Afvallen: Wat doe ik verkeerd?
Afvallen is niet makkelijk. Laten we dat voorop stellen. Heel veel mensen hebben hetzelfde probleem; we worden dikker. Ons leven is drukker dan ooit, en gemak staat op nummer 1 als het gaat om eten en drinken. Daarnaast zijn we echte genieters en houden we wel van een borreltje met wat lekkers. Maar wist je dat je sneller kan afvallen dan aankomen? Het enige wat je hiervoor nodig hebt is doorzettingsvermogen én verstand van voedsel. Want als je niet weet waarom je dikker wordt, weet je ook niet hoe je blijvend kan afvallen.
Wat is gezond eten?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, betekent een gezonde leefstijl niet dat je de hele dag rauwkost moet eten. Rauwkost is heel gezond, maar behoort maar een deel van je dagelijkse voeding te zijn. Een uitgebalanceerd dieet bestaat uit koolhydraten, eiwitten, vetten (ja, ook vetten), vezels, vitamines en mineralen.
'Om af te vallen moet je weinig eten'
Veel mensen denken dat je om af te kunnen vallen jezelf moet uithongeren. Niets minder is waar. Uithongeren zorgt juist voor het vasthouden van vet, waardoor afvallen moeilijker wordt. Daarnaast is het minder goed vol te houden. Je raakt gedemotiveerd en voelt je slecht. Ook zorgt weinig eten niet voor een verbetering van je voedingspatroon. Zodra je je streefgewicht behaald hebt, ben je geneigd om weer evenveel te eten als vroeger. Op het moment dat je hetgeen je eet aanpakt, in plaats van de hoeveelheid, is het veel makkelijker het dieet om te zetten in een gezonde en langdurige leefstijl, waardoor de kilo’s eraf blijven
Wat doe ik verkeerd?
Koolhydraten
Veel mensen met overgewicht of een ongezonde leefstijl eten een teveel aan ‘slechte’ koolhydraten. ‘Slechte’ koolhydraten worden ook wel snelle koolhydraten of suikers genoemd. Voorbeelden hiervan zijn suiker, wit brood en koek. Deze producten zorgen voor een sterke stijging van de bloedsuikerspiegel en zorgen dat het lichaam sneller om meer eten vraagt. Je voelt je dus minder lang voldaan.
Vetten
(Goede) vetten zijn essentieel in een uitgebalanceerd voedingspatroon. Maar, ze bevatten ook veel calorieën. Iedereen weet dat in een klontje boter meer calorieën zitten dan in een stukje appel van dezelfde grootte. Toch heeft je lichaam ook vetten nodig, maar met mate. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor ‘gezonde’ vetten. Deze worden ook wel onverzadigde vetten genoemd. Verzadigde vetten zijn minder goed voor je, en mag je minder van eten. Transvetten dienen zelfs zo min mogelijk gegeten te worden.
Veel mensen die bewust bezig zijn met hun voeding hebben een verkeerd beeld bij vetten. Ze weten de goede, gezonde vetten te vinden en gebruiken die in plaats van de ongezonde vetten. Maar, pas op! Ook voor de gezonde vetten geldt dat het vetten zijn. Deze dienen dus met mate genomen te worden. Borden vol avocado’s, brood met olijfolie en kokosnoot is dus ook niet gezond.
Doordat deze producten vaak als ‘gezond’ worden bestempeld, vergeten mensen dat ze erg veel calorieën bevatten. Op deze manier komt er dus ongemerkt kilo naar kilo bij.
Eiwitten
Veel Nederlanders krijgen te weinig eiwitten binnen. Eiwitten zijn belangrijk voor spieropbouw en spierbehoud. Spieren zijn niet alleen mooi, ze zorgen ook voor extra verbranding. Kort door de bocht betekent dit dus dat je met extra spiermassa ook extra kan eten. Als je een dieet volgt verlies je naast vet en vocht ook spiermassa. Hoewel dit niet 100% te voorkomen is, is het wel mogelijk dit binnen de perken te houden. Eiwitten zijn erg belangrijk in dit proces. Je wilt namelijk alleen maar vetkilo’s kwijtraken. Daarnaast geven eiwitten een verzadigd gevoel. Ze zijn dus onmisbaar bij elk dieet én bij elke normale, gezonde leefstijl.
Vezels
Zoals eerder aangegeven eten we gemiddeld teveel slechte koolhydraten. Goede koolhydraten zijn rijk aan vezels, maar niet alleen zilvervliesrijst en volkorenbrood bevatten vezels. Vezels zitten ook in fruit, groenten en peulvruchten. Er is dus genoeg variatie mogelijk. Uit een onderzoek van de gezondheidsraad uit 2006 blijkt dat 90% van de Nederlanders te weinig vezels binnen krijgt. Ook eet 90% te weinig groenten en fruit (voedsel met vezels, vitamines én weinig calorieën).
Vezels zijn belangrijk voor een goede stoelgang. Daarnaast geeft het een lang voldaan gevoel en zorgt het minder voor een schommelende bloedsuikerspiegel. Dit zorgt ervoor dat je lichaam minder vaak om eten vraagt, en dus zal je makkelijker afvallen of op gewicht blijven.
Wat is een verkeerd dieet?
Eigenlijk is elk dieet dat zeer beperkt is verkeerd. Of het nu bestaat uit heel weinig eten, heel weinig calorieën of heel weinig koolhydraten, het is allemaal niet goed voor het lichaam. Je brandt je lichaam ermee op en zorgt niet voor een blijvende verandering in je eetpatroon. Dit is een reden waardoor veel mensen na het afvallen toch weer aankomen. Een goed dieet geeft een balans tussen goede en genoeg voeding met koolhydraten, vetten, eiwitten en vezels. Stop met jezelf uithongeren en start met een gezonder leven!