Mager en gezond vlees die helpen bij het dieet!

Mager en gezond vlees die helpen bij het dieet! Gezond koken en eten om te diëten is niet altijd even gemakkelijk. Een foute concludering van vele mensen is dat vlees altijd ongezond is. Niet is minder waar, er bestaat namelijk ook gezond vlees! Veel vetten en calorieën kunnen immers vermeden worden door de juiste vleeskeuze te maken. Pas dus gewoon je eetgewoonte aan en je zult vanzelf minder vet opnemen.

In dit artikel


Wat is mager vlees?

Vlees eten hoeft niet per definitie gelijk te staan aan vet eten. Er bestaat vlees dat erg mager is en minder dan 1% vet bevat. Het is zelfs zo dat elk dier dat vlees levert, ook mager vlees heeft, zo bestaat er ook mager varkens-, runds- en kalfsvlees. Varkensvlees heeft in het bijzonder een slechte naam wat betreft vettig vlees. Een onterechte conclusie, want ook een varken heeft bepaalde stukken vlees die erg mager zijn. Varkensspek hoort daar natuurlijk niet bij maar een varkenshaasje, varkensmignonette en varkensfinettes des te meer. Dit soort varkensvlees is erg mager en hoeft bovendien niet onder te doen voor mager rundvlees, kalfsvlees of kippenvlees. Gehakt van welk soort vlees dan ook bevat vaak het meeste vet omdat de restjes er vaak aan toegevoegd worden. Mager vlees om te bakken is onder andere:
 • Kipfilet
 • Biefstuk
 • Rosbief
 • Varkensfilet
 • Varkenshaas
 • Varkensstoofvlees
 • Kalfslapje

Hoe moet ik mager vlees bakken?

Niet alleen mager vlees volstaat om gezonder te eten, het vlees dient ook op de juiste manier bereidt te zijn natuurlijk. Hier enkele tips om vlees gezond te bakken:
 • Eén eetlepel boter of olie is genoeg voor het bakken van een stuk vlees.
 • Voor het bakken van het vlees is het ook best aangeraden een pan te nemen die niet veel groter is dan het stuk vlees zelf. Grotere pannen doen het vet sneller verdwijnen waardoor men vaak sneller vet zal toevoegen.
 • Wees er zeker van dat het vet warm genoeg is alvorens het stuk vlees in de pan gelegd wordt. Wanneer het vet niet warm genoeg is schroeit het vlees niet snel genoeg dicht en neemt het meer vet op.
 • Gebruik bij voorkeur een pan met anti-aanbaklaag. Zo is er nog minder vet nodig om het vlees te bakken, iets vettiger vlees heeft dan zelfs geen extra vet nodig. Een ander alternatief is het gebruiken van een grill, deze heeft in geen enkel geval vet nodig.
 • Doe wat groenten, kruiden en een stuk mager vlees in aluminiumfolie en laat het geheel garen in de oven. Erg gezond!

Wat is gezond vlees voor op de boterham?

Vooral gerookte en gebraden vlees bevat vrij weinig vet en is van nature rijk aan eiwitten. Om een gezonde boterham helemaal af te maken wordt er ook best voor volkorenbrood gekozen. Een gezonde boterham kan gesmeerd worden met:
 • Gebakken rosbief
 • Kipfilet
 • Kalkoenfilet
 • Paardenfilet
 • Dieetsalami
© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen? Voorkom een vitaminetekortAfvallen? Voorkom een vitaminetekortBen jij aan het lijnen? Pas dan heel goed op dat je geen vitaminetekort krijgt. Veel mensen die proberen af te vallen he…
Gezond eten als obsessie (orthorexia)Gezond eten als obsessie (orthorexia)Gezond eten als obsessie: orthorexia. Het begint met vermijden van vettig eten, altijd de calorieën controleren en tensl…
De schijf van 5De schijf van 5De meeste Nederlanders kennen hem wel; de schijf van 5. Het is dé leidraad voor gezond, lekker en veilig eten, opgesteld…
Flexitariër wordenFlexitariër wordenFlexitarisme is een term die is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. Het TV-icoon Mark Bittman heeft het woord geïn…

Welk dieet past bij mij?Welk dieet past bij mij?Dieet betekent letterlijk “leefregel” en wordt meestal gebruikt als er sprake is van overgewicht. Als er sprake is van o…
Het kyalin-dieetWie wil afslanken of vermageren kan talrijke diëten volgen, elk met hun specifieke kenmerken en werkwijzen. Een van deze…
Harrys (177 artikelen)
Laatste update: 06-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.