Hoortoestellen: Problemen door dragen van hoorapparaat
Hoortoestellen gaan mogelijk gepaard met bijwerkingen. Deze treden vooral op wanneer een persoon het hoorapparaat niet op de juiste manier gebruikt. Een aantal veel voorkomende bijwerkingen van gehoorapparaten zijn hoofdpijn en oorsuizen, huidirritatie, pijn en ongemak, een onjuist geluidsniveau en kwaliteit en terugkoppeling van het gehoortoestel. De meeste van deze problemen zijn goed en snel te verhelpen dankzij de hulp van een audioloog.
Voordelen van een gehoortoestel
Gehoorapparaten herstellen het gehoorvermogen niet, maar helpen gebruikers om beter te horen en de richting van het geluid beter te bepalen waardoor ze gemakkelijker gesprekken kunnen aangaan. Hoe eerder een gebruiker deze gaat gebruiken, hoe beter. De
hersenen moeten namelijk gestimuleerd worden om geluiden te herkennen en te verwerken. Het dragen van hoortoestellen leidt bijgevolg niet tot een verdere verslechtering van het gehoorvermogen, maar helpt juist enorm met de dagelijkse taken. Dankzij goed ingestelde en goed geplaatste gehoortoestellen is een gebruiker prima in staat om een actief en sociaal leven te leiden.
Mogelijke problemen door dragen van een hoortoestel

Soms leidt het dragen van een hoorapparaat tot hoofdpijn /
Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn en oorsuizen
Wanneer het volume van het hoortoestel niet correct is ingesteld, bijvoorbeeld omdat het volume te luid staat, dan krijgt een gebruiker van een hoortoestel sneller te maken met
hoofdpijn,
oorsuizen (tinnitus aurium) of soms ook
oorpijn. Als een gebruiker één van deze symptomen voelt, is het belangrijk om een specialist te raadplegen om de klachten te onderzoeken en indien nodig de instellingen van het hoorapparaat te bekijken.
Irritatie, pijn en ongemak
Een slecht passend gehoorapparaat is zeer oncomfortabel om te dragen. Als een digitaal gehoortoestel te strak is geplaatst op een oor, veroorzaakt dit huidirritatie,
pijn en een algemeen ongemak. Een te los zittend gehoorapparaat slipt of glijdt mogelijk weg. Doordat het hoortoestel slecht rond het oor zit, treedt een storing van de geluiden op en komt er meer feedback (terugkoppeling) vanuit het hoorapparaat. Hoortoestellen moeten zorgvuldig en op de juiste manier geplaatst worden op de oren. Is het probleem te wijten aan het hoorapparaat zelf, dan past een audioloog dit aan zodat de gebruiker niet meer te maken krijgt met deze vervelende symptomen.
Jeukende oren
Sommige gebruikers zijn meer gevoelig voor een gehoorapparaat dan anderen. Daarnaast hebben sommige gebruikers een
huidaandoening zoals
ooreczeem (chronische huidaandoening met
droge huid,
rode huid en
jeukende huid). Door het dragen van een gehoortoestel ontstaan daarom soms
jeukende oren. In sommige gevallen is het gebruik van een verzachtende lotion nuttig om de jeuk te verlichten, terwijl andere gebruikers soms een ander gehoortoestel nodig hebben dat beter past bij het oor. Advies van een audioloog is aanbevolen.
Onjuist geluidsniveau en kwaliteit
Een te laag of te hoog volume voelt ongemakkelijk en laat de niet profiteren van de kwaliteiten van het apparaat. Elk geval van
gehoorverlies is individueel en de hoortoestellen moeten worden aangepast aan de gebruiker die het draagt. Dit kan ook tot op zekere hoogte worden bereikt door een model te kiezen met een volumeregelaar. Als er sprake is van ernstig gehoorverlies, wordt het aanbevolen om te zoeken naar een krachtig hoortoestel met een volumelimiet omdat het te veel verhogen van het volume het resterende gehoor verder kan beschadigen.
Terugkoppeling
Sommige hoortoestellen geven veel feedback (terugkoppeling), zoals fluiten of een scheurend geluid bij het opzetten of bij winderig weer. De gehoorapparaten maken soms ook luide geluiden bij het kauwen op specifieke voedingsmiddelen of rond sommige elektronische apparaten die het signaal kunnen verstoren. Meestal is het toestel dan fysiek niet goed plaatst in het oor of is het apparaat niet goed geprogrammeerd. Een audioloog lost deze feedback op. Soms zit het oor vol
oorsmeer wat dan feedback genereert.
Het belang van een goed hoorapparaat
Hoortoestellen zijn nuttige hulpmiddelen die de levensstijl van gebruikers met gehoorverlies /
plotselinge doofheid verbeteren waardoor ze meer onafhankelijkheid en zelfvertrouwen krijgen. Het is heel belangrijk om te beschikken over het juiste hoortoestel voor het individuele gehoorverlies zodat een gebruiker maximaal kan profiteren van het toestel en tevens ongemak en frustratie voorkomt. Er zijn verschillende soorten hoortoestellen die zijn afgestemd op ieders specifieke aandoening, de ernst van gehoorverlies en de persoonlijke voorkeur. De grote keuze aan modellen maakt het soms moeilijk voor de gebruiker om te kiezen. Het is raadzaam om de keuze samen met een specialist te maken die de beste optie kan aanbevelen.
Tips bij hoorapparaten
Om problemen met het hoortoestel te voorkomen, zijn er belangrijke tips om bijwerkingen van hoortoestellen te voorkomen.
- alle vereiste functies inschakelen op het gehoortoestel die nodig zijn
- een audioloog raadplegen voor eventuele oplossingen of problemen
- het correct plaatsen van het hoortoestel
- over het juiste digitale hoorapparaat beschikken voor het gehoorverlies
Lees verder