Je ogen laten laseren: Is dat wel veilig?

Geen bril meer of contactlenzen. Dat wil iedereen wel, toch? Tegenwoordig maken veel mensen dan ook de stap om hun ogen te laten laseren bij een particuliere kliniek. Maar wat is dit nu precies voor ingreep? Hoe weet je of je ervoor in aanmerking komt, wat zo'n ingreep kost en of je wel kiest voor de juiste kliniek? En het allerbelangrijkste: Is ooglaseren wel veilig en wat zijn de kansen op een succesvolle ingreep? Hoe veilig is het om je ogen te laten laseren en wat kost deze ingreep? Traditioneel gezien worden zichtafwijkingen gecorrigeerd met bril of contactlenzen. In de afgelopen jaren is de laser uitgegroeid tot een populair alternatief. De laser wordt gericht op het hoornvlies, de iris en de pupil. Voor mensen met bijziendheid bijvoorbeeld wordt de laser ingesteld ter vermindering van de dikte van het hoornvlies.

Is ooglaseren veilig op de langere termijn?

Nu.nl rapporteert de resultaten van een onderzoek naar de veiligheid en effectiviteit van ooglaseren op de langere termijn.
Van 118 patiënten, die in 1990 hun ogen hadden laten laseren met Lasik, werd bekeken hoe ze er tien jaar na dato aan toe ware. De laserbehandeling Lasik is over de gehele wereld zo'n 18 miljoen keer uitgevoerd. Alle patiënten uit het onderzoek zagen voorafgaand aan de operatie heel slecht. Tien jaar later hadden ze nog steeds resultaat en was het zicht niet afgenomen. Ook andere medische problemen waren niet opgetreden.

Wat zijn de nadelen, die kunnen optreden?

De meest voorkomende complicatie is geen medische maar een financiële. Bij sommige patiënten heeft de operatie geen verbetering in het zicht tot gevolg en is een tweede operatie nodig. Aangezien de meeste ziektekostenverzekeringen laser oogchirurgie niet vergoeden, moet de patiënt de additionele kosten betalen. De kosten, die de ziektekostenverzekering niet dekt, kunnen wel worden geclaimd als aftrekpost bijzondere ziektekosten bij de inkomstenbelasting.

Als medische consequenties van ooglaseren komen met name droge ogen en nachtblindheid voor. In zeer zeldzame gevallen kan de operatie leiden tot een verlies in zicht in plaats van in een toename. Dit is echter echt heel erg uitzonderlijk en dus zeker niet iets waar je van uit moet gaan als je kiest voor het laten laseren van je ogen.

Wat is de kans op succes?

Bij 97% van de oogoperaties met laser komt geen enkele complicatie voor. Een deel van de resterende 3% zijn complicatie van voorbijgaande aard. Ook zijn er complicaties, die met herhaling van de behandeling zijn op te lossen. (Bron: Leerwiki)

Alleen al in de Verenigde Staten zijn inmiddels al meer dan een miljoen succesvolle laseroperaties uitgevoerd. Bovendien zijn er een aantal dingen, die je zelf kunt doen om de succesratio te verhogen.

Wat kun je zelf doen om ooglaseren veilig te laten verlopen?

Kies altijd voor een chirurg, die ervaring heeft. Ouder is natuurlijk niet persé beter. Laser chirurgie bestaat nog niet zo lang en het meest belangrijke criterium is hoeveel operaties uw arts heeft uitgevoerd - niet het aantal jaren dat hij of zij een praktijk heeft.

Zorg ervoor dat de instelling, die je kiest, je de mogelijkheid biedt om de dag voorafgaand aan de operatie te overleggen met de opererend arts. Zorg er ook voor dat de kliniek jouw specifieke situatie uitgebreid evalueert. Er is een speciale methodiek om te bepalen of jouw zichtafwijking geschikt is voor behandeling met de laser. Het is van essentieel dat de arts de juiste diagnose stelt over, waarom je slechter ziet.

Zorg ervoor dat je de instructies van de arts voor na de ingreep precies opvolgt. Die zijn er niet voor niets.

Nog eens samengevat

Als je je laser chirurgie kunt veroorloven, een bevoegde arts hebt gekozen en je je comfortabel voelt met wat er is besproken qua potentiële risico's heb je een goede kans op een geslaagde ingreep. Laser chirurgie is niet de meest gevaarlijke van alle operaties maar een operatie is een operatie. Daar kunnen altijd complicaties bij optreden. Waarschijnlijk loop je, net als de meeste mensen, naar buiten met veel en veel betere ogen. Zorg er wel voor dat je realistische verwachtingen hebt en denk niet alleen aan de zegen, die het straks gaat brengen.

Wat kost een laserbehandeling?

