Blauwalg, wie, wat, hoe?

Het zonnetje schijnt weer heerlijk en het is lekker weer om te zwemmen, veel mensen gaan naar het zwembad of zoeken het strand op, en andere nemen een duik in een meertje. Met deze warme temperaturen en heldere zon kan er Blauwalg ontstaan op het water komen.

Wat is Blauwalg?

Blauwalg ook wel bekend als Blauwwier is een dikke drap dat te vergelijken is met Snert dat op het water drijft. Blauwalg heeft meestal een Blauw-Groen achtige kleur in enkele gevallen is de kleur rood-bruin achtig. Blauwalg drijft als een soort olie op het water, wanneer deze laag dikker wordt en het wier dichter op elkaar drijft, sterven de blauwwieren af. Bij het afsterven produceren sommige blauwwieren giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier.

Waar is Blauwalg te vinden?

Blauwalg ontstaat vooral in stilstaand water, ofwel veel in meren en plassen. Het Blauwalg ontstaat bij een temperatuur van 20° tot 30° graden Celsius. De Blauwalg behoord tot een bacterie in het water. Onderzoekers zijn bezig met een onderzoek waarmee ze Blauwalg voor kunnen zijn, zodat ze kunnen voorspellen wanneer en waar blauwalg gaat ontstaan.

Symptomen die voordoen.

Als je per ongeluk toch in water terecht bent gekomen waar Blauwalg in ligt en je hebt van dit spul binnen gekregen of van de schadelijke stoffen ingeademd dan kunnen de volgende symptomen verschijnen:
  • Hoofdpijn
  • Huiduitslag op armen of benen
  • Maagkramp
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Diarree
  • Koorts
  • Een pijnlijke of rode keel
  • Oorpijn
  • Oogirritaties
  • Lopende neus of gezwollen lippen

Deze verschijnselen houden meestal ongeveer vijf dagen aan en gaan daarna meestal vanzelf weer weg. Blauwalg hoeft niet altijd de oorzaak te zijn van bovengenoemde ziekteverschijnselen. Ook andere bacteriën en virussen kunnen de oorzaak zijn. Neem daarom altijd even contact op met uw huisarts.

Gif.

Het gif dat vrijkomt bij Blauwalg kan alleen via de mond binnen komen, de gif komt niet via de huid binnen. De vergiftiging doet zich niet veel voor bij volwassenen omdat zij niet veel water binnenkrijgen tijdens het zwemmen. De kleintjes zijn kwetsbaarder, omdat zij meer water binnen krijgen en er eerder ziek van worden. Meestal krijgen mensen die in Blauwalg hebben gezwommen binnen 12 uur last van een van de bovengenoemde symptomen.

Herkennen van Blauwalg

Je ziet meestal wel vrij snel dat er Blauwalg in het water drijft. Het water ziet er niet meer helder uit maar er drijft op de oppervlakte van het water een plas wat lijkt op een olie vlek in het water. Door de groen-blauw achtige kleur is het zo te herkennen. Als veel dichtgegroeide Blauwalg in het water ligt kan hier ook een stank vanaf komen. Deze lucht kan ook schadelijk zijn voor uw gezondheid. Ook drijven er meestal bolletjes op het alg, en kan er een schuimlaag op zitten dat een blauwachtige kleur heeft. Wees dus voorzichtig met stilstaand water, inspecteer het water eerst goed voordat je er een duik in neemt.
© 2009 - 2024 Gekkegerrit, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blauwalg: effecten en risico’s gezondheidBlauwalg: effecten en risico’s gezondheidIn Nederland kan bij enkele dagen achter elkaar mooi warm, zonnig, windstil weer, in stilstaand water de blauwalg de kop…
Blauwalg – vloek van het zwemwaterBlauwalg – vloek van het zwemwaterVijvers, meertjes en plassen met blauwalg zijn geen goede zwemwaters meer. Wie denkt een heerlijk verkoelend meertje te…
Blauwalg en zwemmen in buitenwater en zwemmersjeukBlauwalg is een bacterie die ontstaat bij warm weer. Blauwalg (ook wel cyanobacteriën) ziet er uit als groen wier en dri…
Wat is blauwalg en hoe gevaarlijk is besmet zwemwater?Wat is blauwalg en hoe gevaarlijk is besmet zwemwater?In de zomer is er een verhoogde kans op blauwalg. Als gevolg hiervan kunnen er badplaatsen gesloten worden. Blauwalg ont…

Je ogen laten laseren: Is dat wel veilig?Geen bril meer of contactlenzen. Dat wil iedereen wel, toch? Tegenwoordig maken veel mensen dan ook de stap om hun ogen…
Hevige angst voor de tandarts; narcose tandarts dé oplossingHevige angst voor de tandarts; narcose tandarts dé oplossingDe tandarts, veel mensen krijgen al de rillingen bij het horen van dit woord. Er zijn mensen zelfs zó bang voor het tand…
Bronnen en referenties
  • Akoweb lenntech
Gekkegerrit (16 artikelen)
Gepubliceerd: 15-07-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.