mijn kijk op

Mijn kijk op het Sonja Bakker dieet: voor- en nadelen

Mijn kijk op het Sonja Bakker dieet: voor- en nadelen Iedereen heeft er wel eens van gehoord: het Sonja Bakker dieet. Het werd zo populair dat het woord "sonjabakkeren" is toegevoegd aan de Nederlandse taal. De mensen waren massaal aan het sonjabakkeren geslagen. Het dieet is gemakkelijk te combineren met een gezin en bestaat uit verschillende weekmenu's voor mannen en vrouwen. Aan dit dieet zitten owel voor- als nadelen. Je hoeft niet na te denken over wat je gaat eten, maar er worden wel dure merkproducten aanbevolen.

Hoe het dieet werkt

Dit dieet wordt ook wel sonjabakkeren genoemd en het werkt vrij eenvoudig. In haar boeken staan weekmenu’s beschreven met gezonde recepten die je voor een aantal weken kunt volgen. De meeste diëten duren zo’n 9 weken. De menu’s bestaan uit gezonde maaltijden waarbij je minder calorieën binnen krijgt, maar wel alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Het bestaat uit de 3 hoofdmaaltijden met gezonde snacks als tussendoortje.

Voor wie is het dieet bedoeld?

Sonja Bakker heeft enkele boeken uitgebracht met weekmenu’s voor volwassen mannen en vrouwen. Er is ook een speciaal boek geschreven voor kinderen en tieners. De weekmenu’s kunnen gewoon gevolgd worden. In de boeken staan wat uitzonderingen genoemd zoals bijvoorbeeld dat je bij zware lichamelijke inspanning een extra tussendoortje kunt nemen. Bij moeilijke momenten kun je bijvoorbeeld een extra appel nemen. Het kan door alle mensen gevolgd worden die verder gezond zijn maar toch enkele kilo’s willen afvallen.

De mening van deskundigen

De meningen over dit dieet zijn nogal verdeeld. Het Voedingscentrum geeft aan dat het niet volledig voldoet aan de voedingsvoorschriften. Volgens de Schijf van vijf zou dit dieet te weinig brood, zuivel en fruit bevatten. De menu’s bevatten vaak maar 800 tot 1000 calorieën per dag, wat erg weinig is. Sommige deskundigen zijn van mening dat je hierdoor weer aankomt als je stopt met de weekmenu’s en dat het kan leiden tot een “jojo-effect”. Het Voedingscentrum vindt dit dieet niet geschikt voor kinderen omdat het niet de juiste voedingsmiddelen zou bevatten die kinderen nodig hebben voor een gezonde ontwikkeling.

Voor- en nadelen

Voordelen

Het voordeel is dat het gemakkelijk te volgen is. In het weekmenu staat precies wat en hoeveel je mag eten. Je eet gevarieerd en je weet precies van tevoren wat je gaat eten. Het is ook gemakkelijk toe te passen in het dagelijks eten omdat het niet zulke ingewikkelde menu’s zijn. Ook zul je gewicht verliezen als je je houdt aan de weekmenu’s.

Nadelen

Vaak worden dure merkproducten aangeraden. Deze zijn gelukkig te vervangen door goedkopere varianten. Je moet dan wel zelf kijken of het vervangende product niet teveel calorieën bevat. De diëten zijn zo gepresenteerd dat je vrij weinig informatie krijgt over wat een gezond eet- en beweegpatroon precies inhoudt. Het gevaar is dat je na het volgen van de weekmenu’s weer terug valt in het oude patroon waardoor je weer aankomt.

Conclusie

Het volgen van de weekmenu’s heeft effect: je valt af. Het is de vraag of dit de beste methode is om gewicht te verliezen. Te snel gewicht verliezen is slecht voor je gezondheid en de kans op aankomen is dan veel groter. Het heeft succes als je de wijze waarop de weekmenu’s aangeboden worden kunt volhouden in je dagelijkse leven nadat je ze hebt gevolgd. Ik ben van mening dat het Sonja Bakker dieet geen crashdieet is en dat het verantwoord is om het te volgen. Omdat het weinig calorieën bevat is het soms moeilijk vol te houden. Op zulke momenten is het verstandig een gezonde snack te nemen zoals bijvoorbeeld een stukje fruit of een portie magere yoghurt. Je moet jezelf verdiepen in gezonde voeding en beweging om hiervan je levensstijl te maken. Bij een ernstig overgewicht is het verstandig om deskundige hulp in te schakelen omdat je dan een dieet op maat krijgt.
© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met een crashdieetAfvallen met een crashdieetVeel mensen die bezig zijn met afvallen, willen zo snel mogelijk resultaat zien. Het is motiverend om te zien hoe de kil…
Sonja Bakker: De dieetgoeroe van de 21e eeuwDieetgoeroe Sonja Bakker heeft Nederland de afgelopen jaren veroverd met haar recepten en weekmenu’s. Alsof dit nog niet…
Beginnen met afvallenIedereen weet wat het is, afvallen. Het zou beter zijn als mensen dat ook deden. Nederlanders worden namelijk steeds dik…
Snel afvallen in een weekSnel afvallen in een weekSnel afvallen in een week, wie wil dat nou niet? Misschien heb je over een week wel een belangrijk feest en wil je er op…

Vetverbrandende cardio trainingVetverbrandende cardio trainingLopen, zwemmen, touwtje springen en fietsen, zijn enkele cardio trainingen om vet te verbranden. Ze zijn aanbevolen om v…
Natuurlijke middelen die u kunnen helpen bij het afvallenNatuurlijke middelen die u kunnen helpen bij het afvallenAfvallen is moeilijk. Of u nu een dieet volgt of een eigen aanpak hebt. Toch is het wel handig om te weten welke middele…
Bronnen en referenties
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 02-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.