Ooglaseren, een verlossing van je bril
Ben je die bril nou toch echt zat en is lenzen voor jou ook geen optie. Ooglaseren kan een uitkomst brengen. Door middel van laser hebben ze een techniek gevonden om je ogen zo te verbeteren, dat je zonder hulpmiddel prima kan zien. Of zo'n operatie gevaarlijk is en of het de moeite waard is kun je hier lezen.
Hoe werkt je oog
Licht valt op je oog en via je Hoornvlies en Ooglens wordt het geprojecteerd op je netvlies. De mate van licht die op je netvlies valt wordt bepaalt door het ontspannen en samentrekken van je iris, je kunt de iris vergelijken met de diafragma van een camera. De iris is bij fel licht samengetrokken, wat je ook duidelijk kan zien aan je oog. Bij donkere omgeving ontspant de iris en is hij groter, zo kan er meer licht opvallen. Op het netvlies zitten lichtgevoelige zenuwcellen die ervoor zorgen dat er signaaltjes naar de hersenen gaan met informatie over de hoeveelheid licht. De hersenen zorgen dan dat de prikkels tot een beeld worden gevormd.
Bijziend
Bijziendheid, ook wel Myopie genoemd, houdt in dat een persoon alles dichtbij nog prima kan zien maar dat dingen van veraf minder goed zichtbaar zijn. Je zult hiervoor een bril of lenzen moeten dragen met een negatieve sterkte. Het probleem bij Bijziendheid is dat het brandpunt( punt waarop het licht het scherpst is, denk maar aan een vergrootglas in de zon) voor het netvlies ligt. Dit kan komen omdat in de groeifase van je leven, de lengte van lens tot netvlies is toegenomen en dat je lens en hoornvlies hier geen rekening mee hebben gehouden. Myopie blijkt erfelijk te zijn en ook ras kan er invloed op hebben, zo heeft ongeveer 70 procent van de Asiaten last van Myopie.
Verziend
Hypermetropie, ook wel de tegenhanger van bijziendheid. Verziendheid is een aandoening aan de ogen die in tegenstelling tot bijziendheid juist dingen van veraf scherp doet weergeven maar van dichtbij niet. Van dichtbij zie je minder goed en dit komt omdat het brandpunt deze keer achter het netvlies ligt waardoor de lichtbundel niet geheel samenvalt op het netvlies. Het verschijnsel kan veroorzaakt worden door een te korte afstand tussen lens en netvlies of doordat je lens en hoornvlies niet goed positief kunnen bollen. Doordat je probeert je ooglens extra te bollen wanneer je iets van dichtbij scherp wil zien, kan je last krijgen van hoofdpijn. Een bril of lenzen met een positieve sterkte kunnen de oplossing zijn voor het probleem.
Ooglaseren
Zowel bijziendheid als verziendheid kunnen behandelt worden met een laser behandeling. Er zijn vijf technieken, Lasek, lasik, prk, epi-lasik en femtosecond. Bij verziendheid wordt het te platte hoornvlies iets boller gemaakt en bij bijziendheid wordt het te bolle hoornvlies wat afgevlakt. Voordat je in aanmerking zou komen voor een laser behandeling, moet je eerst allerlei tests doorlopen bij een speciaal ooglasercentrum. De arts zal dan op basis van je gegevens bepalen of de behandeling geschikt is voor jou.
Lasek
Eerst wordt een speciaal laagje dat over je hoornvlies zit verwijderd en voorzichtig bewaard. Hierna wordt met de laser de Hoornvlies bijgewerk naar jou benodigde vorm en dikte, het speciale laagje wordt weer teruggezet en je oog moet nu zichzelf helen. De PKR behandeling gaat precies hetzelfde in werking als de Lasek alleen word het speciale laagje hierbij niet teruggeplaatst, het wordt weggelaten.
Geschikt voor
- Bijziendheid tot -8 D
- Verziendheid tot +4 D
- Astigmatisme tot 6 D (evt. in combinatie met bij- of verziendheid)
Lasik
Hierbij wordt het speciale laagje niet volledig verwijderd maar het blijft voor een klein stukje vast zitten aan het hoornvlies. Zo kan het laagje opzij geklapt worden en hierna kan het hoornvlies bewerkt worden met de laser. Het laagje wordt teruggeklapt en het oog kan beginnen aan het herstel.
Geschikt voor
- Bijziendheid tot -10 D
- Verziendheid tot +4,5 D
- Astigmatisme tot 6 D (evt. in combinatie met bij- of verziendheid)
Epi-lasik techniek
Dit is de populairste behandeling van de vijf. Hierbij wordt doormiddel van een apparaat het speciale laagje tijdelijk verwijderd. Het apparaat is heel nauwkeurig en beschadigd zo het hoornvlies niet. Na de behandeling wordt het laagje weer teruggezet en na enkele dagen zal het laagje eraf vallen, het oog heeft een nieuwe laag laten groeien.
Geschikt voor
- Bijziendheid tot -8 D
- Verziendheid tot +4 D
- Astigmatisme tot 6 D (ook in combinatie met bij- of verziendheid)
Femtosecond
Een nog betere en nauwkeurigere laser zal volledig computergestuurd het flapje verwijderen. Het is nog dunner dan bij de andere 4 methoden en hierdoor blijft het hoornvlies nog beter in tact. Dit is een vrij nieuwe behandelingsmethode.
Geschikt voor
- nachtblindheid
- een eerdere laserbehandeling die geen 100% resultaat heeft opgeleverd
- een bepaald beroep die extra scherp willen zien
- een onregelmatig astigmatisme