TIA: oorzaken, symptomen van een voorbijgaande beroerte

TIA: oorzaken, symptomen van een voorbijgaande beroerte Transient ischemic attack, beter bekend onder de afkorting TIA. Het gaat om een kortdurende beroerte veroorzaakt door een tijdelijke stoornis in de bloedtoevoer naar de hersenen. Wat zijn de oorzaken en de symptomen, verschijnselen? Hoe is de behandeling en wat valt er te zeggen over de prognose bij een TIA?

Inhoud artikel


Transient ischemic attack/TIA

Bij een transient ischemic attack of TIA, houdt een deel van de hersenen acuut korte tijd op met werken. Er komt geen zuurstof bij dit deel omdat de toevoer van bloed geblokkeerd is. De duur van een TIA is een meestal een paar seconden tot een paar minuten maar kan ook enkele uren duren en de symptomen zullen daarna weer helemaal verdwijnen. Als de medische hulp er is en de verschijnselen zijn nog steeds aanwezig dan wordt het een beroerte of CVA (cerebrovasculair accident) genoemd. Een TIA komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen en bij mensen ouder dan vijfenveertig jaar. Het komt ook in sommige families meer voor. Risicofactoren: een hoge bloeddruk, roken, een te hoog lichaamsgewicht en vet voedsel. Wordt er niet behandeld dan krijgt circa een derde van de personen later een beroerte of CVA. Bij een TIA moet je dus altijd actie ondernemen!

Oorzaken TIA

Afsluiting van een slagader naar de hersenen kan twee redenen hebben:
  1. Er ontstaat een bloedstolsel in de slagader zelf.
  2. Een bloedstolsel kan ook afkomstig zijn van een groter stolsel ergens anders in het lichaam en kan in de hersenen een slagader afsluiten. Een stolsel dat voor een TIA zorgt komt meestal uit het hart, de halsslagaders of de aorta.

Een stolsel ontstaat vaak in vaten die vernauwd zijn door afzetting van vet in de vaatwanden: atherosclerose. Mensen die roken en mensen met een hoog lichaamsgewicht hebben meer kans op atherosclerose (en dus ook meer kans op TIA's). De kans op een TIA is ook groter als bij iemand het cholesterol verhoogd is (erfelijk of niet erfelijk), een te hoge bloeddruk of diabetes mellitus. Je loopt meer kans op een stolsel in het hart na een hartinfarct, beschadiging van hartkleppen, vervangen hartkleppen, sommige vormen van onregelmatige hartslag. Zo'n stolsel kan met het bloed worden meegenomen en zorgen voor afsluiting van een slagader in de hersenen.

Symptomen TIA

De symptomen ontwikkelen zich meestal snel en duren maar korte tijd. Wat de verschijnselen zijn, hangt af van welk hersendeel te kort zuurstof krijgt. De symptomen verdwijnen snel maar er kunnen meer TIA’s volgen. Iemand kan een aantal aanvallen op één dag hebben. Er kunnen ook jaren verstrijken tussen de aanvallen.

  • Verlammingen in het gezicht: de mond kan bijvoorbeeld scheef hangen;
  • Het zicht kan wegvallen uit één of beide ogen of aan één kant in beide ogen;
  • Iemand kan dubbelzien;
  • Onduidelijk spreken of vreemde dingen zeggen (het kan lijken of iemand dronken is);
  • Geen gevoel meer hebben aan een kant van het lichaam;
  • Spierzwakte of spierverlamming aan één kant van het lichaam (bijvoorbeeld arm of been niet meer kunnen optillen);
  • Verlies van evenwicht;
  • Tintelingen;
  • Problemen ervaren met het vinden van de juiste woorden of het uitspreken van woorden (afasie);
  • Gesproken of geschreven taal niet meer zo goed kunnen begrijpen.

