Mager en gezond vlees die helpen bij het dieet!
Gezond koken en eten om te diëten is niet altijd even gemakkelijk. Een foute concludering van vele mensen is dat vlees altijd ongezond is. Niet is minder waar, er bestaat namelijk ook gezond vlees! Veel vetten en calorieën kunnen immers vermeden worden door de juiste vleeskeuze te maken. Pas dus gewoon je eetgewoonte aan en je zult vanzelf minder vet opnemen.
In dit artikel
Wat is mager vlees?
Vlees eten hoeft niet per definitie gelijk te staan aan vet eten. Er bestaat vlees dat erg mager is en minder dan 1% vet bevat. Het is zelfs zo dat elk dier dat vlees levert, ook mager vlees heeft, zo bestaat er ook mager varkens-, runds- en kalfsvlees. Varkensvlees heeft in het bijzonder een slechte naam wat betreft vettig vlees. Een onterechte conclusie, want ook een varken heeft bepaalde stukken vlees die erg mager zijn. Varkensspek hoort daar natuurlijk niet bij maar een varkenshaasje, varkensmignonette en varkensfinettes des te meer. Dit soort varkensvlees is erg mager en hoeft bovendien niet onder te doen voor mager rundvlees, kalfsvlees of kippenvlees. Gehakt van welk soort vlees dan ook bevat vaak het meeste vet omdat de restjes er vaak aan toegevoegd worden. Mager vlees om te bakken is onder andere:
- Kipfilet
- Biefstuk
- Rosbief
- Varkensfilet
- Varkenshaas
- Varkensstoofvlees
- Kalfslapje
Hoe moet ik mager vlees bakken?
Niet alleen mager vlees volstaat om gezonder te eten, het vlees dient ook op de juiste manier bereidt te zijn natuurlijk. Hier enkele tips om vlees gezond te bakken:
- Eén eetlepel boter of olie is genoeg voor het bakken van een stuk vlees.
- Voor het bakken van het vlees is het ook best aangeraden een pan te nemen die niet veel groter is dan het stuk vlees zelf. Grotere pannen doen het vet sneller verdwijnen waardoor men vaak sneller vet zal toevoegen.
- Wees er zeker van dat het vet warm genoeg is alvorens het stuk vlees in de pan gelegd wordt. Wanneer het vet niet warm genoeg is schroeit het vlees niet snel genoeg dicht en neemt het meer vet op.
- Gebruik bij voorkeur een pan met anti-aanbaklaag. Zo is er nog minder vet nodig om het vlees te bakken, iets vettiger vlees heeft dan zelfs geen extra vet nodig. Een ander alternatief is het gebruiken van een grill, deze heeft in geen enkel geval vet nodig.
- Doe wat groenten, kruiden en een stuk mager vlees in aluminiumfolie en laat het geheel garen in de oven. Erg gezond!
Wat is gezond vlees voor op de boterham?
Vooral gerookte en gebraden vlees bevat vrij weinig vet en is van nature rijk aan eiwitten. Om een gezonde boterham helemaal af te maken wordt er ook best voor
volkorenbrood gekozen. Een gezonde boterham kan gesmeerd worden met:
- Gebakken rosbief
- Kipfilet
- Kalkoenfilet
- Paardenfilet
- Dieetsalami