Plotsdoofheid: Plotseling gehoorverlies (sudden deafness)

Plotsdoofheid: Plotseling gehoorverlies (sudden deafness) Jaarlijks ervaren in Nederland 8 op de 100.000 mensen een plotseling verlies van gehoorvermogen, ook wel bekend als sudden deafness. Meestal betreft het één oor en behouden patiënten vaak een deel van hun gehoorvermogen. Plotsdoofheid kan het gevolg zijn van het gebruik van bepaalde medicijnen, de opbouw van oorsmeer, infecties, of ernstige onderliggende aandoeningen. Het is cruciaal om bij het optreden van plotsdoofheid onmiddellijk medische hulp te zoeken. Tijdige behandeling kan de kans op herstel van het gehoor vergroten.

Epidemiologie van plotsdoofheid

Plotsdoofheid, ook wel bekend als plotselinge sensorineurale doofheid (SSNHL), is een verlies van gehoor dat zich snel ontwikkelt, meestal binnen 72 uur. De epidemiologie van plotsdoofheid omvat de volgende aspecten:

Prevalentie en incidentie

  • Prevalentie: Plotsdoofheid komt wereldwijd voor, met een geschatte prevalentie van ongeveer 5-20 gevallen per 100.000 mensen per jaar. De incidentie kan variëren afhankelijk van geografische locatie en demografische factoren.
  • Incidentie: In de Verenigde Staten worden jaarlijks ongeveer 1.500 tot 3.000 nieuwe gevallen van plotsdoofheid gerapporteerd. De incidentie is relatief laag, maar het is een belangrijke aandoening vanwege de plotselinge en vaak verontrustende aard ervan.

Leeftijd en geslacht

  • Leeftijd: Plotsdoofheid kan op elke leeftijd optreden, maar de aandoening wordt het vaakst waargenomen bij volwassenen tussen de 30 en 60 jaar oud. Er is geen duidelijke leeftijdsgroep die bijzonder vatbaar is, hoewel de incidentie kan toenemen met de leeftijd.
  • Geslacht: Er is geen significant verschil in incidentie tussen mannen en vrouwen, hoewel sommige studies suggereren dat de aandoening iets vaker voorkomt bij mannen.

Etnische en geografische variaties

Etnische Variaties: Er zijn geen specifieke etnische groepen die bijzonder vatbaar zijn voor plotsdoofheid. De aandoening lijkt gelijkmatig verdeeld over verschillende etnische groepen.
Geografische Variaties: Plotsdoofheid wordt wereldwijd gerapporteerd, maar de incidentie kan variëren afhankelijk van factoren zoals toegang tot gezondheidszorg en verschillen in rapportage en diagnose.

Migraine kan mogelijk plotseling gehoorverlies veroorzaken / Bron: Concord90, PixabayMigraine kan mogelijk plotseling gehoorverlies veroorzaken / Bron: Concord90, Pixabay

Oorzaken van plotsdoofheid

De oorzaak van plotseling gehoorverlies is vaak onbekend, maar veel voorkomende oorzaken zijn:

Risicofactoren en comorbiditeiten

  • Risicofactoren: Hoewel de exacte oorzaak vaak onbekend is, kunnen risicofactoren voor plotsdoofheid onder meer virale infecties, auto-immuunziekten, trauma aan het oor, en blootstelling aan ototoxische stoffen zijn.
  • Comorbiditeiten: Plotsdoofheid kan soms gepaard gaan met andere aandoeningen zoals vertigo, tinnitus, of andere neurologische symptomen. Soms wordt het in verband gebracht met systemische aandoeningen zoals diabetes mellitus of hypertensie.

Symptomen van plotsdoofheid

Gehoorverlies

Plotseling gehoorverlies kan variëren van onmiddellijke doofheid tot geleidelijk verlies binnen enkele dagen. Meestal spreken we van plotsdoofheid als het gehoorverlies binnen 72 uur optreedt. Bij de meeste patiënten betreft het gehoorverlies slechts één oor (eenzijdig gehoorverlies). In sommige gevallen kunnen patiënten nog geluiden uit het getroffen oor horen, maar deze kunnen vervormd, zachter, of met een echo-achtig effect klinken. Sommige patiënten merken het gehoorverlies pas op tijdens het bellen, waarbij ze het getroffen oor gebruiken. Anderen ervaren een luid ploppend of klikkend geluid voordat het gehoor verdwijnt. Het richtingshoren, oftewel het bepalen van de richting van geluid, kan aangetast zijn bij een plotseling verlies van gehoor in één oor.

