Als je wilt afvallen moet je vet eten om vet te verbranden!

Inhoud:
- Waarom heeft je lichaam vet nodig?
- Welke soorten vetten moet je eten om vet te verbranden en voor het afvallen?
- Onverzadigde vetten
- Verzadigde vetten
- Welke soorten vet moet je niet eten als je wilt afvallen?
- Transvetten
- Hoe herken je transvetten
- Voorbeelden hoe je gezonde vetten in je voedingspatroon verwerkt
- 1/3 vet per dag
- Ten slotte
Waarom heeft je lichaam vet nodig?
Vet is onontbeerlijk voor je lichamelijke groei en ontwikkeling. Vet geeft je bovendien energie. Andere positieve eigenschappen van vet zijn dat het je organen beschermt, en het voor je lichaam gemakkelijker maakt om bepaalde voedingsmiddelen beter op te nemen en te verwerken.Welke soorten vetten moet je eten om vet te verbranden en voor het afvallen?
Helaas pindakaas, maar niet alle vetsoorten helpen je om af te vallen. Van pizza’s, hamburgers of friet (verzadigde vetten) zul je eerder dikker en ongezonder worden.Om af te vallen moet je niet alleen naar de hoeveelheid kijken (de kwantiteit), maar ook naar de kwaliteit van het voedsel dat je inneemt. Voedsel van goede kwaliteit houdt je immuunsysteem op peil en zorgt ervoor dat je lichaamscellen gezond blijven. Door het eten van goede vetten kun je een lager lichaamsgewicht bereiken en minder buikvet. Goede vetten zijn (enkel en meervoudig) onverzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn minder goed (maar niet slecht); eet hier wat minder van.
Onverzadigde vetten
Onverzadigde vetten vind je onder andere in plantaardige oliën (olijfolie) noten (amandelen, cashewnoten, pinda's, walnoten), zaden (sesamzaadjes, lijnzaad,) vis (zalm, makreel, haring).Verzadigde vetten
Verzadigde veten zijn vetten van dierlijke oorsprong. Denk aan melkproducten en vlees. Deze dien je in kleinere hoeveelheden te eten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door zichtbare vetrandjes van vlees te verwijderen.
Welke soorten vet moet je niet eten als je wilt afvallen?
Transvetten
Vermijd transvetten (ook wel transvetzuren genoemd) zo veel mogelijk. Transvetten worden gemaakt van onverzadigde vetten die chemisch worden veranderd om de smaak, textuur en houdbaarheid van voedsel te vergroten. Je vindt ze in margarine, frituur-, bak- en braadvetten, gebak en koek.Hoe herken je transvetten
Op de ingrediëntenlijst worden ze aangeduid als “plantaardig vet, gedeeltelijk gehard” of “gehydrogeneerd vet”. Als je margarine eet, kun je dit door echte boter vervangen dat namelijk geen transvetzuren bevat.Voorbeelden hoe je gezonde vetten in je voedingspatroon verwerkt
Om meer gezond vet te eten kun je bij elke maaltijd een kleine hoeveelheid vet eten. Omdat vet langzaam verteert voel je je langer vol waardoor je automatisch minder eet.- Ontbijt: smeer een eetlepel pindakaas op je boterham, voeg pindakaas toe aan je ontbijt smoothie of eet havermoutpap dat met amandelmelk is bereid.
- Tussendoortjes: eet een klein handje amandelen of walnoten.
- Lunch: verwerk in je salade een of meer van de volgende voedingsmiddelen: een halve avocado, een eetlepel olijfolie, noten, olijven of smeer een kwart avocado op een boterham.
- Diner: gebruik olijfolie voor het bakken.
- Avondsnack: een appel met een eetlepel pindakaas