Narcose of hypnose bij panische angst voor tandarts

Narcose of hypnose bij panische angst voor tandarts Niemand vindt een reparatie aan het gebit prettig. Maar veel mensen zijn echt bang voor een bezoek aan de tandarts. Maar die panische tandartsangst leidt ertoe dat je noodzakelijke gebitscontroles of tandreparaties dikwijls uitstelt, waardoor de kans op een ingrijpende behandeling juist groter wordt. Soms is mondzorg onder narcose de oplossing. Maar ook onder lichte hypnose worden de meest angstige patiënten rustig.

Angst voor tandarts wijd verbreid

Volgens schattingen zijn zo’n 800.000 Nederlanders bang voor de tandarts. Voor sommigen is het bezoek een echte marteling. Mensen zijn soms dagen van te voren ziek van angst. Een onlogische irreële angst, want de meeste ingrepen gaan, vanwege de verdoving en het moderne instrumentarium, hooguit met een lichte pijn vergezeld. Dat was vroeger dikwijls heel anders.

Vroeger

Rond 1950 ging het er dikwijls lomp aan toe bij de schooltandarts of tandarts van het toenmalige ziekenfonds. (Het Ziekenfonds was de gratis ziektekostenverzekering voor de modale werknemer). Zowel bij de gratis ziekenfondstandarts als de schooltandarts hoefde aan klantvriendelijkheid niet gedaan te worden want de patiënt had toch geen keuze. En de praktijken waren bovendien overvol. (In 1957 waren er slechts 2000 tandartsen voor 11.000.000 inwoners.) Bij de schrijver van dit artikel werd in 1952, als kind zijn zwerende melkkies zonder verdoving door de gratis schooltandarts getrokken. Maar dat is allemaal geschiedenis, want iedereen die dat wil kan nu zelfs al een verdoving krijgen voor het boren.

Angst slechte raadgever

Hoewel elk halfjaar controle voor volwassenen met een van nature sterk gebit soms ook wat overdreven is, maakt het te lang wegblijven bij de tandarts het gebit er niet beter op. Extreem angstige mensen stellen het tandartsbezoek vaak net zo lang uit totdat er werkelijk ernstige gebitsproblemen ontstaan. Dat kiezen of tanden afbrokkelen, of dat er werkelijk kiespijn ontstaat. Maar de behandeling van het gebit wordt daarmee alleen maar ingrijpender, langduriger, en kostbaarder. Pijn is vaak de achterliggende reden van de angst, en inderdaad zijn er ingrepen, zoals een wortelkanaal behandeling, waar elk mens tegen op ziet. Ook tegen het trekken van een verstandskies kan behoorlijk worden opgezien, hoewel dat in principe volkomen pijnloos is en de napijn meevalt. De prik van de injectienaald van de verdovingsspuit moet je eveneens niet erger maken dan het is, want ook die pijn zit echt aantoonbaar tussen de oren.

Onder narcose

Er zijn tandartsen, (o.a. CDC Tandzorg in Best en de Narcose Tandarts in Alphen a/d Rijn), die gespecialiseerd zijn in het behandelen van patiënten met onnodige vrees. Ze trekken wat meer tijd uit voor de klant en vaak kan je daar ook in de ochtend terecht zodat je niet de hele dag tegen de behandeling hoeft op te zien. Soms is er bij ingrijpende behandeling zelfs algehele narcose mogelijk. De narcose wordt dan toegediend door een anesthesioloog. Patiënten krijgen via infuus een slaapmiddel en pijnstillers toegediend. Er zijn ook tandartsen die lachgas toedienen om de klant te kalmeren.

Onder lichte hypnose

Onder andere in de tandartspraktijk te Koog aan de Zaan wordt sinds 2013 onder hypnose behandeld. Patiënten worden dan in een bepaalde vorm van ontspanning gebracht, waardoor ze absoluut geen pijn meer ondervinden. Zelfs de verdovingsprik wordt amper gevoeld.

Sociaal isolement

Realiseer je dat je in een isolement terecht kan komen als gevolg van een verwaarloosd gebit. Door eetproblemen, uit de mond ruiken etc. Ook dat doet pijn aan jezelf en aan je naasten. En als je uiteindelijk toch de moed hebt gehad denk je ongetwijfeld: “was ik maar jaren eerder naar de tandarts gegaan".
© 2012 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lachgas en medisch gebruikLachgas is een verbinding tussen stikstof en zuurstof. Naast het gebruik in motoren en andere toepassingen wordt lachgas…
Hevige angst voor de tandarts; narcose tandarts dé oplossingHevige angst voor de tandarts; narcose tandarts dé oplossingDe tandarts, veel mensen krijgen al de rillingen bij het horen van dit woord. Er zijn mensen zelfs zó bang voor het tand…
Verdoving bij mondhygiënistVerdoving bij mondhygiënistEen behandeling bij de mondhygiënist kan soms erg pijnlijk zijn. Dit is voor iedereen verschillende en heeft te maken me…
Angst voor de tandarts komt vaker voor dan hoogtevreesAngst voor de tandarts komt vaker voor dan hoogtevreesAngst voor de tandarts: zeker 600.000 Nederlanders durven niet naar de tandarts. Deze irreële angst is zo groot dat meer…

Ameland voor iedereen - toegankelijke voorzieningenAmeland voor iedereen - toegankelijke voorzieningenAmeland en haar ondernemers wil een eiland voor iedereen zijn, ook voor mensen met een beperking. Om ‘Ameland voor Ieder…
Kwallenplaag rondom de Middellandse Zeenieuws uitgelichtKwallenplaag rondom de Middellandse ZeeVakantiegangers naar landen aan de Middellandse Zee krijgen naar verwachting tijdens de zomer van 2013 wederom te maken…
Bronnen en referenties
  • NH - Dagblad
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 03-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.