Hoortoestellen: Problemen door dragen van hoorapparaat

Hoortoestellen: Problemen door dragen van hoorapparaat Hoortoestellen kunnen gepaard gaan met bijwerkingen, vooral wanneer ze niet op de juiste manier worden gebruikt. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, oorsuizen, huidirritatie, pijn, ongemak, onjuist geluidsniveau en -kwaliteit, en feedback van het hoortoestel. De meeste van deze problemen zijn goed en snel te verhelpen met de hulp van een audioloog.

Voordelen van een gehoortoestel

Gehoorapparaten herstellen het gehoorvermogen niet, maar helpen gebruikers beter te horen en de richting van geluid te bepalen, wat het gemakkelijker maakt om gesprekken te voeren. Hoe eerder een gebruiker deze toestellen gaat gebruiken, hoe beter, omdat de hersenen gestimuleerd moeten worden om geluiden te herkennen en te verwerken. Het dragen van hoortoestellen leidt dus niet tot een verdere verslechtering van het gehoor, maar helpt juist enorm bij dagelijkse taken. Dankzij goed ingestelde en correct geplaatste gehoortoestellen kan een gebruiker een actief en sociaal leven leiden.

Mogelijke problemen door het dragen van een hoortoestel

Soms leidt het dragen van een hoorapparaat tot hoofdpijn. / Bron: Geralt, PixabaySoms leidt het dragen van een hoorapparaat tot hoofdpijn. / Bron: Geralt, Pixabay

Hoofdpijn en oorsuizen

Wanneer het volume van het hoortoestel niet correct is ingesteld, bijvoorbeeld omdat het volume te luid staat, kan een gebruiker sneller te maken krijgen met hoofdpijn, oorsuizen (tinnitus aurium) of oorpijn. Indien een gebruiker een van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om een specialist te raadplegen om de klachten te onderzoeken en indien nodig de instellingen van het hoorapparaat aan te passen.

Irritatie, pijn en ongemak

Een slecht passend gehoorapparaat kan zeer oncomfortabel zijn om te dragen. Als een digitaal gehoortoestel te strak op het oor is geplaatst, kan dit leiden tot huidirritatie, pijn en algemeen ongemak. Een te los zittend gehoorapparaat kan slippen of wegschuiven, wat kan leiden tot storingen in de geluidsweergave en meer feedback vanuit het hoorapparaat. Het is daarom essentieel dat hoortoestellen zorgvuldig en correct worden geplaatst. Als het probleem te wijten is aan het apparaat zelf, kan een audioloog dit aanpassen om de gebruiker te behoeden voor deze vervelende symptomen.

Jeukende oren

Sommige gebruikers zijn gevoeliger voor een gehoorapparaat dan anderen, vooral als ze een huidaandoening hebben, zoals ooreczeem, een chronische huidaandoening die gepaard gaat met een droge, rode en jeukende huid. Door het dragen van een gehoortoestel kunnen jeukende oren ontstaan. In sommige gevallen kan een verzachtende lotion helpen om de jeuk te verlichten. In andere gevallen is een ander gehoortoestel dat beter past bij het oor noodzakelijk. Advies van een audioloog is hierbij aanbevolen.

Onjuist geluidsniveau en kwaliteit

Een te laag of te hoog volume kan ongemakkelijk aanvoelen en belemmert de gebruiker om optimaal te profiteren van het apparaat. Elk geval van gehoorverlies is individueel, en de hoortoestellen moeten specifiek worden aangepast aan de behoeften van de gebruiker. Dit kan gedeeltelijk worden bereikt door een model te kiezen met een volumeregelaar. Bij ernstig gehoorverlies wordt aanbevolen te zoeken naar een krachtig hoortoestel met een volumelimiet, omdat het te hoog instellen van het volume het resterende gehoor verder kan beschadigen.

Terugkoppeling (Feedback)

Sommige hoortoestellen geven veel feedback, zoals fluiten of een scheurend geluid bij het opzetten of bij winderig weer. Ook kunnen gehoorapparaten luide geluiden produceren bij het kauwen op bepaalde voedingsmiddelen of in de buurt van elektronische apparaten die het signaal kunnen verstoren. Dit komt vaak doordat het toestel niet goed in het oor is geplaatst of niet goed is geprogrammeerd. Een audioloog kan deze feedback oplossen. Soms is overmatig oorsmeer de oorzaak van de feedback, wat dan gereinigd moet worden.

