Blauwalg, wie, wat, hoe?

Het zonnetje schijnt weer heerlijk en het is lekker weer om te zwemmen, veel mensen gaan naar het zwembad of zoeken het strand op, en andere nemen een duik in een meertje. Met deze warme temperaturen en heldere zon kan er Blauwalg ontstaan op het water komen.

Wat is Blauwalg?

Blauwalg ook wel bekend als Blauwwier is een dikke drap dat te vergelijken is met Snert dat op het water drijft. Blauwalg heeft meestal een Blauw-Groen achtige kleur in enkele gevallen is de kleur rood-bruin achtig. Blauwalg drijft als een soort olie op het water, wanneer deze laag dikker wordt en het wier dichter op elkaar drijft, sterven de blauwwieren af. Bij het afsterven produceren sommige blauwwieren giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier.

Waar is Blauwalg te vinden?

Blauwalg ontstaat vooral in stilstaand water, ofwel veel in meren en plassen. Het Blauwalg ontstaat bij een temperatuur van 20° tot 30° graden Celsius. De Blauwalg behoord tot een bacterie in het water. Onderzoekers zijn bezig met een onderzoek waarmee ze Blauwalg voor kunnen zijn, zodat ze kunnen voorspellen wanneer en waar blauwalg gaat ontstaan.

Symptomen die voordoen.

Als je per ongeluk toch in water terecht bent gekomen waar Blauwalg in ligt en je hebt van dit spul binnen gekregen of van de schadelijke stoffen ingeademd dan kunnen de volgende symptomen verschijnen:
 • Hoofdpijn
 • Huiduitslag op armen of benen
 • Maagkramp
 • Misselijkheid
 • Braken
 • Diarree
 • Koorts
 • Een pijnlijke of rode keel
 • Oorpijn
 • Oogirritaties
 • Lopende neus of gezwollen lippen

Deze verschijnselen houden meestal ongeveer vijf dagen aan en gaan daarna meestal vanzelf weer weg. Blauwalg hoeft niet altijd de oorzaak te zijn van bovengenoemde ziekteverschijnselen. Ook andere bacteriën en virussen kunnen de oorzaak zijn. Neem daarom altijd even contact op met uw huisarts.

Gif.

Het gif dat vrijkomt bij Blauwalg kan alleen via de mond binnen komen, de gif komt niet via de huid binnen. De vergiftiging doet zich niet veel voor bij volwassenen omdat zij niet veel water binnenkrijgen tijdens het zwemmen. De kleintjes zijn kwetsbaarder, omdat zij meer water binnen krijgen en er eerder ziek van worden. Meestal krijgen mensen die in Blauwalg hebben gezwommen binnen 12 uur last van een van de bovengenoemde symptomen.

Herkennen van Blauwalg

Je ziet meestal wel vrij snel dat er Blauwalg in het water drijft. Het water ziet er niet meer helder uit maar er drijft op de oppervlakte van het water een plas wat lijkt op een olie vlek in het water. Door de groen-blauw achtige kleur is het zo te herkennen. Als veel dichtgegroeide Blauwalg in het water ligt kan hier ook een stank vanaf komen. Deze lucht kan ook schadelijk zijn voor uw gezondheid. Ook drijven er meestal bolletjes op het alg, en kan er een schuimlaag op zitten dat een blauwachtige kleur heeft. Wees dus voorzichtig met stilstaand water, inspecteer het water eerst goed voordat je er een duik in neemt.
© 2009 - 2020 Gekkegerrit, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Blauwalg: effecten en risico’s gezondheidBlauwalg: effecten en risico’s gezondheidIn Nederland kan bij enkele dagen achter elkaar mooi warm, zonnig, windstil weer, in stilstaand water de blauwalg de kop…
Blauwalg – vloek van het zwemwaterBlauwalg – vloek van het zwemwaterVijvers, meertjes en plassen met blauwalg zijn geen goede zwemwaters meer. Wie denkt een heerlijk verkoelend meertje te…
Blauwalg en zwemmen in buitenwater en zwemmersjeukBlauwalg is een bacterie die ontstaat bij warm weer. Blauwalg (ook wel cyanobacteriën) ziet er uit als groen wier en dri…
Wat is blauwalg en hoe gevaarlijk is besmet zwemwater?Wat is blauwalg en hoe gevaarlijk is besmet zwemwater?In de zomer is er een verhoogde kans op blauwalg. Als gevolg hiervan kunnen er badplaatsen gesloten worden. Blauwalg ont…

