Eenzijdig (unilateraal) gehoorverlies: Oorzaken

Eenzijdig (unilateraal) gehoorverlies: Oorzaken Unilateraal gehoorverlies staat voor mild gehoorverlies tot zelfs volledige doofheid in één oor. Dit symptoom treedt op bij de geboorte of op latere leeftijd, en ontstaat plots of geleidelijk. Soms zijn andere klachten geassocieerd met het gehoorprobleem. Bij unilateraal gehoorverlies ervaren mensen vaak problemen met het verstaan van spraak in drukke omgevingen, maar ook het lokaliseren van de bron van geluiden en het afstemmen van achtergrondgeluiden is lastig bij eenzijdig gehoorverlies. Het is bij eenzijdig gehoorverlies noodzakelijk om een arts op te zoeken om de oorzaak te achterhalen en zo snel mogelijk een behandeling in te zetten.

Soorten unilateraal gehoorverlies

Een patiënt heeft last van geleidend, perceptief of gemengd gehoorverlies.

Geleidend gehoorverlies

Geleidend gehoorverlies treedt op wanneer er een probleem ontstaat bij het geleiden van geluidsgolven langs de route door de oorschelp.

Perceptief gehoorverlies

Bij perceptief gehoorverlies zijn de haarcellen in het slakkenhuis (de sensorische gehoorgang) beschadigd of is schade aanwezig aan de zenuwbanen van het gehoor.

Gemengd gehoorverlies

Bij gemengd gehoorverlies is sprake van kenmerken van zowel geleidend als perceptief gehoorverlies.

Oorzaken van gehoorverlies in één oor

Normale veroudering

Unilateraal gehoorverlies is mogelijk ook het gevolg van de natuurlijke veroudering waarbij de schade niet terug te draaien valt. Hoorapparaten die de omgevingsgeluiden versterken, zijn dan nuttig zodat het gehoorvermogen verbetert.

Aandoeningen

Enkele aandoeningen resulteren in gehoorverlies of doofheid in één oor:
 • bepaalde syndromen
 • de ziekte van Ménière: Een aandoening die het binnenoor aantast waardoor de patiënt uiteindelijk volledig doof wordt, met symptomen van duizeligheid, oorsuizen en gehoorverlies.
 • een akoestisch neuroom: Dit is een goedaardige tumor die drukt op de gehoorzenuw.
 • een gat in het trommelvlies: Een gat in de gehoorstructuur door de blootstelling aan extreem hard geluid
 • een hoofdwonde
 • een letsel aan het oor
 • een opbouw van oorsmeer
 • een traumatisch hersenletsel
 • genetisch of erfelijk gehoorverlies
 • gordelroos: Een infectie veroorzaakt door hetzelfde virus als waterpokken, met een huiduitslag en symptomen aan het gezicht.
 • hersentumor: Ook volgt soms unilaterale doofheid na een chirurgische ingreep waarbij een arts een hersentumor verwijdert.
 • het Reye-syndroom: Een zeldzame aandoening die voorkomt bij kinderen en optreedt na het gebruik van aspirine, met symptomen van een zwelling van de hersenen en lever.
 • labyrinthitis: Een aandoening waarbij een deel van het middenoor (labyrint) ontstoken is, hetgeen leidt tot een gezwollen en geïrriteerd binnenoor.
 • meningitis: Een ontsteking van de hersenvliezen met hoofdpijn en een stijve nek.
 • multiple sclerose: Een chronische neurologische aandoening met op verschillende momenten ontstekingen in diverse plaatsen in het lichaam.
 • neurofibromatose type 2: Een erfelijke ziekte waarbij een niet-kankerachtig gezwel ontstaat in de gehoorzenuw.
 • otitis externa (zwemmersoor): Ontsteking van het uitwendige oor en de gehoorgang met een oorafscheiding en oorpijn.
 • otitis externa met effusie: Een infectie die leidt tot een dikke kleverige vloeistof achter het trommelvlies.
 • otosclerose: Verharding van de gehoorbeentjes door botgroei.
 • temporale arteritis: Ontsteking van en schade aan de bloedvaten in het hoofd en de nek.
 • tumoren
 • vertebrobasilaire insufficiëntie: Een slechte bloedtoevoer naar de achterkant van de hersenen.

Omgevingsfactoren

Ook door de blootstelling aan harde geluiden en het gebruik van bepaalde medicijnen is unilateraal gehoorverlies mogelijk. Medicijnen die leiden tot gehoorverlies of plotselinge doofheid omvatten bepaalde diuretica (plaspillen), chemotherapie (behandeling van kanker) en antibiotica zoals streptomycine. Soms bevindt zich een vreemd voorwerp in het oor.

