Pritikindieet: afvallen tot wel 15 kilo per maand

Pritikindieet: afvallen tot wel 15 kilo per maand Dit dieet is bedoeld om in een korte tijd veel af te vallen, tot wel 15 kilo in een maand tijd. Oorspronkelijk is het dieet niet alleen bedacht voor gewichtsafname, maar ook om bepaalde aandoeningen aan het hart te voorkomen. De Amerikaan Nathan Pritikin is de bedenker van dit dieet. In hoofdlijnen komt het erop neer dat je hoofdzakelijk koolhydraten eet en weinig eiwitten en vetten. Hoewel het veel voordelen heeft, zoals veel gewichtsverlies, gemakkelijk uit te voeren en weinig hongergevoel, is het een crashdieet. Dat houdt in dat zodra je ermee stopt, de kans groot is dat je weer aankomt.

Het ontstaan van het dieet

Het dieet is ontwikkeld door de Amerikaan Nathan Pritikin als behandelmethode voor hartpatiënten. Omdat je weinig zout en vetten binnen krijgt, heeft het een gunstig effect op de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Hierdoor kunnen bepaalde aandoeningen aan het hart worden voorkomen. Volgens Pritikin is het voor het voorkomen van bepaalde ziekten, het beste als je alleen de meest broodnodige eiwitten, vetten en koolhydraten binnen krijgt. De koolhydraten bestaan voornamelijk uit vezelrijke en samengestelde koolhydraten.

Het dieet

Door het volgen van dit dieet kun je in een korte tijd veel gewicht verliezen, daarom wordt het ook door mensen gevolgd met als doel af te vallen. Het is mogelijk om 15 kilo in een maand tijd te verliezen. Over het algemeen hebben mensen weinig last van een hongergevoel, omdat er 8 eetmomenten per dag zijn. De maaltijden bestaan voor het grootste deel uit groenten en fruit. De verhoudingen in het dieet zijn: 80% koolhydraten, 10% eiwitten en 10% vetten. Er mag per week maar 600 gram vlees en vis worden gegeten en dit moet worden gezien als een bijgerecht. Daarom is dit dieet aantrekkelijk voor mensen die van vegetarisch eten houden.

Weinig vet

Het dieet is gebaseerd op een laag vetgehalte en het vet dat je mag eten, komt vooral uit vegetarische voeding zoals volkorenproducten, fruit en groente. Hierdoor bevat het eten veel vezels, bevat het weinig vetten en is het cholesterolarm.

Geen verwerkt voedsel

Voedsel dat bestaat uit witte pasta, wit brood en dierlijke eiwitten moeten uit het dieet worden gehaald. Dat geldt ook voor producten die geraffineerde suikers bevatten. In plaats daarvan kun je samengestelde koolhydraten eten, wat te vinden is in plantaardige voeding. Het lichaam moet veel verbranden om deze complexe koolhydraten te verbranden en bovendien bevatten ze veel vezels, wat goed is voor de darmen.

Wat je moet laten

Melk, kaas, eieren zijn dierlijke producten en deze moet je zoveel mogelijk laten staan. Verder mag je geen oliën en margarines eten. Ook het drinken van alcohol, cola, koffie en thee moet je zoveel mogelijk beperken.

Geen hongergevoel

Er zijn tot 8 eetmomenten per dag, waardoor je niet lang zonder eten hoeft. Er mag 2 kilo voeding per dag worden gegeten, bestaande uit caloriearme maaltijden zoals rauwkost. Hierdoor is het voor veel mensen gemakkelijk vol te houden. Er zijn diëten, bestaande uit 600 tot 1200 calorieën per dag.

Voordelen

Dit dieet is vrij gemakkelijk te volgen en is niet moeilijk. Naast het gewichtsverlies, zijn er ook gunstige invloeden op het cholesterolgehalte en bloeddruk. Vooral mensen die houden van vegetarisch eten, kunnen er baat bij hebben. Andere voordelen zijn:

 • Snel gewichtsverlies
 • Geen honger lijden
 • Veel variatie
 • Voedingsmiddelen zijn verkrijgbaar in supermarkt

Nadelen

Omdat het behoort tot de zogenaamde crashdiëten, is de kans vrij groot dat je al het verloren gewicht weer terug krijgt. Dit wordt ook wel een jojo-effect genoemd. Andere nadelen zijn:

 • Het is saai
 • Niet aantrekkelijk voor vleesliefhebbers
 • Moeilijk vol te houden omdat het een streng dieet is
 • Variatie in groenten kan gaan vervelen

Voorbeeld dieet

Een dag van het Pritikindieet kan er als volgt uitzien:

Ontbijt: halve grapefruit, kom gekookt volkoren graanproduct met soja melk en zemelen

Lunch: kom groentesoep, volkorenbroodje met groene salade, ingemaakte groente bestrooid met azijn, citroen en zemelen

Avondeten: vleessoep, gestoomde broccoli, courgettes, bruine rijst, salade, volkorenbrood, gestoofde appels en yoghurt.

Snacks: drie tot vijf keer per dag, bestaande uit fruit, salade of volkorenboterham.

Er zijn op het internet verschillende boeken te bestellen over het Pritikindieet, zodat je allerlei variaties kunt uitproberen met de gerechten die je wel mag eten.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met een crashdieetAfvallen met een crashdieetVeel mensen die bezig zijn met afvallen, willen zo snel mogelijk resultaat zien. Het is motiverend om te zien hoe de kil…
Snel afvallen in een weekSnel afvallen in een weekSnel afvallen in een week, wie wil dat nou niet? Misschien heb je over een week wel een belangrijk feest en wil je er op…
Hoe kun je snel afvallen?Hoe kun je snel afvallen?Hoe kun je snel afvallen? Een vraag die veel mensen zich stellen. Wanneer je veel te zwaar bent of een paar kilo teveel…
Afvallen met een low carb dieetAfvallen met een low carb dieetBij een low carb dieet eet je (veel) minder koolhydraten en vaak meer eiwit en vet. Dit helpt bij afvallen, omdat de pro…

Gevaren van afvallenGevaren van afvallenVeertig procent van de volwassen Nederlanders zijn te dik. Het is dan ook niet gek dat veel Nederlanders willen afvallen…
Als je wilt afvallen moet je vet eten om vet te verbranden!Als je wilt afvallen moet je vet eten om vet te verbranden!Om af te vallen is het niet nodig om vetvrij of vetarm te eten. Je lichaam heeft vet zelfs nodig om goed te kunnen blijv…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Olearys, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • http://www.crashdieetinfo.nl/pritikin-dieet/het-pritikin-dieet/
 • http://www.smulweb.nl/blog/erie_fraters/314/het-pritikin-dieet
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 07-08-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.