Afvallen: hoe raak je buikvet kwijt?

Afvallen: hoe raak je buikvet kwijt? Veel mensen hebben een buikje en zouden er graag vanaf willen. Het ziet er niet alleen ontsierend uit, maar een overschot aan buikvet is ook nog eens ongezond. Om het kwijt te raken gaan mensen een dieet volgen en sporten en hopen dat de buik snel zal verdwijnen. Meestal val je wel af, maar gaat het van de verkeerde plek af. Het kiezen van de juiste voeding speelt een belangrijke rol om het buikvet te verbranden. Zo moet je grote hoeveelheden suikers en transvetten vermijden en eiwitrijk eten.

Buikvet is ongezond

Het is algemeen bekend dat overgewicht niet gezond is. Veel mensen hebben als reden om af te vallen omdat ze balen van hun dikke buik. Uit onderzoek is gebleken dat het hebben van een buikje ook niet zo gezond is. Dit geldt vooral voor mensen met een appelvormig lichaam. Het is gezonder om een peervormig lichaam te hebben, omdat deze mensen in verhouding minder buikvet hebben. Mensen met buikvet hebben meer kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. Het buikvet dat zich ophoopt in je buik is orgaanvet. Dit vet wordt normaal gesproken opgeslagen rond het hart, maag en longen. Het beschermt je organen, maar wanneer je er teveel van hebt zal het juist schade toebrengen aan je organen.

De risico’s

Door het extra buikvet wordt het hart zwaarder belast. Er is een grotere kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, hoog cholesterolgehalte of een hoge bloeddruk. Overtollig buikvet geeft meer risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Vroeger werd het voornamelijk gezien bij oudere mensen, waardoor het ook wel ouderdomssuiker wordt genoemd, maar tegenwoordig komt het steeds vaker voor bij jongere mensen met overgewicht. Buikvet is een vetsoort dat hormonen en andere stofjes produceert, en dat kan het risico verhogen op het ontwikkelen van tumorcellen.

Wanneer is je buik te dik?

Wil je weten of je buikomtrek te groot is, dan kun je dit opmeten. Bij mannen wordt een buikomtrek van meer dan 100 cm gezien als overgewicht en voor vrouwen is dit 88 cm. Meet je taille op ter hoogte van de navel.

Buikvet verbranden

Je hebt besloten om er wat aan te doen, maar hoe kun je dit nou het beste aanpakken? Om af te vallen moet je minder eten en meer bewegen. Toch is het niet zo simpel als het gaat om verbranden van buikvet. Wanneer je jezelf uithongert door te weinig te eten, zul je een onweerstaanbaar hongergevoel krijgen en de kans dat je te veel gaat eten is dan groot. Het lichaam denkt dat er hongersnood is en zal zeer zuinig omgaan met energie. De energie die binnenkomt wordt sneller opgeslagen als lichaamsvet en er is minder energie beschikbaar.

Aanpassen voeding

Om buikvet te verbranden is vooral het soort voeding van belang. Elk soort voeding wordt op een andere wijze in je lichaam verbrand. Sommige voedingsstoffen stimuleren het opslaan van vet in je buik, terwijl andere voedingsmiddelen juist vet verbranden. Calorieën kun je binnen krijgen via koolhydraten, vetten en eiwitten. Een mens is evolutionair gezien gebouwd om in verhouding veel eiwitten en vetten te eten en weinig koolhydraten. Het voedingspatroon van een mens is behoorlijk veranderd sinds de oertijd, waarbij we meer koolhydraten zijn gaan eten. De vetten die wij eten, zijn vaak de verkeerde vetten zoals de zogenaamde transvetten.

Vermijd geproduceerd voedsel

Wanneer je producten eet met grote hoeveelheden suiker, granen en transvetten, is buikvet verliezen extreem moeilijk danwel onmogelijk. Deze voedingsmiddelen zijn bewerkt en er wordt niet altijd rekening gehouden met de voedingswaarde. Deze calorieën worden snel opgeslagen als buikvet, waardoor een dunnere buik krijgen haast onmogelijk wordt. Suiker bevat bijna geen voedingsstoffen en bijna alleen maar calorieën. Het geeft je lichaam een signaal dat het moet stoppen om vet te verbranden en het vet juist moet opslaan.

