TIA (transient ischemic attack) symptomen
Een TIA of voorbijgaande cerebrale ischemie ontstaat als de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen tijdelijk wordt onderbroken. Het pathologische mechanisme is hetzelfde als bij bepaalde soorten beroerte, behalve dat bij een TIA de bloedtoevoer binnen 24 uur weer is hersteld en er geen blijvend hersenletsel is.
TIA symptomen
Wat zijn de symptomen bij een Transient Ischemic Attack?
- Plotselinge zwakte, tintelingen en gevoelloosheid (bijvoorbeeld aan ledematen); meestal eenzijdig.
- Dubbelzien of tijdelijke blindheid in een oog.
- 'licht-in-het-hoofd', verwarring, geheugenverlies.
- Gehoorverlies
- Hoofdpijn of oogpijn.
De symptomen treden plotseling op en variëren sterk afhankelijk van het getroffen hersengebied. Hoewel de meeste TIA’s niet langer dan een
paar minuten tot een uur duren en de verschijnselen zonder behandeling volledig verdwijnen, is herhaling vrij algemeen. Directe medische hulp is belangrijk omdat een TIA een waarschuwing van een op handen zijnde beroerte kan zijn.
Oorzaken TIA
Meestal is er sprake van atherosclerose, een opeenhoping van plaque in de wanden van de slagaderen. Een TIA kan ontstaan als een plaque in een bloedvat dat de hersenen van bloed voorziet, zo groot wordt dat de
bloedvoorziening onvoldoende wordt. Vaker echter ontstaat een TIA doordat een klein deeltje van een plaque of bloedprop (meestal uit het hart) in een bloedvat dat de hersenen verzorgt terechtkomt en vastraakt op een plaats die al vernauwd is door atherosclerose.
Belangrijke risicofactoren zijn: hartziekten, diabetes, roken en ouder worden.
TIA voorkomen
Risicoverhogende aandoeningen moeten worden behandeld. Stop met
roken en val af als er sprake is van overgewicht.
Behandeling TIA
Bron: TukTukDesign, Pixabay
Antistollings middelen om vorming van
bloedproppen tegen te gaan, worden voorgeschreven. Meestal geeft men eerst aspirine. Sterker middelen zoals warfarine en heparine kunnen nodig zijn. Zonodig worden maatregelen getroffen tegen verhoogde bloeddruk en verhoogd cholesterolgehalte, eventueel met medicatie. Gebruik geen medicijnen zonder eerst een arts te hebben geraadpleegd!
Behandeling TIA en atherosclerose
Patiënten die al eerder een TIA hebben gehad en aanzienlijke atherosclerose blijken te hebben in de halsslagaderen, kunnen als ze een operatie kunnen doorstaan goede kandidaten zijn voor een
endarteriectomie van de halsslagaderen. Bij deze procedure wordt de plaque uit de bloedvaten verwijderd. De techniek is niet voor alle patiënten geschikt, maar vermindert het risico op een beroerte.
Bezoek aan een arts
Ga onmiddellijk naar een
dokter bij verschijnselen van een TIA. Negeer de waarschuwingen niet, ook al verdwijnen de symptomen vanzelf.
Reacties
Liesbeth van de Kerkhof, 28-07-2012
Mijn man heeft waarschijnlijk een tia gehad in het oog.wat zijn daar de gevolgen van en wat noet hij verder doen hij ziet slecht en is erg bang, dat het niet meer goed komt met zijn zicht.hij heeft jaren geleden ook al een tia gehad, en was verlamd aan de linkerzijde, dat is gelukkig bij getrokken. hij is diabeet heeft hartritmestoornissen gehad.hij is erg bang geworden dat hij nu weer dit heeft
Reactie infoteur, 31-07-2012
Beste,
Ik zou u adviseren dit aan uw huisarts of medisch specialist voor te leggen.
Met groet,
Victor
Tineke Hartkamp, 18-08-2009
Gisteren, maandag 17 augustus 2009, kreeg ik achter het stuur in de auto last van duizeligheid, dubbelziendheid (kijkend in de achteruitkijkspiegel zag ik 4 ogen en een dansende neus) en de linkerkant van mijn keel en tong leken verlamd te raken (alsof een tandarts er een forse spuit in gegeven had). Ik kon geen diepte meer zien en moest even in de berm parkeren. Het zakte met een paar minuten gelukkig af. Al enkele malen eerder had ik deze verschijnselen in lichtere vorm en dacht dat het met stress te maken had. Heeft het zin om een arts te raadplegen? (heb nu immers nergens meer last van)…
Reactie infoteur, 19-08-2009
Beste Tineke,
Als u deze verschijnselen enkele malen eerder heeft gehad, is het zeker raadzaam om een arts te raadplegen. Deze kan aan de hand van de klachten bepalen of het al dan niet enkel om stress gaat, zoals u zelf aangeeft.
Groet,
Victor