Slaapgebrek en dikker worden: ontregeling stofwisseling

Slaapgebrek en dikker worden: ontregeling stofwisseling Door een gezonde nachtrust voelen we ons niet alleen fitter, het is ook erg belangrijk voor een gezond gewicht. Zodra we last hebben van slaapgebrek, raakt je stofwisseling ontregeld, waardoor het lichaam minder goed in staat is om calorieën te verbranden. Het zorgt ervoor dat we meer honger hebben, aanhoudend een hongergevoel hebben, minder snel een vol gevoel hebben en de verleiding van lekker eten moeilijker kunnen weerstaan. Daarom kunnen mensen dikker worden door te weinig slaap.

Slaapgebrek

Een tekort aan slaap kan allerlei redenen hebben. Zo kunnen mensen ’s nachts wakker liggen omdat ze piekeren en last hebben van stress of omdat ze last hebben van geluidsoverlast. Wat de oorzaak ook is, slaapgebrek leidt overdag tot problemen zoals: extreme vermoeidheid, concentratieproblemen en prikkelbaarheid. Sommige mensen zijn niet meer in staat om normaal te functioneren. Naast dat slapeloosheid je leven behoorlijk kan verzieken, kan het er ook nog eens voor zorgen dat je dikker wordt.

De invloed van het slaaptekort op het gewicht

Uit onderzoek blijkt dat mensen die minder dan vier uur slaap per nacht krijgen, ongeveer driekwart meer kans hebben om aan te komen. Sommige mensen kunnen de neiging om extra eten niet weerstaan en eten soms wel meer dan 900 calorieën per dag extra. Dat kan leiden tot een gewichtstoename van wel een kilo per week. Ook is uit onderzoek gebleken dat mensen die gemiddeld vijf uur slapen hebben twee keer zoveel kans om dikker te worden dan mensen die zeven tot acht uur slapen per nacht.

Hormonen

Slaapgebrek zorgt ervoor dat je minder gevoelig bent voor insuline. De afgifte van insuline is verminderd, de glucose in het bloed is verhoogd en de stofwisseling raakt vertraagd. Er worden hormonen gestimuleerd die zorgen dat je zin in eten krijgt. Ook duurt het langer voordat je een gevoel krijgt dat je vol zit. Er is in de stofwisseling een verstoring ontstaan tussen de hormonen greline en leptine. Greline zorgt ervoor dat je trek krijgt in eten en er komt meer van dit hormoon vrij bij slaapgebrek. Door slaaptekort ontstaat er minder leptine. Leptine zorgt ervoor dat je een seintje in de hersenen krijgt dat je genoeg hebt gegeten. Door deze verstoring kan het zijn dat je aanhoudend een hongergevoel hebt.

Minder verbranding calorieën

Doordat je stofwisseling niet optimaal werkt, worden er minder calorieën verbrand. De stofwisseling staat op een lager pitje en het lichaam verbruikt minder energie. Ook voor de basisfuncties zoals ademhaling en vertering, wordt minder energie gebruikt. Zelfs al na slechts één slechte nachtrust is de stofwisseling al flink vertraagd. Het lichaam zal de overtollige calorieën omzetten in lichaamsvet.

Ongezonder eten

Mensen die slecht slapen zijn ook geneigd om minder gezond te eten. Vaak hebben zij ook geen goede slaaphygiëne en zijn zij geneigd minder goed op een gezond eetpatroon te letten. Wanneer je niet kunt slapen, ben je geneigd om voor de televisie te gaan zitten. Hoe verleidelijk is het dan om een zak chips erbij te nemen? Sommige mensen voelen zich zo ellendig door hun slaaptekort dat ze zichzelf met lekker eten gaan troosten. Ook blijkt uit cijfers dat mensen die onregelmatig werken en nachtdiensten draaien, eerder geneigd zijn om ongezond te eten.

Andere gevolgen

Een slaaptekort heeft ook andere gevolgen voor je lichaam. Zo zul je erg vermoeid zijn, werkt het geheugen minder goed, is de concentratie minder en zit je minder goed in je vel. Mensen die leiden aan chronische slapeloosheid kunnen depressief worden, last krijgen van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en lopen meer kans op het krijgen van een blessure als ze gaan sporten. Ook zullen zij door een verminderde weerstand vatbaarder zijn voor het krijgen van ziekten.

Slaaphygiëne

Slapeloosheid komt vaak voort uit een slechte slaaphygiëne. Als je merkt dat je dikker wordt en lijdt aan slaaptekort, kun je beginnen met een goede slaaphygiëne. Drink geen koffie of alcohol kort voor het slapengaan, ga niet laat op de avond nog sporten, ga niet in bed computeren en zorg voor een prettige slaapomgeving. Het is beter om voor het slapengaan niet meer te eten en daarom kun je een volle maag later op de avond beter vermijden.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaaptekort: Wat doe ik eraan?Slaaptekort: Wat doe ik eraan?Slaaptekort kan verschillende oorzaken hebben, en voor slaapgebrek zijn ook diverse oplossingen. Wanneer je te weinig ur…
Slaapgebrek bij kinderen en de gevolgenSlaapgebrek bij kinderen en de gevolgenNet zoals bij volwassenen, zijn er tegenwoordig ook steeds meer kinderen die te weinig slapen. Een kind slaapt tegenwoor…
Dikker worden bij een gezond eetpatroonDikker worden bij een gezond eetpatroonJe eet gezond waarbij je goed oplet wat je eet, niet te veel calorieën, genoeg groente en fruit en gevarieerd genoeg. Da…
Slaapgebrek en de invloed op je gezondheidSlaapgebrek en de invloed op je gezondheidEr zijn veel mensen die lijden aan een slaaptekort. Dat kan allerlei oorzaken hebben zoals stress, ontregeld slaapritme…

Dementie: symptomen, oorzaken, vormen, soorten & behandelingDementie: symptomen, oorzaken, vormen, soorten & behandelingDementie is een verzamelnaam voor ziekteverschijnselen en stoornissen waarbij de hogere verstandelijke vermogens achteru…
Laryngomalacie bij baby's en kinderenLaryngomalacie bij baby's en kinderenLaryngomalacie is een onschuldig ziektebeeld dat benauwdheid kan veroorzaken bij zuigelingen. Laryngomalacie betekent da…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://gezondheid.blog.nl/overgewicht/2011/05/19/slaaptekort-maakt-dik
  • http://www.ergogenics.org/slaaptekort-maakt-dik.html
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 06-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.