Waarom we vanaf 40 steeds dikker worden

Waarom we vanaf 40 steeds dikker worden Meestal worden we vanaf 40 steeds dikker. Ook wie op jonge leeftijd slank was, krijgt vanaf die leeftijd met vervelende vetkussentjes te maken. De oorzaak hiervan is niet alleen een ongezonde levensstijl. Onze stofwisseling begint vanaf midden jaren 30 immers te veranderen. Het lichaam is minder gericht op groei en meer op behoud van lichaamsmassa. Dat leidt ertoe dat vetafzettingen sneller plaatsvinden. Tot aan de pensioenleeftijd bedraagt de gewichtstoename opgeteld vaak 20 kilo of meer. Gelukkig kan men dat proces enigszins tegengaan. Ook belangrijk in dat verband: meer nadruk op vitaminerijk voedsel en minder focus op 'minder calorieën'. Want ouderen zijn kennelijk beter af en leven langer als ze een beetje dikker zijn.

Dikker worden door dalende hormoonspiegel

Het menselijk lichaam maakt pakweg vanaf het veertigste levensjaar een fundamentele verandering door. Bij de een iets eerder, bij de ander wat later. Onze stofwisseling vertraagt en we verbranden minder calorieën. Verschillende factoren zijn verantwoordelijk voor die veranderde stofwisseling.

Lichaam minder ingesteld op groei, meer op behoud van lichaamsmassa

De productie van geslachtshormonen daalt tien jaar eerder bij vrouwen dan bij mannen. Bij beide sexen neemt bij het stijgen der jaren het niveau van het groeihormoon somatotropine af. Dat hormoon bevordert de spiergroei en de afbraak van vetten. En wie niet aan sport doet, krijgt al pakweg vanaf zijn 30e levensjaar te maken met een afnemende spiermassa. Het percentage lichaamsvet daarentegen neemt toe. Ergens ook wel logisch: vanaf een bepaalde leeftijd is ons organisme alleen nog maar ingesteld op instandhouding van de lichaamsmassa, niet meer op groei. Zo raakt door de jaren heen de buik steeds ronder en komt het tot zogenaamde "love handles" op de heupen.

Vanaf 40 minder spieren, meer vet

Niet altijd is de veranderde stofwisseling meteen zichtbaar op de weegschaal. Vaak verschuift bij dertigers in eerste instantie alleen de verhouding spieren/vetten. Aangezien spiermassa zelfs in rust duidelijk meer calorieën verbruikt dan vetweefsel, daalt met een afnemende spiermassa ook het calorieverbruik. Het resultaat: wie evenveel eet als voorheen zonder meer te bewegen, neemt in gewicht toe.

Meer bewegen in plaats van diëten

Wie regelmatig sport, leeft gezonder. Wie bovenstaande uitleg over spiermassa en calorieverbruik begrepen heeft, begrijpt ook waarom het onwaarschijnlijk is dat een ​​dieet alleen kan helpen. Als we drastisch besparen op calorieën, gaat niet alleen vetmassa maar ook spiermassa verloren. Het effect dat we eigenlijk willen voorkomen, versterken we daardoor alleen nog maar. Stoppen kunnen we dit proces voornamelijk door te bewegen. Regelmatige wandelingen zijn goed om op gewicht te blijven. Maar om enkele kilo’ s te verliezen, moet je van tijd tot tijd ook eens zweten. Wie eerder nooit aan sport gedaan heeft, doet er goed aan om zich eerst door een arts te laten onderzoeken. Geeft die groen licht, dan hoef je alleen je tegenzin te overwinnen. Kies daarom een sport die je fijn vindt, dan houd je het langer vol.

Maat houden belangrijker dan minder calorieën

Naast regelmatige lichaamsbeweging beschouwt men gezonde voeding als de belangrijkste factor om gewichtstoename bij het ouder worden te voorkomen. Daarbij gaat het er niet om om het aantal calorieën drastisch te beperken, maar veel meer om maat te houden. Op je twintigste weet het lichaam de effecten van overdadig feesten en voortdurend snacks eten meestal nog goed te camoufleren. Maar op je veertigste maken zich zulke zonden direct merkbaar.

Eet vitaminerijk voedsel

Geef daarom de voorkeur aan vitaminerijk voedsel van hoge kwaliteit. Want ook als het lichaam minder calorieën nodig heeft, blijft de behoefte aan vitaminen vrijwel onveranderd. Ideaal zijn groenten, fruit, volle granen, mager vlees en zuivelproducten.

Matige gewichtstoename vanaf 40 is niet verkeerd

Er bestaat dus een natuurlijke tendens om dikker te worden naarmate we ouder worden. Vooral tussen veertig en zestig. En na het 60e levensjaar worden mensen doorgaans weer slanker. Mogelijk als onderdeel van het verouderingsproces. Dr. Reubin Andres van het Nationaal Instituut voor Age Research (USA) komt tot de conclusie dat matige gewichtstoename op middelbare leeftijd niet alleen natuurlijk is. Het is ook goed voor de gezondheid. Hij ontdekte dat het optimale gewicht voor een lange levensduur verhoogt vanaf de leeftijd van veertig. Blijkbaar zijn ouderen beter af als ze een beetje dikker zijn dan het in verzekeringstabellen “toegestane” gewicht.

Lees verder

© 2015 - 2023 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Te weinig beweging? De voordelen van spieren trainen!Te weinig beweging? De voordelen van spieren trainen!Te weinig beweging maakt het spierweefsel aanzienlijk slapper. Wie de spieren gebruikt door beweging en eventueel kracht…
Slaapgebrek en dikker worden: ontregeling stofwisselingSlaapgebrek en dikker worden: ontregeling stofwisselingDoor een gezonde nachtrust voelen we ons niet alleen fitter, het is ook erg belangrijk voor een gezond gewicht. Zodra we…
Dikker worden bij een gezond eetpatroonDikker worden bij een gezond eetpatroonJe eet gezond waarbij je goed oplet wat je eet, niet te veel calorieën, genoeg groente en fruit en gevarieerd genoeg. Da…
Gewichtstoename tijdens je zwangerschapGewichtstoename tijdens je zwangerschapIn gewicht aankomen tijdens de zwangerschap is volstrekt normaal, het gebeurt iedereen. Maar wat is nu een gezonde, norm…

Stoppen met zuivel en eieren - Hoe moet dat en waarom?Er zijn verschillende redenen om geen zuivel en/of geen eieren te eten, bijvoorbeeld een allergie, veganistisch eten, of…
Afvallen: tips om minder suiker te etenAfvallen: tips om minder suiker te etenWanneer je wilt afvallen, is het wellicht verstandig om eens goed te kijken naar de hoeveelheid suiker die je binnen kri…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 13-12-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.