Ooglaseren, een verlossing van je bril

Ooglaseren, een verlossing van je bril Ben je die bril nou toch echt zat en is lenzen voor jou ook geen optie. Ooglaseren kan een uitkomst brengen. Door middel van laser hebben ze een techniek gevonden om je ogen zo te verbeteren, dat je zonder hulpmiddel prima kan zien. Of zo'n operatie gevaarlijk is en of het de moeite waard is kun je hier lezen.

Hoe werkt je oog

Licht valt op je oog en via je Hoornvlies en Ooglens wordt het geprojecteerd op je netvlies. De mate van licht die op je netvlies valt wordt bepaalt door het ontspannen en samentrekken van je iris, je kunt de iris vergelijken met de diafragma van een camera. De iris is bij fel licht samengetrokken, wat je ook duidelijk kan zien aan je oog. Bij donkere omgeving ontspant de iris en is hij groter, zo kan er meer licht opvallen. Op het netvlies zitten lichtgevoelige zenuwcellen die ervoor zorgen dat er signaaltjes naar de hersenen gaan met informatie over de hoeveelheid licht. De hersenen zorgen dan dat de prikkels tot een beeld worden gevormd.

Bijziend

Bijziendheid, ook wel Myopie genoemd, houdt in dat een persoon alles dichtbij nog prima kan zien maar dat dingen van veraf minder goed zichtbaar zijn. Je zult hiervoor een bril of lenzen moeten dragen met een negatieve sterkte. Het probleem bij Bijziendheid is dat het brandpunt( punt waarop het licht het scherpst is, denk maar aan een vergrootglas in de zon) voor het netvlies ligt. Dit kan komen omdat in de groeifase van je leven, de lengte van lens tot netvlies is toegenomen en dat je lens en hoornvlies hier geen rekening mee hebben gehouden. Myopie blijkt erfelijk te zijn en ook ras kan er invloed op hebben, zo heeft ongeveer 70 procent van de Asiaten last van Myopie.

Verziend

Hypermetropie, ook wel de tegenhanger van bijziendheid. Verziendheid is een aandoening aan de ogen die in tegenstelling tot bijziendheid juist dingen van veraf scherp doet weergeven maar van dichtbij niet. Van dichtbij zie je minder goed en dit komt omdat het brandpunt deze keer achter het netvlies ligt waardoor de lichtbundel niet geheel samenvalt op het netvlies. Het verschijnsel kan veroorzaakt worden door een te korte afstand tussen lens en netvlies of doordat je lens en hoornvlies niet goed positief kunnen bollen. Doordat je probeert je ooglens extra te bollen wanneer je iets van dichtbij scherp wil zien, kan je last krijgen van hoofdpijn. Een bril of lenzen met een positieve sterkte kunnen de oplossing zijn voor het probleem.

Ooglaseren

Zowel bijziendheid als verziendheid kunnen behandelt worden met een laser behandeling. Er zijn vijf technieken, Lasek, lasik, prk, epi-lasik en femtosecond. Bij verziendheid wordt het te platte hoornvlies iets boller gemaakt en bij bijziendheid wordt het te bolle hoornvlies wat afgevlakt. Voordat je in aanmerking zou komen voor een laser behandeling, moet je eerst allerlei tests doorlopen bij een speciaal ooglasercentrum. De arts zal dan op basis van je gegevens bepalen of de behandeling geschikt is voor jou.

Lasek

Eerst wordt een speciaal laagje dat over je hoornvlies zit verwijderd en voorzichtig bewaard. Hierna wordt met de laser de Hoornvlies bijgewerk naar jou benodigde vorm en dikte, het speciale laagje wordt weer teruggezet en je oog moet nu zichzelf helen. De PKR behandeling gaat precies hetzelfde in werking als de Lasek alleen word het speciale laagje hierbij niet teruggeplaatst, het wordt weggelaten.

Geschikt voor
 • Bijziendheid tot -8 D
 • Verziendheid tot +4 D
 • Astigmatisme tot 6 D (evt. in combinatie met bij- of verziendheid)

Lasik

Hierbij wordt het speciale laagje niet volledig verwijderd maar het blijft voor een klein stukje vast zitten aan het hoornvlies. Zo kan het laagje opzij geklapt worden en hierna kan het hoornvlies bewerkt worden met de laser. Het laagje wordt teruggeklapt en het oog kan beginnen aan het herstel.

Geschikt voor
 • Bijziendheid tot -10 D
 • Verziendheid tot +4,5 D
 • Astigmatisme tot 6 D (evt. in combinatie met bij- of verziendheid)

Epi-lasik techniek

Dit is de populairste behandeling van de vijf. Hierbij wordt doormiddel van een apparaat het speciale laagje tijdelijk verwijderd. Het apparaat is heel nauwkeurig en beschadigd zo het hoornvlies niet. Na de behandeling wordt het laagje weer teruggezet en na enkele dagen zal het laagje eraf vallen, het oog heeft een nieuwe laag laten groeien.

Geschikt voor
 • Bijziendheid tot -8 D
 • Verziendheid tot +4 D
 • Astigmatisme tot 6 D (ook in combinatie met bij- of verziendheid)

Femtosecond

Een nog betere en nauwkeurigere laser zal volledig computergestuurd het flapje verwijderen. Het is nog dunner dan bij de andere 4 methoden en hierdoor blijft het hoornvlies nog beter in tact. Dit is een vrij nieuwe behandelingsmethode.

Geschikt voor
 • nachtblindheid
 • een eerdere laserbehandeling die geen 100% resultaat heeft opgeleverd
 • een bepaald beroep die extra scherp willen zien
 • een onregelmatig astigmatisme
© 2008 - 2024 Etjuh007, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ogen laten laseren als alternatief voor een brilHet dragen van een bril of lenzen kan vaak vervelend zijn. Brillen kunnen breken of kwijtraken en lenzen kunnen irritere…
Ogen laseren zonder risicoOgen laseren zonder risicoOgen laseren geeft je in seconden weer 100 % gezichtsscherpte terug, althans dat belooft Lasik, de techniek voor ooglase…
Je ogen laten laseren: Is dat wel veilig?Geen bril meer of contactlenzen. Dat wil iedereen wel, toch? Tegenwoordig maken veel mensen dan ook de stap om hun ogen…
Bijziendheid (Myopie)Bijziendheid (Myopie)Bijziendheid is als je niet goed in de verte kunt kijken. Ongeveer 20% in heel Nederland heeft er last van. Het ontwikke…

TIA (transient ischemic attack) symptomenTIA (transient ischemic attack) symptomenEen TIA of voorbijgaande cerebrale ischemie ontstaat als de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen tijdelijk wordt o…
Probleem of stoornis: Stoornis in de lichaamsbelevingHet is volstrekt mogelijk dat vanaf het moment waarop iedereen over een spiegel kon beschikken, geen mens meer volledig…
Bronnen en referenties
Etjuh007 (7 artikelen)
Laatste update: 17-01-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.