Welk dieet past bij mij?

Welk dieet past bij mij? Dieet betekent letterlijk “leefregel” en wordt meestal gebruikt als er sprake is van overgewicht. Als er sprake is van overgewicht zal het voedingspatroon aangepast moeten worden. Er moet meer energie verbrand worden dan er binnen komt met de voeding. Er zijn vele soorten diëten en het kan moeilijk zijn om de juiste te kiezen. De meeste diëten hebben als doel om snel zo veel mogelijk gewicht kwijt te raken. Veel diëten behoren ook tot de zogenaamde crashdiëten.

Een dieet volgen

Als er sprake is van overgewicht zijn er diverse voedingsstofbeperkende diëten die je kunt volgen. Vele mensen hebben al verschillende diëten geprobeerd. Er zijn mensen die gewicht moeten verliezen vanwege hun gezondheid of ze willen zich weer beter in hun vel voelen. Bij een energiebeperkend dieet is het de bedoeling dat je meer energie verbruikt dan je binnen krijgt. Vaak is extra beweging hierbij nodig om zo meer energie te verbranden. De zogenaamde crashdiëten zijn erg populair. Hierbij is het de bedoeling om zoveel mogelijk gewicht te verliezen in een korte periode. Je valt hiervan wel af, maar het gevaar is dat je na afloop weer aankomt en tekorten kunt krijgen aan bepaalde voedingsstoffen. Dit kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Er zijn vele diëten die op de markt worden aangeboden. Niet alle diëten zijn slecht voor je gezondheid. De bekendste diëten zullen worden genoemd.

Atkinsdieet

Dit dieet is gebaseerd op het onbeperkt eten van eiwitten en vetten. Het eten van koolhydraten moet zoveel mogelijk beperkt blijven. Er wordt vanuit gegaan dat overgewicht te maken heeft met een storing in de stofwisseling waarbij insuline (uit koolhydraatrijke voeding) de boosdoener is. Er wordt vanuit gegaan dat een onjuist evenwicht tussen het eten van koolhydraten en de productie van insuline onnodig veel vetreserves aanmaakt in het lichaam. Dit geeft een vermoeid en hongerig gevoel. Door het beperken of weglaten van koolhydraten in voeding wordt de bloedsuiker weer stabiel, de insulineproductie verlaagd en de vetreserves worden aangesproken. Het dieet bestaat uit 4 fasen.

Montignac

Hierbij kun je afvallen zonder minder calorieën binnen te krijgen. Je moet voor de goede koolhydraten kiezen zoals rijst, volkorenpasta, bruine en witte bonen, fruit, volkoren en roggebrood. Slechte koolhydraten moet je vermijden. Dat zijn bijvoorbeeld: aardappelen, witte rijst, kaas, rode bietjes, wit en lichtbruin brood, bananen, honing en suiker. Je mag koolhydraten niet samen eten met vetten.

Bloedgroepdieet

Hier wordt gekeken naar je bloedgroep. Mensen met bloedgroep A reageren slecht op eiwitrijk dieet. Mensen met bloedgroep O reageren goed op eiwitrijk dieet. Mensen met bloedgroep O kunnen beter geen tarwe, andere granen of koolhydraten eten, maar zich richten op eiwitten. Met bloedgroep A wordt vegetarisch eten geadviseerd met veel koolhydraten i.d.v.v. groenten/fruit en zuivel. Met bloedgroep B wordt gevarieerd dieet geadviseerd met vlees, vis, groenten en granen. Met bloedgroep AB kan men het beste lamsvlees, forel, kwark, pinda’s linzen, rijstproducten, groene groenten en ananas eten.

40 Punten dieet

Dit is het oude 1000 calorieëndieet. De 1000 calorieën zijn vertaald naar 40 punten. Voor elke 25 calorieën wordt 1 punt gerekend. Het risico is dat men te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Op de lijst staan ook ongezonde producten. Het zwaartepunt van de maaltijden liggen op groente, fruit en volkoren graanproducten.

Brooddieet

Dit is een wisseldieet. De ene dag mag je alleen brood met water, koffie of thee. De andere dag eet je normaal. De nadruk ligt op groente en fruit. Dit dieet mag men niet langer dan 6 weken achter elkaar volgen. Veel klachten tijdens dit dieet zijn maagklachten. Men valt af, maar komt weer aan nadat men gestopt is met dit dieet.

Cambridge-dieet

Je verliest het gewicht in vergelijking tot vasten, maar zonder de ongewenste bijverschijnselen. Het bevat het juiste niveau eiwitten om weefsel te beschermen en genoeg koolhydraten om een hongergevoel te beperken. Omdat het de juiste hoeveelheid voedingsstoffen bevat zorgt het voor een goede gezondheid. Het dieet bestaat uit 3 volledige maaltijdvervangers die ongeveer in totaal 462 calorieën bevatten. Hoewel het een veilig dieet is vervallen mensen na het dieet vaak weer in oud patroon waardoor het gewicht er weer aan komt.

HCG-Kuur

Mensen met vraatzucht reageren goed op injecties met Humaan Chorion Gonadotrofine, gedestilleerd uit urine van zwangere vrouwen. Vet op heupen, dijen en buik wordt door injecties vloeibaar en gaat door het lichaam circuleren. Met maar 500 calorieën hebben mensen toch geen honger en genoeg energie. De energie wordt gehaald uit de verbranding van circulerende vet. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat dit werkt.