Diagnose TIA

De verschijnselen die optreden bij een TIA kunnen doen denken aan epilepsie, hersentumor, migraine. De huisarts zal lichamelijk onderzoek verrichten, de bloeddruk zal worden gemeten, de hartslag en de neurologische functies zullen gecontroleerd worden. Als gedacht wordt aan een TIA dan zal er doorverwezen naar een neuroloog voor verder onderzoek. Er kan worden gekeken of er sprake is van diabetes, een verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk, boezemfibrilleren. De volgende onderzoeken kunnen worden gedaan: CT-scan, MRI van de hersenen, dopplerechogram van de slagaders. Als er bij het laatste onderzoek wordt aangetoond dat er vernauwingen zijn in de halsslagaders dan kan er vervolgens een MR-angiogram worden gedaan om te kijken hoe erg de vernauwingen zijn. Bij het vermoeden van een afwijking van het hart kan er echocardiografie worden uitgevoerd.

Behandeling TIA

Als het om een TIA gaat dan is het belangrijk om de kans op herhaling te verkleinen. Stoppen met roken, minder vet eten, behandelen van diabetes als daar sprake van is. Heeft iemand een hoge bloeddruk of een hartslag die onregelmatig is, dan zal er medicatie worden gegeven. Verder medicatie tegen de stolling van het bloed en vaak medicijnen die het gehalte aan cholesterol verlagen. Zijn de halsslagaders erg vernauwd dan kan de afsluiting middels een operatie worden verholpen. Er kan ook voorgesteld worden om te dotteren.

Prognose TIA

Iemand kan last houden van TIA's gedurende een lange tijd, met onderbrekingen. Maar het kan ook zijn dat iemand er helemaal geen last meer van heeft. Hoe meer TIA's iemand doormaakt, hoe meer kans is er op een CVA. Veranderingen doorvoeren in de wijze van leven zijn zeer belangrijk: stoppen met roken, gezond eten, actief blijven, voldoende beweging.

Lees verder

© 2013 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: AfasieAandoening: AfasieMensen met de aandoening Afasie kunnen niet meer normaal praten, schrijven en lezen en vinden het heel moeilijk om ander…
De twee hoofdvormen van afasieWat is afasie? Waar is het woord van afgeleid en wat ervaart iemand die afasie heeft? Hoe ontstaat deze aandoening? Welk…
Een beroerte, wat houdt dat in?Een beroerte, wat houdt dat in?Een beroerte is eigenlijk een verzamelnaam voor een TIA, infarct en een hersenbloeding. Aangezien de symptomen hetzelfde…
Afasie, een door hersenletsel veroorzaakte taalstoornisAfasie, een door hersenletsel veroorzaakte taalstoornisAfasie is een taalstoornis die ontstaat als een deel van de hersenen wordt beschadigd. Plaats en omvang van de hersenbes…

Nieren: functie, ligging, anatomie en werking van de nierenNieren: functie, ligging, anatomie en werking van de nierenWaar zitten je nieren? Je nieren liggen aan de achterkant van je lichaam, boven de taillelijn. De nieren zijn de belangr…
Pijn teelbal: symptomen, oorzaken & behandeling teelbalpijnPijn teelbal: symptomen, oorzaken & behandeling teelbalpijnPijn aan de teelbal kan voor een man erg hinderlijk zijn en een reden voor ongerustheid. Hoewel pijn aan de teelballen i…
Bronnen en referenties
  • Hersenstichting.nl
  • De Grote Oosthoek
  • Het Medisch Handboek
  • Wikipedia.nl
Reactie

Bert Noordberger, 26-11-2015
Geachte Dames, Heren,
Mag ik U een vraagje voorleggen?
Afgelopen dinsdagochtend (24 november), plaatste ik een steelpannetje in het keukenkastje (beneden) tijdens het bukken viel het steelpannetje uit mijn linkerhand. Mijn linkerarm gaf even een dood gevoel! (zwaai) Is dit een indicatie van een TIA?
Ik zou graag Uw Kennis hiervan willen weten!
Bij voor baat dank.
Vriendelijke groet, Bert Noordberger (Ik ben nog steeds een fanatieke wielrenner mijn leeftijd: 28/1/1949) Reactie infoteur, 27-11-2015
Dag heer Noordberger, ik ben geen arts, maar ik raad u aan om uw vraag voor te leggen aan uw huisarts. De huisarts kan dan controles doen, mocht er wel iets aan de hand zijn dan kan er behandeld worden. En veel plezier met wielrennen!

Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 07-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.