Hoe ontstaat een beroerte of herseninfarct?

Hoe ontstaat een beroerte of herseninfarct? Doodsoorzaak nummer drie is herseninfarct ten gevolge van een beroerte, waarbij het te lang heeft geduurd voordat de juiste medicijnen zijn toegediend. Bij een beroerte krijgt een deel van de hersenen onvoldoende zuurstofrijk bloed, omdat een ader of kransslagader in de hersenen is dichtgeslibd. Een ongezonde levensstijl kan er voor zorgen dat cholesterol en bloeddeeltjes aankoeken aan de bloedvatwand. Indien een te groot bloedpropje door die vernauwing wil gaan, dan is er sprake van een bloedopstopping. Duurt die situatie te lang dan sterft een deel van de hersenen af. Wat zijn de symptomen en wat kunt u doen?

Beroerte of herseninfarct


Oplopen van hersenschade

Een ongelukje in de bloedvaten van de hersenen zorgt ervoor dat een beroerte of Cerebro Vasulair Accident (CVA) kan ontstaan. Net als bij een hartinfarct heeft een beroerte grote consequenties voor het menselijk lichaam. Het is namelijk zo dat bij driekwart van de gevallen een beroerte ontstaat ten gevolge van zuurstofgebrek. Dit kan voorkomen indien een slagader of gewone ader verstopt raakt. Omdat daardoor een deel van de hersenen geen bloed meer ontvangt zal een deel van het hersenweefsel afsterven. Dan is er sprake van een herseninfarct ten gevolge van een beroerte. In een kwart van de gevallen ontstaat een beroerte door een gesprongen bloedvat in de hersenen. Indien er niet snel wordt ingegrepen door medisch specialisten loopt de patiënt kans op zwaar hersenletsel en met mogelijk overlijden tot gevolg. Hoe ontstaat een beroerte en hoe herkent u een herseninfarct?

Aderverkalking als oorzaak

Primaire oorzaak voor het hebben van hart- en vaatziekte is door aderverkalking. Bij aderverkalking neemt de doorsnede van het bloedvat af door plaatselijke aankoeking en verharding van cholesterol en bloedlichaampjes. Ten gevolge van deze vernauwing wordt reeds de aanvoer van zuurstofrijk bloed minder, waardoor de prestatie van de hersenen plaatselijk minder is. Zodra er echter een te grote trombose oftewel een bloedprop in de vernauwing komt, dan kan het bloed niet verder stromen. Op dat moment is een beroerte een feit. Het is dan ook direct noodzakelijk dat de patiënt de juiste medicijnen krijgt toegediend om de bloedverstopping op te lossen. Gebeurt dit te laat dan sterft een deel van de hersenen, waardoor lichaamsfuncties negatief worden beïnvloed.

Welke mensen lopen een risico?

De ene persoon loopt meer risico dan de andere persoon. Eén en ander heeft te maken met hoe u leeft. Een gezonde levensstijl maakt dat u praktisch geen risico loopt. Welke risicofactoren zijn er bij een hartinfarct te onderscheiden:
  • de erfelijke factor: heeft één van de ouders voor het zestigste jaar een hart- en vaatziekte gehad;
  • roken, meeroken en drinken van alcohol;
  • stress, hoge bloeddruk, diabetes;
  • weinig beweging en ongezonde voeding.

Indien u één of meerdere risicofactoren bij uzelf herkent, dan wordt het mogelijk tijd om iets aan uw levensstijl te doen. Ga gezonder leven om zo de kans op een herseninfarct te verkleinen.

De transiënt ischemische attack (TIA)

Het hebben van een lokale neurologische uitval welke enkele minuten tot uren kan duren wordt een transiënt ischemische attack genoemd. Een deel van de hersenen krijgen daarbij eveneens tijdelijk te weinig zuurstofrijk bloed, echter de aanval gaat voorbij. Op het moment dat de aanval plaats vindt, valt die niet te onderscheiden van een werkelijke beroerte. In beide gevallen is het noodzaak dat de patiënt medische hulp krijgt om een werkelijke beroerte uit te sluiten. Gewoonlijk duurt een TIA niet langer dan een kwartier. Het hebben van een TIA moet altijd opgevolgd worden door een medische beschouwing van het lichaam, omdat het een zware aanwijzing is dat er een werkelijke beroerte dan wel herseninfarct op handen is.

