Slecht horen en gehoorapparaten

Slecht horen en gehoorapparaten Volgens een onderzoek van TNS NIPO uitgevoerd in 2005 zijn er minstens 1,4 miljoen mensen van 18 jaar en ouder met slechthorendheid. Zij kunnen soms een gesprek niet volledig of zelfs helemaal niet verstaan, hebben moeite om het nieuws op de radio te volgen en moet de volumeknop steeds een tik omhoog draaien om het lievelingsprogramma op tv goed te kunnen volgen. Deze mensen zouden zeer gebaat kunnen zijn met een gehoorapparaat, toch dragen slechts 500.000 mensen er een.

Wanneer heb je een gehoorprobleem?

Meestal ontdekt men dat men slechthorend is wanneer zij er door anderen op gewezen wordt of wanneer men zich in grote gezelschappen bevindt. Men heeft de grootste moeite gesprekken van meerdere mensen tegelijkertijd te kunnen verstaan en volgen. Wanneer je het vermoeden hebt dat je problemen met je gehoor hebt, hoef je niet direct naar een audicien of de huisarts. Het is mogelijk om eerst anoniem via de telefoon of het Internet een gehoortest te doen.
Tinnitus, oftewel oorsuizen, kan een teken zijn van beginnend hoorverlies.

Meteen aan het hoorapparaat?

Het is niet altijd nodig dat men een hoortoestel moet gaan aanschaffen. Het gehoorprobleem kan evengoed ontstaan zijn door bijvoorbeeld een teveel aan oorsmeer, wat opgelost kan worden door de oren uit te spuiten. Wanneer de huisarts echter vermoed dat het gehoorprobleem aan het oor zelf ligt, krijg je een doorverwijzing naar de audicien, een hoorcentrum of een specialist in het ziekenhuis. Deze zal vervolgens een hoortest afnemen en eventueel een audiogram; een grafische voorstelling van de absolute gehoordrempel van een persoon als een functie van de geluisdsfrequentie.

Het is niet schadelijk om geen hoortoestel te dragen wanneer de audicien je dit aanraadt. Het is echter wel zo dat wanneer je het hoortoestel zo snel mogelijk na de diagnose gaat dragen, je er het meeste profijt van hebt. De hersenen kunnen het nieuwe geluid van het gehoorapparaat beter verwerken wanneer je nog relatief goed kan horen. Daarnaast kost geconcentreerd luisteren zonder hoortoestel ontzettend veel energie, wat bespaard kan worden met het hoortoestel.

Dan moet ik zeker zo'n enorm opvallend apparaat aan mijn oor hangen zeker?

Tegenwoordig zijn de hoorapparaten en hoortoestellen alleen nog in digitale uitvoering verkrijgbaar. Dit zijn een soort minicomputers welke een microfoon, een geluidsfilter, een versterker en een luidspreker hebben. Het gehoorapparaat wordt ingesteld door de audicien op basis van het audiogram.

De prijzen van hoortoestellen lopen nogal uiteen. De goedkoopste modellen kosten rond de 475 en de duurste modellen kosten rond de 1500. Dit prijsverschil zit hem niet zozeer in de opvallendheid, maar in het gebruiksgemak. De duurdere modellen hebben geavanceerdere manieren om het hoortoestel desgewenst op ieder moment van de dag aan te passen.

CIC toestel

Een hoortoestel zal je altijd zien zitten, maar met een CIC toestel moet je daar wel erg hard je best voor doen. CIC staat voor 'Complete In the Canal', wat wil zeggen dat het apparaat geheel in je gehoorkanaal verdwijnt. Een CIC hoortoestel is slechts 1 cm groot. Het batterijtje is echter wel een stuk kleiner waardoor men deze vaker zal moeten vervangen dan een regulier gehoorapparaat.

Slecht horen en de verzekering

Wanneer je een gehoorverlies hebt van minimaal 35 dB verstrekt de zorgverzekering je je eerste hoortoestel tot een vergoeding van 476. Met een aanvullende verzekering kan dit vergoedde bedrag hoger liggen. Iedere vijf jaar ontvang je een nieuwe vergoeding van 476 voor een nieuw hoorapparaat.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vergelijking gehoorapparatenVergelijking gehoorapparatenJe kunt kiezen uit veel verschillende typen gehoorapparaten. Hoe kies je de juiste? En waar let je op? Nadat je een goed…
Kopen van een hoortoestelKopen van een hoortoestelEr zijn in Nederland veel mensen met een hoortoestel. De zorgverzekering geeft een vergoeding voor mensen die een hoorap…
Een hoorapparaat kiezen en kopen, tipsEen hoorapparaat kiezen en kopen, tipsWie een hoorapparaat gaat kopen kan wel tips gebruiken. Er zijn zoveel hoortoestellen. Een audicien geeft een gratis geh…
Hoortoestellen: Problemen door dragen van hoorapparaatHoortoestellen: Problemen door dragen van hoorapparaatHoortoestellen gaan mogelijk gepaard met bijwerkingen. Deze treden vooral op wanneer een persoon het hoorapparaat niet o…

Stress en huisvrouwenMiljoenen huisvrouwen zijn gespannen. Stress is hun dagelijkse realiteit. De dagelijkse eenzaamheid, het saaie werk, de…
Euthanasie, de kunst van het loslatenHoe zou jij reageren als een dierbaar persoon je vroeg hem of haar te helpen met sterven? Euthanasie is het opzettelijk…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 20-07-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.