Hevige angst voor de tandarts; narcose tandarts dé oplossing

Hevige angst voor de tandarts; narcose tandarts dé oplossing De tandarts, veel mensen krijgen al de rillingen bij het horen van dit woord. Er zijn mensen zelfs zó bang voor het tandartsbezoek dat ze niet meer gaan, wat gevolgen heeft voor hun gezondheid. Is er een oplossing?

Om hoeveel mensen gaat het?

In Nederland zijn er meer dan 1.000000 mensen die zeer angstig zijn voor de tandarts. Ze hebben deze angst zelfs zó erg dat de tandartscontrole al jaren niet meer gedaan wordt. Het gebit wordt niet meer onderhouden. De angst die ze hebben heeft zowel gevolgen voor het sociale leven als voor de gezondheid.

De narcosetandarts...

...is waarschijnlijk dé oplossing. Deze tandarts biedt alle tandheelkundige zorg, van cariës tot gehele gebitsrenovatie terwijl je onder een lichte narcose niets van de behandeling merkt.


Wanneer kom je in aanmerking voor de narcosetandarts?

De narcosetandarts is er voor mensen met een angst voor de tandarts (kan bijvoorbeeld na een pijnlijke ingreep ontstaan waarbij het onmogelijk bleek je te verdoven), voor patiënten met een lichamelijke handicap en voor kinderen die onder narcose behandeld moeten worden.

Intake gesprek

De meeste praktijken waar de narcosetandarts werkt nemen eerst een intake met je af. Het is voor iemand die angstig is om naar de tandarts te gaan vaak al een hele stap om de narcosetandarts op te zoeken. Je begint dus eerst rustig met een kennismakingsgesprek. Tijdens de intake wordt er ook besproken wat er aan je gebit gedaan moet worden. Dan wordt er gezamenlijk een plan gemaakt waarbij vast staat dat iedere behandeling onder narcose gebeurt zonder angst en zonder pijn!

Lachgas? Nee...

Er zijn mensen die denken dat de narcosetandarts met lachgas werkt. Dit is een onjuiste bewering. Lachgas wordt niet gebruikt omdat daar bijwerkingen van bekend zijn.

De narcose

De narcose noemt met ook wel ''algehele anesthesie''. Van de anesthesioloog krijg je een narcose middel toegediend. Dit middel is precies voldoende om in slaap te vallen en om je angsten en zorgen te kunnen vergeten. Het middel werkt erg snel en is ook snel weer afgebroken, dat wil zeggen: uit je lichaam. Hierdoor ben je snel na de behandeling weer wakker en misselijkheid komt met dit middel zelden voor.
Als je door de narcose in slaap bent gevallen, wordt je alsnog verdoofd in je mond. Dit doet de narcosetandarts zodat je mond bijvoorbeeld bij extracties (tand of kies eruit trekken) minder bloedt en het zorgt voor minder na-pijn als je wakker wordt.
De anesthesioloog en de assistent blijven gedurende de gehele behandeling bij je zodat de tandarts zich helemaal kan concentreren op het werk dat hij moet doen.


Beademingsbuis

Tijdens dat je onder narcose bent adem je spontaan. Dit is mogelijk via een beademingsbuis in de keelholte, een larynxmasker (LMA). Deze buis mag alleen bij je aangebracht worden als je op een bepaald gewicht zit. Dit voor de veiligheid. Het maximum gewicht is gebonden aan de lengte van de patiënt. Dit noemen we de Body Mass Index (BMI).

Je BMI is op de volgende manier uit te rekenen:

BMI = kg gewicht / lengte in meter x lengte in meter


Na de behandeling

Wanneer de behandeling erop zit word je naar de uitslaapkamer gebracht. De anesthesioloog ziet er op toe dat je rustig bijkomt na de behandeling. Wanneer je voldoende wakker bent mag je onder begeleiding naar huis. Zorg er daarna voor dat je niet alleen thuis bent, maar dat er een vowassene aanwezig is. Doe het de eerste 24 uur rustig aan. Neem geen belangrijke beslissingen en eet en drink licht verteerbare voedingsmiddelen.

