InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Slechthorendheid bij je kind?

Slechthorendheid bij je kind?

Slechthorendheid bij je kind? Doofheid of slechthorendheid kan bij peuters en kleuters kan ontstaan door dezelfde oorzaken als bij heel jonge kinderen. Bij kinderen op deze leeftijd komt de hersenvliesontsteking vaak voor als oorzaak, maar zijn er nog twee andere ziektes: lijmoren en Middenoorontstekingen.

Lijmoren

De meest voorkomende oorzaak van slechthorendheid bij peuters en kleuters is vocht in de trommelholte. De aandoening ontstaat doordat de buis van Eustachius niet meer goed opengaat. Dit wordt veroorzaakt door ontstekingen in de neus-keelholte, die bij kinderen vaak voorkomen. Vooral kaakholteontstekingen blijken de oorzaak van deze afsluiting van de buis van Eustachius te zijn. Ook bij verkoudheid kan al door zwelling van het slijmvlies deze buis verstopt raken. Wanneer dit voor latere tijd gebeurd kan er onderdruk ontstaat in de trommelholte. Door deze onderdruk wordt vocht gezogen uit het slijmvlies dat de trommelholte bekleedt. Aangezien dit vocht nergens naartoe kan doordat de buis van Eustachius afgesloten is, wordt langzamerhand de hele trommelgeholte gevuld met taai slijm.

Door vocht in de trommeholte ontstat lichte tot matige slechthorendheid en kinderen die dit hebben vallen vaak op door dromerig gedrag. De aandoening vermindert in ernst of geneest zelfs in de zomerperiode wanneer het kind minder ontstekingen in de neus-keelholte heeft. Op latere leeftijd, na 7 of 8 jarige leeftijd, verdwijnen de lijmoren vaak ontstaan. Zwemmen kan een oorzaak zijn of verergert de aandoening vaak, vooral in binnenzwembaden. Dit komt door het chloor en bij mensen die hiervoor gevoelig zijn kan chloor veroorzaken dat de buis van Eustachius gaat opzetten.

Middenoorontsteking

Acute middenoorontsteking

Acute middenoorontsteking in de trommelholte komt vaak voor bij kinderen. Meestal geneest deze echter weer snel, binnen een week waarbij de pijn weggaat en last van slechthorendheid binnen enkele weken. Vaak ontstaat acute middenoorontsteking in aansluiting op lijmoren. Soms kan het voor komen dat indien de acute middenoorontsteking niet snel genoeg geneest, deze resulteert in ontsteking van het rotsbeen, waardoor een operatieve behandeling nodig is.

Chronische middenoorontsteking

Een acute middenoorontsteking kan overgaan in een chronische middenoorontsteking. Er ontstaat dan vaak een blijvend gat in het trommelvlies en er is voortdurend of in wisselende mate enige etterige afscheiding uit de gehoorgang. Dit gaat dan gepaard met vermindering van het gehoor. Een chronische middenoorontsteking kan wel genezen, als de afscheiding op houdt doordat de trommelholte als het ware opdroogt. Er kan een complicatie optreden wanneer de huid van de gehoorgang door een zwakke plek in de bovenrand van het trommelvlies naar binnen groeit. De ingroei heeft de neiging zich verder uit te breiden en het gehoorbeen en andere structuren in het oor aan te tasten.

Hoe herken je slechthorendheid bij kinderen?

Slechthorendheid is bij kinderen soms moeilijk te ontdekken. Standaard onderzoek bij pasgeborenen wordt niet altijd uitgevoerd en op wat latere leeftijd is het ook moeilijk te ontdekken. Kinderen passen zich namelijk heel snel aan de situatie, waardoor ouders signalen wel eens kunnen missen. Hieronder een aantal signalen die kan wijzen op slechthorendheid:
  • Het niet opschrikken van harde geluiden.
  • Brabbelen word steeds minder of verandert in het schreeuwen van hoge geluiden. Leeftijd 6-8 maanden.
  • Het niet normaal reageren op geluiden, met bijvoorbeeld het noemen van de eigen naam. Leeftijd van 6 maanden.
  • Het niet begrijpen van gesproken aanwijzingen.

Omdat het ontwikkelingsniveau per kind verschillend is, is het soms moeilijk om zeker te zijn dat je kind slechthorend is.

Wat doe je als je denkt dat je kind slechthorend is?

Als je denkt dat je kind slechthorend is, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Slechthorendheid heeft namelijk invloed op de ontwikkeling op het kind en hoe langer je er mee wacht, hoe groter het effect. Een kind is nooit te jong voor een gehooronderzoek. Je kunt het laten onderzoeken bij de huisarts of anders met een doorverwijzing naar een KNO arts. Hoe eerder het kind hulp krijgt met bijvoorbeeld een hoortoestel, des te groter is de kans op een normale spraak en taal ontwikkeling. Het fijne is dat een hoortest pijnloos is en geen onprettige ervaring hoeft te zijn voor het kind.
© 2010 - 2019 Misterlak, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Oorzaak slechthorendheid en doofheid bij baby'sOorzaak slechthorendheid en doofheid bij baby'sIn Nederland is ongeveer 1 op de duizend jonge kinderen slechthorend of doof, dit betekend dat er elk jaar 180 slechhore…
Een hoortest doenEen hoortest doenIn Nederland heeft zo'n 1 op de 10 mensen last van een gehoor beschadiging. Het kunnen er echter ook meer zijn omdat nie…
GehoorstoornissenGehoorstoornissenDe belangrijkste stoornis van de gehoorfunctie is doofheid. Het gebrekkig functioneren van het gehoororgaan heet hard- o…
Doofheid en Slechthorendheid bij volwassenenDoofheid en Slechthorendheid bij volwassenenDoofheid en slechthorendheid bij volwassenen kan verschillende oorzaken hebben. Het kan voorkomen dat deze ontstaan is t…
Slecht horen en gehoorapparatenSlecht horen en gehoorapparatenVolgens een onderzoek van TNS NIPO uitgevoerd in 2005 zijn er minstens 1,4 miljoen mensen van 18 jaar en ouder met slech…

Reageer op het artikel "Slechthorendheid bij je kind?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Misterlak
Laatste update: 13-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!