Waarom werkt snel afvallen niet?

Waarom werkt snel afvallen niet? Mensen willen graag snel afvallen. Het liefst zoveel mogelijk kilo’s in een korte tijd. Maar dit is lang niet altijd haalbaar. Waarom eigenlijk niet? Waarom is het beter om langzaam af te vallen? Waarom kunnen mensen doorgaans niet snel afvallen? En is het wel goed voor je lichaam om snel gewicht kwijt te raken?

Snel afvallen lijkt onmogelijk

Mensen vertellen soms dat ze in een paar maanden tijd enorm veel kilo’s zijn kwijtgeraakt. Het lijkt een succesformule. Diëten zoals Sonja Bakker, het Atkinsdieet en andere bekende diëten, lijken dé methode te zijn om op een snelle manier veel kilo’s kwijt te raken. Telkens weer wordt er iets nieuws ontdekt, maar mensen komen na het dieet vaak tot de conclusie dat de vele kilo’s die je kwijtraakt, vaak weer dubbel zo hard terugkomen. Je weegt vaak na een dieet méér dan dat je ervoor deed. Hoe kan dit nou eigenlijk?

Waarom kun je niet snel afvallen?

Snel afvallen is moeilijk, omdat de meeste diëten die dit beloven echte crash diëten zijn. Dit houdt in dat je weinig calorieën binnenkrijgt. Sonja Bakker heeft in haar programma bijvoorbeeld dagen waarop je niet meer dan 800 calorieën op een dag eet. Een mens heeft gemiddeld 1500 calorieën per dag nodig (kan afwijken, afhankelijk van je geslacht, gewicht en hoe actief je leven is). Als je ruim de helft calorieën minder per dag eet, val je inderdaad af. Het nadeel is echter dat wanneer je meer gaat eten, je lichaam denkt: ‘ho, ik moet alles opslaan, want met een beetje pech krijg ik straks weer zo weinig energie binnen.’ Je gaat dan dus meer vet opslaan en dit zorgt ervoor dat je vaak na een dieet veel zwaarder bent dan ervoor.

Een andere reden waarom snel afvallen doorgaans mislukt, is omdat mensen dingen te snel willen. De eerste dagen zijn ze heel actief, eten gezond, sporten dagelijks. Maar op het moment dat het afvallen niet het gewenste resultaat heeft, geeft men op. Sowieso als je te weinig eet, zul je op den duur waarschijnlijk een vreetbui krijgen. En als je extreem veel sport, terwijl je dat eerder nooit deed, is de kans ook groot dat je veel sneller zult opgeven.

Hoe moet je dan wel afvallen?

Afslanken kan eigenlijk alleen als je het geleidelijk doet. Je hoeft niet meteen te minderen op alles wat je eet. Soms kunnen kleine aanpassingen al een groot resultaat bezorgen. Drink je bijvoorbeeld dagelijks vier glazen cola, maak er dan één glas van of stap over op de cola light. Kook je met veel zout in het eten, halveer dit dan? Heb je twee scheppen suiker in je koffie of thee? Maak er dan eentje van. Schep je iedere avond twee keer op met het avondeten, pak dan een kleiner bord of beperk je tot slechts één keer opscheppen. Deze kleine veranderingen zullen op den duur zorgen dat je kilo’s afvalt. Het gaat niet snel, maar je zult zeker vermageren.

Genoeg bewegen is ook erg belangrijk als je wilt afslanken. Dit kan bijvoorbeeld in een sportschool, maar ga dan niet meteen iedere dag. Begin met één keer per week. Dit is makkelijker vol te houden. Je kunt ook proberen sporten een beetje in je leven toe te passen. Ga bijvoorbeeld iedere dag na het avondeten een stukje wandelen. Als je een hond hebt is dit sowieso heel erg goed vol te houden. Maak er een wandeling van, van ongeveer een kwartier tot een half uur en je zult zeker resultaat zien. En als je dichtbij je werk woont, ga dan fietsend of lopend in plaats van met de auto.

Richt je niet teveel op de weegschaal

De weegschaal kan voor erg veel problemen zorgen als je probeert af te vallen. Vooral als je je vaak weegt, zul je merken dat je gewicht constant schommelt gedurende een dag. Dit werkt demotiverend. Ook bouw je doorgaans spieren op als je gaat sporten, waardoor je automatisch meer weegt. Het beste is om je eens in de zoveel tijd te wegen. Kies hiervoor een vast tijdstip en een vaste dag. Wat ook motiverend kan zijn is om dan ook meteen de omvang van je buik te meten. Soms raak je geen kilo’s kwijt, maar wél centimeters.
© 2010 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Afvallen: Hoe en Wat?Afvallen: Hoe en Wat?Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van overgewicht. Deels wordt overgewicht veroorzaakt door een aanleg in onze…
Vuistregel voor gezond afvallen - disciplineVuistregel voor gezond afvallen - disciplineDiscipline is de belangrijkste vuistregel voor gezond afvallen. Gezond afslanken door middel van goede kan maanden tot j…
Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen met een dieet en daarna slank blijven, dat kan. Om snel enkele kilo’s af te vallen kunt u het beste een ei…

Tips om minder te eten tijdens het afvallenTips om minder te eten tijdens het afvallenEén van de voornaamste redenen waarom we last hebben van overgewicht, is omdat we te veel eten. Hoe kun je ervoor zorgen…
Afvallen: chroom gaat honger tegenAfvallen: chroom gaat honger tegenAfvallen is iets waar boeken over vol zijn geschreven, maar geen enkel dieet lijkt voor iedereen te werken. Tijdens het…
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 16-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.