Belangrijk vóór de narcose

Zorg dat je nuchter bent. Je mag niets gegeten of gedronken hebben voor de behandeling. De redenen zijn dat je anders misselijk kan zijn na de narcose, maar belangrijk: de maaginhoud kan tijdens de narcose van de maag de longen in lopen wat kan zorgen voor een levensgevaarlijke longontsteking.


Patiënten die NIET bij de narcosetandarts terecht kunnen

De volgende patiënten kunnen niet bij de narcosetandarts terecht:
  • wanneer je last hebt van overtollig maagzuur en daarvoor maagzuurremmers gebruikt
  • wanneer je last heb van een breuk in het middenrif

Hoe kom ik bij de narcosetandarts terecht?

Heb je besloten naar een narcosetandarts te willen, meldt dit dan aan je eigen tandarts. Deze kan je doorsturen naar de narcosetandarts.

De praktijken

Er zijn verschillende narcosetandartspraktijken in Nederland te vinden. Zie hieronder waar je deze kunt vinden:

De Narcosetandarts
Albert Einsteinweg 1
2408 AP Alphen aan den Rijn
Telefoon: 0172497450

Tandheelkundig Centrum Beuningen
Thujapark 7
Beuningen (Gelderlan)
Telefoon: 0246772212

CDC Kliniek voor tandzorg (heeft meerdere vestigingen):
De Waal 44
5684 PH
Best
Telefoon: 0499329466

én

De Rijn 1 (en 2)
5684 PJ
Best
Telefoon: 0499329466

Tandheelkundig Centrum Kerkrade-West
Willem Sophiaplein 4
6466 CP
Kerkrade
Telefoon: 045-5416557

Tandheelkundig Centrum Nederland (TCN)
Einsteinstraat 2 (industrieterrein Oudorp)
1821 BZ
Alkmaar
Telefoon: 0725125862

én

Emmastraat 85
1814 DN
Alkmaar
Telefoon: 0725208123

De kosten

Bang dat de behandeling te duur is? Ook die angst is niet nodig. De narcosetandarts hanteert tarieven zoals die zijn afgesproken binnen het College Tarieven Gezondheidszorg. Na afloop van het intakegesprek hoor je wat de kosten voor u zullen worden. Je ontvangt de begroting met daarop de UPT codes die bekend zijn bij je verzekeringsmaatschappij. Afhankelijk van hoe en bij wie je verzekerd bent kun je de rekening van de behandeling declareren. Het is wel aan te raden om van tevoren bij je verzekering even te informeren naar wat er vergoed kan worden.

Let op!: de kosten van de narcose zijn voor eigen rekening. Deze krijgt u niet vergoed van uw verzekeringsmaatschappij.
© 2009 - 2024 Wuppie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bang voor de tandarts: angsttandarts12% van de Nederlandse bevolking is extreem bang voor de tandarts. Zij zijn zo bang , dat ze niet meer durven te gaan. V…
Narcose of hypnose bij panische angst voor tandartsNarcose of hypnose bij panische angst voor tandartsNiemand vindt een reparatie aan het gebit prettig. Maar veel mensen zijn echt bang voor een bezoek aan de tandarts. Maar…
Bang voor de tandarts, wat kun je er tegen doen?Bang voor de tandarts, wat kun je er tegen doen?Naar de tandarts. Bang voor de tandarts. Angst voor de tandarts komt zeer veel voor. Het is zelfs zo dat vrijwel iederee…

Blauwalg, wie, wat, hoe?Het zonnetje schijnt weer heerlijk en het is lekker weer om te zwemmen, veel mensen gaan naar het zwembad of zoeken het…
Parallelhandel van vervalste farmaceutische productenParallelhandel van vervalste farmaceutische productenDe farmaceutische maffia… Ondanks goed bedoelde wet- en regelgeving van de autoriteiten gebeurt het toch dat er vervalsi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rgerber, Pixabay
  • http://www.narcosetandarts.nl/
Wuppie (35 artikelen)
Laatste update: 25-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.