Hoortoestellen: Problemen door dragen van hoorapparaat

Hoortoestellen: Problemen door dragen van hoorapparaat Hoortoestellen gaan mogelijk gepaard met bijwerkingen. Deze treden vooral op wanneer een persoon het hoorapparaat niet op de juiste manier gebruikt. Een aantal veel voorkomende bijwerkingen van gehoorapparaten zijn hoofdpijn en oorsuizen, huidirritatie, pijn en ongemak, een onjuist geluidsniveau en kwaliteit en terugkoppeling van het gehoortoestel. De meeste van deze problemen zijn goed en snel te verhelpen dankzij de hulp van een audioloog.

Voordelen van een gehoortoestel

Gehoorapparaten herstellen het gehoorvermogen niet, maar helpen gebruikers om beter te horen en de richting van het geluid beter te bepalen waardoor ze gemakkelijker gesprekken kunnen aangaan. Hoe eerder een gebruiker deze gaat gebruiken, hoe beter. De hersenen moeten namelijk gestimuleerd worden om geluiden te herkennen en te verwerken. Het dragen van hoortoestellen leidt bijgevolg niet tot een verdere verslechtering van het gehoorvermogen, maar helpt juist enorm met de dagelijkse taken. Dankzij goed ingestelde en goed geplaatste gehoortoestellen is een gebruiker prima in staat om een actief en sociaal leven te leiden.

Mogelijke problemen door dragen van een hoortoestel

Soms leidt het dragen van een hoorapparaat tot hoofdpijn / Bron: Geralt, PixabaySoms leidt het dragen van een hoorapparaat tot hoofdpijn / Bron: Geralt, Pixabay

Hoofdpijn en oorsuizen

Wanneer het volume van het hoortoestel niet correct is ingesteld, bijvoorbeeld omdat het volume te luid staat, dan krijgt een gebruiker van een hoortoestel sneller te maken met hoofdpijn, oorsuizen (tinnitus aurium) of soms ook oorpijn. Als een gebruiker één van deze symptomen voelt, is het belangrijk om een specialist te raadplegen om de klachten te onderzoeken en indien nodig de instellingen van het hoorapparaat te bekijken.

Irritatie, pijn en ongemak

Een slecht passend gehoorapparaat is zeer oncomfortabel om te dragen. Als een digitaal gehoortoestel te strak is geplaatst op een oor, veroorzaakt dit huidirritatie, pijn en een algemeen ongemak. Een te los zittend gehoorapparaat slipt of glijdt mogelijk weg. Doordat het hoortoestel slecht rond het oor zit, treedt een storing van de geluiden op en komt er meer feedback (terugkoppeling) vanuit het hoorapparaat. Hoortoestellen moeten zorgvuldig en op de juiste manier geplaatst worden op de oren. Is het probleem te wijten aan het hoorapparaat zelf, dan past een audioloog dit aan zodat de gebruiker niet meer te maken krijgt met deze vervelende symptomen.

Jeukende oren

Sommige gebruikers zijn meer gevoelig voor een gehoorapparaat dan anderen. Daarnaast hebben sommige gebruikers een huidaandoening zoals ooreczeem (chronische huidaandoening met droge huid, rode huid en jeukende huid). Door het dragen van een gehoortoestel ontstaan daarom soms jeukende oren. In sommige gevallen is het gebruik van een verzachtende lotion nuttig om de jeuk te verlichten, terwijl andere gebruikers soms een ander gehoortoestel nodig hebben dat beter past bij het oor. Advies van een audioloog is aanbevolen.

Onjuist geluidsniveau en kwaliteit

Een te laag of te hoog volume voelt ongemakkelijk en laat de niet profiteren van de kwaliteiten van het apparaat. Elk geval van gehoorverlies is individueel en de hoortoestellen moeten worden aangepast aan de gebruiker die het draagt. Dit kan ook tot op zekere hoogte worden bereikt door een model te kiezen met een volumeregelaar. Als er sprake is van ernstig gehoorverlies, wordt het aanbevolen om te zoeken naar een krachtig hoortoestel met een volumelimiet omdat het te veel verhogen van het volume het resterende gehoor verder kan beschadigen.

