Hoeveel vet en cholesterol zit er in vlees?

Vetgehalte vlees
- Essentie van HDL en LDL cholesterol
- Hoeveel vlees eten?
- Rund- en varkensvlees
- Kalf-, lams- en schapenvlees
- Vis en kip
- Eet beperkt (vet) vlees en varieer
Essentie van HDL en LDL cholesterol
Het verschil tussen HDL en LDL cholesterol is dat het LDL vetten opslaat en HDL vetten afvoert en laat afbreken. LDL ligt daarmee ten grondslag aan overgewicht en aderverkalking. LDL en HDL hebben beide invloed op hart- en vaatziekten en kunnen daardoor dodelijk zijn. Indien het aandeel HDL cholesterol in het lichaam relatief hoger is neemt de kans op hart- en vaatziekten af. LDL is hoog wanneer we overgewicht hebben, waardoor er een onbalans in het lichaam optreedt. HDL haalt cholesterol uit weefsel en bloed, waarna dit wordt afgebroken in de lever. Is de hoeveelheid LDL echter groot – onder andere veroorzaakt door hoog cholesterol houdend vlees – dan kan het lichaam onvoldoende cholesterol afbreken, waardoor het overschot aan vetten en cholesterol wordt opgeslagen. Het is dus noodzaak om het HDL te verhogen en dus de inname van verzadigde vetten in combinatie met ongezonde koolhydraten te verminderen.Hoeveel vlees eten?
Des te meer vlees je eet des te meer cholesterol je lichaam binnenkrijgt. Binnen een uitgebalanceerde maaltijd van zoete aardappelen, met groente en een stukje vlees is het de vraag hoe groot dat stukje vlees moet zijn. Voor het functioneren van het lichaam van een normaal volwassen persoon is een stukje vlees van honderd gram (ongebakken) reeds voldoende om genoeg energie te krijgen. De eerste stap binnen een gezonde levensstijl is dus het beperken van de grootte van het lapje vlees. Maar als we dan kijken naar het vet- en cholesterolgehalte van vlees, waaruit kun je dan nog het beste kiezen?Rund- en varkensvlees
Veel mensen kiezen voor een lekker stukje vlees tussen rund- en varkensvlees. Veelal kun je dit krijgen als mager, maar ook als vet vlees. Hoe verschillen de twee soorten vlees onderling qua voedingswaarde en wat kun je het beste eten?Naam voedingsmiddel 100 gr | Eiwitten in g | Vet in g | Cholesterol in mg | IJzer in mg |
---|---|---|---|---|
Mager rundvlees | 21 | 4 | 70 | 3 |
Vet rundvlees | 18 | 22 | 70 | 2,5 |
Mager varkensvlees | 22 | 3,5 | 60 | 0,4 |
Vet varkensvlees | 17 | 20 | 60 | 1,5 |
Kalf-, lams- en schapenvlees
Veel gebruikte stukjes vlees komen van de kalf, lam en het schaap. Dit zijn de relatief kleinere diersoorten en hebben dan ook een andere verdeling van vet. Beschouw de volgende tabel:Naam voedingsmiddel 100 gr | Eiwitten in g | Vet in g | Cholesterol in mg | IJzer in mg |
---|---|---|---|---|
Mager kalfsvlees | 22 | 2 | 60 | 2 |
Vet kalfsvlees | 20 | 10 | 70 | 3 |
Mager lamsvlees | 20 | 12 | 80 | 2 |
Vet lamsvlees | 15 | 25 | 80 | 1,2 |
Schapenvlees | 17 | 25 | 80 | 2 |
Vis en kip
Naast voorgaande vleessoorten kunnen we ook nog van kip en vis belangrijke voedingsstoffen verkrijgen. Belangrijk om te noemen is dat de vis hoge concentraties onverzadigde vetten heeft en dat helpt eveneens om het aandeel HDL te verhogen. Daarmee kan het lichaam feitelijk worden ontvet. Hoe verhouden deze twee vleessoorten tot de overige vleessoorten?Naam voedingsmiddel 100 gr | Eiwitten in g | Vet in g | Cholesterol in mg | IJzer in mg |
---|---|---|---|---|
Mager vis | 18 | 1 | 60 | 1 |
Half vette vis | 17 | 5 | 70 | 1 |
Vet vis | 16 | 16 | 50 | 1 |
Kippenvlees | 13 | 10 | 60 | 1 |