Het belang van een goed hoorapparaat

Hoortoestellen zijn essentiële hulpmiddelen die de levenskwaliteit van gebruikers met gehoorverlies of plotselinge doofheid aanzienlijk verbeteren, waardoor ze meer onafhankelijkheid en zelfvertrouwen krijgen. Het is van groot belang dat het hoortoestel goed is afgestemd op het specifieke gehoorverlies van de gebruiker, zodat deze maximaal kan profiteren van het toestel en ongemak en frustratie worden vermeden. Er zijn verschillende soorten hoortoestellen, afgestemd op de specifieke aandoening, de ernst van het gehoorverlies en de persoonlijke voorkeuren. De grote keuze aan modellen kan de beslissing soms moeilijk maken. Daarom is het raadzaam om samen met een specialist de beste optie te kiezen.

Tips bij het gebruik van hoorapparaten

Om problemen met het hoortoestel te voorkomen, volgen hier enkele belangrijke tips:
  • Zorg ervoor dat alle noodzakelijke functies op het gehoortoestel zijn ingeschakeld.
  • Raadpleeg een audioloog voor eventuele problemen of aanpassingen.
  • Plaats het hoortoestel correct in het oor.
  • Zorg voor het juiste digitale hoortoestel dat aansluit bij het specifieke gehoorverlies.

Hoortoestellen: Een inleiding

Hoortoestellen zijn medische hulpmiddelen die ontworpen zijn om mensen met gehoorverlies te helpen beter te horen. Deze toestellen versterken geluiden zodat gebruikers de geluiden om hen heen duidelijker kunnen waarnemen. Moderne hoortoestellen zijn klein, discreet en bieden een scala aan functies om gehoorverlies in verschillende situaties effectief te behandelen.

Soorten hoortoestellen

Hoortoestellen zijn er in verschillende soorten en maten, afhankelijk van de mate van gehoorverlies, het oor van de gebruiker en persoonlijke voorkeuren.

Achter-het-oor (AHO) toestellen

Achter-het-oor hoortoestellen zijn de meest voorkomende en worden gedragen achter het oor. Het geluid wordt via een slangetje naar een oorstuk in de gehoorgang geleid. Deze toestellen zijn krachtig en geschikt voor mensen met mild tot ernstig gehoorverlies.

In-het-oor (IHO) toestellen

In-het-oor hoortoestellen worden volledig in de oorschelp of gehoorgang geplaatst. Ze zijn minder zichtbaar dan AHO-toestellen en worden vaak gekozen door mensen die een discrete oplossing willen. Ze zijn geschikt voor mild tot matig gehoorverlies.

Receiver-in-canal (RIC) toestellen

Receiver-in-canal toestellen hebben de luidspreker in de gehoorgang en de rest van het apparaat achter het oor. Dit ontwerp biedt een natuurlijke geluidskwaliteit en is geschikt voor een breed scala aan gehoorverliezen.

Onzichtbare toestellen (IIC)

Onzichtbare toestellen worden diep in de gehoorgang geplaatst, waardoor ze vrijwel onzichtbaar zijn voor anderen. Deze toestellen zijn geschikt voor mensen met mild tot matig gehoorverlies die een zeer discrete oplossing willen.

Functies van moderne hoortoestellen

Moderne hoortoestellen zijn uitgerust met verschillende geavanceerde functies om de luisterervaring te optimaliseren.

Ruisonderdrukking

Moderne hoortoestellen kunnen omgevingsgeluiden zoals achtergrondruis verminderen, waardoor spraak duidelijker wordt. Dit is vooral nuttig in drukke omgevingen zoals restaurants of bijeenkomsten.

Bluetooth-connectiviteit

Veel hoortoestellen kunnen nu draadloos verbinding maken met smartphones, tablets en andere apparaten via Bluetooth. Dit maakt het mogelijk om telefoongesprekken direct via de hoortoestellen te horen, muziek te streamen en zelfs hoortoestelinstellingen aan te passen via een app.

Automatische aanpassing

Sommige hoortoestellen kunnen automatisch de instellingen aanpassen aan de omgeving waarin de gebruiker zich bevindt. Dit betekent dat het toestel zichzelf optimaliseert voor bijvoorbeeld een stille ruimte of een lawaaierige bijeenkomst.

Oplaadbare batterijen

Oplaadbare hoortoestellen zijn steeds populairder geworden. Ze bieden gemak omdat de batterijen niet regelmatig vervangen hoeven te worden; gebruikers kunnen hun toestellen eenvoudig opladen.

Tinnitus-maskeerder

Voor mensen die lijden aan tinnitus (oorsuizen), zijn er hoortoestellen beschikbaar met ingebouwde tinnitus-maskers. Deze functie genereert geluiden die de tinnitus maskeren, wat voor verlichting kan zorgen.

