Gezond zijn is ware rijkdom

Gezond zijn is ware rijkdom Als je je gezondheid op een positieve manier wil beïnvloeden is het van belang regelmatig te bewegen. Je moet zeker niet ineens heel fanatiek aan de gang te gaan. Een verandering van mindset is een goede start. Bewegen hoort er gewoon bij en zal ervoor zorgen dat je je beter in je vel voelt. Zoek zoveel als mogelijk beweegmomenten in je dagelijkse bezigheden.

Opmerking

Je dient altijd eerst je huisarts te consulteren bij vragen over je gezondheid of bij vermoedens over ernstig overgewicht. Dit artikel wil informeren en kan natuurlijk nooit het advies van een gekwalificeerd medicus vervangen.

Wat is jouw motief?

Als je mensen vraagt waarom ze in vorm willen blijven krijg je een verscheidenheid aan antwoorden. Een groot aantal vrouwen vindt het belangrijk om hun lichaam zo slank als mogelijk te houden. Ook vinden een groot aantal fitnessbeoefenaars dat ze door regelmatig te bewegen er jonger uit blijven zien. Maar een andere, belangrijke reden hoor je nog niet vaak: kostenbesparing. Nu weet niemand hoe de gezondheidszorg er in Nederland in de toekomst uit zal zien. Maar de kans is groot dat we steeds meer zelf moeten bijdragen.

Een gezond lijf: een goede investering!

Je lijf in vorm houden levert geen keiharde garantie op een goede gezondheid, maar het helpt wel. Overgewicht geeft een veel grotere kans op een aantal zogenoemde welvaartsziekten. Denk hierbij aan hart- en vaatproblemen en ouderdomsdiabetes. Een tekort aan beweging en een ongezonde voedingsstijl kan leiden tot obstipatie. Daarnaast is het zo dat regelmatig bewegen goed voor je geestelijke gezondheid is. Als je beweegt worden er allerlei stoffen gemaakt die ervoor zorgen dat je je beter voelt.

Voeding

Met een gezonde voeding draag je ook al voor een groot gedeelte bij aan het verminderen van de kans op overgewicht. Beperk overmatig gebruik van suiker en alcohol. Eet volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum: veel volkoren producten, verse groenten en fruit, magere zuivel en beperkt gebruik van verzadigde vetten. Kijk vooruit. Vul gewoon zelf je lunchtrommeltje. Dan weet je wat je eet en dit is over het algemeen ook nog eens vriendelijk voor je portemonnee.

De dagelijkse portie beweging

Beweging hoort gewoon bij je dagelijkse routine, net zoals tweemaal daags tandenpoetsen. Beweeg dus iedere dag. Neem zo veel als mogelijk de trap. Leg kleine afstanden te voet of met de fiets af. Eigenlijk is de vorm van de beweging niet zo belangrijk als je maar in beweging blijft. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat het voor je gezondheid beter is om de hele dag in beweging te zijn dan overdag op je stoel te zitten en dan 's avonds een uurtje intensief te sporten.

Hoe breng je beweging in je dagelijkse leven?

s' Ochtends: neem een gezond ontbijtje en ga indien mogelijk met je fiets of te voet naar je werk. Ga op je werkplek met de trap naar boven. Heb je een kantoorbaan: zelfs vijf minuten per halfuur gaan staan schijnt al een positieve invloed op je gezondheid te hebben. Probeer in je lunchpauze te gaan lunchwandelen. Neem niet een te zware maaltijd tussen de middag want dan zakt je activiteit en concentratie gigantisch in. Op de terugweg van je werk rijd je een extra rondje met je fiets. Als er een mooie wandellocatie is zou je kunnen gaan wandelen. 's Avonds neem je een lichte avondmaaltijd en probeer je nog wat actiefs te ondernemen. Als je namelijk zwaar tafelt heb je minder zin om nog te bewegen.

De auto laten staan

Compleet zonder auto leven is redelijk moeilijk. Toch zou je kunnen proberen de auto zo veel als mogelijk te laten staan. Pak de fiets of ga te voet op pad voor een kleine aankoop in de buurtsuper. Dit geldt ook voor bezoekjes aan vrienden of bekenden. Probeer eens bij een uitje gebruik te maken van voeten, fiets, bus en trein. Maak van bezoekjes gewoon een avontuur.
© 2013 - 2024 Liseverhulst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Hoe kun je afvallen met yoghurt?Hoe kun je afvallen met yoghurt?Kun je afvallen met yoghurt? Dit blijkt inderdaad zo te zijn! Yoghurt heeft een hele positieve werking voor mensen die g…
BMI uitrekenen: Body Mass Index en Quetelet index berekenenOm te bepalen wat je ideale lichaamsgewicht is, kun je gebruik maken van de Body Mass Index of BMI berekening. Met een e…
Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen met een dieet en daarna slank blijven, dat kan. Om snel enkele kilo’s af te vallen kunt u het beste een ei…

Ergonomische zitten en werkenHoe meer je beweegt, hoe beter voor je rug en nek. Maar wat als je wel de hele dag moet zitten, voor je werk bijvoorbeel…
De slaapkamer feng shui inrichten voor een betere nachtrustDe slaapkamer feng shui inrichten voor een betere nachtrustHoe de slaapkamer is ingericht, speelt een belangrijke rol om ontspannen te kunnen slapen. Feng shui is een oude Chinese…
Bronnen en referenties
  • www.voedingscentrum.nl
  • Hartstichting.nl
Liseverhulst (86 artikelen)
Laatste update: 28-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.