Diagnose en onderzoeken

Meteen een diagnose kleven op eenzijdig gehoorverlies is voor de arts zeer moeilijk aangezien erg veel mogelijke oorzaken aan de basis kunnen liggen. De arts noteert daarom eerst de geschiedenis en presentatie van het gehoorverlies. Soms gaan namelijk nog andere symptomen gepaard zoals pijn, een oorafscheiding of duizeligheid. Ook een grondig lichamelijk onderzoek is nodig, waarbij de arts de oren inspecteert met een otoscopie (inwendig kijkonderzoek van het oor). Hierbij bekijkt hij tevens de gehoorgang om een infectie uit te sluiten. Een gehooronderzoek is daarnaast nuttig om de hoeveelheid van het gehoorverlies in kaart te brengen. Tot slot is een stemvorktest nodig; zodat de arts een idee krijgt of het gehoorverlies geleidend of perceptief is. Soms is het voor de arts onmogelijk om de juiste oorzaak van het unilateraal gehoorverlies vast te stellen. In dat geval verwijst hij de patiënt door naar een neus-, keel- en oorarts. Deze specialist voert meer diepgaande gehooronderzoeken uit.

Behandeling eenzijdig gehoorverlies

De behandeling is sterk afhankelijk van de oorzaak van eenzijdig gehoorverlies of doofheid. Zo verwijdert de arts overtollig oorsmeer als dit zorgt voor de gehoorproblemen. Een bacteriële infectie die aanleiding geeft tot unilateraal gehoorverlies, behandelt de arts met behulp van antibiotica. Sommige ernstige ontstekingen en zwellingen behandelt de arts met corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers). Op deze manieren verbetert het gehoor na verloop van tijd. Soms schrijft de arts medicatie voor die bijwerkingen geeft, waaronder unilateraal gehoorverlies. Het is dan vaak nodig om te stoppen met deze geneesmiddelen zodat het gehoorvermogen weer terugkeert. Soms is het gebruik van een hoorapparaat noodzakelijk. Af en toe lijdt de patiënt aan een ziekte waarbij eenzijdig gehoorverlies optreedt, en dan is een genezing niet mogelijk. Wanneer het gehoorverlies onomkeerbaar is, zijn cochleaire implantaten beschikbaar. Deze apparaatjes vervangen beschadigde delen van het binnenoor.

Complicaties

Wanneer unilateraal gehoorverlies optreedt bij volwassenen, bezoeken ze hiermee meestal wel een arts om de oorzaak te achterhalen. Dit ligt echter anders bij baby’s en kinderen die hiertoe niet altijd in staat zijn, waardoor geen diagnose en dus ook geen passende behandeling volgt. Soms is de diagnose wel al duidelijk bij de geboorte maar dit is niet altijd het geval. Kinderen met aangeboren unilateraal gehoorverlies of schoolgaande kinderen die hiermee te maken krijgen, hebben een hoger risico op spraak- en taalproblemen, alsook problemen op sociaal en emotioneel gebied in vergelijking met normaal horende leeftijdsgenoten. Andere problemen die geassocieerd zijn met unilaterale doofheid zijn het bepalen van de richting van klanken, waardoor het lastig is om een straat over te steken of te navigeren in het verkeer. Drukke restaurants, zakelijke bijeenkomsten of familie-uitjes zijn voorts soms vervelend om te volgen voor iemand die niet (goed) hoort met één oor.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Akoestisch trauma: Gehoorschade door te hard lawaai bij oorAkoestisch trauma: Gehoorschade door te hard lawaai bij oorEen akoestisch trauma is een letsel aan het gehoor door onherstelbare beschadiging van de haarcellen in het binnenoor. E…
Veelvoorkomende oorzaken gehoorverliesVeelvoorkomende oorzaken gehoorverliesDoofheid kan ontstaan als gevolg van een gehoorbeschadiging door bijvoorbeeld lawaai of een infectie, maar er is ook een…
Waardenburg-syndroom: Afwijkingen gehoor, huid, haar en ogenWaardenburg-syndroom: Afwijkingen gehoor, huid, haar en ogenHet Waardenburg-syndroom is een aangeboren erfelijke aandoening waarbij de patiënt pigmentafwijkingen aan het haar, de h…
Goedaardige oorcysten: Soms pijn en voorts geen symptomenGoedaardige oorcysten: Soms pijn en voorts geen symptomenBenigne oorcysten zijn goedaardige knobbeltjes of gezwellen in het oor. De grote meerderheid van deze knobbeltjes die me…

Allergisch voor bijen- of wespensteekAllergisch voor bijen- of wespensteekGestoken worden door een wesp of bij kan erg vervelend zijn, maar meestal is de steek niet gevaarlijk. Sommige mensen zi…
Slechte bloedcirculatie (bloedsomloop) verbeterenSlechte bloedcirculatie (bloedsomloop) verbeterenHet lichaam heeft zuurstofrijk bloed nodig, dat het krijgt dankzij de bloedsomloop. Hierdoor krijgen cellen in het licha…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenIcons, Pixabay
 • Geraadpleegd op 27 mei 2017
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Hearing loss on one side, http://www.healthline.com/health/hearing-loss-on-one-side#overview1
 • Unilateral hearing loss – single sided deafness, http://www.hear-it.org/single-sided-deafness
 • Unilateral hearing loss (hearing loss in one ear) in adults: Causes, symptoms, and treatment, http://www.belmarrahealth.com/unilateral-hearing-loss-hearing-loss-one-ear-adults-causes-symptoms-treatment/
 • Unilateral hearing loss, http://www.asha.org/public/hearing/Unilateral-Hearing-Loss/
 • Unilateral hearing loss, http://www.gponline.com/unilateral-hearing-loss/ear-nose-and-throat/article/894636
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.