Bijkomende symptomen

Naast gehoorverlies kunnen bijkomende symptomen optreden, afhankelijk van de oorzaak. Deze kunnen onder andere oorsuizen, duizeligheid, evenwichtsproblemen, een gevoel van druk of volheid in het oor, oorpijn, en hoofdpijn omvatten.

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van plotsdoofheid begint vaak met een grondige medische geschiedenis en lichamelijk onderzoek. Artsen kunnen de volgende onderzoeken en tests uitvoeren:
  • Audiometrie: Audiometrie meet het gehoor door de patiënt te laten luisteren naar verschillende tonen en frequenties.
  • Ooronderzoek: Een arts kan de gehoorgang en het trommelvlies inspecteren om mogelijke blokkades zoals oorsmeer of vocht te identificeren.
  • Evenwichtstest: Evenwichtstests kunnen helpen om te bepalen of er evenwichtsproblemen zijn die verband houden met het gehoorverlies.
  • MRI-scan: Een MRI-scan van het gehoororgaan en de gehoorzenuw kan worden aangevraagd om tumoren of andere structurele afwijkingen te identificeren.
  • Bloedonderzoek: Bloedonderzoek kan worden uitgevoerd om infecties of auto-immuunziekten op te sporen.

In veel gevallen blijft de precieze oorzaak van plotsdoofheid onbekend.

Bepaalde medicijnen kunnen helpen bij de behandeling van plotsdoofheid en de onderliggende oorzaak / Bron: Stevepb, PixabayBepaalde medicijnen kunnen helpen bij de behandeling van plotsdoofheid en de onderliggende oorzaak / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling van plotseling gehoorverlies

Ontstekingsremmers

Het is van essentieel belang om onmiddellijk medische hulp te zoeken bij plotseling gehoorverlies. Een snelle diagnose en behandeling kunnen de kans op herstel vergroten. Corticosteroïden zijn de meest gebruikte behandeling voor plotsdoofheid. Deze krachtige ontstekingsremmers verminderen zwelling, bestrijden ontstekingen, en bevorderen het genezingsproces. Corticosteroïden kunnen oraal worden ingenomen of intratympanisch (direct in het trommelvlies) worden geïnjecteerd. Soms wordt de behandeling gestart voordat alle onderzoeksresultaten beschikbaar zijn om het risico op blijvend gehoorverlies te verkleinen.

Onderliggende oorzaak

Als een onderliggende oorzaak van het gehoorverlies wordt gevonden, zal de arts deze aandoening behandelen. Bacteriële infecties worden vaak behandeld met antibiotica, terwijl auto-immuunziekten behandeld worden met immunosuppressiva (medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken). Als medicijnen de oorzaak zijn, kan de arts alternatieve medicatie voorstellen. In gevallen waarin de onderliggende oorzaak niet effectief kan worden behandeld of het gehoorverlies ernstig is, kan het gebruik van een hoorapparaat of zelfs een cochleair implantaat worden overwogen. Revalidatietraining en emotionele / psychische ondersteuning zijn ook belangrijk voor mensen die plotseling doof zijn geworden.

Contactgroep voor plotsdoven

De Stichting Plotsdoven zet zich in voor de belangen van mensen met plotsdoofheid en laatdoofheid door hun zelfredzaamheid te vergroten en hen te ondersteunen bij hun re-integratie in de horende maatschappij.

  • Stichting Plotsdoven
  • Secretariaat
  • Randhoeve 221
  • 3995 GA Houten
  • 030 - 695 87 19
  • E-mail: info@stichtingplotsdoven.nl
  • Website: www.stichtingplotsdoven.nl

Prognose van plotsdoofheid

De prognose voor herstel van plotsdoofheid hangt af van verschillende factoren, waaronder de ernst van het gehoorverlies, de leeftijd van de patiënt, de aanwezigheid van bijkomende symptomen zoals duizeligheid, en de resultaten van het audiogram. Herstel van het gehoor kan soms spontaan optreden of met behandeling binnen enkele weken. Echter, bij een deel van de patiënten kan blijvende schade aan het gehoor optreden, wat kan leiden tot langdurige gehoorproblemen.