Wat je wel mag eten

Probeer te eten zoals mensen zo’n 100.000 jaar geleden ook aten. Er blijven genoeg mogelijkheden over. Wanneer je op deze wijze eet, zul je sneller buikvet verbranden. Eet normale porties. Zie hieronder wat je mag eten:

 • Alle groenten zoveel je wilt
 • Maximaal één stuk fruit per dag
 • Haring, makreel, zalm en sardientjes
 • Eieren
 • Rundvlees van dieren die met gras gevoerd zijn
 • Noten, zaden en pitten (vermijd pinda’s)
 • Olijfolie, kokosnootolie en lijnzaadolie
 • Koolhydraten zoals aardappels

Regelmaat

Om buikvet te verbranden, moet je een regelmatig eetpatroon hebben. Tussen de drie hoofdmaaltijden is het belangrijk om een gezonde snack te nemen, bijvoorbeeld een handje ongezouten noten of eiwitrijke snacks. Door regelmatig te eten, is je lichaam voortdurend bezig vet te verbranden. Door jezelf uit te hongeren, is het lichaam geneigd om juist energie op te slaan in vet. Door regelmatig te eten heb je minder honger en dus minder kans op het krijgen van een eetbui.

Pas op met fruit

Fruit bevat natuurlijke suikers (fructose) en daarom mag je tijdens het afvallen maar één stuk fruit op een dag. Eet dit bij voorkeur in de ochtend zodat je lichaam de tijd heeft om het te verbranden.

Eiwitten

Eiwitten zorgen ervoor dat je vetverbranding optimaal werkt en het vermindert de eetlust. Eet eiwitrijk voedsel met weinig koolhydraten om buikvet te verliezen.

Slaap genoeg

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die te weinig slapen, meer kans lopen op het krijgen van overgewicht. Door slaapgebrek zal er meer van het hongerhormoon ghreline worden aangemaakt en minder van het hongerremmende hormoon leptine.

Beweging

Door extra buikspieroefeningen te doen, zul je geen buikvet verbranden. Je krijgt er wel strakkere buikspieren van, maar het vet zal er niet door verdwijnen. Wil je vet verbranden, moet je veel gaan bewegen, bijvoorbeeld wandelen of fietsen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vijf tips om Buikvet te verbrandenVijf tips om Buikvet te verbrandenBuikvet is iets waar veel mensen mee te kampen hebben. Door het doen van buikspieroefeningen kun je buikvet verbranden.…
Buikvet kwijtraken door vetverbrandende oefeningenBuikvet kwijtraken door vetverbrandende oefeningenThuis vetverbrandende oefeningen doen om buikvet kwijt te raken. Je kunt snel resultaat bereiken door te zorgen voor ext…
Afvallen: waarom je buikvet blijft zittenAfvallen: waarom je buikvet blijft zittenVeel mensen doen keer op keer pogingen om gewicht te verliezen, maar slagen er niet in om blijvend van de overtollige ki…
Fabels over BuikvetFabels over BuikvetAls je traint om je buikvet te verminderen, zodat je een wasbordje kunt blootleggen, dan ga ik je nu onthullen waarom je…

Vermoeidheid bij afvallen: een moe gevoel voorkomenVermoeidheid bij afvallen: een moe gevoel voorkomenVermoeidheid bij afvallen komt vaak voor. Afvallen betekent meestal dat je minder energie binnen krijgt. En dat leidt er…
Gevaren van afvallenGevaren van afvallenVeertig procent van de volwassen Nederlanders zijn te dik. Het is dan ook niet gek dat veel Nederlanders willen afvallen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • http://www.jasperalblas.nl/afvallen-buik/
 • http://www.afvallenexperts.nl/afvallen-buik/
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 24-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.