Symptomen van beroerte of herseninfarct

Door snel te reageren op symptomen van een beroerte kunt u uw leven redden. Sommige symptomen zijn kortdurend en daarmee lijken deze onschuldig. Toch dient op de symptomen gereageerd te worden, omdat het voorbodes kunnen zijn van een beroerte. De symptomen van een op handen zijnde beroerte zijn:
  • slappe benen, handen of armen;
  • één kant van het gezicht of lichaam voelt duf of suf aan;
  • er kan ineens maar met één oog worden gezien en u begint onduidelijk te spreken;
  • dermate duizelig dat u praktisch valt, de ergste hoofdpijn ooit.

Herkent u één van deze symptomen dan dient u naar het ziekenhuis te gaan om medische verzorging te krijgen.

De vier stappen voor herseninfarct herkenning

Gewoonlijk zijn er een viertal stappen die u kunt doen om een beroerte bij een patiënt of ander te herkennen:
  • laat de persoon glimlachen. Daarbij dienen gewoonlijk beide mondhoeken gelijktijdig omhoog te gaan;
  • laat de persoon beide armen ophoog doen. Dit dient ook gelijktijdig te worden uitgevoerd;
  • laat de persoon een zin uitspreken zonder te brabbelen;
  • laat de persoon de tong uitsteken. Trekt de tong naar een zijde krom, dan is er vermoedelijk sprake van een beroerte.

Worden overige activiteiten ook met moeite uitgevoerd, bel dan direct het alarmnummer 112. Beschrijf waarom u denkt dat er sprake is van een beroerte zodat medische hulp snel ter plaatse en voorbereid is.

Herseninfarct is de derde doodsoorzaak

Van alle doodsoorzaken staat een herseninfarct op nummer drie. Hartaandoeningen en kanker gaan de herseninfarct voor. Het is dan ook noodzaak om snel te reageren indien iemand symptomen van een herseninfarct vertoond. Van de patiënten die een herseninfarct hebben gehad:
  • sterft een derde binnen het eerste jaar;
  • krijgt een op de tien in het eerste jaar wederom een beroerte;
  • heeft zeventig procent cognitieve, gedrags- en emotionele problemen;
  • heeft veertig procent problemen bij het uitvoeren van dagelijkse taken en dan kan invaliditeit betekenen.

Hiernaast komen ook vergeetachtigheid, spraakstoornissen, karakterwijziging en halve blindheid voor. Reageer snel bij een vermoedelijke beroerte en schakel medische hulp onmiddellijk in.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beroerte: Hoe herken je een hersenbloeding of infarct?Een beroerte of infarct kan iedereen overkomen. Hoe sneller je erbij bent als iemand in je omgeving een hersenbloeding o…
Een beroerte, wat houdt dat in?Een beroerte, wat houdt dat in?Een beroerte is eigenlijk een verzamelnaam voor een TIA, infarct en een hersenbloeding. Aangezien de symptomen hetzelfde…
Aandoening: BeroerteAandoening: BeroerteAls de toevoer naar de hersenen onderbroken wordt, dan spreekt men van een beroerte. In Nederland zijn er per jaar zo'n…
Infarct, afsterven van weefselInfarct, afsterven van weefselEen infarct kan vertaald worden als het afsterven van weefsel. Weefsel bestaat uit meerdere cellen die tezamen een weefs…

Belgische kaas bestrijdsmiddel tegen Afrikaanse malariamugBelgische kaas bestrijdsmiddel tegen Afrikaanse malariamugBelgische Limburger kaas vormt een doeltreffend middel in de bestrijding van de Afrikaanse malariamug in Tanzania.
Kinderziekte - Handvoet-mondziekteEr zijn veel ziektes die kinderen treffen, omdat zij hun weerstand nog niet voldoende hebben opgebouwd. Helaas zijn kind…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Herseninfarct
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.