Fit for life dieet

Je moet voeding nemen met een hoog vochtgehalte. Je menu bestaat voor 70% uit fruit en groente en voor 30% uit geconcentreerde voedingsmiddelen. Er wordt geadviseerd om waterige voeding (groenten) te combineren met geconcentreerde voeding (vlees, aardappelen). Je mag niet 2 geconcentreerde dingen in 1 maaltijd nemen. Voor 12 uur mag alleen fruit(sap) genomen worden.

GI-dieet (Glykemische Index)

Producten met lage GI worden aangeraden (de langzame en goede koolhydraten). Dit houdt je bloedsuiker constant en je voelt je langer verzadigd. Slechte producten zijn o.a. suiker, honing, chocola, maïs, gekookte wortelen, rode bieten en aardappelen. Goede koolhydraten zijn o.a. peulvruchten, groenten en fruit. Je moet er goed op letten dat je kiest voor calorie-arme producten met een lage GI. Alle tussendoortjes dienen eiwit te bevatten omdat eiwit geen invloed heeft op bloedsuikerspiegel en de honger stilt.

Hartstichtingdieet

Het heeft niets met de hartstichting te maken. Het is een energiebeperkend dieet van 900 calorieën per dag. Men kan in 3 dagen zo’n 5 kilo kwijt raken. Men moet 3 dagmenu’s volgen. Na langere periode zul je voedingsstoffen gaan missen. Kilo’s komen er snel weer op als je stopt. Dit is een crashdieet.

Koolsoepdieet

Dit is bedoeld om in een korte tijd veel gewicht te verliezen. Het is een crashdieet. Je mag dit 7 dagen volgen en kunt er 5 kilo mee afvallen. De kans dat je weer aan komt is groot. Je menu bestaat grotendeels uit soep, aangevuld met fruit. Daarnaast mag je op sommige dagen andere voeding met mate als aanvulling. Het bevat niet voldoende voedingsstoffen en leidt al gauw tot ondervoeding.

Dr. Phil-dieet

Dit dieet gaat in op de psychologische aspecten rondom gewichtscontrole. De 7 sleutels tot succes zijn:
  1. gezonde denkwijzen (controle over gedrag)
  2. genezende gevoelens (emotionele controle)
  3. niet falende omgeving
  4. controle over voedsel en impuls-eten
  5. nadruk op voedingsstoffen die het lichaam veel werk en tijd kosten
  6. beweging
  7. steun vanuit omgeving

Sonja Bakker dieet

Het voedingscentrum is niet volledig overtuigd van dit dieet omdat het eten via de schijf van vijf niet helemaal lukt. Soms zit er te weinig brood in of te weinig zuivel of fruit. 2 Liter water naast wat je anders drinkt is niet nodig. Het kan ook door middel van thee, vruchtensap of andere dranken. Het voedingscentrum beaamt dat het boek een aantal nuttige adviezen geeft, hoewel het wat summier is.

South Beach-dieet

Het dieet is ontwikkeld om hart- en vaatproblemen te verminderen en waarbij je gewicht verliest. Er wordt onderscheid gemaakt tussen goede en slechte koolhydraten en goede en slechte vetten. Het is een leefwijze waar je de slechte koolhydraten en vetten leert vermijden. Het dieet bestaat uit 3 fasen. Mocht je dit willen proberen kun je het boek van Dr. Agatston lezen. Het Voedingscentrum heeft weinig aan te merken. Wel dat fase 3 te weinig vezels bevat en dat door de magere producten een kans op een tekort aan vit. A kan ontstaan.

Weicht-watchers dieet

Het werkt volgens een puntensysteem. Per individu wordt bekeken hoeveel punten je per dag mag eten. Naarmate je afvalt wordt het maximum aantal punten steeds verlaagd tot het doel bereikt is. Er wordt daarnaast minimaal 30 minuten beweging per dag geadviseerd. Het gewichtsverlies is gemiddeld 0,5 tot 1 kg per week. De kritieken hierop zijn mild. Het nadeel is dat je eindeloos blijft tellen.

Ziekenhuisdieet

Behoort tot een crashdieet. Bedoeld voor patiënten die voor een operatie een aantal kilo’s moeten afvallen. Het bevat weinig warme maaltijden en biedt weinig variatie.


Lees verder

© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met een ziekenhuisdieetAfvallen met een ziekenhuisdieetAfvallen met een ziekenhuisdieet is een effectieve manier om snel kilo's kwijt te raken. 5 kilo afvallen in 5 dagen is g…
Afvallen met een ziekenhuisdieet schemaAfvallen met een ziekenhuisdieet schemaEen ziekenhuisdieet helpt je als je snel wilt afvallen. Bij dit dieet eet je drie maaltijden per dag zonder tussendoortj…
Afvallen met een crashdieetAfvallen met een crashdieetVeel mensen die bezig zijn met afvallen, willen zo snel mogelijk resultaat zien. Het is motiverend om te zien hoe de kil…
Mijn kijk op het ziekenhuisdieet: de voor- en nadelenmijn kijk opMijn kijk op het ziekenhuisdieet: de voor- en nadelenJe wilt snel wat kilootjes afvallen en gaat het ziekenhuisdieet volgen. Je kunt hiermee wel 5 kilo afvallen in 5 dagen t…
Mager en gezond vlees die helpen bij het dieet!Mager en gezond vlees die helpen bij het dieet!Gezond koken en eten om te diëten is niet altijd even gemakkelijk. Een foute concludering van vele mensen is dat vlees a…
Bronnen en referenties
  • Internet
  • Voedingsdeskundige
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 19-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.