Plotsdoofheid: Plotseling gehoorverlies (sudden deafness)

Plotsdoofheid: Plotseling gehoorverlies (sudden deafness) Jaarlijks krijgen in Nederland 8 op de 100.000 mensen te maken met een plotseling verlies van het gehoorvermogen (sudden deafness). Meestal behouden patiënten met plotselinge doofheid nog een beetje gehoorvermogen en is slechts één oor aangetast. In de meeste gevallen is plotsdoofheid te wijten aan het gebruik van bepaalde medicijnen, de opbouw van oorsmeer of een infectie. Ook ernstige aandoeningen leiden mogelijk tot plots gehoorverlies. Het is belangrijk om bij dit teken meteen een arts op te zoeken en dit niet te negeren zodat de arts tijdig het onderliggend probleem kan vaststellen en behandelen. Op die manier verhoogt de kans op een terugkeer van het gehoor.
Migraine veroorzaakt mogelijk plotseling gehoorverlies / Bron: Concord90, PixabayMigraine veroorzaakt mogelijk plotseling gehoorverlies / Bron: Concord90, Pixabay

Oorzaken van plotsdoofheid

Artsen weten vaak niet waarom iemand zijn gehoor heeft verloren.

Veel voorkomende oorzaken zijn:

Symptomen

Gehoorverlies

Sommige patiënten verliezen ineens het gehoor, terwijl het gehoorverlies zich bij anderen gedurende enkele dagen ontwikkelt. Meestal is sprake van plotsdoofheid wanneer het gehoorverlies binnen de 72 uur optreedt. Negen van de tien patiënten verliezen het gehoor in één oor (eenzijdig gehoorverlies). Sommige patiënten horen dan mogelijk nog wel wat geluiden uit het getroffen oor, maar ze klinken anders namelijk zachter (fluisterstem horen), doffer, blikkeriger, vervormd of met een echogeluid. Sommige patiënten merken voor het eerst gehoorverlies op wanneer ze proberen te praten aan de telefoon en hiervoor het getroffen oor gebruiken. Anderen horen luid ploppend of klikkend geluid vlak voordat hun gehoor verdwijnt. Het richtingshoren (bepalen uit welke richting een geluid komt) is aangetast wanneer één oor is getroffen door een plotse uitval van het gehoorvermogen.

Bijkomende tekenen

Mogelijk reden ook bijkomende symptomen op afhankelijk van de oorzaak, zoals bijvoorbeeld oorsuizen, duizeligheid, evenwichtsproblemen, een druk of vol gevoel in het oor, oorpijn, hoofdpijn, …

Diagnose en onderzoeken

Een patiënt krijgt mogelijk een audiometrie (gehooronderzoek) waarbij hij naar verschillende tonen moet luisteren. Ook voert de arts mogelijk een gehooronderzoek uit waarbij hij in het oor of de oren kijkt. Dit onderzoek onthult mogelijk een ophoping van oorsmeer, of vocht in de gehoorgang of achter het trommelvlies. Voorts bestelt de arts soms een evenwichtstest, een MRI-scan van het gehoororgaan en de gehoorzenuw, of een bloedonderzoek. In de meeste gevallen is een arts echter niet in staat om de exacte oorzaak van de plotsdoofheid te achterhalen.

Bepaalde medicijnen behandelen de plotsdoofheid en de oorzaak hiervan / Bron: Stevepb, PixabayBepaalde medicijnen behandelen de plotsdoofheid en de oorzaak hiervan / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling van plots verlies van gehoorvermogen

Ontstekingsremmers

Het is belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken bij het plotseling verlies van het gehoorvermogen of wanneer een patiënt geleidelijk binnen enkele dagen doof wordt. Een snelle diagnose en vroege behandeling biedt de patiënt meer kans om het gehoor terug te krijgen. Corticosteroïden zijn de meest voorkomende behandeling voor plotseling gehoorverlies. Deze krachtige ontstekingsremmers verminderen de zwelling, bestrijden ontstekingen en helpen het lichaam om zichzelf te genezen. De arts schrijft meestal corticosteroïdpillen voor, al is het ook mogelijk dat de arts de corticosteroïden rechtstreeks in het trommelvlies (intratympanisch) injecteert. Soms zet de arts reeds corticosteroïden in nog voordat alle onderzoeksresultaten bekend zijn, omdat anders de kans verhoogt op permanent gehoorverlies.

