Aandoening: Afasie
Mensen met de aandoening Afasie kunnen niet meer normaal praten, schrijven en lezen en vinden het heel moeilijk om andere mensen te begrijpen. Afasie is een taalstoornis. Deze aandoening kan zomaar opkomen van de één op andere dag. Gelukkig herstelt met wel van deze aandoening, maar men zal nooit meer volledig herstellen.
Afasie
Afasie
De letter 'a' betekent 'niet', en 'fasie' betekent 'spreken'. Deze aandoening wordt ook wel een
beroerte, hersenbloeding, herseninfarct of hersenattaque genoemd. Wanneer iemand een hersenletsel heeft gehad kunnen er delen van het lichaam uitvallen. De ene persoon kan niet meer praten en weet dus geen één woord meer uit te brengen, de ander vertelt een heel verhaal waar je geen zinnig woord uit kan halen en nog een andere persoon weet niet meer hoe hij/zij op woorden moet komen. Een patiënt met afasie moet je niet behandelen als een kind als het een volwassen persoon is omdat zij wel gewoon op een volwassen manier kunnen denken.
Tips om het communiceren te verbeteren
- De patiënt moet op een plek oefenen waar het rustig is. Achtergrond geluiden zijn storend.
- Als de patiënt wil oefenen moet hij/zij echt de tijd ervoor nemen. De patiënt moet oogcontact maken en zich goed concentreren.
- Gebruik korte en makkelijke zinnen en herhaal deze zinnen, schrijf ze desnoods ook op. Je kan daarbij een tekening maken zodat de patiënt het beter kan onthouden.
- Controleer of de patiënt het allemaal een beetje begrijpt.
- Voor de patiënt is het makkelijk om te oefenen met handen en voeten, zo kan hij/zij de boodschap duidelijker maken.
- Brengt structuur in het gesprek met de patiënt.
Herstel
De patiënt kan zomaar na een half jaar herstellen en dat gebeurd best vaak. Het gebeurd zelden dat patiënten moeilijk of helemaal niet kunnen kunnen herstellen. Als ze wel herstellen dan betekent dit niet dat het volledig herstel is. Je moet veel oefenen bij de logopedist en steeds weer proberen en volhouden. Als je deze therapie gaat volgen staat het 'weer goed kunnen communiceren' voorop. De logopedist oefent ook met lezen en schrijven. Het is goed om ook daarnaast een gesprekspartner te hebben die je helpt met oefenen.
Andere verschijnselen
Een patiënt met afasie kan ook andere verschijnselen krijgen zoals:
Verlamming
Sommige patiënten met afasie zijn verlamt of hebben minder kracht aan één kant van het lichaam. Daarom is het oefenen met schrijven met de andere hand erg belangrijk maar in het begin erg moeilijk.
Hemianopsie
Veel patiënten met afasie kunnen nog moeilijk kijken. Omdat de hersenen beschadigd zijn zien ze niet goed meer wat er rechts van hen gebeurt. Als een logopedist wil oefenen met de patiënt is het goed om aan de linkerkant van de patiënt te gaan zitten.
Apraxie
Sommige patiënten hebben moeite met de alledaagse dingen zoals bijvoorbeeld haren borstelen of tandenpoetsen. Ze weten wel wat het is maar ze weten niet meer goed hoe ze het moeten doen.
Geheugen
Het is belangrijk om korte zinnen en woorden te gebruiken naar iemand met afasie. Ze vinden het moeilijk om dingen op te slaan wat een ander zegt.