Niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) Niet-aangeboren hersenletsel is een hersenbeschadiging die verworven is, die men tijdens het leven oploopt. Niet aangeboren hersenletsel kan diverse oorzaken hebben waaronder een hersenbloeding, een klap op het hoofd of een ziekte. Niet-aangeboren hersenletsel brengt diverse uiteenlopende klachten met zich mee.

Wat is niet-aangeboren hersenletsel?

Gedurende het leven kunnen de hersenen door allerlei oorzaken beschadigd raken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ongeval of een ziekte. De schade die tijdens het leven aan de hersenen optreedt wordt niet-aangeboren hersenletsel genoemd. Mensen met niet-aangeboren hersenletsel worden nooit meer 100% hetzelfde als voor het hersenletsel en houden - ook na het revalideren - dikwijls klachten en restverschijnselen.

Een complex probleem

Hoewel er heel veel onderzoek gedaan wordt naar de hersenen blijven de hersenen nog steeds een groot raadsel. Hoewel de verschillende hersendelen nu allemaal wel in kaart gebracht zijn weten de wetenschappers nog steeds niet precies wat welk hersendeel precies doet. Er blijkt niet altijd een één op één relatie te zijn tussen een deel van de hersenen en bepaalde klachten.

Het verloop van hersenletsel

Het verloop van hersenletsel kan erg grimmig en onvoorspelbaar zijn. Over het algemeen kan men echter stellen dat hoe jonger men is, hoe beter de prognose. De jonge hersenen zijn namelijk nog relatief makkelijk in staat zich aan te passen aan veranderingen. Zo kunnen bepaalde hersendelen functies van beschadigd hersenweefsel overnemen waardoor het functieverlies beperkt blijft.

Kenmerkend aan niet aangeboren hersenletsel is dat iedereen andere klachten heeft en dat de klachten niet bij iedereen even erg zijn. Ook is het dikwijls het geval dat men diverse soorten klachten heeft waardoor men met verschillende hulpverleners in aanraking kan komen welke allen bijdragen aan het herstelproces met hun behandeling.

Onzichtbaar probleem

Veel mensen met niet-aangeboren hersenletsel lopen tegen het probleem van onzichtbaarheid op. Mensen kunnen aan de buitenkant dikwijls niet zien dat iemand hersenletsel heeft waardoor men continu de situatie uit moet leggen en op weinig begrip van vreemden kan rekenen. Je kan immers niet aan iemand's uiterlijk zien dat diegene concentratieproblemen of geheugenklachten heeft. Ook de nabije omgeving kan hierdoor op den duur af en toe vergeten dat men hersenletsel en bijbehorende klachten heeft.

Oorzaken van niet-aangeboren hersenletsel

Niet-aangeboren hersenletsel kan op diverse manieren ontstaan. Dit maakt de problematiek dan ook zo complex omdat iedereen weer andere klachten kan krijgen ten gevolge van hetzelfde soort ongeval. Veelvoorkomende oorzaken van niet-aangeboren hersenletsel zijn:
  • Een stoornis in de bloedtoevoer naar de hersenen (onder andere door een hersenbloeding of hartstilstand)
  • Zuurstofgebrek van de hersenen (onder andere door verstikking of verdrinking)
  • Infecties van de hersenen
  • Diverse ziektes waaronder de ziekte van Parkinson, Multiple Sclerose, epilepsie en de ziekte van Alzheimer
  • Verkeersongevallen
  • Klappen op het hoofd
  • Voorwerpen in het hoofd (bijvoorbeeld schietpartijen waarbij een kogel de hersenen doorboort)
© 2010 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Niet Aangeboren Hersenletsel (N.A.H)Niet aangeboren hersenletsel (NAH) is de verzamel naam voor alle typen hersenbeschadiging die niet voor, tijdens of vlak…
Onderwijs aan kinderen met hersenletsel schiet tekortOnderwijs aan kinderen met hersenletsel schiet tekortHet onderwijs aan kinderen met hersenletsel schiet tekort. Dat is de uitslag van een onderzoek naar de onderwijspraktijk…
Glasgow coma schaal: meetinstrument voor bewustzijnGlasgow coma schaal: meetinstrument voor bewustzijnDe Glasgow coma schaal is een meetmiddel waarmee men de mate van bewustzijn bij mensen kan meten. Dit is met name belang…
Aandoening: HersenletselAandoening: HersenletselEen ongeval zit vaak maar in een klein hoekje. Soms komt een klap zo hard aan dat je er een letsel aan overhoud. Lees hi…

Slechthorendheid bij je kind?Slechthorendheid bij je kind?Doofheid of slechthorendheid kan bij peuters en kleuters kan ontstaan door dezelfde oorzaken als bij heel jonge kinderen…
Cardioversie helpt bij hartritmestoornisCardioversie helpt bij hartritmestoornisHartritmestoornissen kunnen nare klachten veroorzaken, en in het ergste geval leiden tot een hartinfarct of hartstilstan…
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.