De slaapkamer feng shui inrichten voor een betere nachtrust

De slaapkamer feng shui inrichten voor een betere nachtrust Hoe de slaapkamer is ingericht, speelt een belangrijke rol om ontspannen te kunnen slapen. Feng shui is een oude Chinese leer waarin je leert welke invloed inrichting heeft op het welzijn van de mens. Het is gericht op harmonie tussen vormen tussen de natuur en leefomgeving. Door je slaapkamer op deze wijze in te richten, kun je de nachtrust aanzienlijk verbeteren. Feng shui beschouwt de slaapkamer als privé-heiligdom dat bedoeld is voor romantiek en herstel.

Wat feng shui is

Letterlijk betekent feng shui “wind en water”. Het leert welke invloeden vormgeving en inrichting heeft op het welzijn van de mens. Het gaat over de relatie tussen de leefomgeving van de mens en hoe dit in harmonie gebracht kan worden met de natuur. Het kan ook negatieve invloeden omzetten naar positieve krachten. Chi is de levenskracht volgens de Chinese leer en alles draait om harmonie tussen de complementaire krachten Yin en Yang.

Feng shui in de slaapkamer

Feng shui beweert dat de inrichting van de slaapkamer niet alleen invloed heeft op je nachtrust, maar ook op je relaties, financiële toestand en je gezondheid. Het zou je bruisend maken van levenslust, je huwelijk beter maken, je rijker maken en je veel gelukkiger maken.

Harmonie en chi-stroom

Het gaat er bij feng shui om de harmonie tussen jou en je omgeving te vergroten. Chi is de onzichtbare levenskracht die zich in alles om je heen bevindt. Als chi te snel of te langzaam beweegt, of wordt tegengehouden, zal dit een negatieve uitwerking hebben. Het resulteert in een slechte energie waardoor je slaap wordt beïnvloed en het kan ten koste gaan van je gezondheid. Door de chi-stroom in je omgeving te verbeteren kun je feng shui toepassen zodat je een gezellige en opgeruimde omgeving krijgt, waarin je helemaal tot rust komt.

De basis

Als je de mogelijkheid hebt om te kiezen waar je slaapt, kies dan een plek aan de achterkant van het huis. Daar is meestal het rustiger en heb je minder last van de geluiden van het verkeer. Feng shui beschouwt de slaapkamer als privé-heiligdommen voor romantiek en herstel. Besef goed waar de slaapkamer voor dient en verwijder alles dat zorgt voor negatieve energie zoals: televisie, rommel, vuile was en computers. Meubels moeten bij voorkeur ronde hoeken hebben of zachte randen en moeten comfortabel zijn.

Het bed

Het bed moet op de juiste plek staan. Zet het hoofdeinde tegen een muur zodat je een veilig gevoel krijgt als je erin ligt. Als je het bed onder een raam hebt staan, zal volgens de uitgangspunten van feng shui leiden tot een gebrek aan steun van je dierbaren. Ook zou een plotselinge stroom chi je nachtrust door het raam kunnen verstoren. Zet je bed ook niet onder een zichtbare balk. Het schijnt dat slapen onder een balk een slechte gezondheid, ongeluk en relatieproblemen als verraad en jaloezie kan veroorzaken. Het hoofd- of voeteneinde mag niet naar de deur wijzen. Dit staat bekend als de doodskistpositie en zuigt al je geluk en energie weg. Ideaal zou zijn dat het bed in het zicht van de deur is, maar meer naar één kant uitkomt. Dit is bevorderlijk voor een goede nachtrust en weerhoudt negatieve krachten ervan de kamer binnen te komen als jij slaapt.

De aankleding

De aankleding is een kwestie van smaak. Kaarzen, vazen en fotolijsten verbeteren de huwelijkse harmonie. Je kunt posters ophangen, maar dies dan voor landschappen, zonsondergangen of weiden om in harmonie te komen met de natuur. Kies voor glans en spullen die licht reflecteren zoals lampen, spiegels of glimmende oppervlakten. Dit zorgt ervoor dat energie in verschillende richtingen wordt teruggekaatst. Zo is een kroonluchter nuttig, omdat kristal slechte energie absorbeert en daarnaast licht toevoegt. Maak van je slaapkamer een plek waar je fijn met je partner kunt zijn, hopelijk genieten jij en je partner dan van harmonieuze avonden met leuke gesprekken, gevold door vurige seks en de beste nachtrust die je ooit hebt gehad.

Rood brengt geluk

Volgens de Chinezen brengt de kleur rood geluk. Het brengt genezing, rijkdom, kracht en vitaliteit. Als je dit in je slaapkamer wilt brengen, kun je bijvoorbeeld een muur rood maken, rode gordijnen neerhangen, rode kussen op bed leggen of rode dekens aanschaffen. Het zorgt voor een flink portie extra energie en het voorkomt het wegzuigen van energie.

Pastelkleuren

Het toevoegen van kleur is de manier om negatieve energie kwijt te raken uit de slaapkamer. Probeer wit te vermijden omdat deze kleur wordt geassocieerd met dood en rouw, en zuigt bovendien energie weg. Je kunt wel kiezen voor gebroken wit als je het neutraal wilt houden, maar je kunt ook eens pastelkleuren als perzik, citroen of zalm uitproberen. Geef de lakens ook een pastelkleur, tenzij je de laatste tijd lusteloos bent, want dan kun je van rode lakens een oppepper krijgen. Zo schijnt roze beddengoed bevorderend te zijn voor je relatie, groen bevordert de gezinsharmonie, genezing, vitaliteit en een nieuw begin, geel is goed voor de gezondheid, paars voor rijkdom en blauw voor kennis.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Feng Shui inrichten van je woon- en slaapkamerHet Feng Shui inrichten van je woon- en slaapkamerFeng Shui is een veelgehoorde term, maar wat wordt er eigenlijk mee bedoeld? Feng Shui is een eeuwenoude Chinese leer, d…
Feng Shui toepassen in je huisFeng Shui toepassen in je huisFeng Shui is een Chinese leer die staat voor ruimte en rust, dus een opgeruimd huis waaruit alle overtollige spulletjes…
Rust in je slaapkamer creëren met feng shuiRust in je slaapkamer creëren met feng shuiFeng shui is een eeuwenoude Chinese filosofie die leert hoe ruimtelijke ordening, plaatsing van objecten en kleuren invl…

Gezond zijn is ware rijkdomGezond zijn is ware rijkdomAls je je gezondheid op een positieve manier wil beïnvloeden is het van belang regelmatig te bewegen. Je moet zeker niet…
Beter slapen door te sportenBeter slapen door te sportenFit zijn is niet alleen goed om je beter te voelen, er beter uit te zien en in goede gezondheid te verkeren, maar het is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tapetenpics, Flickr (CC BY-2.0)
  • Boek: 52 Briljante ideeën. Diep slapen. ISBN: 90-274-1802-0
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 07-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.