Onderliggende oorzaak

Als de arts een onderliggende oorzaak van het gehoorverlies vindt, behandelt hij deze aandoening mogelijk eveneens. Bacteriële oorinfecties behandelt de arts bijvoorbeeld vaak met antibiotica. Auto-immuunaandoeningen behandelt de arts meestal met immunosuppressiva (medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken). Veroorzaken geneesmiddelen de plotsdoofheid, dan schrijft de arts andere medicijnen voor. In sommige gevallen is het niet mogelijk om de onderliggende oorzaak effectief te behandelen of zijn de gehoorproblemen ernstig. In deze gevallen is het dragen van een hoorapparaat (versterkt het geluid) of zelfs cochleair implantaat aanbevolen. revalidatietraining en emotionele / psychische ondersteuning zijn eveneens belangrijk voor patiënten die plots doof zijn geworden.

Contactgroep van plotsdoven

De Stichting Plotsdoven zet zich in voor de belangen van plotsdoven en laatdoven. Ze doen dit door de zelfredzaamheid te vergroten en patiënten te helpen om zich te reïntegreren in de horende maatschappij.

  • Stichting Plotsdoven
  • Secretariaat
  • Randhoeve 221
  • 3995 GA Houten
  • 030 - 695 87 19
  • E-mail: info@stichtingplotsdoven.nl
  • Website: www.stichtingplotsdoven.nl

Prognose van sudden deafness

De prognose voor het gehoorherstel voor plotsdoofheid zonder oorzaak is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de ernst van het gehoorverlies, de leeftijd van de patiënt, de aanwezigheid van duizeligheid en de vorm van het audiogram. Verder herstelt het gehoor soms spontaan of met een behandeling binnen de paar weken. Bij een ander deel van de patiënten ontstaat echter blijvende schade aan het gehoorvermogen.

Preventie van plotseling gehoorverlies

Het is belangrijk om de oren goed te beschermen tegen lawaaibeschadiging. Op deze manier vermindert de kans op sudden deafness.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sudden deafness (plotsdoofheid), in één keer niet meer horenSudden deafness (plotsdoofheid), in één keer niet meer horenPlotsdoofheid is het in korte tijd snel doof worden, in 90 tot 85% van de gevallen wordt geen oorzaak gevonden. Geluidst…
Doofheid en Slechthorendheid bij volwassenenDoofheid en Slechthorendheid bij volwassenenDoofheid en slechthorendheid bij volwassenen kan verschillende oorzaken hebben. Het kan voorkomen dat deze ontstaan is t…
Doofheid en bijziendheid-syndroom: Afwijkingen oren en ogenDoofheid en bijziendheid-syndroom: Afwijkingen oren en ogenBij het doofheid en bijziendheid-syndroom heeft de patiënt problemen met het gehoorvermogen en het gezichtsvermogen. Het…
Een auditieve beperkingEen zintuiglijke beperking is ingrijpend voor het dagelijkse functioneren: aangeboren of op latere leeftijd verworven is…

Flaporen: Oorafwijking met afstaande oren van hoofdFlaporen: Oorafwijking met afstaande oren van hoofdSoms komen kinderen ter wereld met oren die meer dan 2 cm van de zijkant van het hoofd uitsteken. Deze oorafwijking, bet…
Darmzweer: symptomen, oorzaken, behandeling en preventieDarmzweer: symptomen, oorzaken, behandeling en preventieDarmzweren zijn zweertjes of laesies van het slijmvlies van de twaalfvingerige darm. Het gaat hierbij meestal om oppervl…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenIcons, Pixabay
  • Geraadpleegd op 25 juli 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Contact, https://www.stichtingplotsdoven.nl/over-ons/contact/
  • Plotsdoofheid (sudden deafness) - Catharina Ziekenhuis, https://www.catharinaziekenhuis.nl/files/Patient/Patientenfolders/_ScreensPages/Onderzoeken/KNO-037-Plotsdoofheid_(sudden_deafness).pdf
  • Plotselinge doofheid, https://www.thuisarts.nl/plotselinge-onverklaarde-doofheid
  • Sudden deafness, https://www.nidcd.nih.gov/health/sudden-deafness
  • Sudden Hearing Loss: What You Need to Know, https://www.webmd.com/healthy-aging/sudden-hearing-loss#1
  • Sudden Sensorineural Hearing Loss, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4040829/
  • Afbeelding bron 1: Concord90, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 29-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.