Complicaties van plotsdoofheid

Plotsdoofheid kan verschillende complicaties met zich meebrengen:
  • Psychologische impact: Het plotseling verlies van gehoor kan leiden tot angst, depressie, en sociale isolatie. Dit kan de mentale gezondheid en kwaliteit van leven beïnvloeden.
  • Communicatieproblemen: Gehoorverlies kan communicatieproblemen veroorzaken, wat kan leiden tot moeilijkheden op het werk en in sociale situaties.
  • Evenwichtsproblemen: In gevallen waarbij het gehoorverlies gepaard gaat met evenwichtsproblemen, kunnen patiënten last krijgen van duizeligheid en coördinatieproblemen.
  • Langdurige gehoorproblemen: Bij een deel van de patiënten kan het gehoorverlies blijvend zijn, wat kan leiden tot een blijvende behoefte aan hoortoestellen of cochleaire implantaten.
  • Verhoogd risico op andere aandoeningen: Sommige aandoeningen die plotsdoofheid veroorzaken, zoals auto-immuunziekten of diabetes, kunnen ook andere gezondheidsproblemen met zich meebrengen.

Preventie van plotseling gehoorverlies

Hoewel niet alle gevallen van plotsdoofheid te voorkomen zijn, zijn er enkele maatregelen die het risico kunnen verminderen:
  • Bescherming tegen lawaai: Het dragen van gehoorbescherming bij blootstelling aan luid geluid kan helpen om gehoorbeschadiging te voorkomen.
  • Gezonde levensstijl: Een gezonde levensstijl, inclusief een gebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging, kan bijdragen aan een goede algehele gezondheid en het verminderen van risicofactoren voor gehoorverlies.
  • Regelmatige controles: Regelmatige medische controles en gehoortests kunnen helpen om vroegtijdige tekenen van gehoorproblemen te identificeren en tijdig te behandelen.
  • Vroege behandeling van aandoeningen: Het vroegtijdig behandelen van aandoeningen die plotsdoofheid kunnen veroorzaken, zoals infecties en auto-immuunziekten, kan helpen om complicaties te voorkomen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sudden deafness (plotsdoofheid), in één keer niet meer horenSudden deafness (plotsdoofheid), in één keer niet meer horenPlotsdoofheid is het in korte tijd snel doof worden, in 90 tot 85% van de gevallen wordt geen oorzaak gevonden. Geluidst…
Doofheid en Slechthorendheid bij volwassenenDoofheid en Slechthorendheid bij volwassenenDoofheid en slechthorendheid bij volwassenen kan verschillende oorzaken hebben. Het kan voorkomen dat deze ontstaan is t…
Doofheid en bijziendheid-syndroom: Afwijkingen oren en ogenDoofheid en bijziendheid-syndroom: Afwijkingen oren en ogenBij het doofheid en bijziendheid-syndroom heeft de patiënt problemen met het gehoorvermogen en het gezichtsvermogen. Het…
Een auditieve beperkingEen zintuiglijke beperking is ingrijpend voor het dagelijkse functioneren: aangeboren of op latere leeftijd verworven is…

Flaporen: Oorafwijking met afstaande oren van hoofdFlaporen: Oorafwijking met afstaande oren van hoofdKinderen worden soms geboren met oren die meer dan 2 cm van de zijkant van het hoofd uitsteken, een aandoening die beken…
Darmzweer: symptomen, oorzaken, behandeling en preventieDarmzweer: symptomen, oorzaken, behandeling en preventieDarmzweren zijn zweertjes of laesies van het slijmvlies van de twaalfvingerige darm. Het gaat hierbij meestal om oppervl…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenIcons, Pixabay
  • Geraadpleegd op 25 juli 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Contact, https://www.stichtingplotsdoven.nl/over-ons/contact/
  • Plotsdoofheid (sudden deafness) - Catharina Ziekenhuis, https://www.catharinaziekenhuis.nl/files/Patient/Patientenfolders/_ScreensPages/Onderzoeken/KNO-037-Plotsdoofheid_(sudden_deafness).pdf
  • Plotselinge doofheid, https://www.thuisarts.nl/plotselinge-onverklaarde-doofheid
  • Sudden deafness, https://www.nidcd.nih.gov/health/sudden-deafness
  • Sudden Hearing Loss: What You Need to Know, https://www.webmd.com/healthy-aging/sudden-hearing-loss#1
  • Sudden Sensorineural Hearing Loss, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4040829/
  • Afbeelding bron 1: Concord90, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 18-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.