Afvallen: tips om minder suiker te eten

Afvallen: tips om minder suiker te eten Wanneer je wilt afvallen, is het wellicht verstandig om eens goed te kijken naar de hoeveelheid suiker die je binnen krijgt. We eten veel meer suiker dan nodig en het kan behoorlijk lastig zijn om deze gewoonte te doorbreken. Hoe kun je minder suiker eten en zo afvallen? Waar kun je het beste op letten?

Afvallen en suiker

Mensen die te zwaar zijn krijgen vaak te veel suiker binnen. Soms zelfs onbewust. Suiker zit namelijk in veel meer producten dan we vaak beseffen. Wist je bijvoorbeeld dat suiker ook in brood en soep zit? Of dat suiker ook vaak in producten zit waarbij de fabrikant belooft dat er ‘minder vet’ aanwezig is? We krijgen onopgemerkt meer suiker binnen dan we willen en als we dan ook nog eens veel snoepen en frisdrank drinken, is de kans groot dat we aankomen. Wanneer je wilt afvallen, moet je dus minderen met suiker. Maar hoe doe je dit? Het is makkelijker gezegd dan gedaan namelijk. Er zijn ontzettend veel valkuilen waardoor het juist moeilijk is om niet toe te geven aan alle zoetigheden.

Lees etiketten van producten

Belangrijk is om je goed te verdiepen in de etiketten op producten. Verdiep je in de ingrediënten en zorg dat je begrijpt wanneer een product suiker bevat. Suiker staat namelijk altijd als suiker in de ingrediënten, maar kent talloze synoniemen. Let op woorden als glycose, fructose, maltose en saccharose. Dit zijn allemaal suikers die je wilt vermijden. Het is zelfs beter om te kiezen voor verse producten en alles zelf te maken. Geen zakjes en pakjes dus!

Koop geen suiker!

Wanneer je geen suiker wilt eten, is het belangrijk om het niet in huis te hebben. Koop dus geen snoep, frisdrank of andere producten met suiker. Wanneer je het niet in huis hebt, kun je het ook niet eten. Dat kan nog best lastig zijn. Zeker als je in de winkel loopt. Voorkom in de winkel dus ook dat je het ongezonde spul meeneemt. Ontwijk de rijen in de winkels waar het snoepgoed staat. Vind je het alsnog lastig? Vraag dan of iemand mee wil naar de winkel, zodat je er niet alleen voor staat.

Houd een eetdagboek bij

Wanneer je een eetdagboek bijhoudt, kun je makkelijker zien wat je aan suiker eet. Deel eventueel je eetdagboek online op een website waar mensen allemaal graag willen afvallen. Er zijn talloze sites waar je fijne steun kunt vinden. Wanneer je eerlijk opschrijft wat je op een dag eet, ben je minder snel geneigd naar suiker te grijpen. Het is namelijk niet leuk om op te schrijven hoeveel snoep of frisdrank je hebt genuttigd op een dag.

Zorg voor voldoende afleiding

We grijpen vaak naar suiker als een soort verveling. Zorg daarom voor afleiding. Ga lekker sporten, maak een wandeling, kleur een kleurplaat of ga op zoek naar gezonde recepten. Probeer echt te zoeken naar een afleiding voor de momenten waarop je lekkere trek hebt.

Zoek iemand die je kan helpen

Het is heel lastig om alleen af te vallen en te minderen met suiker. Zoek daarom iemand die je kan helpen. Denk aan een familielid, je partner of een goede vriend(in). Misschien is het iemand die zelf ook graag wilt afvallen. Jullie kunnen dan bijvoorbeeld samen koken en met elkaar delen hoe de dag is verlopen. Heb je niemand in je directe omgeving? Zoek dan online naar mensen die je willen steunen!

Verwacht geen wonderen

Als je minder suiker eet, of zelfs volledig suikervrij gaat eten, val je echt niet direct kilo’s af. Het afvallen kan langzaam gaan en dat is helemaal geen probleem. Langzaam afvallen is doorgaans namelijk beter voor je dan snel afvallen. Als je naast het gezondere eetpatroon ook nog eens regelmatig sport, zal je zeker verschil opmerken en word je al snel een stuk strakker.

Lees verder

© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat doet suiker met je?Wat doet suiker met je?Steeds meer mensen beginnen eraan; suikervrij eten. De supermarkten liggen vol met suikervrije, koolhydraat arme product…
Suikervrij dieet: Suikervrij etenSuikervrij dieet: Suikervrij etenWanneer u het suikervrij dieet volgt, dient u geen suikers meer te eten. Suiker wordt tegenwoordig naast vet gezien als…
Afvallen met Stevia de natuurlijke vervanger voor suikerAfvallen met Stevia de natuurlijke vervanger voor suikerWil je afvallen? Dan kan dat nog best een opgave zijn! Eén van de problemen waar je wellicht tegen aanloopt, is dat je e…
Waarom minder suiker eten gezond voor je isWaarom minder suiker eten gezond voor je isSuiker staat in een negatief daglicht. Het wordt vaak gekoppeld aan gezondheidsklachten. Zo zijn er verschillende onderz…

Waarom we vanaf 40 steeds dikker wordenWaarom we vanaf 40 steeds dikker wordenMeestal worden we vanaf 40 steeds dikker. Ook wie op jonge leeftijd slank was, krijgt vanaf die leeftijd met vervelende…
Het Brooddieet: een gezonde manier om af te vallenHet Brooddieet: een gezonde manier om af te vallenHet Brooddieet is een gezonde manier om af te vallen. Je beperkt je calorie-inname niet, maar je maakt alleen bewustere…
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.