Onderzoek leert dat afhankelijk van het type laser operatie en de zichtafwijking de kosten variëren tussen de 800 en 2000 EUR per oog, dat je laat behandelen. De kosten zijn bij de meeste aanbieders inclusief nazorg en controles, inclusief eventuele nabehandelingen. Informeer je goed bij verschillende klinieken over het type behandeling en het type laser, dat wordt ingezet. Vraag ook wat wel en niet is inbegrepen in de operatie.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ogen laseren zonder risicoOgen laseren zonder risicoOgen laseren geeft je in seconden weer 100 % gezichtsscherpte terug, althans dat belooft Lasik, de techniek voor ooglase…
Veilig ooglaseren - de meest veilige ooglaserbehandelingIs ooglaseren veilig of gevaarlijk? Een ooglaserbehandeling bestaat uit drie stappen: vooronderzoek, behandeling en nazo…
Ogen laten laseren als alternatief voor een brilHet dragen van een bril of lenzen kan vaak vervelend zijn. Brillen kunnen breken of kwijtraken en lenzen kunnen irritere…

Weetjes over de blokpilElk jaar opnieuw, gedurende de maand juni, laait de discussie weer hoog op over tal van pillen die studenten helpen met…
Blauwalg, wie, wat, hoe?Het zonnetje schijnt weer heerlijk en het is lekker weer om te zwemmen, veel mensen gaan naar het zwembad of zoeken het…
Bronnen en referenties
  • Dossier Nu.nl: Is ooglaseren veilig op de langere termijn?
  • Netdoctor (UK)l
  • Leerwiki
Reactie

Jean Op den Kamp, 28-10-2009
Ik heb 26 oktober mijn ogen laten laseren hier in Saigon. Niet in een particuliere kliniek, maar in een groot ziekenhuis met een gespecialiseerde oog afdeling.
Kosten omgerekend 700 euro voor beide ogen.

Ik ben vanaf de lagere school aan mijn bril gewend. Maar nu met 50 was daar een leesbril bijgekomen, en ik werd stapel van dat telkens wisselen. Bovendien duurde het bij mij opvallend lang (en steeds langer) om mijn ogen na dat wisselen weer aan de andere bril te laten wennen

De testronde van!VIER! uur koste me omgerekend zo'n 12 euro. Ook het duidelijke van het advies stond me aan.
Er is inmiddels techniek om ook het leesdeel aan te passen, maar mijn ogen leenden zich daar niet voor. Het ver zien maakte goede kansen, maar ik zou een leesbril nodig houden. Ook zou er een gewenning nodig blijven na het wisselen, hoewel dit waarschijnlijk minder zou worden. Al met al zou ik dus alleen die bril waar ik nooit moeite mee heb gehad, en die al die jaren mijn ogen heeft beschermd kwijtraken…
Of dat nou het geld en het risico waard was?

En toen kwam het onverwachte deel. Ik loop al jaren bij de pijnpoli, o.a. vanwege constante hoofdpijn, soms met ondraaglijke aanvallen. Injecties in mijn nek, onder rontgencontrolle geplaatst hadden zelfs geen effect.
Ik had dit niet verteld. Deze oogarts vertelde het mij. Ik kreeg ronduit de vraag of ik niet altijd barste van de hoofdpijn.

Uit de test was gebleken dat mijn rechter oog een aanzienlijk ovale vervorming maakte. Ik zag een cirkel dus in feite als een ovaal. Dit komt veel voor, maar omdat rechts ook nog eens mijn sterkste oog is, en de afwijking aanzienlijk, moest ik hier problemen mee krijgen. Door die vervorming waarschijnlijk werden bovendien kleurbeelden niet correct over elkaar geplaatst. Mijn hersenen moesten deze fouten constant omrekenen naar een correct beeld, en met spanning op de oogspieren probeert het lichaam die fout te corrigeren. Naarmate mijn leeftijd steeg, werd dit steeds meer een onhaalbare kaart. Glas of lens kunnen deze afwijking nauwelijks verhelpen, de laser wel.
Een extra ronde aan tests en metingen was bij de prijs inbegrepen, en bevestigde de eerdere bevindingen alsook de haalbaarheid van de ingreep.
Ik ging met barstende hoofdpijn naar die behandeling. Naarmate de ogen verdoofd werden met herhaald druppelen ebde die hoofdpijn weg. De eerste dag was vooral wat dat rechteroog betrof de pijn aanzienlijk. Dit is de vierde dag, veel te vroeg voor vaste conclusies. Maar die hoofdpijn is nog altijd weg, zicht in de verte is prima, en dichtbij kan ik in elk geval alweer normaal zonder bril achter mijn pc.

Let wel, de behandeling in een ziekenhuis hier is niet wat wij kennen. Privacy doen ze hier niet aan. De voorbereiding voor de ingreep, dan ben je met zo'n vijf patienten, en je wordt waar die anderen bij zijn operatie klaar gemaakt.
Maar men is vriendelijk, menselijk, en misschien schuilt hier in zo'n groot ziekenhuis toch net wat meer kennis dan in menige privee kliniek. Bovendien zul je als toerist hier niet zomaar binnenlopen. Je zult eerst schrikken van wat je hier allemaal ziet. Maar dit is mijn thuisfront, dat zie ik nu nog scherper… Reactie infoteur, 29-10-2009
Beste Jean,

Wat fijn om te horen dat voor jou het laseren van jouw ogen zo'n goed (en ook deels onverwacht) resultaat heeft gegeven. Leuk ook om te vernemen dat je die goede ervaring hebt opgedaan in een ziekenhuis in Saigon. Blijkbaar is Vietnam technologisch al ver gevorderd.

Ik denk dat men hier in de medische wereld dikwijls een voorbeeld kan nemen aan de vriendelijke, toegewijde en menselijke behandeling, die je daar hebt ervaren!

Ik hoop dat je nog lang plezier hebt van de behandeling en dat je nog héél lang met goed zicht en zonder hoofdpijn door het leven mag stappen…

Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 01-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.