Je ogen laten laseren: Is dat wel veilig?Geen bril meer of contactlenzen. Dat wil iedereen wel, toch? Tegenwoordig maken veel mensen dan ook de stap om hun ogen…
Hevige angst voor de tandarts; narcose tandarts dé oplossingHevige angst voor de tandarts; narcose tandarts dé oplossingDe tandarts, veel mensen krijgen al de rillingen bij het horen van dit woord. Er zijn mensen zelfs zó bang voor het tand…
Bronnen en referenties
 • Akoweb lenntech

Reageer op het artikel "Blauwalg, wie, wat, hoe?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Sarah Verheyen, 29-08-2018 18:14 #7
Ik heb nu gezien dat er in de blaremeerse in gent dit gevonden is.
nu heb ik eens een vraagje.
1 week na ik voor een goed doel voor kanker wat opdrachten deed aan de blaremeerse in 32 graden. heb ik dus met vrienden een duik genomen er in en heb een serieuze borel binnen gehad.
1 week nadien lag ik in ziekenhuis met een maag en darm infectie.
dokter weet nog altijd niet hoe ik er aan geraak was en had ook geen flauw idee hoe het kwam.
nu is mijn vraag kan dit hier door zijn of beeld ik me weer dingen in?
vriendelijke groeten sarah

Marijke, 05-08-2018 11:10 #6
Ik kijk lees van alles over blauwalgen, maar nergens wat je eraan kunt doen. Onze vijver is idd helemaal blauwachtig en stinkt enorm. Veel kleine dode visjes komen bovendrijven.Wie geeft mij een goed advies. Ben al bij tuincentra geweest en voor €200 spul gekocht, doch zonder succes.
Dank bij voorbaat,
Marijke

Roosmarijn, 03-08-2018 08:50 #5
Ik was aan het zeilen met een vriendin waar blauwalg was. We zijn een paar keer omgeslagen. Alleen die vriendin kreeg ineens steken in haar rug, ik had nergens last van! Na ze ging douchen was het allemaal weer over. Die volgende dag gingen we weer op het eind van de middag in de boot kreeg ze weer last van die steken en iemand anders uit de groep ook! Komt dit ook door het blauwalg?

Henk Smeenge, 25-07-2015 19:03 #4
Is Blauwalg een symptoom v.d. laatste jaren of bestaat het al tientallen jaren, vroeger 50 jaar geleden zwommen wij altijd in natuurwater er kwam met warm weer wel alg in en als je er uitkwam had je soms een bruine snor maar niemand dacht aan iets gevaarlijks, het zal wel alg zijn, even af douchen en weer verder.

Wil van Rouwendaal, 22-07-2014 11:17 #3
Ook wij hebben denken we blauwalg in de vijver, hoe kunnen we dit bestrijden? nu! en hoe kunnen wij dit meten? Bij ons hebben wij ook last van stuifzand met deze warmte.
mvg wil

Cor van Gog, 15-07-2014 08:36 #2
Goedendag, is blauw alg ook gevaarlijk als ik mijn groente in de tuin er mee bewater, of kan ik dat gewoon blijven doen?

bvd Cor

Jannie, 05-07-2014 09:10 #1
Bestaat er iets wat de consument zelf kan kopen om het water op blauwalg te 'meten'?
Zo ja, waar kan dit worden gekocht?

Infoteur: Gekkegerrit
Gepubliceerd: 15-07-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 7
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!