Gevaren van afvallen

Gevaren van afvallen Veertig procent van de volwassen Nederlanders zijn te dik. Het is dan ook niet gek dat veel Nederlanders willen afvallen. Velen beginnen er enthousiast aan zonder dit van te voren met de huisarts te bespreken. Toch zou dat wel verstandig zijn, afvallen kan namelijk gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Met name een crashdieet kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals galstenen, hart- en vaatziekten en een eetstoornis.

Gevaren afvallen

Er zijn verschillende redenen waarom afvallen gevaarlijk kan zijn. De risico's nemen in het algemeen toe naar mate het aantal afgevallen kilo's groter is. Ook speelt de periode een belangrijke rol. Veel afvallen in een korte periode brengt meer risico's met zich mee dan langzaam afvallen. De gevaren moeten in ieder geval niet onderschat worden. De gezondheidsrisico's kunnen namelijk enorm zijn, zelfs met de dood als gevolg.

Crashdieet

Een van de meest gevaarlijke diëten is een crashdieet. Bij een crashdieet val je snel af, dat wil zeggen meer dan één kilo per week. Er is al sprake van een crashdieet bij een inname van minder dan 1500 kilocalorieën per dag. Deze snelle manier van afvallen is om een aantal redenen gevaarlijk voor de gezondheid.

Galstenen

Gal is een bittere vloeistof die in de lever gemaakt wordt, en helpt bij de vertering van vetten door deze te verkleinen. Gal bestaat uit cholesterol, een te hoog cholesterolgehalte kan zorgen voor een hogere galaanmaak dat kan leiden tot galstenen. Bij het volgen van een crashdieet zal er veel vet in de bloedbaan komen, waardoor je lever extra cholesterol aanmaakt. Dit zorgt op zijn beurt weer voor een verhoogde kans op galstenen. Galstenen kunnen een hevige pijn veroorzaken, en bij verstoppingen van de galafvoer kan het ook geelzucht veroorzaken. In het ergste geval kan er een galblaasontsteking ontstaan waarbij de galblaas operatief verwijderd zal moeten worden.

Hart- en vaatziekten

Het hogere cholesterolgehalte tijdens een crashdieet verhoogd ook nog eens de kans op hart- en vaatziekten. Dit komt met name doordat vooral het slechte LDL-cholesterol in het bloed zal verhogen. LDL-cholesterol blijft makkelijker aan beschadigingen van de bloedvaten plakken, waardoor deze vernauwd worden. Op ten duur kunnen de bloedvaten verstopt raken. Als er een belangrijke slagader verstopt is kan dit leiden tot hart- en vaatziekten.

Eenzijdig dieet

Er zijn veel diëten waarbij je van een bepaald product veel moet eten, waardoor je voedingspatroon eenzijdig wordt. Denk bijvoorbeeld maar aan het yoghurtdieet, het brooddieet of het mayodieet. Naast eenzijdige diëten zijn er ook diëten waarin hele productgroepen worden uitgesloten, zoals een koolhydraatarm dieet waarin geen brood, rijst, pasta of andere koolhydraat houdende producten gegeten mogen worden. Hierdoor kan er een tekort aan bepaalde voedingsstoffen ontstaan. Zo kan er bij een dieet waarbij weinig of geen (vet) vlees gegeten mag worden een tekort ontstaan aan ijzer en vitamine B12. Een tekort aan ijzer kan bloedarmoede veroorzaken waardoor je je flauw voelt. Mensen met een tekort aan vitamine B12 hebben een verhoogde kans op Alzheimer. Ook geheugenproblemen en psychologische problemen komen voor bij een vitamine B12 tekort.

Eetstoornis

Een ander gezondheidsrisico van afvallen is dat het afvallen een obsessie kan worden en daardoor eindigt in een eetstoornis zoals anorexia, of boulimia. Een eetstoornis kan ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengen, waarvan de dood er een is. Het risico op vroegtijdig overlijden is bij anorexia zes keer zo groot en bij boulimia drie keer groter dan bij mensen zonder eetstoornis. Andere gezondheidsrisico's zijn een verlaagde bloeddruk, vertraagde hartslag en hartritmestoornissen, botontkalking, maag- en darmklachten, hormoonafwijkingen, verminderde schildklierwerking, verminderde stofwisseling, huidproblemen en erosie van het gebit.

Sporten

Afvallen door veel te sporten kan ook slecht zijn voor de gezondheid. Bij duursporten is er vaak sprake van eenzijdige bewegingen waardoor er sneller blessures ontstaan. Ook slijten gewrichten sneller. Zo hebben fanatieke hardlopers vaak eerder last van versleten knieën of enkels. Verder zorgen duursporten ervoor dat er meer oxidatieve stoffen in het lichaam komen, welke ontstekingen kunnen veroorzaken. Het is daarom altijd van belang nooit overdreven veel te gaan sporten en het sporten op een verantwoorde manier op te bouwen.
© 2015 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met een crashdieetAfvallen met een crashdieetVeel mensen die bezig zijn met afvallen, willen zo snel mogelijk resultaat zien. Het is motiverend om te zien hoe de kil…
Snel afvallen in een weekSnel afvallen in een weekSnel afvallen in een week, wie wil dat nou niet? Misschien heb je over een week wel een belangrijk feest en wil je er op…
Hoe kun je snel afvallen?Hoe kun je snel afvallen?Hoe kun je snel afvallen? Een vraag die veel mensen zich stellen. Wanneer je veel te zwaar bent of een paar kilo teveel…
Pas op met gevaarlijk dieettipsPas op met gevaarlijk dieettipsVeel mensen willen flink wat kilo’s kwijtraken. Dit kan op een gezonde manier, maar het is niet gemakkelijk. Er zijn ech…

Afvallen: hoe raak je buikvet kwijt?Afvallen: hoe raak je buikvet kwijt?Veel mensen hebben een buikje en zouden er graag vanaf willen. Het ziet er niet alleen ontsierend uit, maar een overscho…
Pritikindieet: afvallen tot wel 15 kilo per maandPritikindieet: afvallen tot wel 15 kilo per maandDit dieet is bedoeld om in een korte tijd veel af te vallen, tot wel 15 kilo in een maand tijd. Oorspronkelijk is het di…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/galstenen/item32838
  • http://www.galstenen.org/
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 13-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.