blijft kloppen.

Hoe ontstaan hartritmestoornissen

Veel door ouderdom, een te snel werkende schildklier, een hartspierziekte, hartfalen en een operatie aan het hart. Roken en overmatig gebruik van koffie en alcohol werken een onregelmatig hartritme in de hand. Drugs kunnen ook fataal zijn.
© 2010 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pacemakers en ICD's zijn dikwijls levensreddendPacemakers en ICD's zijn dikwijls levensreddendHartritmestoornissen kunnen vervelende klachten veroorzaken en in het ergste geval leiden tot een hartinfarct of hartsti…
Hartritmestoornissen: oorzaken, verschijnselen, behandelingHartritmestoornissen: oorzaken, verschijnselen, behandelingHartritmestoornissen, ook wel aritmie genoemd, geven vervelende effecten en kunnen behoorlijk beangstigend zijn. Er zijn…
Elektro-cardioversie, behandeling voor hartritmestoornissenElektro-cardioversie, behandeling voor hartritmestoornissenHartritmestoornissen kunnen plotseling optreden en kunnen allerlei klachten veroorzaken. Er kan geprobeerd worden om de…
Hartstilstand: Symptomen, oorzaak en gevolgenHartstilstand: Symptomen, oorzaak en gevolgenWat is een hartstilstand precies en waaraan kun je die herkennen? Wat zijn de belangrijkste tekenen en symptomen? Is een…

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH)Niet-aangeboren hersenletsel (NAH)Niet-aangeboren hersenletsel is een hersenbeschadiging die verworven is, die men tijdens het leven oploopt. Niet aangebo…
Hersenbloeding: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseHersenbloeding: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseDe belangrijkste symptomen van een hersenbloeding of hemorragische beroerte zijn verlammingen in het gezicht (scheve mon…
Bronnen en referenties
  • Libelle,
  • Hartstichting.nl
Reactie

Pieter Dijkstra, 19-07-2017
Op dit moment heb ik weer hartritmestoornissen, 10 dagen geleden is een voor de vierde maal een cardioversie uitgevoerd. De hartritmestoornissen zijn alweer terug, heb dezelfde klachten als iedereen maar ik krijg bijna iedere dag 1 of meerdere keren ineens geen zuurstof meer, ben aan het vechten om lucht en kan mijn urine niet ophouden.

Dan krijg ik langzaam weer lucht, het is een verschrikkelijk gevoel, daarna ben ik gesloopt en zie lijkwit. Cardiologen weten niet waar ik het over heb, heel internet afgezocht maar niemand schijnt dit te hebben. Wil zo graag weten of het bij iemand bekent want ik ben wanhopig, heb het gevoel dat ik ieder moment een hartstilstand kan krijgen. Ik ben 64 jaar en loop het ziekenhuis plat.

Groet
Pieter Reactie infoteur, 19-07-2017
Wat zwaar!
Ik leef met u mee Pieter, en hoop op een spoedige oplossing.

groet,
Rob

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 11-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.