Terugkoppeling

Sommige hoortoestellen geven veel feedback (terugkoppeling), zoals fluiten of een scheurend geluid bij het opzetten of bij winderig weer. De gehoorapparaten maken soms ook luide geluiden bij het kauwen op specifieke voedingsmiddelen of rond sommige elektronische apparaten die het signaal kunnen verstoren. Meestal is het toestel dan fysiek niet goed plaatst in het oor of is het apparaat niet goed geprogrammeerd. Een audioloog lost deze feedback op. Soms zit het oor vol oorsmeer wat dan feedback genereert.

Het belang van een goed hoorapparaat

Hoortoestellen zijn nuttige hulpmiddelen die de levensstijl van gebruikers met gehoorverlies / plotselinge doofheid verbeteren waardoor ze meer onafhankelijkheid en zelfvertrouwen krijgen. Het is heel belangrijk om te beschikken over het juiste hoortoestel voor het individuele gehoorverlies zodat een gebruiker maximaal kan profiteren van het toestel en tevens ongemak en frustratie voorkomt. Er zijn verschillende soorten hoortoestellen die zijn afgestemd op ieders specifieke aandoening, de ernst van gehoorverlies en de persoonlijke voorkeur. De grote keuze aan modellen maakt het soms moeilijk voor de gebruiker om te kiezen. Het is raadzaam om de keuze samen met een specialist te maken die de beste optie kan aanbevelen.

Tips bij hoorapparaten

Om problemen met het hoortoestel te voorkomen, zijn er belangrijke tips om bijwerkingen van hoortoestellen te voorkomen.
  • alle vereiste functies inschakelen op het gehoortoestel die nodig zijn
  • een audioloog raadplegen voor eventuele oplossingen of problemen
  • het correct plaatsen van het hoortoestel
  • over het juiste digitale hoorapparaat beschikken voor het gehoorverlies

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een hoorapparaat kiezen en kopen, tipsEen hoorapparaat kiezen en kopen, tipsWie een hoorapparaat gaat kopen kan wel tips gebruiken. Er zijn zoveel hoortoestellen. Een audicien geeft een gratis geh…
Kopen van een hoortoestelKopen van een hoortoestelEr zijn in Nederland veel mensen met een hoortoestel. De zorgverzekering geeft een vergoeding voor mensen die een hoorap…
Slecht horen en gehoorapparatenSlecht horen en gehoorapparatenVolgens een onderzoek van TNS NIPO uitgevoerd in 2005 zijn er minstens 1,4 miljoen mensen van 18 jaar en ouder met slech…
Vergelijking gehoorapparatenVergelijking gehoorapparatenJe kunt kiezen uit veel verschillende typen gehoorapparaten. Hoe kies je de juiste? En waar let je op? Nadat je een goed…

Geloof en gezondheid: gezondheidsvoordelen van religieGeloof en gezondheid: gezondheidsvoordelen van religieOf je nu religieus bent of niet, veel mensen hebben zich wel eens een keer afgevraagd hoe geloof in God, of een gebrek a…
Fysiologie van de ademhaling – de adembewegingenFysiologie van de ademhaling – de adembewegingenDe adembewegingen vormen samen met de longblaasjes en de ventilatoire ruimten (longcapaciteit) een hecht driemanschap. N…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kateweb, Flickr (CC BY-2.0/bewerkt)
  • Geraadpleegd op 8 mei 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Facts about Side Effects of Hearing Aids – Are there Any, https://www.echoaudiology.com/side-effects-hearing-aids/
  • Hearing Aids Side Effects, https://www.hearingdirect.com/blog/hearing-aids-side-effects.html
  • WHAT ARE BONE ANCHORED HEARING AIDS, https://www.hearingaidknow.com/bone-anchored-hearing-aids
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 29-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.