Een hoortest doen

Een hoortest doen In Nederland heeft zo'n 1 op de 10 mensen last van een gehoor beschadiging. Het kunnen er echter ook meer zijn omdat niet iedereen het door heeft. Het is daarom verstandig om eens een hoortest te laten doen ook als u denkt dat u wel goed kunt horen. In dit artikel leest u er alles over.

Voor wie?

Afhankelijk van de organisatie kan iedereen een hoortest laten doen. Dit kan op afspraak via de huisarts of bijvoorbeeld een audiciën. Gehoorverlies is voornamelijk een ouderdoms kwaal(gehoorverlies dankzij ouderdom word ook wel presbyacusis genoemd,) het is dan ook verstandig dat als u 55 jaar bent of ouder dat u uw gehoor om de 3 tot 5 jaar te laten testen.

Waarom?

Het kan zijn dat het mensen in uw omgeving opvalt dat u minder hoort doordat zij bijvoorbeeld dingen verstaan die u niet kunt verstaan. Het kan ook voorkomen dat u het niet door heeft als het door andere niet word opgemerkt maar dat u wellicht wel harder gaat praten en weer meer gehoorbeschadiging krijgt doordat u de televisie of radio thuis steeds harder zet. Daarbij kan het erg gevaarlijk zijn als u bijvoorbeeld geen verkeer aan hoort komen.
Een verminderd gehoor kan veel lasten met zich mee brengen, het kan er zelfs voor zorgen dat u in een isolement raakt omdat u gesprekken niet meer kunt volgen.

Hoe werkt een +hoortest?

U neemt plaats in een geluidsdichte kamer waar u vervolgens een koptelefoon op krijgt en een knop. De knop houd u in de hand en drukt u in zodra u een piep te horen krijgt. De tonen worden harder en zachter en worden met en zonder ruis afgespeeld. Vervolgens krijgt u in sommige gevallen ook woorden te horen die u na moet zeggen. De gehoortest is volledig pijnloos en gedaan binnen 15 minuten. De audicïen vult tijdens de hoortest een audiogram in, aan de hand hiervan kan uiteindelijk worden afgelezen wat voor eventuele versterking u nodig heeft.
Het is mogelijk dat u de uitslag een paar dagen later te horen krijgt.

Meest voorkomende gehoorschade

Er zijn veel verschillende gehoorschade te benoemen hieronder leest u diegene die het meest voorkomen:
  • ouderdom
  • aangeboren
  • lawaaischade (veel gezien bij jongere dankzij harde muziek van MP3 spelers, discotheken en concerten)
  • gehoorverlies dankzij medicatie of infecties

Hoortoestel

Tegenwoordig zien we bijna alleen nog de digitale variant, deze kan makkelijk worden aangepast aan uw omgeving. U kunt kiezen uit een hoortoestel achter het oor, in het oor of volledig in de gehoorgang. De laatste twee worden voor de gebruiker op maat gemaakt. U kunt dus meestal niet direct een hoortoestel meenemen als blijkt dat u een verminderd gehoor heeft.
Afhankelijk van uw verzekering word een gehoorapparaat deels of volledig vergoed.
© 2011 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Online hoortest – Hoe werkt het precies?Online hoortest – Hoe werkt het precies?Een online hoortest is een goed alternatief voor iemand die wil weten hoe goed (of slecht) zijn gehoor is. Het is belang…
Slecht horen en gehoorapparatenSlecht horen en gehoorapparatenVolgens een onderzoek van TNS NIPO uitgevoerd in 2005 zijn er minstens 1,4 miljoen mensen van 18 jaar en ouder met slech…
Een auditieve beperkingEen zintuiglijke beperking is ingrijpend voor het dagelijkse functioneren: aangeboren of op latere leeftijd verworven is…
Vergelijking gehoorapparatenVergelijking gehoorapparatenJe kunt kiezen uit veel verschillende typen gehoorapparaten. Hoe kies je de juiste? En waar let je op? Nadat je een goed…

Bibliotherapie: boeken lezen in plaats van pillen slikkenBibliotherapie: boeken lezen in plaats van pillen slikkenIn plaats van het voorschrijven van medicatie, schrijven therapeuten in Engeland steeds vaker romans voor, oftewel bibli…
Emotionele schade groter dan financiele schade na inbraak ofEmotionele schade groter dan financiele schade na inbraak ofWij zijn goed verzekerd tegen verzekerbare onheilen. Na een inbraak of een brand krijgt u de waarde van de vermiste of b…
Bronnen en referenties
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 07-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.