InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Dieet > Tips om minder te eten tijdens het afvallen

Tips om minder te eten tijdens het afvallen

Tips om minder te eten tijdens het afvallen Eén van de voornaamste redenen waarom we last hebben van overgewicht, is omdat we te veel eten. Hoe kun je ervoor zorgen dat je minder eet, maar niet meteen last krijgt van vervelende eetbuien? Hier zijn gelukkig verschillende mogelijkheden voor. Hoe kun je minder eten, zodat je kunt afvallen? Hoe voorkom je dat je toch te veel gaat eten?

Eet langzaam

Het is algemeen bekend dat je hersenen er een tijdje voor nodig hebben om te beseffen dat je aan het eten bent. Doorgaans duurt het ongeveer twintig minuten tot je hersenen door hebben dat je aan het eten bent. Als je binnen twintig minuten je maaltijd op hebt, zul je dus nog geen voldaan gevoel hebben. Hierdoor scheppen mensen vaak een tweede keer op. Langzamer eten doe je bijvoorbeeld door pas nieuw eten op je vork of lepel te doen als je je eten hebt doorgeslikt. Kauw daarnaast goed. Goed kauwen is sowieso beter voor je spijsvertering.

Doe niets anders tijdens het eten

Veel mensen hebben de tv aanstaan terwijl ze eten, of zijn terwijl ze een verslag typen bezig met hun boterham wegwerken. Door je te focussen op iets anders terwijl je eet, heb je doorgaans niet in de gaten hoeveel je naar binnen werkt. Je eet dan al snel meer dan de bedoeling is. Daarnaast eet je het vaak veel te snel. Als je gaat eten, ga dan aan tafel zitten en zet radio en tv uit. Zo ben je meer bewust van hetgeen wat je eet.

Eet kleinere porties

Als je wilt afvallen is het verstandig kleinere porties te eten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een kleiner bord te pakken. Je bord lijkt vol, waardoor je je hersenen een beetje voor de gek kunt houden. Toch eet je hiermee al snel de helft minder. Het is ook beter om in plaats van drie keer, vijf tot zes keer te eten op een dag. Dit is goed voor je bloedsuikerspiegel en voorkomt dat je vreetbuien krijgt.

Hou een eetdagboek bij

Als je minder wilt eten, is het een goed idee om een eetdagboek bij te houden. Door op te schrijven wat je op een dag eet en drinkt, word je bewuster van je eetpatroon. Er zijn veel sites op internet te vinden waar je je eetdagboek op kunt zetten. Je kunt dan reacties krijgen van andere mensen. Dit kan motiverend werken om minder te eten dan je normaal gewend bent.

Sla geen ontbijt over

Als mensen afvallen zijn ze vaak geneigd om het ontbijt over te slaan. Het ontbijt is echter de belangrijkste maaltijd van de dag. Je moet jezelf namelijk weer opladen voor de dingen die je die dag gaat doen. Het beste is om de dag te beginnen met een goed ontbijt. Als je moeite hebt met ontbijten s ochtends, moet je dit jezelf aan zien te leren door jezelf te trainen. Niet eten is onverstandig en zorgt ervoor dat je later op de dag naar ongezonde lekkernijen grijpt.

Vind steun bij andere mensen

Vraag aan mensen in je omgeving om te helpen met je plannen om minder te eten. Het is makkelijker als iemand je erop wijst wanneer je iets te eten pakt, dan wanneer je er helemaal alleen voor staat. Als mensen je een handje helpen, dan kun je het allemaal makkelijker volhouden.

Koop en maak geen extra eten

Het is heel makkelijk: wat je niet in huis hebt, kun je ook niet opeten. Ga dus naar de winkel met een boodschappenlijstje en koop alleen wat er op het lijstje staat. Koop geen extra dingen, zodat je thuis ook niet in de verleiding kunt komen het te eten. Hetzelfde geldt voor het koken. Als je extra veel kookt, ben je sneller geneigd nog een keer op te scheppen. Kook het eten op zon manier dat je zo weinig mogelijk overhoudt. Je zult dan automatisch ook al minder eten.

Lees verder

© 2010 - 2020 Writingsuus, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Een goed eetdagboek bijhouden als je wilt afvallenEen goed eetdagboek bijhouden als je wilt afvallenAfvallen is niet gemakkelijk. Door goed te bewegen en gezond te eten is het echter wel mogelijk. We eten gemakkelijk te…
Afvallen zonder moeite: 8 tipsAfvallen zonder moeite: 8 tipsAfvallen zonder er iets voor te doen is helaas niet mogelijk, maar afvallen kan wel een stuk makkelijker zijn dan dat ve…
Tips die afvallen makkelijker makenTips die afvallen makkelijker makenAfvallen kost veel energie en vergt veel motivatie. Gelukkig zijn er methoden die afvallen makkelijker maken. Deze zorge…
Afvallen met knoflookKnoflook eten geeft je misschien wel een slechte adem, maar het heeft veel positieve eigenschappen. Afvallen met knofloo…
Afvallen in één week: Hoe doe je dat?Afvallen in één week: Hoe doe je dat?Afvallen in één week betekent dat je drastische veranderingen moet aanbrengen in je manier van eten en bewegen. Je moet…
Bronnen en referenties
  • Bezoek diëtiste

Reageer op het artikel "Tips om minder te eten tijdens het afvallen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Writingsuus
Laatste update: 22-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Special: Afvallen
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!