Aangepaste aanpassing en zorg

Het is essentieel dat hoortoestellen worden aangepast door een professional om ervoor te zorgen dat ze optimaal werken voor de specifieke behoeften van de gebruiker. Audiologen en hoorspecialisten voeren gehoortests uit en passen de hoortoestellen aan op basis van de resultaten en de levensstijl van de gebruiker.

Regelmatige aanpassingen

Naarmate het gehoor van de gebruiker verandert, kunnen hoortoestellen opnieuw worden afgesteld. Regelmatige controle en aanpassing door een specialist zijn nodig om de prestaties van de hoortoestellen te optimaliseren.

Onderhoud en reiniging

Hoortoestellen moeten regelmatig worden schoongemaakt en onderhouden om ervoor te zorgen dat ze goed blijven functioneren. Dit omvat het schoonmaken van de oorstukken, het controleren op schade en het vervangen van onderdelen indien nodig.

Kosten en vergoedingen

De kosten van hoortoestellen kunnen variëren afhankelijk van het type toestel en de functies die het biedt. Veel verzekeringsmaatschappijen en nationale zorgsystemen bieden gedeeltelijke of volledige dekking voor hoortoestellen, afhankelijk van het land en het beleid.

Vergoeding door zorgverzekeraars

In veel landen worden hoortoestellen (deels) vergoed door de zorgverzekering, vooral voor ouderen en mensen met ernstig gehoorverlies. Het is belangrijk om te controleren wat er precies wordt gedekt door uw verzekering en of er een eigen bijdrage van toepassing is.

Leven met hoortoestellen

Het wennen aan hoortoestellen kan tijd kosten, vooral voor mensen die voor het eerst een hoortoestel dragen. Het is belangrijk om geduld te hebben en te blijven communiceren met de hoorspecialist om het maximale uit de hoortoestellen te halen.

Aanpassingsperiode

De eerste weken met een hoortoestel kunnen uitdagend zijn, omdat het gehoor zich aanpast aan versterkte geluiden. Gebruikers worden aangemoedigd om de hoortoestellen in verschillende omgevingen te dragen om te wennen aan de nieuwe geluidsbeleving.

Sociale integratie

Hoortoestellen kunnen het sociale leven van een gebruiker aanzienlijk verbeteren door het vergemakkelijken van gesprekken en deelname aan activiteiten. Het is belangrijk om hoortoestellen dagelijks te dragen om volledig te profiteren van deze voordelen.

Ondersteuning en begeleiding

Veel audiciens en hoorspecialisten bieden uitgebreide ondersteuning en begeleiding tijdens de aanpassingsperiode en daarna. Het bijwonen van workshops of steungroepen kan ook helpen om vragen te beantwoorden en vertrouwen te vergroten in het gebruik van hoortoestellen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een hoorapparaat kiezen en kopen, tipsEen hoorapparaat kiezen en kopen, tipsWie een hoorapparaat gaat kopen kan wel tips gebruiken. Er zijn zoveel hoortoestellen. Een audicien geeft een gratis geh…
Kopen van een hoortoestelKopen van een hoortoestelEr zijn in Nederland veel mensen met een hoortoestel. De zorgverzekering geeft een vergoeding voor mensen die een hoorap…
Slecht horen en gehoorapparatenSlecht horen en gehoorapparatenVolgens een onderzoek van TNS NIPO uitgevoerd in 2005 zijn er minstens 1,4 miljoen mensen van 18 jaar en ouder met slech…
Vergelijking gehoorapparatenVergelijking gehoorapparatenJe kunt kiezen uit veel verschillende typen gehoorapparaten. Hoe kies je de juiste? En waar let je op? Nadat je een goed…

Geloof en gezondheid: gezondheidsvoordelen van religieGeloof en gezondheid: gezondheidsvoordelen van religieOf je nu religieus bent of niet, veel mensen hebben zich wel eens een keer afgevraagd hoe geloof in God, of een gebrek a…
Fysiologie van de ademhaling – de adembewegingenFysiologie van de ademhaling – de adembewegingenDe adembewegingen vormen samen met de longblaasjes en de ventilatoire ruimten (longcapaciteit) een hecht driemanschap. N…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kateweb, Flickr (CC BY-2.0/bewerkt)
  • Geraadpleegd op 8 mei 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Facts about Side Effects of Hearing Aids – Are there Any, https://www.echoaudiology.com/side-effects-hearing-aids/
  • Hearing Aids Side Effects, https://www.hearingdirect.com/blog/hearing-aids-side-effects.html
  • WHAT ARE BONE ANCHORED HEARING AIDS, https://www.hearingaidknow.com/bone-anchored-hearing-aids
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 18-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.